Кой е Веселин Калев

Кой е Веселин Калев

© Илиан Илиев



"Съвременна българска кухня" е специален проект в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три негови авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук). Книгата е и част от инициативите, с които търговска верига "Метро" отбелязва 20 години от дебюта си на българския пазар.


"Вкусът може да те отведе до всички краища на света"


Роден във винарския Карнобат, Веселин завършва перспективната специалност технология на напитките. Скоро след това открива, че кулинарията е неговото призвание.




Започва професионалното си развитие в софийския "Хилтън" – в кухнята на Андре Токев, а след това работи с Емил Минев в ресторант "Талисман".


Амбицията да се развива го отвежда в Германия, където професионалният му път минава през няколко престижни ресторанта. През 2012 работи при един от най-забележителните топ готвачи в Германия Томас Келерман в ресторант Kastel, отличен с две звезди "Мишлен" . Преди да се завърне в България в началото на 2017 година, е и chef de partie в ресторант Bambergs Häuschen, с една звезда "Мишлен". В момента го откриваме в хотел "Рила", Боровец, начело на трите му ресторанта.


Веселин черпи вдъхновение от неограничените възможности, които кулинарното изкуство предлага: "Разнообразието от вкусове може да те отведе до всички точки на света, а комбинирането им всеки път създава ново и неочаквано изживяване."


Предизвикателство за него би било да готви за деца – да комбинира неустоими за тях вкусове, здравословни продукти и забавно представяне на рецептите.


Любимата му подправка е мащерка – баща му е археолог и ароматът ѝ го връща в детските години, когато е обикалял с него различни обекти.


Първата рецепта от Веселин Калев "Пъстърва с пролетни зеленчуци, саке и леща" - вижте тук


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10708 Неутрално

    Винаги е добре да се види накъде върви света :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK