Рози

Рози

© Илиан Илиев



"Рози" е пълното име на тази авторска рецепта на Йонко Дяков. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Йонко Дяков - тук, а за проекта - в края на текста.


Листенцата рози почистете добре и дехидратирайте за 96 часа на 45˚C (продължителността зависи от големината на листата).


Продуктите за билковия крем с биволско сирене сложете в кутер и разбийте до получаването на фина гладка маса, след което охладете.




От брашното, водата, зехтина и солта замесете гладко тесто. Разточете с дебелина 2 мм и изрежете с ринг 8 см. Получените кръгове внимателно поставете в намаслена тава. Печете 36 минути на 150˚C без вентилатор, докато станат много хрупкави.


Презентация: Сложете билковия крем върху студения тарт с помощта на пош. Покрийте равномерно целия тарт с дебелина 2-3 мм. Върху крема внимателно подредете дехидратираните рози, като може да добавите и малко връхчета от копър.


Необходими продукти за 8 порции


За дехидратирани рози
200 г листенца от рози


За билков крем с биволско сирене
200 г биволско сирене
50 г краве масло
20 г левурда
20 г босилек
20 г магданоз
4 г малдонска сол
1 г розово масло


За тарт от лимец
600 г брашно от лимец
200 мл вода
100 мл зехтин
5 г малдонска сол
50 г краве масло за намазване на тавата
свежи подправки за украса


В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 1171 Любопитно

    Ф първия момент си помислих, че става въпрос за Али Алиев(Рози) от Видин! А то било кулинарна рецепта.

    И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
  2. 2 Профил на Kamenarski
    Kamenarski
    Рейтинг: 1766 Весело

    Пробвах рИцептата ама не стана както требе. СигОрно щото не турих малдонска сол...

    НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
  3. 3 Профил на Deaddark
    Deaddark
    Рейтинг: 2755 Неутрално

    Нека невежите кулинарно ганьовци да почнат да плюят СЕГА!!!

  4. 4 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 1171 Любопитно

    Колега, вие как си приготвяте този кулинарен шедьовър?
    Аз заменям листенцата от рози с листа от теменужки, по идея на другарката Елена Костова.
    До коментар [#3] от "Deaddark":

    И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
  5. 5 Профил на De Michelis
    De Michelis
    Рейтинг: 792 Неутрално

    Вече новата мода( тенденция, тренд - кой как му харесва) е: розите - за манджи, морковите- за гаджетата.
    Разбирай, как си искаш:-)

  6. 6 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4963 Неутрално

    "...за 96 часа на 45˚C"!?


    Много енергоемко, много неекологично!

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  7. 7 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 1261 Неутрално

    Ооо, да! Децентният, нежен аромат на чесън (левурдата) се комбинира перфектно с активния вкус на розите! У дома винаги слагаме рози на чесъна. Ползваме българска Rosa damascena, като дехидратираме по 93 часа, защото са им по-малки листенцата. Капем по половин капка розово масло и става феноменален див чесън! После миришем на рози, естествено.
    А шефът какъв точно сорт рози препоръчва? Гледам на снимката, че много приличат на култивираните, островръхите, от цветарниците, по 3 лева парчето са сега. Не мога да допусна, че този специалитет е възможен с всякакви рози! Моля за уточнение.

  8. 8 Профил на 👀
    👀
    Рейтинг: 158 Любопитно

    Поуката от новата бьлгарска кухня е, ако добавяте „левурда+розички“ в храната си, то не само чиниите, но и тоалетната ще бъде идеално чиста

  9. 9 Профил на Deaddark
    Deaddark
    Рейтинг: 2755 Неутрално

    До коментар [#4] от "Платон Фъшкиев":

    Невежа, какво да Ви обяснявам - никога не ще достигнете великата изтънченост на многогодишната традиционна българска кулинария. Вие не бихте се справили дори с кракинг на яйца, миксинг на краставици с кисело мляко и вода, бойлинг на пилешки чикън, бейкинг на патато картофи, фрайинг на мийтбол кюфтета, дикорейшън с чери томатос, абе - люскай си ракията с шопската салата.

  10. 10 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10708 Неутрално

    А ако спре тока през тези 96 часа готвене какво правим? Да си вземем ю пи ес?

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  11. 11 Профил на el cucuy
    el cucuy
    Рейтинг: 32 Неутрално

    Тъкмо имам едни рози в хладилника и се чудих какво да ги правя. Мерси!

  12. 12 Профил на Deaddark
    Deaddark
    Рейтинг: 2755 Неутрално

    До коментар [#10] от "penetrating":

    Юпиес няма да свърши работа, но виж един дизелов генератор в мазето може да се инсталира.

  13. 13 Профил на bora bora
    bora bora
    Рейтинг: 1789 Весело

    До коментар [#6] от "hamiltonf":
    "...за 96 часа на 45˚C"!? Много енергоемко, много неекологично!"

    Туй както и да е, ще го преглътнем, но ме ме спират мислите и асоциациите които така добре е описал
    До коментар [#7] от "voodoo_child":
    "Ооо, да! Децентният, нежен аромат на чесън (левурдата) се комбинира перфектно с активния вкус на розите! "

    А ако прибавим и извода на......
    коментар [#8] от "👀":" Поуката от новата бьлгарска кухня е, ако добавяте „левурда+розички“ в храната си, то не само чиниите, но и тоалетната ще бъде идеално чиста"
    ......ще стигнем до заключението на [#9] от "Deaddark":Невежа, какво да Ви обяснявам - никога не ще достигнете великата изтънченост на многогодишната традиционна българска кулинария"..... разбира се отправено към Йонко Дяков.
    - Жив и здрав мастЪре

  14. 14 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10708 Весело

    До коментар [#12] от "Deaddark":

    Точно :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK