Кой е Пламен Петров

Кой е Пламен Петров

© Илиан Илиев



"Съвременна българска кухня" е специален проект в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три негови авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук). Книгата е и част от инициативите, с които търговска верига "Метро" отбелязва 20 години от дебюта си на българския пазар.


Шеф Пламен Петров е пето поколение главен готвач, носител на почти всички възможни награди за кулинарно изкуство в България и в чужбина. Един от първите, докоснали се до кулинарните му умения, е бившият държавен глава Тодор Живков.


Майсторът е бил личен готвач на посланика на България в Рим в течение на шест години. Специализирал е в едни от най-елитните заведения в Майорка, Рим, Мюнхен. Сред гостите му са били Марая Кери, Джовани Трапатони, братятата Румениге, Христо Стоичков, президентите Жельо Желев и Петър Стоянов, дори легендарният Аертон Сена.




Емблематичният му стил е силно повлиян от италианската и въобще от средиземноморската кухня, които той по неповторим начин съчетава с азиатски и ориенталски елементи.


Във всяка своя рецепта влага целия си опит и страст, като не спира да търси нови вкусове и предизвикателства. Тайната на неговото изкуство е безкомпромисното отношение към продуктите – непременно пресни и с изключително качество.


"Важен е и усетът – да умееш да съчетаваш вкусовете на различни продукти. Това си е някакъв талант. Но си давам сметка, че съм имал и голям късмет да се уча от хора на много високо ниво. А и във фамилията ми почти всички се занимават с кулинария. Вкъщи се е говорело само за това. Както се казва: мъжете от нашия род разбираме само от готвене и от жени."


Първата рецепта от Пламен Петров "Татаки от жьлтоперест тон с юзу крем, сьомга хайвер и трюфел" - вижте тук


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Индианец
    Индианец
    Рейтинг: 0 Любопитно

    Готвача на клуб "Агнешки главички"?

    Правителството трябва да падне заради Наредба 18. Горанов в затвора за саботаж на БВП и чуждите инвестиции.
  2. 2 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5872 Весело

    Да ядеш като Тодор Живков :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  3. 3 Профил на babyroo
    babyroo
    Рейтинг: 279 Неутрално

    "Шеф Пламен Петров е пето поколение главен готвач"!
    Може ли да публикувате родословно дърво? Докъде ли стига ? Поне до 19 век?

    roo




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK