
© Илиан Илиев
"Пуешко с мед, черни трюфели и лимонова мащерка, с крем от сладки картофи, жу сос и зелени смокини с индрише" е пълното име на тази авторска рецепта на Стоян Кирин. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Стоян Кирин - тук, а за проекта - в края на текста.
Отделете пуешкото филе от кожата и разделете на две равни части. Едната нарежете на ситни кубчета. Добавете сметаната, солта и пипера и блендирайте сместа до получаването на фин фарс. Овкусете с мед и трюфели и след това намажете върху кожата. Прибавете останалото филе, овкусено със сол и пипер, и навийте на руло.
Вакуумирайте и пригответе sous-vide 45 минути на 63˚C. После запечатайте на тиган с масло и глазирайте с жу сос. Сладките картофи обелете и нарежете на малки кубчета. Варете в подсолена вода. Когато са готови, прибавете сметана и пасирайте до получаване на крем.
Нарежете стерилизираните зелени смокини на резени. Глазирайте ги в касерол с масло и овкусете с индрише. Гарнирайте с пресни подправки.
Необходими продукти за 2 продукти
130 г пуешко филе с кожа
150 г сладки картофи (батат)
30 мл жу сос
30 г стерилизирани зелени смокини
30 мл готварска сметана
20 мл зехтин
10 г мед с черен трюфел
1 г лимонова мащерка
1 г индрише (барбароза)
1 г бял пипер
1 г сол
В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).
Платон Фъшкиев
Рейтинг: 1018 ЛюбопитноПриготвям тази рецепта често,но заменям уешкото с люцерна защото съм веган.
И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.Taiga
Рейтинг: 1211 ВеселоНапълнете ги тия чинии веднъж бре!
"АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"juk35625824
Рейтинг: 440 НеутралноДнес нещо много скучно тук....
Един вампир броди из Европа
Рейтинг: 2834 НеутралноМоже и да става за ядене, но трюфелът е толкова силен, че едва ли ще се усети дали мащерката е лимонова или ананасова или друга. Освен това на чинията не виждам пюре, а нещо като чипс. И за какво служи есенната шума отгоре?
Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)rpd32585105
Рейтинг: 306 НеутралноТая мазна пуешка кожа не вещае нищо добро за кръвоносните ми съдове. И откога сладко - солените ястия станаха българска кухня. Нямаме такива традиции. Германците обичат това вкусово съчетание - пържола с портокал, панирано пилешко с конфитюр и т.н. Но небцето на българина силно ще се очуди. До тук в тая рубрика не видях нищо българско. Виждам някакво кулинарно маниерничене и опити за оригиналничене. Поне да сменята заглавието на рубриката. Например - ПРЕФЪРЦУНЕНИ КУЛИНАРНИ РЕЦЕПТИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ.
Бих приветствал с две ръце колинарни рубрика от типа на : Здравословни и вкусни кулинарни рецепти с 5 продукта от супера за 10 минути.
penetrating
Рейтинг: 10095 НеутралноПоотделно мразя пуешко и трюфели. Заедно не съм ги пробвал :)
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertLiberalToTheBones
Рейтинг: 813 НеутралноПрекрасно е! Ако и трюфелите бяха бели, още по-хубаво щеше да е! Обожавам италианските ресторанти, които ползват аутоктонните бели тартуфи! Храна за душата и за високият интелект. Не е за бедното простолюдие !
Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..victortrt
Рейтинг: 726 НеутралноБоже, колко мъка има по тоя свят. Ама то прасетата вярно ги обичат ауто......
dnevnikar
Рейтинг: 3676 НеутралноUNITED EU UNION
Месо и сладко е простотия чужда на Европейските ценности.
dgd
Рейтинг: 2197 ВеселоБаце, трюфели си виждал само на снимка.
Както и висок интелект. muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
тулса
Рейтинг: 2681 ВеселоДо коментар [#10] от "dgd":трюфели си виждал само на снимка
>>>> Да, ама човекът си хапвал "бели аутоктонни тартуфи":) Пълен...Tartuffe ou L’imposteur.
Bob
Рейтинг: 372 ВеселоСъсипахте я тая държава...
Юрданка е радос, ама Гешаф е мега радос !areta
Рейтинг: 1437 НеутралноНай-готиното на тези красоти е, че не знаеш какво ядеш, повечето е смляно, пасирано, боядисано, претрито, пресовано, на пюре, на прах и т.н.
Би трябвало ако познаеш 10 съставки, да ти дават отбивка в цената. Впрочем аз и със, и без отбивка, пак не бих дала пари за това. Виж, ако някой/я гъзар/ка се навие да го плати, може да се пробвам да го ям :)
Murnat
Рейтинг: 826 ВеселоЗа тая рецепта имам само индрише и сол. Може би от съседката ше взема назаем малко пуешко ама тя е от Каснаково и там им викат фитки та може и да не се разберем. А, и след ремонта на банята май имам подобна по есен чиния.
Explorer
Рейтинг: 413 НеутралноТрюфелите имат страхотен вкус.
Всеки ден стават чудеса! Коледа не е толкова далеч.