Телешко варено с аромат на шийтаке и аспержи

Телешко варено с аромат на шийтаке и аспержи

© Илиан Илиев



"Телешко варено с аромат на шийтаке и аспержи" е пълното име на тази авторска рецепта на Веселин Калев. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Веселин Калев - тук, а за проекта - в края на текста.


Телешкото месо варете с морков, лука, чесъна, бахара, сол, пипер и дафиновия лист, като от време на време отделяте пяната. Когато се свари, отделете месото. Бульона прецедете и изстудете. Добавете сухите гъби и кипнете още веднъж, оставете го да ври 15 минути и прецедете.


Отделете белтъците и жълтъците и използвайте белтъка да избистрите бульона.




Бланширайте зелените аспержи и морковите в солена вода. Глазирайте гъбите, морковите и аспержите в масло и овкусете със сол, пипер и индийско орехче. Целината обелете и нарежете на кубчета. Задушете в масло, посолете и добавете сметаната. Сложете в термомикс и бъркайте до кремообразна смес.


Необходими продукти за 4 порции


500 г телешка плешка
4 моркова
2 глави лук
2 скилидки чесън
2 бр. дафинов лист
1 г бахар
100 г сухи гъби шийтаке
4 яйца
8 зелени аспержи
200 г целина
100 г масло
100 мл сметана за готвене
сол и черен пипер


В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1271 Неутрално

    Бих използвал холандска целина , махам жилките от стъблата .
    Който няма Термомикс , да пробва с термофор ....
    А ако добавим бульона няма ли да се преподредят елементите на композицията ?Или ако искаме бульон да си го пием със сламка ?

  2. 2 Профил на NoBrainNoPain
    NoBrainNoPain
    Рейтинг: 215 Неутрално

    "Съвременна българска кухня"
    ---------------------------------------
    Всеизвестно е, че гъбите шийтаке са неотменна част от българската кухня от още от Кубратово време насам
    :) :) :) :)

  3. 3 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 1433 Неутрално

    Тая супа е коронната марка в кулинарията на жена ми, Господ да я пази. Ще ви издам един номер, ако я обичате тая супа, главите лук предварително се запичат на партигрила без да се белят. Това придава особен аромат на бульона. Който ползва огън на дърва, още по-добре, придобива опушен вкус. Без гъби, без яйца, средно големи картофи цели, моркови и др. бабешки неща. Месото джолан с кокала, да се обогати бульона.

  4. 4 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4963 Неутрално

    До коментар [#2] от "NoBrainNoPain":

    Гъбите шийтаке между другото, навлизат все повече в медицината. Според скорошни проучвания те притежават и пробиотични свойства, като помагат на нашия организъм да се предпази от заболявания, стимулират имунната система и се изследват усилено техните антиракови свойства. Отделно, че предпазват от вируси и бактерии, борят се с алергиите, поддържат сърдечно-съдовото здраве, спомагат за балансиране на нивата на кръвната захар и поддържат телесните механизми за детоксикация и т.н. Друг е въпроса, като врят 15 минути, ще остане ли нещо полезно в тях...

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  5. 5 Профил на zz_s
    zz_s
    Рейтинг: 1364 Весело

    Днес по добре, по 125 грама месо на човек.

    "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия."
  6. 6 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 2298 Неутрално

    До коментар [#2] от "NoBrainNoPain":

    Правилното спелуване е "с вкус на шиттейке".

  7. 7 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 1549 Неутрално

    До коментар [#2] от "NoBrainNoPain":Гъбите шийтаке между другото, навлизат все повече в медицината. Според скорошни проучвания те притежават и пробиотични свойства, като помагат на нашия организъм да се предпази от заболявания, стимулират имунната система и се изследват усилено техните антиракови свойства. Отделно, че предпазват от вируси и бактерии, борят се с алергиите, поддържат сърдечно-съдовото здраве, спомагат за балансиране на нивата на кръвната захар и поддържат телесните механизми за детоксикация и т.н. Друг е въпроса, като врят 15 минути, ще остане ли нещо полезно в тях...
    —цитат от коментар 4 на hamiltonf


    А за "тънката част" дали помагат?

  8. 8 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 798 Неутрално

    До коментар [#7] от "dma12587967":

    Ами сигурно, то когато нещо е полезно, е полезно за всичко.

  9. 9 Профил на Taiga
    Taiga
    Рейтинг: 1306 Весело

    Откак се пускат тия фантасмагории, това може би е единствената рецепта досега, в която продуктите ги има и по нашите ширини, а не само на остров Суматра или в резервата Нгоронгоро.

    "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
  10. 10 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10708 Неутрално

    Със същия успех аз бих го озаглавил капама със сметана и чесън :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  11. 11 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1535 Любопитно

    А къде е яденето? На снимката виждам купа с украса. Питам ще ядем ли все пак?

  12. 12 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1271 Неутрално

    А къде е яденето? На снимката виждам купа с украса. Питам ще ядем ли все пак?
    —цитат от коментар 11 на areta


    Че кой ни пречи ???
    Ще ядем , но може да не е точно от това варено !





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK