Момици с тапиока, бонбон от червено цвекло и цикория

Момици с тапиока, бонбон от червено цвекло и цикория

© Илиан Илиев



"Момици с тапиока, бонбон от червено цвекло и цикория" е пълното име на тази авторска рецепта на Веселин Калев. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Веселин Калев - тук, а за проекта - в края на текста.


Изчистете и порционирайте телешките момици. Овкусете със сол, пипер, мусковадо и карамелизирайте в тиган. Допечете за около 2-3 минути във фурна. Цвеклото измийте и печете 2-3 часа на 180˚C в алуминиево фолио върху морска сол с пипер и зехтин. Обелете и нарежете половината на много ситни кубчета. Другата половина нарежете на едро и задушете в масло, заедно с шалота. Добавете пилешки бульон и редуцирайте изцяло. Овкусете със захар, сол, пипер, балсамико и масло. Пасирайте в термомикс.


Съединете ситните кубчета и пюрето и от получената смес оформете пралини. Замразете в шокова камера. Половината от сока от касис кипнете с вегетарианския желатин и оставете настрана. Потапяйте пралините в получената смес и ги дооформете. Оставете в хладилник. Цикорията измийте около 5-6 пъти с хладка вода. Овкусете със сол и пипер и сложете във вакуум торбичка с масло и сок от касис. Вакуумирайте и гответе 30 минути на 85˚C.




Измийте тапиоката и варете в сок от касис между 2 и 5 минути. Прецедете и залейте с гренадин. Оставете в хладилник за около 30 минути.


Необходими продукти за 4 порции


400 г телешки момици
300 г червено цвекло
10 мл зехтин
100 г масло
2 бр. шалот
300 мл пилешки бульон
1 л сок от касис
25 г вегетариански желатин
1 цикория
5 мл тъмен оцет балсамико
сол и пипер
мусковадо захар
10 г тапиока
100 мл гренадин


В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (52)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 1171 Любопитно

    При липса на момици,мое ли да ползваме бащици?

    И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
  2. 2 Профил на zz_s
    zz_s
    Рейтинг: 1364 Неутрално

    Ще изумим чужденците с тази 'съвременна българска кухня'.
    Защо не пуснете една анкета, как се харчат такива авторски маломерни блюда дори и в скъпите ресторанти. Защото се съмнявам някой да иска да излезе и от там гладен.

    "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия."
  3. 3 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 1171 Любопитно

    Ще изумим чужденците с тази 'съвременна българска кухня'.Защо не пуснете една анкета, как се харчат такива авторски маломерни блюда дори и в скъпите ресторанти. Защото се съмнявам някой да иска да излезе и от там гладен.
    —цитат от коментар 2 на zz_s


    Рецептите са за естети,протестъри и ценители.Това не е за небцето на обикновения плебс!

    И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
  4. 4 Профил на zz_s
    zz_s
    Рейтинг: 1364 Весело

    [quote#3:"Платон Фъшкиев"][/quote]

    Не казвам че не е така, с удоволствие се записвам в състава на плебса.
    Не ми е първото такова блюдо, та ще се въздържа. Нищо българско няма в това. Това е само за гледане.
    То и непрекъснато натрапваните ни от телевизиите кулинарни състезания са само за гледане. След толкова, крясъци, режисирана непосредственост, шефски изцепки, замерване с черпаци.... някой опитвал ли им е сготвеното.
    Та и тук, шефа написал книга и какво по рецепта ще научим и ще усетим ли вкуса на храната.

    "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия."
  5. 5 Профил на realguru
    realguru
    Рейтинг: 3227 Неутрално

    Начи у градината в момента има само червено цвекло от горните. :)

    Може ли да цъкнем една пържолка на скара с малко запекано червено цвекло в тава или па на салата. И да го поръсим със сок от лайм. :)

    И то горе долу същото ще стане, а сока от лайм ще му даде така един по-възвишен вид. :)

  6. 6 Профил на zz_s
    zz_s
    Рейтинг: 1364 Неутрално

    До коментар [#4] от "zz_s":

    .... режисирана непосредственост.... -> ....режисирана непосредственост и спонтанност...

    "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия."
  7. 7 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 2909 Весело

    Като малък веднъж попитах майка ми какво е това "момици". Обясни ми,но не и беше приятно.
    За нищо на света не бих ял момици.

  8. 8 Профил на Deaddark
    Deaddark
    Рейтинг: 2755 Неутрално

    Значи в тази рубрика има такива рецепти, че вече химията в университета ми се струва като обществена наука.

  9. 9 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 1261 Неутрално

    Защо блюдата в тази рубрика по правило изглеждат така, сякаш някой леко е повърнал?

    И, апропо, пралина се нарича бонбон, в който задължително са налице ядки.

  10. 10 Профил на De Michelis
    De Michelis
    Рейтинг: 792 Неутрално

    Е, днес рецептата е много семпла, и само един непознат продукт: Мусковадо захар.
    Разтършувах се из нета, и узнах какво е. Гледам в килера-грам Мусковадо нямам. Разгеле, за сметка натова имам много кафява захар Демерара и Турбинадо.
    Така , че ще преосмисля рецептата.
    Мислих, мислих и измислих: няма да я приготвя.
    :-)

    П.П:
    А, аз,като по-прост, я да попитам:
    Защо тези наши "топ" готвачи( топка ги е ударила в главата) все пишат/казват "оцет балсамико"?
    Ако искат да се пъчат с познания по италиянски, неке пишат:
    aceto balsamico.
    Балсамов оцет е на български, да знаете, "майстори" готвачи.

  11. 11 Профил на De Michelis
    De Michelis
    Рейтинг: 792 Неутрално

    До коментар [#9] от "voodoo_child":

    Не е задължително да има ядки в бомбони тип: пралина.
    може и пълнеж от крем.

  12. 12 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 1261 Неутрално

    До коментар [#11] от "De Michelis":

    Колега, то всичко може, може и рецепта с телешки момици, но с вегетариански желатин....може и тапиока в Бг кухня, но: https://www.merriam-webster.com/dictionary/praline

  13. 13 Профил на De Michelis
    De Michelis
    Рейтинг: 792 Неутрално

    До коментар [#12] от "voodoo_child":

    Прав си:-) И на мен ми се наби в очите" вегтарианският желатин".
    Отначало помислих, че това е желатин от вегетарианци:-)
    После, с големи усилия, се досетих , че става дума за желатин от растителен произход.
    :-)

  14. 14 Профил на Molossian
    Molossian
    Рейтинг: 2122 Неутрално

    До коментар [#7] от "deaf":

    Момиците са тимусните жлези на бозайниците.
    Един от най-загадъчните органи.
    Произвеждат Т-клетки - основните клетки час отимунната система на организма.
    С настъпването на пубертета, започват да атрофират.
    Според някои учени подпомагат и зарастването на тъканите при младите организми.
    Никога не съм опитвал.

    Panta rhei....
  15. 15 Профил на Molossian
    Molossian
    Рейтинг: 2122 Неутрално

    До коментар [#1] от "Платон Фъшкиев":

    Може, викат им бели бъбреци :)
    Казват че тези на бика са много полезни.

    Panta rhei....
  16. 16 Профил на Kamenarski
    Kamenarski
    Рейтинг: 1766 Весело

    Само не разбрах кво да правя с гренадина.

    НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
  17. 17 Профил на Kamenarski
    Kamenarski
    Рейтинг: 1766 Весело

    До коментар [#1] от "Платон Фъшкиев":Може, викат им бели бъбреци :)Казват че тези на бика са много полезни.
    —цитат от коментар 15 на Molossian


    На Фъшкиев препоръчвам бели бъбречета от козел, приготвени по стара берберска рецепта. Ако има интерес - да каже.

    НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
  18. 18 Профил на De Michelis
    De Michelis
    Рейтинг: 792 Неутрално

    До коментар [#16] от "Kamenarski":

    Да го пиеш натурално-много е сладък:-)
    Разреди го със сода, и ето ти вкусна "лимонада от нар:-)

  19. 19 Профил на Костадин Иванов
    Костадин Иванов
    Рейтинг: 3586 Неутрално

    Дори и на външен вид изглежда кофти.

    Еретик
  20. 20 Профил на Molossian
    Molossian
    Рейтинг: 2122 Неутрално

    До коментар [#16] от "Kamenarski":

    Най-добре да го смесиш с текила, портокалов сок и ... наздраве.
    Ако ти е рано за коктейлче, просто му сложи няколко кубчета лед и готово.

    Panta rhei....
  21. 21 Профил на pavlinkoto
    pavlinkoto
    Рейтинг: 615 Весело

    Хахаха, едвам изчето името на ''гозбата''!

  22. 22 Профил на didko8
    didko8
    Рейтинг: 874 Неутрално
  23. 23 Профил на simko4
    simko4
    Рейтинг: 1049 Неутрално

    Дори и на външен вид изглежда кофти.
    —цитат от коментар 19 на Костадин Иванов


    ++

  24. 24 Профил на zz_s
    zz_s
    Рейтинг: 1364 Весело

    До коментар [#13] от "De Michelis":

    Извинявай, без да искам те докладвах на модератора. Не е свързано с поста ти, изтървах си палеца върху бутона.

    "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия."
  25. 25 Профил на zz_s
    zz_s
    Рейтинг: 1364 Весело

    До коментар [#13] от "De Michelis":

    Извинявай, без да искам те докладвах на модератора. Не е свързано с поста ти, изтървах си палеца върху бутона.

    "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия."
  26. 26 Профил на De Michelis
    De Michelis
    Рейтинг: 792 Неутрално

    До коментар [#24] от "zz_s":

    Здраве да е:-)

  27. 27 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1271 Неутрално

    Харесвам Калев по няколко причини !
    -Разпределя щедро 400 гр месо само в 4 порции !
    - Харесва Пикасо , очевидно е от картината по-горе !
    -Чуждиците , които използва ( предполагам задължителни за гилдията ) не звучат чак толкова просташки !

    Успех , Калев !

  28. 28 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1271 Весело

    До коментар [#9] от "voodoo_child":Не е задължително да има ядки в бомбони тип: пралина. може и пълнеж от крем.
    —цитат от коментар 11 на De Michelis


    Може , ама в този бранш не се казва ''пълнеж'' , а филър !

  29. 29 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10708 Неутрално

    Обичам момици на скара, но вече много трудно се намират...

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  30. 30 Профил на Един вампир броди из Европа
    Един вампир броди из Европа
    Рейтинг: 3178 Неутрално

    Харесвам Калев по няколко причини ! -Разпределя щедро 400 гр месо само в 4 порции !- Харесва Пикасо , очевидно е от картината по-горе ! -Чуждиците , които използва ( предполагам задължителни за гилдията ) не звучат чак толкова просташки ! Успех , Калев !
    —цитат от коментар 27 на stenlyaka


    Къде го видяхте този Пикасо, колега? Чист абстрактен експресионизъм с маргинална ретроспекция на Хоан Миро.

    Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
  31. 31 Профил на Един вампир броди из Европа
    Един вампир броди из Европа
    Рейтинг: 3178 Неутрално

    [quote#30:"Един вампир броди из Европа"][/quote]

    Макар че, като гледам с каква ярост го е плеснал това цвекло връз чинията, си мисля, че може да е повлиян и от виенския акционизъм.

    Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
  32. 32 Профил на bora bora
    bora bora
    Рейтинг: 1789 Неутрално

    Дори и на външен вид изглежда кофти.
    —цитат от коментар 19 на Костадин Иванов


    И мен това най- много ме впечатли.
    Ще кажеш, че от несръчност си изпуснал "нещото" от червено цвекло и то така се е пльоснало, че е изцапало даже и покривката.


  33. 33 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1271 Весело

    [quote#30:"Един вампир броди из Европа"][/quote]

    Просто Пикасо е единствения художник , за когото съм чувал !

  34. 34 Профил на bora bora
    bora bora
    Рейтинг: 1789 Весело

    До коментар [#27] от "stenlyaka":

    "-Разпределя щедро 400 гр месо само в 4 порции !"
    - Е-е-е-е недей така де-е-е-е. край тези 100 грама "месо" , след обработката стават 70,
    виж още колко нацвъкани неща има.
    Има да ближеш, да ближеш, да ближеш!

  35. 35 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3945 Весело

    До коментар [#20] от "Molossian":

    "Най-добре да го смесиш с текила, портокалов сок и ... наздраве.
    Ако ти е рано за коктейлче..."

    Ако на някого му се струва рано за питие, да си припомни фразата на Хемингуей, че "Все някъде по света е 5 следобед!" :) по повод забележките, че започва да пие ром/дайкири още преди 11 ч.

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  36. 36 Профил на nevermindme
    nevermindme
    Рейтинг: 359 Неутрално

    новата флякна с петно като от разстрел.

  37. 37 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1271 Неутрално

    новата флякна с петно като от разстрел.
    —цитат от коментар 36 на nevermindme


    Така де !
    И аз ''видях'' Герника !

  38. 38 Профил на Един вампир броди из Европа
    Един вампир броди из Европа
    Рейтинг: 3178 Неутрално

    [quote#30:"Един вампир броди из Европа"]
    —цитат от коментар 33 на stenlyaka
    Просто Пикасо е единствения художник , за когото съм чувал ![/quote]

    Нищо, то не пречи. Ти си казал, ние допълваме, важен е процесът. Като във футбола -- топката да е в движение.

    Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
  39. 39 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1535 Любопитно

    Чинията ми се вижда позацапана, що не я измихте преди да сложите ... ?
    хмм... ама въобще сложили ли сте нещо в нея?

  40. 40 Профил на bruno__dante
    bruno__dante
    Рейтинг: 870 Весело

    [quote#30:"Един вампир броди из Европа"]
    —цитат от коментар 33 на stenlyaka
    Просто Пикасо е единствения художник , за когото съм чувал ![/quote]

    ся тука стана като у вица къде един гледа у ена галерия и вика
    ах тоя Кикасо ах тоя Кикасо!!
    па разпоредителката не изтраяла и му рекла
    ве господине това е Пикасо не е Кикасо!
    а оня й рекал
    трай ма, Кутко!

  41. 41 Профил на Deaddark
    Deaddark
    Рейтинг: 2755 Неутрално

    До коментар [#40] от "bruno__dante":

    В Лувъра важно събитие - един човек говори с охраната:
    - Забравих си пропуска, ще ме пуснете ли, аз съм Пикасо.
    - Добре, но го докажете!
    Пикасо нарисувал един гълъг на стената и охраната го пуснал. Друг човек казал:
    - Забравих си пропуска, аз съм българския министър на културата.
    - Докажете го!
    - Как?
    - Ето примерно Пикасо нарисува този гълъб.
    - Кой е Пикасо?
    - Заповядайте!

  42. 42 Профил на babyroo
    babyroo
    Рейтинг: 978 Неутрално

    Ся малко разяснения само по два въпроса:
    1. Момици са лимфни възли от гръдната и коремна кухина на преживните животни, не тимус. Много са вкусни, (особено агнешки), но приготвени по съвсем друг начин!
    2. Белите бъбреци, (от младо прасе, когато ги кастрират за угояване, или за колене), са изключително вкусни, стга да знаеш как се готвят. Всички мастити ветеринари ги взимат за себе си.

    roo
  43. 43 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4963 Весело

    До коментар [#42] от "babyroo":

    "Ся малко разяснения само по два въпроса:
    1. Момици са лимфни възли от гръдната и коремна кухина на преживните животни, не тимус. Много са вкусни, (особено агнешки)"


    Точно сега си мислех да въведа и аз разяснения, че доста хора са се заблудили, благодаря, че ме изпревари.

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  44. 44 Профил на lemonadejoe
    lemonadejoe
    Рейтинг: 236 Неутрално

    Като чета коментарите и ме хваща комплекс за непълноценност. Никой не се впечатлява, а аз нямам и няма да имам скоро нито термомикс, нито шокова камера . . .

  45. 45 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 2909 Неутрално

    До коментар [#14] от "Molossian":

    Чакай малко,аз знам че момиците са тестисите?!

  46. 46 Профил на Deaddark
    Deaddark
    Рейтинг: 2755 Неутрално

    До коментар [#45] от "deaf":

    Тимусът са. Тестисите са белите бъбреци.

  47. 47 Профил на nonsens2
    nonsens2
    Рейтинг: 752 Неутрално

    До коментар [#7] от "deaf":

    Значи майка ти е бъркала момици с бели бъбреци. Само дето са съвсем различни.
    Иди в някоя месарница около Гергьовден и питай имат ли агнешки момици. Ако си късметлия, ще имат. И тогава ще разбереш какво си изпуснал.

  48. 48 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 2909 Неутрално

    До коментар [#47] от "nonsens2":

    Майка ми обясни,че момиците са тестисите на мъжкото прасе,в примера който даде. Разбирате ли,"топките" на пениса на прасето. Не ми се вярва майка ми да греши,щото тя е от село...

  49. 49 Профил на Николай Николов
    Николай Николов
    Рейтинг: 1093 Неутрално

    До коментар [#42] от "babyroo":

    Момиците са тимусна жлеза - от шията, малко по-зърнести - и панкреас - от корема, който е по-маслен като текстура. Никакви лимфни възли не са. Имат много фин, неутрален вкус и аромат, за разлика от другата карантия.
    Малко наподобяват на белите бъбреци на вкус, но са с по-фина текстура, аз бих ги определил нещо средно между мозък и бели бъбреци. Деликатес, за всеки, който си преодолее предразсъдъците. Аз такива съм нямал и от малък им се наслаждавам, за съжаление твърде рядко. Трудно се намират, най-добре от познат месар или кланица. По големите магазини са на практика неоткриваеми.

  50. 50 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1535 Неутрално

    До коментар [#44] от "lemonadejoe":

    вероятно щото си отскоро

    впечатлявахме се в началото, аз даже търсех из интернет разните му там щуротии като малдон, мусковадо и не-знам-още-какво, ама установих, че са глупости и си заслужава да се съсредоточиш главно на коментарите, които са значително, ама значително по-интересни, информативни и с чувство за хумор

    чети рецептата по диагонал и се забавлявай на коментарите!

  51. 51 Профил на babyroo
    babyroo
    Рейтинг: 978 Неутрално

    Баси експертите? Що ли се обаждам? А бе хора, има разлика в анатомията на човека и добитъка. Sweetbread са лимфни формации у ГОВЕРДА И АГНЕТА! Тимус също е ЛИМФЕН ОРГАН в гръдната кухина на човека, инволюира след пубертета. Функционално са сходни. А за ПАНКРЕАС - това е храносмилателна жлеза - произвежда панкреатичен сок, богат на ензими. Вътре също са Лангерхансовите острови, дето произвеждат инсулин, глюкагон и др, ХОРМОНИ, т. е. те са ендокринни жлезисти структури.
    Не разчитайте на Уики да ви попълни пробойните в образованието!!!

    roo
  52. 52 Профил на dgd
    dgd
    Рейтинг: 2279 Весело

    Дневник, излагате се. "Момици" трябва да се модернизира, както Под игото. "Момици" е старовремска дума, т.е. требе да се махне веднага от езика, че да не депресира нечетящите и да не ги кара да осъзнават, че са прости и неуки.
    Всички трябва да свалим нивото в името на толерантността и либералната всеобгръщаща либоф!

    muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK