Мляко

Мляко

© Илиан Илиев



"Мляко" е пълното име на тази авторска рецепта на Йонко Дяков. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Йонко Дяков - тук, а за проекта - в края на текста.


Сложете около 800 мл от млякото да заври заедно със захарта. Смесете в купа брашнената смес, жълтъка и останалото мляко на рядка каша. Докато млякото завира, подгответе тавичката. Можете да ползвате голям равен тефлонов тиган или йенски съд, за да наблюдавате процеса на печене. Размерите на съда не трябва да са по-големи от 18,5 х 30,5 см. Намажете хубаво с маслото и след това поръсете старателно с пудра захар. През това време млякото ще заври.


Добавете на тънка струйка брашнената смес, като разбърквате непрекъснато с телена бъркалка. Кремът ще започне да се сгъстява, но няма да стане много гъст. Докато е горещ, добавете ванилията или счукания в хаванче сакъз (мастикова смола).




Готовия крем изсипете в тавичката и я сложете на котлона. Гответе първоначално на 2/3 от мощността и впоследствие увеличете още малко. Докато кремът бълбука, въртете тавата от всички страни, като се опитвате да обхванете всички страни и ъгълчета.


С шпатула изравнявайте от време на време и, загребвайки до дъното, преценявайте как върви запичането на захарта отдолу. Отстранете от огъня и го оставете да се охлади за кратко върху дъска. След това потопете тавата в друга тава със студена вода.


Като изстине приберете в хладилника. След няколко часа го нарежете на ленти и навийте на руло.
Смесете всички продукти за тапиоката и гответе на слаб огън при непрекъснато бъркане, докато тапиоката започне да кристализира и сместа – да се сгъстява. Внимавайте да не загори. След като е готова, оставете да се охлади, махнете и пръчката канела.


Презентация: На дъното на цялата чиния поставете тънък слой тапиока, върху него аранжирайте нарязаното охладено руло и декорирайте със свежи цветчета.


Необходими продукти за 8 порции


За крем
1л прясно мляко
1/4 ч. ч. смес брашно и царевично нишесте
1 ч. ч. захар
1 жълтък
1 бр. ванилия (или 1-2 кристалчета сакъз)
1-2 с. л. масло
2-3 с. л. пудра захар


За тапиока
300 г маракуя от сърцевината
300 мл кокосово мляко
100 г кафява заха
100 г тапиока
1 пръчка канела


В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Deaddark
    Deaddark
    Рейтинг: 2755 Любопитно
  2. 2 Профил на Deaddark
    Deaddark
    Рейтинг: 2755 Весело

    Как се казва тАп чиляк, дето вапреки туй ока:


    Тапиока.

  3. 3 Профил на Deaddark
    Deaddark
    Рейтинг: 2755 Весело

    Почвам го - тъкмо утре за закуска е готово. Отивам да паля генератора в мазето, че да не спре тока в подходящия момент.

    И един важен въпрос - влияе ли на вкуса ако бъркам с дървена лъжица или алуминиева?

  4. 4 Профил на loreth
    loreth
    Рейтинг: 410 Неутрално

    А как се казва заблуден човек опитващ се да трупа виртуални точки с безмислени коментари... погледнете по-горе :)

    На мераклийте за рецептата само мога да завиждам за... мотивацията :)

  5. 5 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 7484 Весело

    До коментар [#3] от "Deaddark":

    ЕДВА ЛИ ?!
    По-добре гледай тенджерата да е от скъпите, с дебело дъно...:)

    karabastun1@abv.bg
  6. 6 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 7484 Любопитно

    До коментар [#3] от "Deaddark":

    И чинията - погледни снимката - задължително , да е по-скъпа от манджата вътре !

    karabastun1@abv.bg
  7. 7 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 7484 Весело

    До коментар [#4] от "loreth":

    Аз предпочитам да си забъркам едно мляко с грис, парченца ябълки / може и зрънца грозде/ с канела и захар и да се не мъча с тая рецепта...:)

    karabastun1@abv.bg
  8. 8 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 1171 Любопитно

    Тоз Йонко Дяков требе да е вилик българин!
    Вместо да вари мляко,по-добре да го пратим да лобира за некой завод за автомобили!

    И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
  9. 9 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10708 Весело

    (Весело) Реших да избера съд 5х7 см (по-малък е от този с английските мерки, както е препоръчано) обаче не ми се събира сместа, Какво да правя?
    (сериозно) Изглежда добре, звучи добре, може и на вкъс да е супер :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  10. 10 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 3607 Весело

    Доста семпло , можеше да се плейтне с ноктите от вчера, едва ли са ги изяли клиентите

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  11. 11 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 7484 Весело

    До коментар [#9] от "penetrating":

    Може, ама аман от тая рубрика с ''модерни рецепти'':)

    karabastun1@abv.bg
  12. 12 Профил на Phaeton.
    Phaeton.
    Рейтинг: 3932 Неутрално

    Току - що закусих мляко с малко корнфлейкс/ за сгъстяване /, мюсли с ядки, сушени плодове, лъжичка мед, лъжица чия и кокосово брашно.
    Сместа се приготвя от вечерта и след като изстине се слага в хладилник.
    На сутринта поръсвам с парченца пресен ананас или грейпфрут!

    Приготовлението отнема общо десетина минути.

  13. 13 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 1171 Неутрално

    Току - що закусих мляко с малко корнфлейкс/ за сгъстяване /, мюсли с ядки, сушени плодове, лъжичка мед, лъжица чия и кокосово брашно.Сместа се приготвя от вечерта и след като изстине се слага в хладилник.На сутринта поръсвам с парченца пресен ананас или грейпфрут!Приготовлението отнема общо десетина минути.
    —цитат от коментар 12 на faeton.


    Да,ама ти не си вилик българин кат Йонко Дяков!

    И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
  14. 14 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 7484 Неутрално

    До коментар [#13] от "Платон Фъшкиев":

    Я някой по-млад да сметне ., колко струва тази чинийка -закуска, че аз половината проукти - не им знам цените??

    karabastun1@abv.bg
  15. 15 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 7484 Весело

    До коментар [#13] от "Платон Фъшкиев":

    300 г маракуя от сърцевината
    300 мл кокосово мляко
    100 г кафява заха
    100 г тапиока
    1 пръчка канела
    ????????????????????

    karabastun1@abv.bg
  16. 16 Профил на Deaddark
    Deaddark
    Рейтинг: 2755 Неутрално

    До коментар [#4] от "loreth":

    При положение че по дефоулт профил има 600 точки, да имаш по-малко, значи имаш два профила поне - Дневник може и да излъжеш, но платформата на Гугъл, върху която стои сайта им - не. И не те видях да мрънкаш за хората с 8-10+ К рейтинг, ама нали са тролчета кат' теб - подкрепяте се. Иначе е много умно да кръстиш "Мляко" подобно кулинарно произв... недоразумение. По му отива "Млечен тапиока" - звучи някак български, някак традиционно - традиционно български - не е като "Милк тапиока" дето ще кажат англофилите.

  17. 17 Профил на Deaddark
    Deaddark
    Рейтинг: 2755 Неутрално

    До коментар [#9] от "penetrating":

    Намажи я на филии.

  18. 18 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 1171 Любопитно

    След рецептите, Гълъб,Рози,Морков и Мляко, ако може и една рецепта Куче!

    И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
  19. 19 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10708 Весело

    До коментар [#11] от "може да не се чете, но аз не бих го правил...

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  20. 20 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10708 Весело

    До коментар [#17] от "Deaddark":


    :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  21. 21 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 3609 Любопитно

    Дайте една рецепта за хубава попара —с мляко или с чай и масло или с вода и сирене или суха попара!

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
  22. 22 Профил на Deaddark
    Deaddark
    Рейтинг: 2755 Весело

    До коментар [#18] от "Платон Фъшкиев":

    Оригинална рецепта "Кочи" от чеф Мрак:

    Вземате едно куче и му сипвате 100 грама гранули с есенция по избор за ядене - след като изяде 65.7 грама, вземате останалото.
    Необходими допълнителни продукти:
    1. Каса бира (която я пращате на мен, че ми трябва - иначе ще ви проклина и няма да стане рецептата)
    2. Печено пиле на грил (пак го пращане на мен, вече знаете защо)
    3. Купичка за кучешка храна - да сложите остатъка от 34.3 грама в нея.

    Давате остатъка в новата купичка на кучето. После отивате и си правите мусака.


    Рецепта за Мусака:
    105гр. ананас
    33.5 грама авокадо
    4.7гр. тогараши
    4.3(3)гр. тапиока
    800гр. ярма
    Добавки по избор - всичко, което се купува с пари. Бъркате с бетонобъркачката или с дрелката (с четката за чистене), после изливате плавно в тоалетната, за да не се запуши и си сипвате нещо за пиене с мезе. Наздраве. Стого препоръчително е да не изпълните нищо от двете рецепти. И от тази на "Мляко" също.

  23. 23 Профил на juk35625824
    juk35625824
    Рейтинг: 479 Неутрално

    Ако една рецепта е с по-малко от 30 съставки, не мия фали!

  24. 24 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 3607 Неутрално

    До коментар [#21] от "DDR":

    И как да я кръстим ? Антре за деня?

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  25. 25 Профил на tarikatis
    tarikatis
    Рейтинг: 102 Неутрално
  26. 26 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 4062 Неутрално

    Това е един обикновен яйчен крем, с по-малко яйца и повече брашно, за да може да го нагъне после. Мога да ви кажа какъв е на вкус - нишестен, колкото и ванилия и канела да има из него.
    Аз бих сложила стафиди вътре, може би да стане по-добро.

    12 години стигат! София има нужда от промяна.
  27. 27 Профил на zlo38528262
    zlo38528262
    Рейтинг: 1173 Неутрално

    "Мляко" е пълното име на тази авторска рецепта на Йонко Дяков" - а как е съкратеното име?

  28. 28 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 4062 Неутрално

    Метро дават награда Тесла...

    12 години стигат! София има нужда от промяна.
  29. 29 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 3609 Неутрално

    До коментар [#24] от "дерибеев":

    Милк брай авек брот 😉

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
  30. 30 Профил на Stan Todorov
    Stan Todorov
    Рейтинг: 369 Неутрално

    До коментар [#21] от "DDR":

    Аз ще ти кажа рецепта за попара която ядох миналата зима всяка сутрин в продължение на 7 седмици за закуска в Тунис и е проста и уникална. Сваряваш нахут в тенджера с малко чесън и кимион докато нахута е напълно сварен. Взимаш една купа (това е купата от която ще ядеш) и натрошаваш хляб на малки парчета в купата докато е 2/3 пълна (може и стар хляб). С черпак взимаш от варения нахут и от бульона от нахута и сипваш върху хляба докато хубаво се напои с бульона. Отгоре се слагат подправки (черен пипер, кимион, може и трапезна чубрица), каперси, паста от люти чушки (нарича се хариса в Тунис, има и подобни като Самбал или ако не се намира под формата на паста, сложете лют пипер като счукани люти чушки ), още се добавят 2-3 лъжици зехтин и едно сурово яйце (което като се разбърка в горещия бульон бързо се стяга). Така се сервира, преди ядене се разбърква. Отгоре би могло да се добавят още начукан на каша чесън и кориандър или магданоз.Супер е и в Тунис се яде навсякаде и се нарича Лаблаби. Ето и снимка.

    https://www.google.com/search?q=lablabi&safe=active&prmd=imvn&sxsrf=ACYBGNRPM6U2o13rSNIBAKgqzr66RYlzCw :1574589137366&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiclMzRyYLmAhVEuqQKHQ82Ao8Q_AUoAXoECAoQAQ#imgrc=vnneOf93JJy6qM

  31. 31 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 3609 Неутрално

    До коментар [#30] от "Stan Todorov":

    +++
    Благодаря

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
  32. 32 Профил на Bob
    Bob
    Рейтинг: 411 Весело

    Тва нЕма да го 'апнем, камо ли да го готвим...
    Бтв фотото да не е от друга рецепта, тва мяза на кускус с малинов сироп, скариди, с украса минзухарчета

    Юрданка е радос, ама Гешаф е мега радос !
  33. 33 Профил на Victoria
    Victoria
    Рейтинг: 493 Неутрално

    Още една рецепта, и направо ще ни откаже от яденето.

  34. 34 Профил на rpd32585105
    rpd32585105
    Рейтинг: 306 Неутрално

    2300 гр. продукти. Това за колко човека е порция? Като гледам снимката - към 100 гр. Значи за поне 20. Трябва да поканя и роднините.

  35. 35 Профил на Phaeton.
    Phaeton.
    Рейтинг: 3932 Неутрално

    До коментар [#30] от "Stan Todorov":

    Чесън на закуска и после осмърдяваш всички нещастници около теб!

  36. 36 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3945 Неутрално

    До коментар [#15] от "karabastun":

    Мда-а... кокосов орех, маракуя, маниока - все изконно български плодове. :)
    Намирам за нелогично указанието "Докато кремът бълбука, въртете тавата от всички страни, като се опитвате да обхванете всички страни и ъгълчета." До тази рецепта се препоръчваха най-различни уреди от професионалната кухня, а сега се указва да въртим тавата в/у котлона.
    Луда работа.

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  37. 37 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
    Pontif New Dnevnik SUCK
    Рейтинг: 2098 Неутрално

    Мисля че тази рецепта ще ми хареса.

    California Über Alles
  38. 38 Профил на SS
    SS
    Рейтинг: 2745 Весело

    Живеем във времена на фондю, суши и сен жак, а аз продължавам да обичам, сърми, мусака и пълен пипер!
    Мойта простотия край няма !!!

  39. 39 Профил на Phaeton.
    Phaeton.
    Рейтинг: 3932 Неутрално

    Живеем във времена на фондю, суши и сен жак, а аз продължавам да обичам, сърми, мусака и пълен пипер!Мойта простотия край няма !!!
    —цитат от коментар 38 на SS


    Щот не си метросексуален!

  40. 40 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1535 Весело

    До коментар [#38] от "SS":

    "а аз продължавам да обичам, сърми, мусака и пълен пипер!"

    И мъжът ми също :)





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK