Баница с локум

Баница с локум

© Илиан Илиев



"Баница с локум" е пълното име на тази авторска рецепта на Виктор Ангелов. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Виктор Ангелов - тук, а за проекта - в края на текста.


Оформете корите за баница на широки 5 см ленти, намажете със захарен сироп с помощта на четка и поръсете с пудра захар. Изпечете за 6 минути на 150˚C, придавайки им извита форма. Три минути преди да извадите от фурната, поставете локума на тавата за печене.


За крема смесете сметаната, жълтъците, захарта, царевичното нишесте в купа и поставете на водна баня. Разбърквайте, докато се сгъсти. Изсипете сместа върху шоколада, маслото и вътрешността от ванилената шушулка. Охладете и налейте в сладкарски пош.




За сладоледа смесете сметаната, глюкозата и меда в касерол и оставете да заври. Отстранете от котлона и бавно прибавяйте киселото мляко. Добавете лимонов сок и сол, охладете и сложете сместа в машина за сладолед.


В пластмасова кутия смесете захарния сироп, лимоновия сок, ментата и горските плодове (боровинки, къпини, ягоди, малини). Изсипете течния азот върху плодовете и разбърквайте с дървена лъжица, докато замръзнат напълно. Сложете в торбичка и ги счукайте на трохи. Съхранявайте във фризер.


За сервиране поставете сладкарския крем на няколко точки в чинията и върху него сложете корите за баница. Между тях поставете сладоледа от мед и кисело мляко и локума. Разпръскайте замразените плодове с лъжица. Завършете с пъпки от роза, листа мента и пчелен прашец.


Необходими продукти за 4 порции


кори за баница
пудра захар
захарен сироп
локум
розови пъпки, мента и пчелен
прашец за декорация


За сладкарски крем
1 л животинска готварска сметана
(35% масленост)
200 г жълтък
150 г захар
20 г царевично нишесте
150 г бял шоколад
100 г масло
1 шушулка ванилия


За сладолед от кисело мляко и мед
250 г пълномаслена сметана
200 г медена пита
500 г кисело мляко
100 г глюкоза
15 мл лимонов сок
1 г сол


За замразени с течен азот горски плодове
50 г захарен сироп
30 мл лимонов сок
5 г мента
300 г горски плодове
(боровинки, къпини, ягоди, малини)
течен азот


В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Ивайло Вълчев
    Ивайло Вълчев
    Рейтинг: 783 Неутрално
  2. 2 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 3669 Весело

    До коментар [#1] от "Ивайло Вълчев":

    В пълното наименование на заглавието

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  3. 3 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 819 Неутрално

    Едни от най-известните и вкусни домашни сладки са бабешките локумки. Жена ми още ги прави и внуците ги обичат много. Единственото правило е пълнежът от локум да е колкото се може повече, поне цял локум. Може и ядка орех. Тестото е два вида, за известните войнишки курабийки и маслено тесто. Как се прави, не знам, това е женска работа. Поръсват се с пудра захар и папай на корем.

  4. 4 Профил на Mike Crazy
    Mike Crazy
    Рейтинг: 377 Неутрално

    Извратена работа... три листя продукти за два листа "баница"...

  5. 5 Профил на karatista
    karatista
    Рейтинг: 2663 Весело

    "200 гр. Жълтък"? пффффф....

    мисля че с тази рубрика книгата с рецептите просто лети от лавиците по книжарниците. Скоро 2ро допълнено издание да чакаме ⚡⚡⚡⚡

  6. 6 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
    彼得。斯托亚诺夫
    Рейтинг: 501 Неутрално

    представям си такава баница за закуска в училищната лавка през голямото междучасие...

    -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
  7. 7 Профил на zz_s
    zz_s
    Рейтинг: 1555 Весело

    Провокативно заглавие.
    Провокира единствено въпроса - къде е баницата?

    Да ви е сладко. Вярвам, че ще е вкусно.

    "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
  8. 8 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 3669 Весело

    Забавното е, че по дефолт всички "шефове" за зелени, а обикновено за приготвянето на една порция използват енергия от поне 100 кг въглища

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  9. 9 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4887 Неутрално

    Българските баби са потресени...

    Топ 3 на най-младите приватизатори в България при по-мащабните сделки: №1 Д. Пеееевски, №2 К. Нинова, №3 И. Прокопиев
  10. 10 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 3186 Неутрално

    Българските баби са потресени...
    —цитат от коментар 9 на hamiltonf


    Неолибералните децта на неолибералните баби, трябва обожават баница с аспартамов локум с готови кори за баницата!

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  11. 11 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3640 Неутрално

    Течният азот, освен за горене на брадавици, явно може да се използва и за готвене :)

    Любовта ще спаси света!!!
  12. 12 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3640 Неутрално

    Течният азот, освен за горене на брадавици, явно може да се използва и за готвене :)

    Любовта ще спаси света!!!
  13. 13 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3640 Неутрално

    Течният азот, освен за горене на брадавици, явно може да се използва и за готвене :)

    Любовта ще спаси света!!!
  14. 14 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 1354 Весело

    Чета и не вярвам на ушите си (по проф.Вучков).

  15. 15 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 3669 Весело

    До коментар [#12] от "hope":

    Е ти защо мислиш в нито една рецепта няма брадавици

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  16. 16 Профил на Mia san Bayern
    Mia san Bayern
    Рейтинг: 963 Неутрално

    Обичам баница с локум.

  17. 17 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5425 Неутрално

    Погледнах списъка с продуктите. Мисля, че ще ми хареса, без значение как изглежда и как е приготвено...
    В случая изглежда страхотно

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  18. 18 Профил на Незнайко в Слънчевия град
    Незнайко в Слънчевия град
    Рейтинг: 4652 Неутрално

    Това не е никаква баница, а възвишена кулинарна въздишка, изпусната от другия край на храносмилателния тракт.

    "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
  19. 19 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
    CINZANO - оправете си сайта!
    Рейтинг: 1205 Весело

    Поредното "шефче" прекалило с "инхалаторите".
    Мислете ги тези рецепти на бистра глава, не се изглайте...

    Мома, връщай 12 и 12А!
  20. 20 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1202 Весело

    Е добре де , аз защо поръчах ''Кутер '' и 'Термомикс '' ?

  21. 21 Профил на Lumberjack
    Lumberjack
    Рейтинг: 368 Любопитно

    Чета за съвременната българска кухня и незнайно защо се сетих за съвременното изкуство. За онова от предната статия...за банана с тиксо за 100 хиляди $....

    "More Majorum"
  22. 22 Профил на mbt34598035
    mbt34598035
    Рейтинг: 286 Неутрално

    Аз се възприемам като "умерено консервативен" и "умерено широко-скроен" човек. Стремя се да възприемам съвременните "иновативни" тенденции в различни сфери.
    Не успях да се "преборя" за себе си с тази рубрика, защото някак си не ми идва да е "съвременна българска" кухня. Но мисля, че днес окончателно "загубих" срещу т. нар. шефове-готвачи. За мен баницата е баница - това неповторимо балканско ястие със сирене, праз, спанак, тиква, кисело зеле. Дори моите делови партньори в немско-говорящите страни /особено в Австрия/ ме питат винаги, когато отивам там, дали нося "баничка" като подарък. /Не мога и да си представя, че ще им занеса нещо подобно на снимката по-горе и да им кажа, че това е "баничка"./ Предлагам поне да не злоупотребяваме с наименованията на нашите наистина традиционни любими за хапване неща. А, и още нещо - наистина се надявам да дойде най-после краят на тази рубрика на "Дневник" /Да, ние се забавляваме с коментарите под отделните т. нар. "рецепти", но, като че ли започна да става твърде досадно с тези 105 продукта на рецепта, с това разхищение на енергия и време, с този никому ненужен снобизъм.

  23. 23 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 8295 Любопитно

    Баба /Бог да я прости/ правеше баница с тахан халва, беше много вкусна. Мама ни правеше баница с млечница и с домашно опечени кори, беше невероятна. Това на снимката не прилича на баница.

  24. 24 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 8295 Любопитно

    Баба /Бог да я прости/ правеше баница с тахан халва, беше много вкусна. Мама ни правеше баница с млечница и с домашно опечени кори, беше невероятна. Това на снимката не прилича на баница.

  25. 25 Профил на puhpuhan4o
    puhpuhan4o
    Рейтинг: 571 Неутрално

    До коментар [#12] от "hope":Е ти защо мислиш в нито една рецепта няма брадавици
    —цитат от коментар 15 на дерибеев


    НЕ ИМ ДАВАЙ ИДЕИ!!!!!!!!!!!

    Върнете дъгата на децата, педераси!




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK