
© Илиан Илиев
"Кавърма от рапани с пресни подправки и желе от шардоне" е пълното име на тази авторска рецепта на Стоян Кирин. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Стоян Кирин - тук, а за проекта - в края на текста.
Използвайте предварително почистени и сварени рапани. Запържете ги слука и гъбите. Добавете доматено пюре. Овкусете с чубрица, джоджен и мащерка. Прибавете рибен бульон и печени чушки, нарязани на кубчета. Гответе, докато остане на мазнина. Гарнирайте с пресни билки.
За желето използвайте шардоне барик (отлежало в дъбови съдове). Кипнете го в касерол. Овкусете със сол и пипер и прибавете предварително разтворения във вода желатин. След като изстине, формовайте и гарнирайте.
Необходими продукти за 2 порции
150 г рапани
100 мл рибен бульон
50 г печени червени чушки
30 г печурки
30 г бейби лукчета (балучка)
30 г домати конкасе
30 г чери домати
20 г доматено пюре
1 г чубрица
1 г джоджен
1 г мащерка
50 мл бяло вино шардоне барик
15 г желатин
1 г бял пипер
1 г сол
В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).
hamiltonf
Рейтинг: 4963 НеутралноКрасиво, и сигурно ще е доста вкусно, поздравления!
Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....voodoo_child
Рейтинг: 1261 ЛюбопитноА в рецептата нито дума за яйцето, което виждаме центрирано монтирано на снимката! Кокошката да не е сбъркала специалния проект? 🍳 Да не е сирене по шопски с рапани?
DDR
Рейтинг: 3609 НеутралноКаква е разликата между рапан и ръпон?
Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.juk35625824
Рейтинг: 479 НеутралноВярно. Е това е вече излагация. Не, че досега не са се излагали....
Платон Фъшкиев
Рейтинг: 1171 ЛюбопитноТека е,Дневникъ! И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
Платон Фъшкиев
Рейтинг: 1171 ЛюбопитноПитай, Бойко! И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
venci4
Рейтинг: 1561 НеутралноБляяя 🤮
Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpgbatzdravo
Рейтинг: 2041 ВеселоДо коментар [#3] от "DDR":"Каква е разликата между рапан и ръпон?"
Рапана е източноазиатски морски охлюв, пренесен преди много години в Черно море, а рапона е местно производство - чукундур, който се опитва да оригиналничи! ;)
дерибеев
Рейтинг: 3607 НеутралноДотук единствено рецептите на Кирин могат донякъде да претендират за съвременна българска кухня
всеки коментар може и ще бъде използван срещу васЦъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
Рейтинг: 781 НеутралноОт всички изчетени от мен рецепти в тази рубрика това е първото нещо , което звучи по нормално...
АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯАко автора беше написал тенджера вместо касеролка бих бил НогУ щастлив. Нооо как да е - поздравления на г-н Корин за нормалното предложение сред чувала гастрономически извращения , които ни изсипа Дневник.
ПП: Автора може да е писал и други свестни рецепти , но от известно време не следя рубриката.
Аз и поначало се интересувах основно от коментарите , които бяха много по цветни и стойностни от предложените ни бъркочи. Само че взе да ми писва от това.
Обещавам да прочета всички рецепти ....не обещавам да ги пробвам 😉.
Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
Рейтинг: 781 НеутралноОт всички изчетени от мен рецепти в тази рубрика това е първото нещо , което звучи по нормално...
АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯАко автора беше написал тенджера вместо касеролка бих бил НогУ щастлив. Нооо как да е - поздравления на г-н Корин за нормалното предложение сред чувала гастрономически извращения , които ни изсипа Дневник.
ПП: Автора може да е писал и други свестни рецепти , но от известно време не следя рубриката.
Аз и поначало се интересувах основно от коментарите , които бяха много по цветни и стойностни от предложените ни бъркочи. Само че взе да ми писва от това.
Обещавам да прочета всички рецепти ....не обещавам да ги пробвам 😉.
Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
Рейтинг: 781 НеутралноОт всички изчетени от мен рецепти в тази рубрика това е първото нещо , което звучи по нормално...
АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯАко автора беше написал тенджера вместо касеролка бих бил НогУ щастлив. Нооо как да е - поздравления на г-н Корин за нормалното предложение сред чувала гастрономически извращения , които ни изсипа Дневник.
ПП: Автора може да е писал и други свестни рецепти , но от известно време не следя рубриката.
Аз и поначало се интересувах основно от коментарите , които бяха много по цветни и стойностни от предложените ни бъркочи. Само че взе да ми писва от това.
Обещавам да прочета всички рецепти ....не обещавам да ги пробвам 😉.
Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
Рейтинг: 781 НеутралноОт всички изчетени от мен рецепти в тази рубрика това е първото нещо , което звучи по нормално...
АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯАко автора беше написал тенджера вместо касеролка бих бил НогУ щастлив. Нооо как да е - поздравления на г-н Корин за нормалното предложение сред чувала гастрономически извращения , които ни изсипа Дневник.
ПП: Автора може да е писал и други свестни рецепти , но от известно време не следя рубриката.
Аз и поначало се интересувах основно от коментарите , които бяха много по цветни и стойностни от предложените ни бъркочи. Само че взе да ми писва от това.
Обещавам да прочета всички рецепти ....не обещавам да ги пробвам 😉.
penetrating
Рейтинг: 10708 ВеселоДо коментар [#9] от "дерибеев":
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertНапълно вярно :)
DDR
Рейтинг: 3609 НеутралноБлагодаря! Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
vesolr
Рейтинг: 3264 ЛюбопитноКой форумец имаше интересни истории за рапани - Мойше или Чардо?
От клеветника https://goo.gl/QdmktQmbt34598035
Рейтинг: 297 ВеселоЛипсва ми рецепта от "Незнайко в Слънчевия град". Искрено се надявам да напише коментар с подходяща по темата рецепта, за да ни направи още по-слънчева ноемврийската събота.
А по въпроса за "рапана" и "рапона" изразявам пълно съгласие с коментар № 8.
Колкото до тази безкрайна, безсмислена, смешна и излагаща иначе смисления в по-голямата си част сайт, мисля, че аз ще се пенсионирам вероятно, но тя няма да бъде прекратена, тъй като "спонсора" е "налял" солидно количество пари, за да ни весели /даже и рима стана:)).
Чардо
Рейтинг: 2669 ВеселоДо коментар [#16] от "vesolr":
Мойшето ! ! !
Признавам си без бой, никога не съм и опитвал рапан! 😅
Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
Чардо
Рейтинг: 2669 ГневноЦИТАТ:
Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24''''' Кавърма от рапани ''''''
ДНЕВНИК,
КавЪр и кавАрма са две ама много различни думи ! ! !
А и по произход географски са отдалечени с цяло полукълбо !!!!!!!!!!
Тюфлекчия
Рейтинг: 1921 ВеселоЯ - рецепта от продукти дето се намират в свободно състояние по БГ-то. Не мога да повярвам! Браво!
Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!vhv
Рейтинг: 2096 ВеселоДо коментар [#8] от "batzdravo":
Може би, произлиза от ряпа (рапа). Голямата бяла ряпа.
Та, Рапона/ряпата - все същото...
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
Bob
Рейтинг: 411 НеутралноКовер, ма! Де ше ги дирим тия рапани. Имам тука два декоративни от триесе години, ако ги сваря, ше пуснат ли нещо.... Тва като гозба от камъчета на свидливата бабичка /от герб/, дето си счупила последния зъб в устата, има една приказка от Ран Босилек. Пържиш яйцото, махаш рапОните и ядеш.
Юрданка е радос, ама Гешаф е мега радос !eti mehter
Рейтинг: 3995 ЛюбопитноКавърма
Bukalemun========
Дано е редакционна грешка. .....
Няма нищо общо с всеизвестната за Балканите , кавърма (kıvırma) ....и това на снимката......
Напоследък .....започнаха да се внедряват все повече турцизми с неправилно значение. ....
kilgore
Рейтинг: 574 ВеселоДо коментар [#24] от "eti mehter":
'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)Не си разбрал, не ги внедряват, а ги монтират :)