Шкембе чорба с език и бъбреци

Шкембе чорба с език и бъбреци

© Илиан Илиев



"Шкембе чорба с език и бъбреци" е пълното име на тази авторска рецепта на Виктор Ангелов. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Виктор Ангелов - тук, а за проекта - в края на текста.


Измитите и изчистени шкембе и език изкиснете в прясно мляко за 12 часа. След това ги гответе в тенджера под налягане за 1 час с подправките. Извадете ги и охладете, обелете агнешкия език, докато е още топъл. Нарежете шкембето, след като се охлади. Запазете бульона.


Варете телешкия език в тенджера под налягане за 90 минути с глава лук, целина, 3-4 скилидки чесън и 20 мл ракия. Когато е готов, извадете, охладете леко и обелете ципата от повърхността на езика. Запазете прецедения бульон.




Обелете и измийте бъбреците. Изкиснете ги за 30 минути във вода с оцет, за да неутрализирате евентуална миризма. Срежете наполовина, овкусете със сол и ги сотирайте на загрят тиган с олио и скилидка чесън. Завършете с малко масло, сол и червен пипер.


Нарежете хляба на тънки слайсове, овкусете със сол и зехтин и изпечете между силиконови килими за 5-6 минути във фурна на 180˚C. Оставете да се охладят и овкусете с червен пипер.


Разрежете червения лук на четвъртини. В тенджера смесете съставките за маринатата. Загрейте, докато солта и захарта се разтворят. Залейте лука с охладената марината, оставете да се маринова не по-малко от 3 часа.


Сложете маслото и олиото в тенджера. След като загреят, добавете шарената сол и червения пипер. Отстранете от огъня и оставете да се охлади.


Охладеното олио прецедете през тензух. За да приготвите супата, сотирайте лука и чесъна в маслото, докато станат прозрачни. Прибавете гъбите за още 2-3 минути, и след това двата бульона. Редуцирайте на умерен огън до 700 мл. Прецедете получения бульон и монтирайте с млякото и сметаната. Оставете супата да клокне на слаб огън за 5-6 минути. Завършете с олио от червен пипер.


Необходими продукти за 4 порции


За телешко шкембе и агнешки език
телешко шкембе
мляко
агнешки език
2 бр. дафинов лист
3 зрънца бахар
дръжки магданоз


За телешки език
телешки език
1 глава лук
целина
3-4 скилидки чесън
20 мл ракия


За агнешки бъбреци
агнешки бъбреци
оцет
сол
1 скилидка чесън
олио
масло
червен пипер


За хлебен крекер
хляб
зехтин
сол
червен пипер


За червен лук
1 глава червен лук
100 мл ябълков оцет
100 г захар
50 г сол
1 дафинов лист


За олио от червен пипер
50 г масло
50 мл олио
шарена сол
червен пипер


За бульон
1400 мл бульон от
телешко шкембе
600 мл бульон от
телешки език
120 г краве масло
150 мл мляко
100 г диви печурки
80 мл сметана
50 г лук
20 г чесън
червен пипер
сол


В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на БУДЖАК
    БУДЖАК
    Рейтинг: 324 Неутрално

    Пропуснали сте и бели бъбреци, както и шише ракия....

  2. 2 Профил на Sir Humphrey
    Sir Humphrey
    Рейтинг: 671 Неутрално

    Най-накрая нещо за народа!!!!!
    НАРОДЕ????

  3. 3 Профил на espresso
    espresso
    Рейтинг: 308 Неутрално

    Днес трябваше да е никулденски шаран.

    ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
  4. 4 Профил на Kamenarski
    Kamenarski
    Рейтинг: 589 Весело

    Най- вкусно ставало шкембето без да се изкисва в каквото и да било, само се поотръсква от съдържанието и се хвърля в казана да къкри на бавен огън...

    НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
  5. 5 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 625 Неутрално

    Пише "шкембе чорба" , но аз виждам яхния в чинията.
    Днес баш наистина следваше да е рибна рецептата.
    У дома сме на пресен дунавски сом. Честит празник, колеги!

  6. 6 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 2940 Неутрално

    До коментар [#5] от "voodoo_child":

    И аз се зачудих... Къде са шкембе чорбата, езикът и бъбреците на снимката?
    Сом не остана ред да заръчам. Ама ей сега отивам да купя едно шаранче 2-3 килограма и ще дам да ми го напълнят за довечера.
    Весел празник...!

    Бивш tww09306483.
  7. 7 Профил на Deaddark
    Deaddark
    Рейтинг: 2863 Неутрално

    От въпросните съставки мога да сготвя поне четири отделни манджи по четири порции всяка.

  8. 8 Профил на pag
    pag
    Рейтинг: 1296 Любопитно

    Не разбирам каква е идеята да се смесват телешко и агнешко месо и дреболии.
    А, и гъби за капак....

    Знанието е сила, информацията - власт
  9. 9 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 3252 Неутрално

    Евала. Веднъж нещо дето става за ядене. Сещам се какво да направя и с останалата бутилка ракия от която сме ползвали само 20 грама за рецептата.

  10. 10 Профил на sow29372525
    sow29372525
    Рейтинг: 563 Любопитно

    Всичко е добре, ама мога ли да запека хляба на скара вместо между силиконови килими и накрая да оставя супата да поври, вместо да я клоквам?

  11. 11 Профил на koko65bg
    koko65bg
    Рейтинг: 849 Любопитно

    Завършете с олио от червен пипер.

    Някой знае ли какво е това?

  12. 12 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5848 Весело

    Шкембе чорба - само от "Стената" :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  13. 13 Профил на Günther
    Günther
    Рейтинг: 614 Неутрално

    Защо няма щипка водорасли? Така описана вкусът на шкембето ще е недовършен и ще трябва да се добавя още чеснов сок

    Бог да благослови Америка за България!
  14. 14 Профил на el cucuy
    el cucuy
    Рейтинг: 11 Неутрално

    За вас няма нищо свято...

  15. 15 Профил на ART
    ART
    Рейтинг: 521 Неутрално

    И пак се изхитриха да натъпчат 43 съставки в едно от най-обичаните и лесно за приготовление българско ястие. Ето я класическата рецепта. Девет съставки:

    телешко шкембе - 1 кг
    прясно мляко - 1 кг
    олио - 2 с.л.
    масло - 2 с.л.
    червен пипер - 1 1/2 ч.л.
    сол
    чесън - 4 - 5 скилидки счукан, за поднасяне
    оцет - около 100 мл за поднасяне
    червен пипер - лют

  16. 16 Профил на Котаран Котков Котаков
    Котаран Котков Котаков
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Това е кощунство! Как смеят да окепазяват шкембе-чорбата?!

    Тролингер 42-ра категория
  17. 17 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4294 Неутрално

    До коментар [#3] от "espresso":

    Никулденски шаран по проект "Съвременна българска кухня", щеше да е сериозно предизвикателство...

    Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
  18. 18
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  19. 19 Профил на Baizuo
    Baizuo
    Рейтинг: 1200 Весело

    Ястие, извор на салмонелоза! И е азиатско 100 %!
    —цитат от коментар 18 на LiberalToTheBones


    Типичен пример за език на омразата и насаждане на междурасови внушения - азиатците масово имат салмонелоза?

    Модераторите пак спят.

    muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
  20. 20 Профил на zz_s
    zz_s
    Рейтинг: 1627 Весело

    До коментар [#8] от "pag":

    Добре, почнахме да се приземяваме. Няма трюфели, аспержи,, бонбони.... една руба да имаше.
    Честит празник

    "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
  21. 21 Профил на Sir Humphrey
    Sir Humphrey
    Рейтинг: 671 Неутрално

    До коментар [#19] от "dgd":

    dgd, ДГД!

  22. 22 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 969 Неутрално

    Това започва да прилича на нашенска кухня. Харесва ми комбинацията на месата!

  23. 23 Профил на Baizuo
    Baizuo
    Рейтинг: 1200 Весело

    До коментар [#19] от "dgd":dgd, ДГД!
    —цитат от коментар 21 на Sir Humphrey


    Отново омраза и незачитане на основополагащите ценности на новия либерален ред, към който ние всички се стремим и един ще построим!

    Гадни расисти и нацисти все чсички!

    muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
  24. 24 Профил на ReminD
    ReminD
    Рейтинг: 279 Неутрално

    Къде е чорбата на снимката???

  25. 25 Профил на Sir Humphrey
    Sir Humphrey
    Рейтинг: 671 Неутрално

    До коментар [#23] от "dgd":

    Ама каква омраза, какви 5 лв., бе, dgd???
    Моето беше пожелание към теб за Дружба, Годност и Дълголетие!
    Ето, истинските източници на омраза най-накрая свалиха маските!
    Крадецът вика "Дръжте крадеца!"
    TAKAE! WERNOE!!

  26. 26 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
    Дедов'та Колюуа Унукя!
    Рейтинг: 1257 Неутрално

    Пише "шкембе чорба" , но аз виждам яхния в чинията.
    —цитат от коментар 5 на voodoo_child


    Точно днес бях решил да сготвя шкембе- чорба, нищо, че е Никулден. Та затова отворих статията- никога не е късно да научиш нещо ново.

    И- това, което аз пък виждам в чинията, е горе- долу същото, което виждах в едни големи бидони в столовата в казармата. В тях хвърляхме останките от храна- след като се наядем, и преди да оставим празните чинии на един шубер... После бидоните ги носеха в един свинарник, и т.н..

    Да ми прости готвачът, сътворил това кулинарно чудо, но днес аз пак ще сготвя- придържайки се здраво към класиката...

    А малко извън темата за чорбата- ква е тази мода в последно време- готвиш, цапаш, мацаш, и накрая- една чиния колкото на Велков фуражката- ма едва "задънена... Ми хора- вижте снимката бе- вляво, до това- червеното нещо... Ми то дъното се вижда бе, пък уж беше чорба...

    Аз това като го видя- ще възкликна- а, това явно е "сампъл"- да вкусим... А кво ще ядем?

    БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
  27. 27 Профил на Бенк-Бенк
    Бенк-Бенк
    Рейтинг: 864 Неутрално

    Не разбирам каква е идеята да се смесват телешко и агнешко месо и дреболии.А, и гъби за капак....
    —цитат от коментар 8 на pag


    =За да се стане съвременна рецептата.

  28. 28 Профил на Бенк-Бенк
    Бенк-Бенк
    Рейтинг: 864 Весело

    Къде е чорбата на снимката???
    —цитат от коментар 24 на ReminD


    -Изяли са я репортьорът преди да я снима фотографът.

  29. 29 Профил на aramissss
    aramissss
    Рейтинг: 509 Неутрално

    Шкембе чорба - само от "Стената" :)
    —цитат от коментар 12 на penetrating


    ГЛУПОСТИ!!!
    "ГЮРЛАТА" НЯМА РАВНА!!!!!

  30. 30 Профил на Baizuo
    Baizuo
    Рейтинг: 1200 Весело

    До коментар [#23] от "dgd":Ама каква омраза, какви 5 лв., бе, dgd???Моето беше пожелание към теб за Дружба, Годност и Дълголетие!Ето, истинските източници на омраза най-накрая свалиха маските!Крадецът вика "Дръжте крадеца!"TAKAE! WERNOE!!
    —цитат от коментар 25 на Sir Humphrey


    KLETA MAJKA BALGARIQ!

    muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK