Морков

Морков

© Илиан Илиев



"Морков" е пълното име на тази авторска рецепта на Йонко Дяков. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Йонко Дяков - тук, а за проекта - в края на текста.


Първо пригответе пюрето от печен морков, като смесите всички продукти в купа, за да се овкусят равномерно. Поставете в тава на тънък слой върху хартия за печене. Печете 90 минути на 95˚C без вентилатор. След като е готово, минете всичко два пъти през ситна цедка до получаване на фино пюре.


За шоколада от печен морков смесете захарта с маслото и разтопете на слаб огън. След това добавете пюрето от моркови и какаото. Разбъркайте добре и минете два пъти през фина цедка. Оставете да престои 24 часа. Всички продукти за морков sous-vide смесете и поставете във вакуумен плик.




Вакуумирайте и сложете във воден циркулатор за 24 часа на 68.5˚C. След готовност пуснете в лед заедно с плика за 5 минути. Преди сервиране запечете на гореща плоча или тиган. Пригответе темпура микс, като смесите водата с темпурата и леда и разбъркате внимателно.


Морковите сложете във вода, след което поставете в темпура микса. Пържете на 180˚C до златисто. Оставете ги върху кухненска хартия, за да попие излишната мазнина. Като използвате остатъка от темпура микса, добавете пюре от печен морков, тогараши и юкари. Получената смес разбъркайте добре, след което пускайте с ръка в загрята на 180˚C мазнина до получаване на кафеникавооранжев цвят. След като крънчът е готов, отцедете върху кухненска хартия.


За да приготвите дресинг, съставките смесете в дълбок съд и с помощта на пасатор разбъркайте внимателно, от дъното нагоре, до получаване на гладка смес. Пригответе дехидратирани моркови, като смесите продуктите и сушите в дехидрататор на 58˚C за 48 часа. Презентацията на ястието може да бъде и индивидуална, като се комбинират всички отделни компоненти. Използвайте цветчета мащерка за украса.


Необходими продукти за 8 порции


За пюре от печен морков
600 г млади моркови
60 мл зехтин
4 г розмарин листа
40 г манов мед
4 г малдонска сол
4 г лавандула цвят


За шоколад от печен морков
200 г пюре от печен морков
50 г какао на прах
30 г кокосово масло
30 г кафява захар


За морков sous-vide
300 г моркови
30 мл зехтин
2 г розмарин
10 г кафява захар
2 г лавандула
2 г сол


За темпуриран морков
200 г млади моркови
100 г брашно темпура
50 мл вода
6 кубчета лед


За морковен темпура крънч
остатъкът от темпура микса
100 г пюре от печен морков
5 г тогараши
3 г юкари


За медено-морковен дресинг
200 г пюре от печен морков
400 мл зехтин
30 мл бял балсамов оцет
60 г манов мед
5 мл лавандулово масло
20 г разтворен ксантан
4 г сол


В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Deaddark
    Deaddark
    Рейтинг: 2755 Неутрално

    Някой да ми прати 1.5 грама тогараши, че не ми достига.

  2. 2 Профил на venci4
    venci4
    Рейтинг: 1561 Неутрално

    Браво! Непременно ще си го сготвя! 🥕🥕🥕🥕

    Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
  3. 3 Профил на Stefanov Stojan
    Stefanov Stojan
    Рейтинг: 5 Неутрално

    До коментар [#1] от "Deaddark":

    Давам, за 1 г юкари, или 2,5 г ксантан:-)

    Nonicktoday
  4. 4 Профил на chepokalipsis
    chepokalipsis
    Рейтинг: 855 Неутрално

    Това може да е шокиращо за много готвачи, но аз като чета рецепта, очаквам да ям днес, а не след 24ч., друг е въпросът за описаните горе рецепти.

  5. 5 Профил на Darcas
    Darcas
    Рейтинг: 1133 Неутрално

    Може ли някой да ми помогне да се кача на дървото, че и аз да си хапна морков?

    Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
  6. 6 Профил на Deaddark
    Deaddark
    Рейтинг: 2755 Неутрално

    До коментар [#3] от "Stefanov Stojan":

    Юкари може, но ксантан-а ми е точно.

  7. 7 Профил на bora bora
    bora bora
    Рейтинг: 1789 Неутрално

    До коментар [#4] от "chepokalipsis":
    И да прибавя.... Ако е приготвен вчера, къв е смисъла от това, че моркова е полезен или яденето звучи фейски😜

  8. 8 Профил на De Michelis
    De Michelis
    Рейтинг: 792 Неутрално
  9. 9 Профил на FvH
    FvH
    Рейтинг: 716 Разстроено

    Вчера така се натъпках с тогараши, че още ми е тежко...

    One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
  10. 10 Профил на Алф
    Алф
    Рейтинг: 2325 Неутрално

    Аз пък като си изпека моркови си ги ям веднага без темпури, шоколади и др. и няма нужда да търся подходящ кютук за шоуто.

    Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
  11. 11
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  12. 12 Профил на chepokalipsis
    chepokalipsis
    Рейтинг: 855 Неутрално

    До коментар [#7] от "bora bora":

    Аз никога не съм усещал вкуса на моркова в храна, ако ми се яде морков, го ям суров.

  13. 13 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 1549 Неутрално

    Някой да ми прати 1.5 грама тогараши, че не ми достига.
    —цитат от коментар 1 на Deaddark


    По вайбър или по месенджера?

  14. 14 Профил на todolino
    todolino
    Рейтинг: 712 Неутрално

    Тогараши и юкари имам .. моркови ... моркови от къде да си купя :P

  15. 15 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10708 Неутрално

    Много сложно за един морков :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  16. 16 Профил на realguru
    realguru
    Рейтинг: 3227 Неутрално

    Сега начи моркова се яде суров на салата или кисел на туршия и двете вървят с ракия. :)

  17. 17 Профил на kashpirovska
    kashpirovska
    Рейтинг: 1184 Весело

    Оф,много се обърках! Всъщност колко точно моркови да си купя? И откъде? Останалите 234645273654 продукта си ги имам.

    Джордж Оруел-1984
  18. 18 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 798 Неутрално

    До коментар [#16] от "realguru":

    Може и задушен с масло и/или някакво хубаво бяло вино.
    За нежелаещите да се занимават със сложни рецепти, давам едно-две предложения от мен:
    1. Настъргват се моркови и се подправят с оцет, зехтин и сол. В добавка може да се сложи сусам, конопено семе или натрошени орехи, може и магданоз. Яде се веднага. Пие ракия, може и водка. Не е фатално и бяло вино, ако оцетът е по-малко или по-лек.
    2. Смесват се моркови на тънки кръгчета и накъсан спанак. Подправя се на вкус. консумира се с хладна напитка по ваш избор.

  19. 19 Профил на el cucuy
    el cucuy
    Рейтинг: 32 Неутрално

    Sous-vide моркови ли бе, бате

  20. 20 Профил на Читател
    Читател
    Рейтинг: 2342 Неутрално

    Много елементарна и апетитна рецепта. Само за дилетанти.

    Коментарите къртят. :-D

  21. 21 Профил на realguru
    realguru
    Рейтинг: 3227 Неутрално

    До коментар [#18] от "victortrt":

    Като традиционалист си го хапвам със зеленце или цвекло сега, пробвал съм и с алабаш, по-късно може и с ряпа. Сега ще пробвам и със спанак. :)

    А иначе с алабаш добре се получава - настъргват се двете и се овкусяват. Същото като с цвекло или ряпа, но вместо тях алабаш. Няма го острия мирис на ряпата, нито лекия мирис на пръст при цвеклото. Ако алабаша е хубав, салата става доста сочна. Отделно няма кой знае какъв специфичен вкус и върви с почти всичко. :)

  22. 22 Профил на ogidogi
    ogidogi
    Рейтинг: 405 Неутрално

    Част от прочутата поредица на Дневник "Безумията на готвача"

  23. 23 Профил на simko4
    simko4
    Рейтинг: 1049 Неутрално

    Това на снимката изглежда потресаващо!

  24. 24 Профил на Stan Todorov
    Stan Todorov
    Рейтинг: 369 Неутрално

    До коментар [#23] от "simko4":

    Ами, прилича на мечка повърнала на изсъхнал пън в гората.

  25. 25 Профил на rhsquared
    rhsquared
    Рейтинг: 163 Неутрално

    Искам да благодаря най-сърдечно на "Дневник" за тази рубрика, а така също и на сърфорумците. Оправихте ми настроението с коментарите.

  26. 26 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 798 Неутрално

    До коментар [#21] от "realguru":

    Това са ясни комбинации, аз давам най-чистия вид и най-смелата за мен комбинация със спанак. Иначе с кореноплодни е ясно, че се комбинира, дари печени такива с малко тъмна бира стават чудна гарнитура за месо или основна за вегетарианци.

  27. 27 Профил на peturcho
    peturcho
    Рейтинг: 11 Неутрално

    До коментар [#24] от "Stan Todorov":





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK