Кои са най-добрите винени райони в света

Кои са най-добрите винени райони в света

© Анелия Николова



Това е един от въпросите, които ще бъдат обсъждани по време на майсторските класове в рамките на деветото издание на DiVino.Taste, което започва днес в "Интер експо център".


В програмата по традиция са включени майсторски класове, в които ще бъдат представени някои от най-известните винарски райони в света, различни видове вино и последните тенденции в производството. Водещи на майсторските класове ще бъдат утвърдени световни и български винени експерти.


За фестивала пристига най-младият Master of Wine на Германия, Константин Баум MW. Пред българската публика той няма да говори за вината на изток от Рейн, а ще представи вината на Калифорния. Като посланик на Калифорнийския винен институт за Европа, Константин Баум MW ще поведе на задълбочена обиколка из Златния американски щат, с неговите хора, геология, климат и страхотни вина.




Собственик и мениджър е на иновативната онлайн компания meinelese.de, която се занимава с внос на бутикови вина от Европа и с дистрибуцията им в Германия. Константин Баум управлява винената програма в един от най-добрите хотели в света – Brenners Park-Hotel в Баден Баден. Той е и много активен в социалните медии с над 15 хил. последователи в Instagram и канал в YouTube с над 200 хил. гледания.


Деветото издание на DiVino.Taste отделя внимание и на легендарните подсилен вина от Иберийския полуостров и остров Мадейра. Обвити в лека загадъчност, Херес, Порто и Мадейра не са лесни за разбиране и сякаш все остават встрани от отъпканите винени пътища. Уникален шанс да се дегустират незабравими вина и да се разширят познанията за херес, порто и мадейра дава майсторският клас с водещ Благой Кузмански. Той е един от 20-те посланици на шери в света, дипломирани през 2018 в град Херес след много стриктен подбор. Работил e като сомелиер в Лондон и САЩ. Учи в Court of Master Sommeliers, където се провежда смятаният за най-труден изпит в света на виното. Желанието му е да стане един от по-малко от 300-те Master Sommeliers в света. В момента работи като баер и главен сомелиер за Seewines.


Дълбоката връзка между изкуството и виното ще демонстрира талантливият класически пианист, Иво Върбанов. Създал през 2005 лозе край село Изворово в Южен Сакар, той започва да произвежда забележителни вина и е убеден, че тероарът там се проявява по впечатляващ начин в характера на сирата. Високо оценени и в България, и в чужбина, вината на Иво Върбанов от този сорт са плътни и мощни – големи вина с характер и сериозен потенциал за отлежаване, казват организаторите. Самият той е автор на концепцията на тези вина и ще води вертикалната дегустация на 8 реколти сира – от 2017 назад до 2009. Идеята е да покаже как отлежава и се развива през годините сирата от изключителния тероар на Южен Сакар.


Като продукт на природата, толкова близък до виното, и тази година DiVino.Taste отделя заслужено внимание на зехтина. Качествените испански зехтини често печелят най-високи отличия на престижните международни конкурси, а Испания е категоричен световен лидер в производството на "течното злато" на Средиземноморието. Утвърден познавач и сертифициран сомелиер по зехтин в International Culinary Centre и Olive Oil Times Education Lab в Ню Йорк, Анна Петкова ще представи някои от най-добрите зехтини в света от три емблематични провинции на Андалусия – Севиля, Кордоба и Хаен – хилядолетни земи на маслинови дървета и зехтин.


Анна Петкова има собствен проект – mypureolive и е посланик на културата EVOO (Extra Virgin Olive Oil). В майсторския клас ще се включи и испански гост от Nobleza del Sur, революционери в производството на най-качествен натурален екстра върджин зехтин в Хаен. Ще бъдат предложени и майсторски хапки, демонстриращи как всеки зехтин се съчетава с храна и как се използва в приготвянето на храната. Тази отговорна задача е поверена на Севда Димитрова, победител в Master Chef България 2016.

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на sbaleev
    sbaleev
    Рейтинг: 509 Неутрално

    Така и не разбрах, къде са..

  2. 2 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 1171 Любопитно

    Така и не разбрах, къде са..
    —цитат от коментар 1 на sbaleev


    Фсички районе където виното се прави от грозде са добри.В ЕС фсичкото вино под 5 евро, не е правено от грозде.

    И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
  3. 3 Профил на Николай Бучков
    Николай Бучков
    Рейтинг: 3190 Любопитно

    А, защо няма въпрос от кои(КОЕ...) вина (о...) боли най-много черепа ?!

  4. 4 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 1171 Неутрално

    А, защо няма въпрос от кои(КОЕ...) вина (о...) боли най-много черепа ?!
    —цитат от коментар 3 на Николай Бучков


    От евтините.

    И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
  5. 5 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4437 Весело

    Ще бъде хубаво кулинарно / алкохолно (винено) събитие. :-)

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  6. 6 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 2423 Неутрално

    "ще води вертикалната дегустация на 8 реколти сира – от 2017 назад до 2009. Идеята е да покаже как отлежава и се развива през годините....."

    Вертикалната дегустация е много добра идея за всичко отлежаващо с алкохолно съдържание над бирата.

  7. 7 Профил на Да вярваме на истината
    Да вярваме на истината
    Рейтинг: 2946 Неутрално

    До коментар [#1] от "sbaleev":

    Най-хубавите вина стават в четириъгълника Плевен-Сухиндол-Свищов-Никопол.
    Каберне Совиньон от Лозица дълго време беше вино номер едно. Може и още да е. Става въпрос за истински вина.
    В момента куцо и сакато обикаля света и промотиране всякакви боклуци като полусухите Калифорнийски боклуци. Или Новозеландски такива. Всякакви куоажи и не знам какво си. Бизнес.

  8. 8 Профил на Илиана
    Илиана
    Рейтинг: 967 Любопитно

    Наѝ-хубавото вино е онова, за което са налети наѝ-много пари за реклама!

    А другото - ние си го знаем!!!

  9. 9 Профил на Алф
    Алф
    Рейтинг: 2325 Неутрално

    Трябва да се опита сакарско вино. Не ми е попаднало до сега.

    Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
  10. 10 Профил на naskom44
    naskom44
    Рейтинг: 650 Весело

    най-х8убавото вино е домашното. Домашно вино е онова което не плащаш.!

  11. 11
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  12. 12 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 798 Неутрално

    До коментар [#9] от "Алф":

    Или не си чел внимателно етикета. На Братанов са от там, може би на Малката звезда, на Терра Тангра също

    До коментар [#7] от "Да вярваме на истината":
    Да те допълня - само за червени сортове. Там е по-хладно и червеното вино става по-добре, а и е по-полезно заради температурните амплитуди. Вината от Русе също са добри. Има нови винарни по източна Стара планина, Северозападът също напредва с приятни вина.
    Но май районът около Сандански и Мелник е най-наситен с винарски изби.

  13. 13 Профил на Molossian
    Molossian
    Рейтинг: 2122 Неутрално

    Мавруд от Асеновград.
    Мелнишка широка от Мелник.
    Мерло от Стамболово.

    Това е моята класация.

    Panta rhei....
  14. 14 Профил на simval
    simval
    Рейтинг: 1081 Неутрално

    "Кои са най-добрите винени райони в света?"

    Келъфоня.

    Аз не зареждам в Лукойл.
  15. 15 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 798 Неутрално

    До коментар [#13] от "Molossian":

    Най-хубавият мавруд, който съм пил, беше от Първомай - Виница, но е цифра.
    Мелнишка широка май има оригинална само в Мелник, Мерлото от Стамболово отдавна лежи на стари лаври, има доста по-добри мерла, но като цяло сортът е малко невзрачен пред Каберне Совиньон и Сира например

  16. 16 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2948 Неутрално

    До коментар [#2] от "Платон Фъшкиев":

    "Разбирач" си ти....

    Пълно е с вино под 5 евро бутилката направено от грозде.
    5 евро за бутилка е много прилична цена за вино...

    Модератора е неадекватен!
  17. 17 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 3667 Неутрално

    До коментар [#7] от "Да вярваме на истината":

    Около Плевен бялото става добре. Около Никопол също.
    За червеното най-добре около Сандански или Свиленград.

    В Габрово какво пиете? Букет в картонена кутия? За три лева, пет литра?! На промоция. :)))

    Бивш tww09306483.
  18. 18 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 1171 Любопитно

    До коментар [#2] от "Платон Фъшкиев":"Разбирач" си ти....Пълно е с вино под 5 евро бутилката направено от грозде.5 евро за бутилка е много прилична цена за вино...
    —цитат от коментар 16 на Ivan_


    Тека е,ама тва вино е само за "разбирачи" които ценят ментетата.

    И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
  19. 19 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 3667 Неутрално

    До коментар [#16] от "Ivan_":

    Да. За 5 евро бутилката в Испания и Португалия пиеш прилично вино. По нашите магазини за 10 лева ти пробутват боклук, който е правен от някакви остатъци от грозде, спирт и стабилизатори.
    Все се сещам за Италия... По кафетата и малките ресторантчета, чашка вино може да струва по-малко от едно еспресо. Наливно от местни производители. Пият и си хапват с кеф хората. ;)

    Бивш tww09306483.
  20. 20 Профил на olimpipanov
    olimpipanov
    Рейтинг: 1155 Неутрално

    До коментар [#7] от "Да вярваме на истината":

    Червено вино от Севрна България ?! Това шега ли . Там с изкл.на гъмзата друго червено вино, не може да се мери със Станимакиште малаги, френските винени сортове и трдиионни мавруди и мелнишки вина вкл. купажи.

    Има даже и и попадения с домашни вина (купажи), та даже и някои лисичи видове, важното е да е от грозде - малките винарни го правят, някои от големите също, но има и доста ментляк - Нта цедка вино.

  21. 21 Профил на Phaeton.
    Phaeton.
    Рейтинг: 3932 Неутрално

    Мойте дядовци имат проста рецепта- бялото вини е Мискет, червеното- Памид или Гъмза.
    Мискетът и памидът да са от Подбалканската долина. А най- добре от техните лозя.

    Аз ги слуша и до сега не съм сбъркал.

  22. 22 Профил на olimpipanov
    olimpipanov
    Рейтинг: 1155 Неутрално

    Иначе за дестинациите, на доста места по света има сносни вина. Френски има много добри,но някои като Божолето са прехвалени. Ат техните тези от района на Бордо са добри, както и някои корсикански.

    За мен най-добрите вина в Европа са по Иберията - ИСпания и Португалия - сериозни силни мъжки вина, които изискват и серизно пхапване иначе следва омотване.

    Много добри вина има и от Новия свят - най-вече Чили, поне като съотношение цена качество.

    Много добри бели вина има и по Немачко, Маджарско и изненнада Швецарско.

  23. 23 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 3667 Неутрално

    До коментар [#20] от "olimpipanov":

    А-а-а-а-а... За домашни вина и малки производители, добри попадения има и в северна България. Пил съм много добро червено от мискет. От дивите пръчки липата няма как да я сбъркаш. Даже и баща ми преди години я докарваше...
    Имах един приятел (Лека му пръст!) родом от Генерал Тошевско, живееше във Варна. Такова розе от мерло правеше... И най-добрите розета по магазините не могат да го доближат...!

    Бивш tww09306483.
  24. 24 Профил на Phaeton.
    Phaeton.
    Рейтинг: 3932 Неутрално

    Понеже говорим за винени райони- най- добрият винен район за мен е Подбалканската долина и конкретно долината от Руен, Черница, Сунгурларе, Лозарево, Славянци през Сливен, Калофер, особено около Карлово, Сопот, Хисаря, Старосел, Стрелча и Панагюрище.

    Южни склонове с добро слънцегреене, мека, постоянна есен, подходяща почва...

  25. 25 Профил на grigoo
    grigoo
    Рейтинг: 789 Неутрално

    До коментар [#7] от "Да вярваме на истината":

    Най-хубавите вина стават от лозя до 100км от море.

  26. 26 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2948 Весело

    До коментар [#18] от "Платон Фъшкиев":

    Виж сега, това е природен продукт. Прави се от грозде.
    Хайде да използваме статията. Във нея пише и за зехтин. Зехтина и виното са подобни неща с оглед процес и себестойност. Значи зехтин на цена 5 евро за 0,750 мл се прави и то хубав зехтин. Я сега дай и ми обясни защо да не може да го докараш виното от грозде на цена 5 евро за 750 мл. бутилка в магазина?

    Дай си становището, защо е невъзможно да пусмеш на пазара вино от грозде на цена 4 евро за бутилка продавано в магазин...

    Модератора е неадекватен!
  27. 27 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2948 Неутрално

    До коментар [#19] от "Petleshev":

    Е, предполагам, че си прав и е възможно да има във България подобни продукти.

    Но принципно, както и ти пишеш не е проблем да имаш истинско вино от грозде на цена до 5 евро бутилка и го има.

    Модератора е неадекватен!
  28. 28 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2948 Неутрално

    До коментар [#19] от "Petleshev":

    Е, предполагам, че си прав и е възможно да има във България подобни продукти.

    Но принципно, както и ти пишеш не е проблем да имаш истинско вино от грозде на цена до 5 евро бутилка и го има.

    Модератора е неадекватен!
  29. 29 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2948 Неутрално

    До коментар [#19] от "Petleshev":

    Е, предполагам, че си прав и е възможно да има във България подобни продукти.

    Но принципно, както и ти пишеш не е проблем да имаш истинско вино от грозде на цена до 5 евро бутилка и го има.

    Модератора е неадекватен!
  30. 30 Профил на De Michelis
    De Michelis
    Рейтинг: 792 Неутрално

    Най-хубавото вино е червеното!
    Затова единствената песен за бяло вино звучи:
    Бяло вино, бяло вино,
    'що не си червено!
    :-)
    Но без ташак:

    От червените най-хубавото е Алжирката!
    Пие се с буркан "Омния"- 800 г.
    Разните му Château Lafite, Château Margaux му гълтат праха, тоест му дишат винените пари .
    :-)

  31. 31 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 798 Неутрално

    До коментар [#20] от "olimpipanov":

    Северна България е на географската ширина на Бургундия и Бордо, там става червено вино и дори хубаво - Свищов, Боровица, Сухиндол. Северните вина не са така тежки като южните, гроздето е с по-малко захари, но по-ароматно. Пино ноар определено става по-добре там, но това според мен. Пробвай на Свищов някое Легио І или Горчивка /това е хълмът, на който е расло гроздето, не че виното е горчиво/.
    А пък Станимашка малага е полу-сухо вино и май отдавна няма истинска такава. Самата технология на малагата изисква добавяне на спирт за спиране на ферментацията преди да са се разградили всички захари до алкохол, тоест самото вино е по-друг тип, както и Порто, Марсала, Мадейра, Херес и други подобни.
    За иберийските съм съгласен, но имат и доста приятни леки, но ароматни Риохи на добра цена.

  32. 32 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 3667 Неутрално

    До коментар [#27] от "Ivan_":

    Да де. Себестойността на литър прилично вино е около 3 лева. Много добро, може и 4 лева. Пита се, колко трябва да струва бутилка от 0,75 литра в магазин? И винаги съм се чудил, защо за 10 лева искат да ни пробутват откровени боклуци?!

    Бивш tww09306483.
  33. 33 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2948 Неутрално

    До коментар [#32] от "Petleshev":

    Не мога да отоговоря на подобно нещо.
    Няма логика.

    Модератора е неадекватен!
  34. 34 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 798 Неутрално

    До коментар [#32] от "Petleshev":


    До коментар [#33] от "Ivan_":

    Алчност, мащаб, оскъпяване по веригата, негласна договорка между производителите/търговците и те така.
    Ама то умните хора и наливно пият.

  35. 35 Профил на Jazzdevil
    Jazzdevil
    Рейтинг: 893 Неутрално

    Мавруд от Асеновград.Мелнишка широка от Мелник.Мерло от Стамболово.Това е моята класация.
    —цитат от коментар 13 на Molossian


    Това е класация подходяща за 1999. И трите са пример за кошмарна приватизация , масова загуба на лозя, купуване на к'во да е грозде от околията с увереността, че технолога ще нагласи някакси работата.

  36. 36 Профил на realguru
    realguru
    Рейтинг: 3227 Неутрално

    Виж сега, това е природен продукт. Прави се от грозде.Хайде да използваме статията. Във нея пише и за зехтин. Зехтина и виното са подобни неща с оглед процес и себестойност.
    —цитат от коментар 26 на Ivan_


    Така е. Занаятчиите правят вино и зехтин, докато корпорациите ти продават подсладена, кафява, газирана вода. :)

  37. 37 Профил на picko
    picko
    Рейтинг: 605 Весело

    Наздраве с новото божоле!

  38. 38 Профил на sbk
    sbk
    Рейтинг: 760 Неутрално

    До коментар [#25] от "grigoo":

    Защо?

  39. 39 Профил на sbk
    sbk
    Рейтинг: 760 Неутрално

    До коментар [#35] от "Jazzdevil":

    Абсолютно вярно! А можеха да се възползват от традициите, което си е и реклама.

  40. 40 Профил на sbk
    sbk
    Рейтинг: 760 Неутрално

    До коментар [#31] от "victortrt":

    На една географска ширина са, но при нас климатът е континентален. В Бордо влиянието на океана е много силно. Виж, за Бургундия съм по-съгласен, не случайно Пино Ноар е тамошен сорт, който си изисква определен климат, за да стане. У нас опитът с това вино е доста малък.
    Свищов правят и много добри бели, но чувам едни работи за материала, който използват - дано не са верни. Надявам се мащабните промени там да не засягат като качество само бутилките. А Боровица правят превъзходни вина, но все пак са бутикова изба - по този метод вина стават навсякъде в България.

  41. 41 Профил на sbk
    sbk
    Рейтинг: 760 Неутрално

    До коментар [#32] от "Petleshev":

    Не знам какво слагаш в тази "себестойност"! Мисля си, че за вино, предназначено за пазара в бутилка има доста скрити разходи.
    А иначе си прав, но за да стане ясно: къде по кафенетата и малките ресторанти у нас предлагат местно вино, било наливно или в бутилка, вместо откровени буклуци. Почти никъде! Законовата база е такава, че обрича малките производители за сметка на големите. За това и пием това, което ни предложат последните (ако определяща е цената) или това, което си направим сами. ;)

  42. 42 Профил на Jazzdevil
    Jazzdevil
    Рейтинг: 893 Неутрално

    До коментар [#20] от "olimpipanov":Северна България е на географската ширина на Бургундия и Бордо...
    —цитат от коментар 31 на victortrt


    Момент малко - Бургундия и Бордо са на 5-600км разстояние (250-300км разлика в г.ш.) а освен това и Видин и Силистра са по на юг от Бордо.

  43. 43 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10708 Неутрално

    Зависи от сорта :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  44. 44 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 3667 Неутрално

    До коментар [#41] от "sbk":

    "... къде по кафенетата и малките ресторанти у нас предлагат местно вино, било наливно или в бутилка, вместо откровени буклуци..."!

    Никъде! При нас не е предвидено да има малък местен бизнес. Всеки малък производител се мачка ежедневно и ежечасно. Трябва да потребяваме боклуци и полуфабрикати доставени от близки до властта бизнесмени.

    Бивш tww09306483.
  45. 45 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 798 Неутрално

    До коментар [#42] от "Jazzdevil":

    Ама климатът е подобен, защото Бордо е до Атлантика, има Гълфстрийм и т.н. Бургундия по-прилича на Северна България. Идеята ми беше, че не е нужда да е на юг, за да има хубаво вино.

  46. 46 Профил на Jazzdevil
    Jazzdevil
    Рейтинг: 893 Неутрално

    До коментар [#45] от "victortrt":

    Еми не бих казал, че климата е кой знае колко подобен. Гълфстриъма не минава оттам а край Ирландия и Великобритания, течението в Бискайския залив е студено. Иначе за доброто вино трябва да се съчетаят към 10-ина фактора и г.ш. (слънчевото време) е само един от тях, но така или иначе разликите в Северна и Южна България по този параметър далеч не са толкова големи, че да се акцентира върху тях. Тежки вина могат да се направят и в Молдова, както и леки в Андалусия.

  47. 47 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 798 Неутрално

    До коментар [#46] от "Jazzdevil":

    Съгласих се. И по на север правят хубави вина. Идеята ми беше, че не бива да се отписва северната част само защото е по на север.

  48. 48 Профил на Jazzdevil
    Jazzdevil
    Рейтинг: 893 Неутрално

    До коментар [#47] от "victortrt":

    Това са някакви нашенски предразсъдъци винаги да се делим по някакъв признак. Бас държа, че тия разбирачи дето се изказвали пренебрежително към избите в Северна България няма да могат да разпознаят на сляпа дегустация кое вино от къде е.

  49. 49 Профил на olimpipanov
    olimpipanov
    Рейтинг: 1155 Неутрално

    До коментар [#31] от "victortrt":

    Пробвал съм я Горчивката, не е лошо виното. Френските са плод на друг климат, традиции технологии и т.н., не правят Нта цедка вина като някои наши големи винпроми и най-вече са плод на РЕКЛАМА.

    Бургунското е на късмет т.е. година, южните им вина поне гарантират почти постоянно качество, а Божолето е силно ама много силно надценено вино (там единствено Клошмерл , книгата навява на едни по-така мисли).

    Между другото , може и да ме емнат тук познавачите,аз съм консуматор, но едно от най-хубавите вина, които съм пил беше една Гъмза от Видинско и (позор за мен) Алжирка от Ямболско, но там има поправки за мезе и най-вече компания.

  50. 50 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8849 Неутрално
  51. 51 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 2423 Неутрално

    До коментар [#50] от "Роси":

    "И кои са тези райони?"

    Нелеп въпрос възникнал по повод на нелепо заглавие.

  52. 52 Профил на Таралеж
    Таралеж
    Рейтинг: 2006 Неутрално

    Откриваме колелото, а? Христоматийно е че добри вина се правят в средиземноморски климат. Което е Калифирния, Чили, Австралия, Южна Африка и естествено Средиземномрието. Има и приятни изключения на мини райони където местния климат е подобен на средиземноморския.

  53. 53 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 8882 Неутрално

    Покрай Дунав също се ражда добро грозде и става хубаво вино за домашна употреба :). Поне братовчедите от столицата го харесват, не че не са в състояние да си купят скъпи изискани вина :).





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK