Филе от черноморски калкан, поширано с пчелен прашец

Филе от черноморски калкан, поширано с пчелен прашец

© Илиан Илиев



"Филе от черноморски калкан, поширано с пчелен прашец, черен ориз с лайм и рагу от речни раци" е пълното име на тази авторска рецепта на Стоян Кирин. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Стоян Кирин - тук, а за проекта - в края на текста.


Предварително почистен и филетиран, овкусете калкана със сол и пипер и поставете върху канапе от пресни билки (лимонен босилек, мащерка, чесън, девесил, копър и скилидка намачкан чесън). Поширайте за 5 минути на 80˚C пара.


Запържете лук и чесън и добавете ориза. Овкусете със сол, пипер и масло. След сваряването добавете филетата от лайм заедно с настърганата кора.




Рагуто от раци пригответе, като запържите с лук и чесън сварените и почистени опашки и щипки от раци. Загасете с бяло вино и монтирайте със сметана. Гарнирайте всичко с пресни подправки и завършете с пчелен прашец.


Необходими продукти за 2 порции


130 г калкан
50 г императорски ориз
50 г речни раци
30 г домат конкасе
30 мл бяло вино
20 г масло
15 мл готварска сметана
10 мл зехтин
10 г лайм филета
настъргана кора от лайм
10 г лук
5 г чесън
3 г пчелен прашец
1 г бял пипер
1 г девесил (лющян)
1 г лимонов босилек
1 г копър


В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Taiga
    Taiga
    Рейтинг: 1306 Весело

    Поширането е любимата ми готварска техника!

    "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
  2. 2 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 1171 Неутрално

    Аз приготвям калкана без да го поширам.Сега обаче поширането е неизбежно,защото България е налазена от пошлост и либерализъм.

    И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
  3. 3 Профил на cavenn
    cavenn
    Рейтинг: 570 Неутрално

    Дневник, с тия рецепти направо ма убиватИ.

    Нема ли некоя рецепта за по-фръцпръцтръц сарми примерно, или някоя по-фенси проста манджа с картофи, зеленчуци . Един прост ориз с индийски люти подправки по-бива.

    Не се сърдете, сигурно се опитвате да възпитавате некъв гурме вкус...но една редукция от боб чорба, покрай него един деконструиран пататник и някоя друга глазирана катма+сладко от горски ягоди за десерт))) Съчетани със свеж родопски въздух и борови иглички...е моята поръчка.

  4. 4 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10708 Весело

    Интересен хеликоптер :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  5. 5 Профил на pag
    pag
    Рейтинг: 1479 Весело

    Един съвет: Много е важно щастливият дегустатор да внимава да не преяде, че 65 грама риба и 25 грама раци на порция не е шега работа.
    Да не забравяме и 1.5 грама пчелен прашец, той е много хранителен и тежък за стомаха.

    Имам и един въпрос: Гръбначният прешлен за почистване на зъбите след угощението ли е сервиран?

    Знанието е сила, информацията - власт
  6. 6 Профил на мики маус
    мики маус
    Рейтинг: 1169 Неутрално

    “Загасете с бяло вино и монтирайте със сметана”
    “...добавете филетата от лайм”

    Ей, префърцунените готвачи, строшихте глупомера!

    http://rechnik.info/филе

  7. 7 Профил на rhsquared
    rhsquared
    Рейтинг: 163 Неутрално

    Аз съм потресен. Знаех, примерно, че се монтират разни механизми, ама раците как ги монтират със сметана? С гайки ли ги стягат или ги заваряват с електрожен?

  8. 8 Профил на usero
    usero
    Рейтинг: 2107 Неутрално

    Е, човекът е предложил сравнително проста рецепта сега, требва за нещо друго да се карате.

  9. 9 Профил на Суджук Герберите
    Суджук Герберите
    Рейтинг: 2015 Неутрално

    Брех, 2ра поредна рецепта, която не звучи и не изглежда абсурдно. Харесва ми!

    Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
  10. 10 Профил на dgd
    dgd
    Рейтинг: 2279 Весело

    Оризът може ли да не е императорски, а царски?

    Съсипаха я тази държава!

    muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
  11. 11 Профил на Bob
    Bob
    Рейтинг: 411 Весело

    поширане, поширам, пошрах се, бил съм се пошрал, пошерко

    Юрданка е радос, ама Гешаф е мега радос !
  12. 12 Профил на Go Go
    Go Go
    Рейтинг: 347 Весело

    Имам въпрос под формата на питане: уловът на черноморски калкан не беше ли забранен?

    73! Go Go
  13. 13 Профил на pariah
    pariah
    Рейтинг: 1211 Весело

    А аз мога ли да ви поширам, вас, с тия изкилиферчени рецепти?

    - A witty saying proves nothing. Voltaire
  14. 14 Профил на pariah
    pariah
    Рейтинг: 1211 Весело

    Любопитно мие, авторът как ще подходи към благоверната си довечера, в духа на високия стил, който налага в статията?
    "Шери, мога ли да те поширам с батона си, пар дериер?"

    - A witty saying proves nothing. Voltaire
  15. 15 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 1261 Неутрално

    Представям си как пчелният прашец хрупа между зъбите (ако успеете изобщо да го сдъвчете) и полепва на каша по небцето. И как агресивният му вкус се "съчетава" с калкана...
    Дали да не запишем вкупом шефовете в Don't waste, taste?

  16. 16 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
    彼得。斯托亚诺夫
    Рейтинг: 554 Неутрално

    тази рецепта счупи глупомера. смяхме с глас! това тр да е секцията хумор и забава.

    айде сега афторът да се опита да преведе тази простотия на книжовен бг език.

    -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
  17. 17 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 1231 Неутрално

    Нямам думи. Пчелният прашец ме направи безмълвен.

  18. 18 Профил на Полковник Чепига
    Полковник Чепига
    Рейтинг: 192 Неутрално

    19 см. живо месо с бял протеинов сос ,зреден с генна информация -любимата рецепта на жена ми,но не иска да споделя!

    L'espoir fait la vie
  19. 19 Профил на perro
    perro
    Рейтинг: 1173 Весело

    Аз само едно не разбирам от тази рубрика цялата и това е кое е българското в тази съвременна кухня? Може би това, че тези са храни тип гурме са провени от български гтовачи...
    P. S. Защо е кръстена съвременна дори и идея си нямам..

    perro -si yankees - no




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK