Искам си вкуса обратно

Искам си вкуса обратно


В годината, в която хиляди хора загубиха вкус и обоняние, списание "Бакхус" покани младата оперна певица Мила Михова (повече за нея в края на текста), която също преболедува COVID-19 и има отношение към добрата храна и готвене да разкаже какво означава това за един човек, който може да цени и кулинарните удоволствия. "Дневник" препубликува текста от "Бакхус", а новият брой на списанието, посветено на най-добрите ресторанти в България и с още гурме истории - може да прочетете тук.


Истината е, че през първите 2 седмици на COVID-19 беше наистина без значение имам или нямам вкус и обоняние, защото храненето ми се струваше като напълно безсмислено занимание на фона на физическите страдания, през които преминавах по време на боледуването. Наясно съм, че в седмици на лични здравословни проблеми, след месеци на световен шок, който нанесе тежки сътресения на човечеството, здравната система и световната икономика, загубата на вкус освен досаден симптом е и една повърхностна тема.


Но когато тялото ми започна да се възстановява, а аз да се чувствам все по-силна, все по-здрава и все по-гладна, а всичко, което опитвах, имаше абсолютно идентичния вкус НА НИЩО, тогава разбрах какво значи, когато хората казват, че вирусът "удря в емоциите".




Като човек, който не просто цени добрата храна, а е посветил немалко от времето си в изучаване на храни, национални кухни, техники в готвенето и култура на храненето, да изгубя вкус и обоняние беше удар под кръста. Още по-тъжно беше, че се оказах с диагнозата long covid, която се изразява в задържане на вторичните "невропатични симптоми" - главоболие, умора и отпадналост и загуба на вкус и обоняние за по-продължителен период, който може да достигне няколко месеца.


Всеки ден се предизвиквах със силни аромати и вкусове, но резултатът беше абсолютно еднакъв. Можех да различа бегло сладко от солено. Изобщо не усещах люто. Изключение направи зърното черен пипер, което сдъвках и усетих леко раздразнение в гърлото. Малко по-силно усещах кисело, затова започнах да слагам лимон на почти всичко. Изобщо не можех да различа аромата на храните.


Например, ако пред себе си имам парче захер и парче мимоза, ще различа тортите само на външен вид. Но няма да усетя гладкия черен шоколад и кайсиевото сладко на едната или аромата на ванилия и гран марние на другата.


Започнах да водя дневник на загубата на гурме рецептори, но не си представяйте тъжна статистика като "ден 23 - все още без вкус и обоняние". Аз записвах всичко, което искам да опитам и усетя, възпроизвеждах вкусове по памет и се опитвах да предизвикам сетивата си, да се опитам да извадя някое усещане на повърхността, с което да възвърна усета си към живота така, както го ценя най-много - вкусен, ароматен, наситен с преживявания с храна и напитки.


Исках да усетя вкуса на божественото ми кафе, изпечено в една от най-старите фабрики в Северна Италия от 1790 г. Bontadi, селектирано зърно по зърно арабика от плантациите им в Бразилия и Африка, смляно в сребърна кафемелачка, приготвено в мока кафеварка на Bialetti и сервирано в немски порцелан Hutschenreuther. Аромат, който с обонянието си на италианска ловна хрътка, докарана в жълто кашмирено пуловерче, преди можех да усетя през врати, стени и под пълна анестезия. А днес кафеварката ми се струва кубинска мока, сварила виетнамска псевдоникарагуанска безвкусна каша в чашка от фабрика "Китка Нови Пазар".


Това не е живот. Искам да усещам храната си. Да приготвям лингуине с лимоново olio, aglio, peperoncino, бавно готвено кубинско свинско MOJO с нежно маслено пюре от картофи, батат, пащърнак и дюля, да впия зъби в хрупкав каталунски Pa amb tomàquet, натъркан с най-ароматния зехтин и най-зрелите домати, да изсмуквам ледени стриди, да беля скариди с нетърпение и после да усещам морето в устата си, да ми се изпоти мозъкът от лют тайландски том ян, нека не се залъгваме, искам да седна в скарабар на "Бенковски" и да забия тройка от най-добрите кебапчета на северното полукълбо, така както религията на Станислав Раковски повелява.


Искам да седя на разточителни неделни обяди по домове и ресторанти с мили приятели и да усещам как шаблита, брутове и плътни примитиви се плискат между бузите ми и се разливат из организма ми, докато получа елегантен блясък в окото.


Мила Михова

Искам отново да мога да взема чаша с вино, да погледна през нея към светлината и да видя цвета му, да я наклоня над ръката си и да видя как виното се превръща в лупа и увеличава пръстите ми, да я завъртя, докато постигна перфектния виновъртеж, който ще освободи ароматите, да доближа нос до ръба на чашата, да вдишам и да кажа с изключителна сериозност глупости като "виното лупира превъзходно, лозето е расло на склон с югозападно изложение в умерено сух сезон, усещам акациева бъчва и аромат на мед, бели цветя и зряла круша, виждам как съзвездието Касиопея се е плискало в бъчвите в любовен танц с гроздовете, събрали тосканското слънце и вятър, прокарал пръсти през короните на кипариси и кедри" и вие да бъдете сигурни, че съм права.


Отношението ми към храната и виното е такова, че преди COVID-19 можех да ви приготвя пълнена патица с ориз, златни стафиди, напоени във френски коняк, и портокалова кора на поднос на Розентал, да го комбинирам с ефирен купаж от Côtes du Rhône, вие да сте зашеметени, но аз да долавям, че съотношението индийско орехче - портокалова кора не е добро и да се обявя за провалена домакиня.


Днес, на ден 40 без рецептори, имам нужда да готвя с човек с обоняние до себе си и да го използвам за "пищов", който да различи кардамон от кориандър от мое име.


През изминалите дни се предизвиквам с аромати от кухнята и живота, за да събудя заспалия си усет. Успях, може би фантомно, а може би наистина да различа L'heur Bleue на Guerlain - кора от лайм, трюфелова паста. Това са онези три аромата, които по принцип имат свойството да нахлуват в носа ми с взлом и да ги ценя и обичам. Сега влязоха на пръсти, но донесоха новината, че съм напът да се върна в пътя, истината и гурмето.


За още гурме истории - може да поръчате новия брой на "Бакхус" - тук.


* Мила Михова е оперна певица и автор на две книги. В последните няколко години се изявява на сцени в България и чужбина, изпълнявайки рядък оперен репертоар и представяйки ексклузивния проект Bjork Alternative, в който изпълнява легендарни авторски песни на исландската поп икона Бьорк във версия за оперна певица с акомпанимент на старинни инструменти. Пяла е на престижни сцени в Италия, Франция, Германия, Италия и др. Работата ѝ е свързана с много пътувания и срещи и има богата кулинарна култура. Завършила е курс за сомелиери, редица кулинарни курсове и е била член на Social media masters жури на конкурси за коктейли.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на БМЗ
    БМЗ
    Рейтинг: 966 Неутрално

    Ами Ковид, сър. Т.е. мис.

    Казват, че не оценяваш напълно какво имаш докато не го загубиш. ;)

    Апокалипсисът апокалиптичен
  2. 2 Профил на Боби Колев
    Боби Колев
    Рейтинг: 1369 Неутрално

    Да Ви имам проблемите!
    Съжалявам, това е естествената ми реакция.
    Има много по-важни неща в живота от вкуса на кафето от 1790-та година, което е отсявано зърно по зърно.
    Направете едно презокеанско пътуване или ако Ви е трудно направете 10 километра маратон като много от хората, които се борят с рак - познавам лично такива.
    И ще ги предпочета по всяко време на деня пред някой, който страда по загубеното си обоняние, колкото и да е неприятно това.

    http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
  3. 3 Профил на lz73
    lz73
    Рейтинг: 1499 Неутрално

    До коментар [#2] от "Боби Колев":

    Мммда, свободата и салама...Трудно ти е да разбереш как така някой се прехласва пред глътка божествено кафе...

  4. 4 Профил на simChо
    simChо
    Рейтинг: 2473 Неутрално

    Що не е спазвала Мерките???

    Хубаво викахме:

    Вярвам, че никой, ама абсолютно никой няма да умре от това, че не е мушнал тройка кебапчета с бира в кварталната кръчма и не си е тресал дупцето на някое маане
    —цитат от коментар 95 на wiligri

  5. 5 Профил на Незнайко в Слънчевия град
    Незнайко в Слънчевия град
    Рейтинг: 5636 Неутрално

    Има си и плюсове понякога, това да не усещаш вкуса на нещото в устата си...

    "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
  6. 6 Профил на keen
    keen
    Рейтинг: 863 Неутрално

    Обонянието и вкусът минават за някак си по-второстепенни сетива (в сравнение със зрението и слуха, да речем), но не е съвсем така. Човек със сигурност губи пълноценна връзка със света, когато губи някое от сетивата си, което и да е то.
    И не става дума само за храненето. С какво можеш да сравниш аромата на въздуха в гора, в която току що е валяло дъжд? С аромата на морския бриз? Аромата и вкуса на изворна вода в дъбова гора? С острия аромат на запалено дърво? На току що окосена трева? И т.н.
    Не веднага, както при загуба на зрението, но с времето разбираш, че светът около теб вече не е толкова интересен.

    #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
  7. 7
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  8. 8 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
    GMO VACCINES CHEMICALS
    Рейтинг: 2650 Неутрално

    аз пък след тежко вирусно заболяване без изяснен вид получих паросмия
    любимите ми свински пържоли миришат все едно са извадени от канализацията...
    или когато съседите варят кафе на отворен прозорец,,,

    ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
  9. 9 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
    GMO VACCINES CHEMICALS
    Рейтинг: 2650 Неутрално

    за пържолите доста страдам, но не станах веган :)
    ям пиле :(

    ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
  10. 10 Профил на constatator
    constatator
    Рейтинг: 1724 Неутрално

    Има много професии при които човек се нуждае от обонянието си и да усеща вкуса на нещата които примерно се готвят. Но както са казало хората "На чужд гръб и сто тояги са малко". Но когато тоягите заиграят по твоя гръб, тогава човек започва да разсъждава по друг начин.

  11. 11 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 3109 Неутрално

    До коментар [#10] от "constatator":

    Има и професии и ситуации в които по-добре да нямаш обоняние.например да влезеш в тоалетната на влак от БДЖ.

  12. 12 Профил на Н. Колев
    Н. Колев
    Рейтинг: 435 Неутрално

    Нищо не се губи в природата - един губи вкус и обоняние, други получаваме отлично написан текст. Предвид напоследъчното редакторско ниво на Дневник, отдавам всички заслуги на авторката :-P
    Ще прозвучи ужасно, но едни от най-великите образци в музиката и литературата са плод на страдащи жени. Сега поне ние мъжете ще си спестим чувството за вина :-)
    Най-добри пожелания за новата година!

  13. 13 Профил на etty1
    etty1
    Рейтинг: 2248 Разстроено

    55 дни без обоняние съм.
    Споделям тягостното усещане, но съм благадарна, че бях пощадена от останалите симптоми. И вярвам, че ще мине.

    “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
  14. 14 Профил на rkf46690675
    rkf46690675
    Рейтинг: 600 Неутрално

    ДОБРО ТЕКСТЧЕ...
    ЗА МЕН СА ЕЛИТНИ ЕКСТРИ ,МА АЗ СИ ИМАМ ДРУГИ ГЪДЕЛИ...

  15. 15 Профил на lalleen
    lalleen
    Рейтинг: 528 Неутрално

    Голяма част от хората не я разбират не за друго, а защото по финансови причини пият най-евтиното вино, кафе, безалкохолни, ядат най-евтината храна, и никога не са усещали аромати например на кафе от сребърна кафемелачка, грозде от южни склонове, стафиди във френски коняк, съотношението индийско орехче - портокалова кора не е добро, че да проумеят такава вселенска и епохална загуба. Но така е - един му е мъчно, че няма обувки, а друг - че няма самолет.

  16. 16 Профил на jpx2648O444
    jpx2648O444
    Рейтинг: 209 Неутрално

    "Искам да седя на разточителни неделни обяди по домове и ресторанти с мили приятели и да усещам как шаблита, брутове и плътни примитиви се плискат между бузите ми и се разливат из организма ми, докато получа елегантен блясък в окото."

    Ето че не си взимат поука и дори не осъзнават защо им се стовари това предупреждение върху главите. Точно заради снобарското псевдоизтънчено превъзнасяне на "вкуса" (най-вече да парадираш/да си внушаваш, че нещо ти харесва, само за да се изкараш голема работа), сега сте лишени от него. Карайте го по-скромно и просто, без да издигате вкуса в култ, че следващото наказание може да е много по-страшно.

  17. 17 Профил на jpx2648O444
    jpx2648O444
    Рейтинг: 209 Неутрално

    До коментар [#15] от "lalleen":

    Не винаги скъпото е по-вкусно и качествено, снобарщината води до страшни извращения и ментални увреждания до степен на пълна неадекватност да оцениш доброто от лошото. Наскоро ми подариха скъпи белгийски бонбони с какви ли не пълнежи за неколко стотин бълг. лева кутията, за да ми се подмажат, ами че то едни Черноморец за 3 лева са 10 пъти по-вкусни.

  18. 18 Профил на EU defender
    EU defender
    Рейтинг: 1335 Неутрално

    За съжаление вкуса в голяам част от ЕС се диктува от най-гадните продукти. Немските. Затова аз консумирам предимно храни произведени в Италия или България.

    The best way to predict the future is to invent it.
  19. 19 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4260 Весело

    На тъжния фон изреждането на гурме моментите с храни и напитки ми хареса, малко недостиг с коментари на месните ястия, рецепти и продукти, но като цяло далеч по-добре от други претенденти за титлата "гурман на изданието".

  20. 20 Профил на nniikkii
    nniikkii
    Рейтинг: 561 Неутрално

    ЛИПСАТА НА ВКУС Е, ЗА ДА МЪЛЧИТЕ! Нали така ,,Дневник"!?

  21. 21 Профил на vesolr
    vesolr
    Рейтинг: 3982 Весело

    До коментар [#19] от "daskal1":

    Ами има лек намек:
    "искам да седна в скарабар на "Бенковски" и да забия тройка от най-добрите кебапчета на северното полукълбо"

    Бетоне, тия пробвал ли си ги?

    От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
  22. 22 Профил на rkf46690675
    rkf46690675
    Рейтинг: 600 Неутрално

    Голяма част от хората не я разбират не за друго, а защото по финансови причини пият най-евтиното вино, кафе, безалкохолни, ядат най-евтината храна, и никога не са усещали аромати например на кафе от сребърна кафемелачка, грозде от южни склонове, стафиди във френски коняк, съотношението индийско орехче - портокалова кора не е добро, че да проумеят такава вселенска и епохална загуба. Но така е - един му е мъчно, че няма обувки, а друг - че няма самолет.
    —цитат от коментар 15 на lalleen


    ИСТИНСКИЯТ УЖАС Е ДА ВИДИШ ЗАПЛАТАТА СИНАПИСАНА ВЪРХУ ЦЕНОВИ ЕТИКЕТ НА ОБУВКИ...

  23. 23 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4260 Неутрално

    До коментар [#22] от "rkf46690675":

    Има и по-тежки случаи, но да помислим за това как вещите определят и характера на собственика. Например, Бил Гейтс носи часовник Касио за 48 долара, Джеф Безос - Улисес Нардин Дуал Тайм за 6 хиляди, а Путин - Патек Филип за 60 хиляди...
    ПП
    За часовниците на Путин вижте http://blog.watchdoctor.biz/2017/01/08/the-watch-collection-of-vladimir-putin/

  24. 24 Профил на avi29581655
    avi29581655
    Рейтинг: 61 Неутрално

    за пържолите доста страдам, но не станах веган :)ям пиле :(
    —цитат от коментар 9 на GMO VACCINES CHEMICALS


    Аз да ти кажа, спрях пилето преди пържолите.

  25. 25 Профил на PavelCZ
    PavelCZ
    Рейтинг: 1727 Неутрално

    И аз обичам доброто (качественото) ядене и пиене, поднесено по изискан начин. Може би не съм така изтънчен, като дамата, но загубата му би била много тежка и за мен. Това е едно от удоволствията на живота, прави голяма част от атмосферата на празника.

    E PLVRIBVS VNVM
  26. 26 Профил на bretschneider
    bretschneider
    Рейтинг: 901 Неутрално

    Тъпотията е че може да се нагрухти човек с някакви развалиени боклуци престояли в хладилника докато е бил на обдишване в болницата....

    Но засега не съм видял видео на някои от ония глупаци дето ядяха ферментиралата шведска херинга в консервите. Та щеше да е майтап някой коковидирал (в лека форма разбира се), да отвори такава консервя и да си хапва с кеф :) :) :) :)

  27. 27 Профил на iq146
    iq146
    Рейтинг: 604 Неутрално

    [quote#7:"Моа Преател Тайпи"][/quote]

    Да, добре...

  28. 28 Профил на proza
    proza
    Рейтинг: 960 Неутрално

    Кой ки не си направ PR на гърба на Ковида, кой ли не се писа жертва!

  29. 29 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3603 Неутрално

    До коментар [#22] от "rkf46690675":Има и по-тежки случаи, но да помислим за това как вещите определят и характера на собственика. Например, Бил Гейтс носи часовник Касио за 48 долара, Джеф Безос - Улисес Нардин Дуал Тайм за 6 хиляди, а Путин - Патек Филип за 60 хиляди...ППЗа часовниците на Путин вижте http://blog.watchdoctor.biz/2017/01/08/the-watch-collection-of-vladimir-putin/
    —цитат от коментар 23 на daskal1


    А Папата бе с някакъв спортен модел на "Касио" за около 30 евро.

  30. 30 Профил на Боби Колев
    Боби Колев
    Рейтинг: 1369 Любопитно

    До коментар [#3] от "lz73":

    Веднага си признавам, аз не съм от прехласващите се.

    Чудя се, обаче, как ще обясните с думи прости божественото чувство от божественото кафе на онези хора, борещи се с рак, за които споменах, или на някое от милионите умиращи от глад деца в Африка.

    Или може би пък и на тях за салам ще им говорите?

    http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
  31. 31 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 647 Весело

    До коментар [#17] от "jpx2648O444":

    Е, по минусите личи, че не всички са съгласни за Черномореца и белгийските бонбони. Но като цяло очевидно вино за 100 или 1000 лева не е 10 или 100 пъти по-хубаво от вино за 10 лева.
    Поначало кафето, шоколада и чая са особени стоки на лукса и има степени на качеството.
    Авторката обаче леко пресолява манджата с "Китка Нови Пазар".
    Не че чашата не е важна, но едно е при виното, друго при кафето.

    До коментар [#19] от "daskal1":

    Е, то да си гурман и ценител навсякъде означава да парадираш с това, че познаваш чуждите кухни и стоки. Но сигурно дамата страда и от това, че не може да улови деликатните нюанси на стафиди и карамел в чашата със Станимашка малага и приятната киселинност на зелето в сармите.

  32. 32 Профил на Димитър
    Димитър
    Рейтинг: 383 Неутрално

    Пожелавам на госпожата (уважително обръщение, а не такова, носещо информация за семейното ѝ положение) допълнителна порция смирение. Очевидно първата не ѝ е стигнала. По цял свят лекарите си искат поне 4 часа сън на денонощие, но какво тук значи някакъв си сън, ако не можеш да усетиш как примитиви се плискат между бузите ти ...





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK