
© Илиан Илиев
"Рози" е пълното име на тази авторска рецепта на Йонко Дяков. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Йонко Дяков - тук, а за проекта - в края на текста.
Листенцата рози почистете добре и дехидратирайте за 96 часа на 45˚C (продължителността зависи от големината на листата).
Продуктите за билковия крем с биволско сирене сложете в кутер и разбийте до получаването на фина гладка маса, след което охладете.
От брашното, водата, зехтина и солта замесете гладко тесто. Разточете с дебелина 2 мм и изрежете с ринг 8 см. Получените кръгове внимателно поставете в намаслена тава. Печете 36 минути на 150˚C без вентилатор, докато станат много хрупкави.
Презентация: Сложете билковия крем върху студения тарт с помощта на пош. Покрийте равномерно целия тарт с дебелина 2-3 мм. Върху крема внимателно подредете дехидратираните рози, като може да добавите и малко връхчета от копър.
Необходими продукти за 8 порции
За дехидратирани рози
200 г листенца от рози
За билков крем с биволско сирене
200 г биволско сирене
50 г краве масло
20 г левурда
20 г босилек
20 г магданоз
4 г малдонска сол
1 г розово масло
За тарт от лимец
600 г брашно от лимец
200 мл вода
100 мл зехтин
5 г малдонска сол
50 г краве масло за намазване на тавата
свежи подправки за украса
В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).
Платон Фъшкиев
Рейтинг: 1171 ЛюбопитноФ първия момент си помислих, че става въпрос за Али Алиев(Рози) от Видин! А то било кулинарна рецепта.
И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.Kamenarski
Рейтинг: 1766 ВеселоПробвах рИцептата ама не стана както требе. СигОрно щото не турих малдонска сол...
НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!Deaddark
Рейтинг: 2755 НеутралноНека невежите кулинарно ганьовци да почнат да плюят СЕГА!!!
Платон Фъшкиев
Рейтинг: 1171 ЛюбопитноКолега, вие как си приготвяте този кулинарен шедьовър?
И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.Аз заменям листенцата от рози с листа от теменужки, по идея на другарката Елена Костова.
До коментар [#3] от "Deaddark":
De Michelis
Рейтинг: 792 НеутралноВече новата мода( тенденция, тренд - кой как му харесва) е: розите - за манджи, морковите- за гаджетата.
Разбирай, как си искаш:-)
hamiltonf
Рейтинг: 4963 Неутрално"...за 96 часа на 45˚C"!?
Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....Много енергоемко, много неекологично!
voodoo_child
Рейтинг: 1261 НеутралноОоо, да! Децентният, нежен аромат на чесън (левурдата) се комбинира перфектно с активния вкус на розите! У дома винаги слагаме рози на чесъна. Ползваме българска Rosa damascena, като дехидратираме по 93 часа, защото са им по-малки листенцата. Капем по половин капка розово масло и става феноменален див чесън! После миришем на рози, естествено.
А шефът какъв точно сорт рози препоръчва? Гледам на снимката, че много приличат на култивираните, островръхите, от цветарниците, по 3 лева парчето са сега. Не мога да допусна, че този специалитет е възможен с всякакви рози! Моля за уточнение.
👀
Рейтинг: 158 ЛюбопитноПоуката от новата бьлгарска кухня е, ако добавяте „левурда+розички“ в храната си, то не само чиниите, но и тоалетната ще бъде идеално чиста
Deaddark
Рейтинг: 2755 НеутралноДо коментар [#4] от "Платон Фъшкиев":
Невежа, какво да Ви обяснявам - никога не ще достигнете великата изтънченост на многогодишната традиционна българска кулинария. Вие не бихте се справили дори с кракинг на яйца, миксинг на краставици с кисело мляко и вода, бойлинг на пилешки чикън, бейкинг на патато картофи, фрайинг на мийтбол кюфтета, дикорейшън с чери томатос, абе - люскай си ракията с шопската салата.
penetrating
Рейтинг: 10708 НеутралноА ако спре тока през тези 96 часа готвене какво правим? Да си вземем ю пи ес?
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbertel cucuy
Рейтинг: 32 НеутралноТъкмо имам едни рози в хладилника и се чудих какво да ги правя. Мерси!
Deaddark
Рейтинг: 2755 НеутралноДо коментар [#10] от "penetrating":
Юпиес няма да свърши работа, но виж един дизелов генератор в мазето може да се инсталира.
bora bora
Рейтинг: 1789 ВеселоДо коментар [#6] от "hamiltonf":
"...за 96 часа на 45˚C"!? Много енергоемко, много неекологично!"
Туй както и да е, ще го преглътнем, но ме ме спират мислите и асоциациите които така добре е описал
До коментар [#7] от "voodoo_child":
"Ооо, да! Децентният, нежен аромат на чесън (левурдата) се комбинира перфектно с активния вкус на розите! "
А ако прибавим и извода на......
коментар [#8] от "👀":" Поуката от новата бьлгарска кухня е, ако добавяте „левурда+розички“ в храната си, то не само чиниите, но и тоалетната ще бъде идеално чиста"
......ще стигнем до заключението на [#9] от "Deaddark":Невежа, какво да Ви обяснявам - никога не ще достигнете великата изтънченост на многогодишната традиционна българска кулинария"..... разбира се отправено към Йонко Дяков.
- Жив и здрав мастЪре
penetrating
Рейтинг: 10708 ВеселоДо коментар [#12] от "Deaddark":
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertТочно :)