Лолипоп от пъдпъдък с лимец

Лолипоп от пъдпъдък с лимец

© Илиан Илиев



"Лолипоп от пъдпъдък с лимец, цвят от тиквички в темпура, крем от спанак" е пълното име на тази авторска рецепта на Пламен Петров. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Пламен Петров - тук, а за проекта - в края на текста.


От всички съставки, без пъдпъдъка, направете смес, с която напълнете бутчето и под кожата на гърдичката (сюпрема). Така подготвено, запечете месото от всички страни до златисто в намазан с масло тефлонов тиган. Допечете в предварително загрята на 180˚C фурна за около 20 минути.


Накиснете лимеца за 12 часа в зеленчуков бульон и след това варете в него до готовност. Овкусете с мащерка, дафинов лист и сух пилешки бульон. Когато е готов, отцедете.




Пригответе чеснов крем за него, като в касерол със студена вода сложите да заврят 12 скилидки чесън, след което охладете в лед и студена вода. Повторете процеса три пъти. Отцедете водата и в същия съд добавете прясно мляко и сметана и варете до пълно омекване на чесъна. Пасирайте и доовкусете със сол и смлян бял пипер. Смесете крема от чесън и сварения лимец.


За крема от спанак запържете в касерол спанака с маслото, ситно нарязан шалот и ситно нарязан чесън. След като омекнат, прибавете зеленчуков бульон и варете на слаб огън до извиране. Добавете сметаната и отстранете от огъня, след като заври.


Прибавете студеното масло, нарязано на кубчета, и пасирайте. Овкусете със сол и 2-3 капки сок от черен трюфел.


Цветовете от тиквички разтворете внимателно и намажете с четка от двете страни с темпура. Пържете в маслена баня на 180˚C до златисто, като държите с помощта на пинсети листата изпънати, за да не слепнат по време на пърженето. Поставете върху кухненска хартия, за да се отцеди.


Ястието сглобете в подходяща чиния, като може да добавете демиглас от пъдпъдък или патица.


Декорирайте със слайсове трюфел и малдонска сол.


Необходими продукти за 4 порции


За лолипоп
4 пъдпъдъка с отделени сюпрем и бутчета
60 г гъши дроб
20 г белени бадеми
20 г краве масло
10 г панко галета, леко запечена
8 г черен трюфел, настърган на ситно
сол и смлян черен пипер за овкусяване


За лимец с крем от чесън
100 г лимец
зеленчуков бульон
мащерка, дафинов лист
сух пилешки бульон


За чеснов сос
12 скилидки чесън
100 мл прясно мляко
50 мл сметана 35%
сол и смлян бял пипер


За крем от спанак
400 г почистен и измит пресен спанак
40 г краве масло
30 г ситно нарязан шалот
4 г ситно нарязан чесън
100 мл зеленчуков бульон
60 мл сметана
40 г студено масло
2-3 капки сок от черен трюфел
сол на вкус
4 бр. цвят от тиквичка
смес темпура


В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  2. 2 Профил на Митев
    Митев
    Рейтинг: 1481 Неутрално

    Да му го излолипопят мощно на Петров всички, които влязат в статията!

  3. 3 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4605 Неутрално

    Още една силна рецепта, поздравления!

    Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, вследстие на което, на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
  4. 4 Профил на zz_s
    zz_s
    Рейтинг: 854 Весело

    Ей, на лолипопа (близалката) клечката е от кокалче.
    Безотпадна технология. Браво.

    "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
  5. 5 Профил на Alarmstufe: Rot
    Alarmstufe: Rot
    Рейтинг: 5119 Неутрално

    От това със сигурност няма да се наям.

    Gunter glieben glauchen globen
  6. 6 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 3066 Неутрално

    От това със сигурност няма да се наям.
    —цитат от коментар 5 на Alarmstufe: Rot



    До коментар [#5] от "Alarmstufe: Rot":

    Месото от един пъдпъдък се побира в ръчичката на бебенце. Трябват си поне шест-седем пъдпъдъка за едно нормално хранене.

  7. 7 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 975 Весело

    Петров , льольопоп такъв , откъде се намират такива пинсети за пържене ?????

  8. 8 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10181 Неутрално

    Ако и размерът е като на лолипоп... :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  9. 9 Профил на Костадин Иванов
    Костадин Иванов
    Рейтинг: 3544 Гневно

    Лолипоп е част от "Съвременна българска кухня", а "Под игото" трябвало да се преведе.
    Хм.....

    Еретик
  10. 10 Профил на rpd32585105
    rpd32585105
    Рейтинг: 375 Неутрално

    В такава купичка слагам на котето. Ама после му досипвам, че малко събира.

  11. 11 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 587 Весело

    Понеже гледам тук всяка рецепта е с трюфел, се вдъхнових и си взех от Лидл спагети с трюфел и песто с трюфел. Благодаря ти, Дневник за вдъхновението.

  12. 12 Профил на the_flea
    the_flea
    Рейтинг: 1086 Весело

    [quote#6:"deaf"][/quote]

    Туй не е да се наядеш, а да се снимаш и качиш у фейса как ядеш пиле-лилипут...

    Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
  13. 13 Профил на lil_alex
    lil_alex
    Рейтинг: 567 Весело

    Може ли ястието направо да го кръстим ЛОЛ - лолипоп от лимец.

  14. 14 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 1119 Неутрално

    Днес безуспешно търсих в Метро цвят от тиквички. Впоследствие една касиерка обясни, че ги пускат май месец, но само в тридневен период, по време на цъфтежа на тиквичките. Имало страшни опашки за тоя продукт.
    След този провал, пък и трюфелът бе свършил, решихме вкъщи да монтираме един голям Лолипоп и да пълним кисела зелка с наситнено пуешко, бекон, сухи чушки, малко ориз и разни други неща. Сложихме я в гърнето за боба, след около час ще е готова. Срамуваме се от тая простотия, но трябва да се яде.

  15. 15 Профил на the_flea
    the_flea
    Рейтинг: 1086 Весело

    До коментар [#14] от "voodoo_child":

    "Срамуваме се от тая простотия, но трябва да се яде. "
    Трябва!
    Препоръчвам полента с козе сирене и микс от бекон и прошуто.... ако нямате продукти - качамак със сирене и пръжки...

    Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
  16. 16 Профил на Alarmstufe: Rot
    Alarmstufe: Rot
    Рейтинг: 5119 Неутрално

    До коментар [#14] от "voodoo_child":

    Горките вие.

    Gunter glieben glauchen globen
  17. 17 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 1119 Неутрално

    До коментар [#15] от "the_flea":

    Подкрепям! Също и с манатарки, масло и пармезан става супер. Аз много не харесвам полента, много ми е "стегната", докато нашенския качамак, наложен и запечен на фурна, по ми е на сърце.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK