Пуешко с мед, черни трюфели и лимонова мащерка

Пуешко с мед, черни трюфели и лимонова мащерка

© Илиан Илиев



"Пуешко с мед, черни трюфели и лимонова мащерка, с крем от сладки картофи, жу сос и зелени смокини с индрише" е пълното име на тази авторска рецепта на Стоян Кирин. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Стоян Кирин - тук, а за проекта - в края на текста.


Отделете пуешкото филе от кожата и разделете на две равни части. Едната нарежете на ситни кубчета. Добавете сметаната, солта и пипера и блендирайте сместа до получаването на фин фарс. Овкусете с мед и трюфели и след това намажете върху кожата. Прибавете останалото филе, овкусено със сол и пипер, и навийте на руло.


Вакуумирайте и пригответе sous-vide 45 минути на 63˚C. После запечатайте на тиган с масло и глазирайте с жу сос. Сладките картофи обелете и нарежете на малки кубчета. Варете в подсолена вода. Когато са готови, прибавете сметана и пасирайте до получаване на крем.




Нарежете стерилизираните зелени смокини на резени. Глазирайте ги в касерол с масло и овкусете с индрише. Гарнирайте с пресни подправки.


Необходими продукти за 2 продукти


130 г пуешко филе с кожа
150 г сладки картофи (батат)
30 мл жу сос
30 г стерилизирани зелени смокини
30 мл готварска сметана
20 мл зехтин
10 г мед с черен трюфел
1 г лимонова мащерка
1 г индрише (барбароза)
1 г бял пипер
1 г сол


В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 1018 Любопитно

    Приготвям тази рецепта често,но заменям уешкото с люцерна защото съм веган.

    И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
  2. 2 Профил на Taiga
    Taiga
    Рейтинг: 1211 Весело

    Напълнете ги тия чинии веднъж бре!

    "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
  3. 3 Профил на juk35625824
    juk35625824
    Рейтинг: 440 Неутрално

    Днес нещо много скучно тук....

  4. 4 Профил на Един вампир броди из Европа
    Един вампир броди из Европа
    Рейтинг: 2834 Неутрално

    Може и да става за ядене, но трюфелът е толкова силен, че едва ли ще се усети дали мащерката е лимонова или ананасова или друга. Освен това на чинията не виждам пюре, а нещо като чипс. И за какво служи есенната шума отгоре?

    Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
  5. 5 Профил на rpd32585105
    rpd32585105
    Рейтинг: 306 Неутрално

    Тая мазна пуешка кожа не вещае нищо добро за кръвоносните ми съдове. И откога сладко - солените ястия станаха българска кухня. Нямаме такива традиции. Германците обичат това вкусово съчетание - пържола с портокал, панирано пилешко с конфитюр и т.н. Но небцето на българина силно ще се очуди. До тук в тая рубрика не видях нищо българско. Виждам някакво кулинарно маниерничене и опити за оригиналничене. Поне да сменята заглавието на рубриката. Например - ПРЕФЪРЦУНЕНИ КУЛИНАРНИ РЕЦЕПТИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ.

    Бих приветствал с две ръце колинарни рубрика от типа на : Здравословни и вкусни кулинарни рецепти с 5 продукта от супера за 10 минути.

  6. 6 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10095 Неутрално

    Поотделно мразя пуешко и трюфели. Заедно не съм ги пробвал :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  7. 7 Профил на LiberalToTheBones
    LiberalToTheBones
    Рейтинг: 813 Неутрално

    Прекрасно е! Ако и трюфелите бяха бели, още по-хубаво щеше да е! Обожавам италианските ресторанти, които ползват аутоктонните бели тартуфи! Храна за душата и за високият интелект. Не е за бедното простолюдие !

    Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
  8. 8 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 726 Неутрално

    Прекрасно е! Ако и трюфелите бяха бели, още по-хубаво щеше да е! Обожавам италианските ресторанти, които ползват аутоктонните бели тартуфи! Храна за душата и за високият интелект. Не е за бедното простолюдие !
    —цитат от коментар 7 на LiberalToTheBones


    Боже, колко мъка има по тоя свят. Ама то прасетата вярно ги обичат ауто......

  9. 9 Профил на dnevnikar
    dnevnikar
    Рейтинг: 3676 Неутрално

    UNITED EU UNION

    Месо и сладко е простотия чужда на Европейските ценности.

  10. 10 Профил на dgd
    dgd
    Рейтинг: 2197 Весело

    Прекрасно е! Ако и трюфелите бяха бели, още по-хубаво щеше да е! Обожавам италианските ресторанти, които ползват аутоктонните бели тартуфи! Храна за душата и за високият интелект. Не е за бедното простолюдие !
    —цитат от коментар 7 на LiberalToTheBones


    Баце, трюфели си виждал само на снимка.
    Както и висок интелект.

    muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
  11. 11 Профил на тулса
    тулса
    Рейтинг: 2681 Весело

    До коментар [#10] от "dgd":трюфели си виждал само на снимка
    >>>> Да, ама човекът си хапвал "бели аутоктонни тартуфи":) Пълен...Tartuffe ou L’imposteur.

  12. 12 Профил на Bob
    Bob
    Рейтинг: 372 Весело

    Съсипахте я тая държава...

    Юрданка е радос, ама Гешаф е мега радос !
  13. 13 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1437 Неутрално

    Най-готиното на тези красоти е, че не знаеш какво ядеш, повечето е смляно, пасирано, боядисано, претрито, пресовано, на пюре, на прах и т.н.

    Би трябвало ако познаеш 10 съставки, да ти дават отбивка в цената. Впрочем аз и със, и без отбивка, пак не бих дала пари за това. Виж, ако някой/я гъзар/ка се навие да го плати, може да се пробвам да го ям :)

  14. 14 Профил на Murnat
    Murnat
    Рейтинг: 826 Весело

    За тая рецепта имам само индрише и сол. Може би от съседката ше взема назаем малко пуешко ама тя е от Каснаково и там им викат фитки та може и да не се разберем. А, и след ремонта на банята май имам подобна по есен чиния.

  15. 15 Профил на Explorer
    Explorer
    Рейтинг: 413 Неутрално

    Трюфелите имат страхотен вкус.

    Всеки ден стават чудеса! Коледа не е толкова далеч.




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK