Баница с локум

Баница с локум

© Илиан Илиев



"Баница с локум" е пълното име на тази авторска рецепта на Виктор Ангелов. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Виктор Ангелов - тук, а за проекта - в края на текста.


Оформете корите за баница на широки 5 см ленти, намажете със захарен сироп с помощта на четка и поръсете с пудра захар. Изпечете за 6 минути на 150˚C, придавайки им извита форма. Три минути преди да извадите от фурната, поставете локума на тавата за печене.


За крема смесете сметаната, жълтъците, захарта, царевичното нишесте в купа и поставете на водна баня. Разбърквайте, докато се сгъсти. Изсипете сместа върху шоколада, маслото и вътрешността от ванилената шушулка. Охладете и налейте в сладкарски пош.




За сладоледа смесете сметаната, глюкозата и меда в касерол и оставете да заври. Отстранете от котлона и бавно прибавяйте киселото мляко. Добавете лимонов сок и сол, охладете и сложете сместа в машина за сладолед.


В пластмасова кутия смесете захарния сироп, лимоновия сок, ментата и горските плодове (боровинки, къпини, ягоди, малини). Изсипете течния азот върху плодовете и разбърквайте с дървена лъжица, докато замръзнат напълно. Сложете в торбичка и ги счукайте на трохи. Съхранявайте във фризер.


За сервиране поставете сладкарския крем на няколко точки в чинията и върху него сложете корите за баница. Между тях поставете сладоледа от мед и кисело мляко и локума. Разпръскайте замразените плодове с лъжица. Завършете с пъпки от роза, листа мента и пчелен прашец.


Необходими продукти за 4 порции


кори за баница
пудра захар
захарен сироп
локум
розови пъпки, мента и пчелен
прашец за декорация


За сладкарски крем
1 л животинска готварска сметана
(35% масленост)
200 г жълтък
150 г захар
20 г царевично нишесте
150 г бял шоколад
100 г масло
1 шушулка ванилия


За сладолед от кисело мляко и мед
250 г пълномаслена сметана
200 г медена пита
500 г кисело мляко
100 г глюкоза
15 мл лимонов сок
1 г сол


За замразени с течен азот горски плодове
50 г захарен сироп
30 мл лимонов сок
5 г мента
300 г горски плодове
(боровинки, къпини, ягоди, малини)
течен азот


В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Ивайло Вълчев
    Ивайло Вълчев
    Рейтинг: 487 Неутрално
  2. 2 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 3256 Весело

    До коментар [#1] от "Ивайло Вълчев":

    В пълното наименование на заглавието

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  3. 3 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 645 Неутрално

    Едни от най-известните и вкусни домашни сладки са бабешките локумки. Жена ми още ги прави и внуците ги обичат много. Единственото правило е пълнежът от локум да е колкото се може повече, поне цял локум. Може и ядка орех. Тестото е два вида, за известните войнишки курабийки и маслено тесто. Как се прави, не знам, това е женска работа. Поръсват се с пудра захар и папай на корем.

  4. 4 Профил на Mike Crazy
    Mike Crazy
    Рейтинг: 294 Неутрално

    Извратена работа... три листя продукти за два листа "баница"...

  5. 5 Профил на karatista
    karatista
    Рейтинг: 3056 Весело

    "200 гр. Жълтък"? пффффф....

    мисля че с тази рубрика книгата с рецептите просто лети от лавиците по книжарниците. Скоро 2ро допълнено издание да чакаме ⚡⚡⚡⚡

  6. 6 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
    彼得。斯托亚诺夫
    Рейтинг: 464 Неутрално

    представям си такава баница за закуска в училищната лавка през голямото междучасие...

    -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
  7. 7 Профил на zz_s
    zz_s
    Рейтинг: 1789 Весело

    Провокативно заглавие.
    Провокира единствено въпроса - къде е баницата?

    Да ви е сладко. Вярвам, че ще е вкусно.

    "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
  8. 8 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 3256 Весело

    Забавното е, че по дефолт всички "шефове" за зелени, а обикновено за приготвянето на една порция използват енергия от поне 100 кг въглища

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  9. 9 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4653 Неутрално

    Българските баби са потресени...

    Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
  10. 10 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 2608 Неутрално

    Българските баби са потресени...
    —цитат от коментар 9 на hamiltonf


    Неолибералните децта на неолибералните баби, трябва обожават баница с аспартамов локум с готови кори за баницата!

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  11. 11 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 4248 Неутрално

    Течният азот, освен за горене на брадавици, явно може да се използва и за готвене :)

    Любовта ще спаси света!!!
  12. 12 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 4248 Неутрално

    Течният азот, освен за горене на брадавици, явно може да се използва и за готвене :)

    Любовта ще спаси света!!!
  13. 13 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 4248 Неутрално

    Течният азот, освен за горене на брадавици, явно може да се използва и за готвене :)

    Любовта ще спаси света!!!
  14. 14 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 642 Весело

    Чета и не вярвам на ушите си (по проф.Вучков).

  15. 15 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 3256 Весело

    До коментар [#12] от "hope":

    Е ти защо мислиш в нито една рецепта няма брадавици

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  16. 16 Профил на Gunners
    Gunners
    Рейтинг: 2181 Неутрално

    Обичам баница с локум.

  17. 17 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 6143 Неутрално

    Погледнах списъка с продуктите. Мисля, че ще ми хареса, без значение как изглежда и как е приготвено...
    В случая изглежда страхотно

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  18. 18 Профил на Незнайко в Слънчевия град
    Незнайко в Слънчевия град
    Рейтинг: 6227 Неутрално

    Това не е никаква баница, а възвишена кулинарна въздишка, изпусната от другия край на храносмилателния тракт.

    "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
  19. 19 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
    CINZANO - оправете си сайта!
    Рейтинг: 1456 Весело

    Поредното "шефче" прекалило с "инхалаторите".
    Мислете ги тези рецепти на бистра глава, не се изглайте...

    Мома, връщай 12 и 12А!
  20. 20 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1204 Весело

    Е добре де , аз защо поръчах ''Кутер '' и 'Термомикс '' ?

  21. 21 Профил на Lumberjack
    Lumberjack
    Рейтинг: 441 Любопитно

    Чета за съвременната българска кухня и незнайно защо се сетих за съвременното изкуство. За онова от предната статия...за банана с тиксо за 100 хиляди $....

    "More Majorum"
  22. 22 Профил на mbt34598035
    mbt34598035
    Рейтинг: 287 Неутрално

    Аз се възприемам като "умерено консервативен" и "умерено широко-скроен" човек. Стремя се да възприемам съвременните "иновативни" тенденции в различни сфери.
    Не успях да се "преборя" за себе си с тази рубрика, защото някак си не ми идва да е "съвременна българска" кухня. Но мисля, че днес окончателно "загубих" срещу т. нар. шефове-готвачи. За мен баницата е баница - това неповторимо балканско ястие със сирене, праз, спанак, тиква, кисело зеле. Дори моите делови партньори в немско-говорящите страни /особено в Австрия/ ме питат винаги, когато отивам там, дали нося "баничка" като подарък. /Не мога и да си представя, че ще им занеса нещо подобно на снимката по-горе и да им кажа, че това е "баничка"./ Предлагам поне да не злоупотребяваме с наименованията на нашите наистина традиционни любими за хапване неща. А, и още нещо - наистина се надявам да дойде най-после краят на тази рубрика на "Дневник" /Да, ние се забавляваме с коментарите под отделните т. нар. "рецепти", но, като че ли започна да става твърде досадно с тези 105 продукта на рецепта, с това разхищение на енергия и време, с този никому ненужен снобизъм.

  23. 23 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 7718 Любопитно

    Баба /Бог да я прости/ правеше баница с тахан халва, беше много вкусна. Мама ни правеше баница с млечница и с домашно опечени кори, беше невероятна. Това на снимката не прилича на баница.

  24. 24 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 7718 Любопитно

    Баба /Бог да я прости/ правеше баница с тахан халва, беше много вкусна. Мама ни правеше баница с млечница и с домашно опечени кори, беше невероятна. Това на снимката не прилича на баница.

  25. 25 Профил на puhpuhan4o
    puhpuhan4o
    Рейтинг: 521 Неутрално

    До коментар [#12] от "hope":Е ти защо мислиш в нито една рецепта няма брадавици
    —цитат от коментар 15 на дерибеев


    НЕ ИМ ДАВАЙ ИДЕИ!!!!!!!!!!!

    Върнете дъгата на децата, педераси!




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK