Ресторантът, който спечели наградата на "Бакхус" за вкусно място

Ресторантът, който спечели наградата на "Бакхус" за вкусно място

© Велко Ангелов



"Дневник" препубликува текста за победителя в категория "Вкусно място" на списание "Бакхус" от изданието. Кои са най-добрите ресторанти в България за 2020 г. може да прочетете тук. Още гурме истории - тук.


Първото ми впечатление от "33 Гастронавта" е от тяхното едамаме със сол. Съвършено семпло ястие, взето назаем от Източна Азия. Прилича на зелен фасул, но всъщност са соеви бобчета, в случая приготвени с пушени соли. Поднесено, ястието за миг създаде атмосфера на интимност и забава с приятелите ми на масата. Всички започнахме да си взимаме от пръчиците едамаме и да хапваме вкусните бобчета. И да се шегуваме с фразата на Пенчо Славейков за фасулковците. Тя звучи така: "Фасулковци, изкуството не е за фасулковци, ако всички го разбираха, художникът би трябвало да се отрече от него."


"Художникът" в кухнята на "33 Гастронавта" е Емил Алфандари




Запознаваме се за целите на настоящия разказ 4 години след първото ми посещение и "фасулската работа". Оказва се благ, топъл и ведър човек и някак естествено се вписва в приятната атмосфера на мястото. Бързо разбирам, че симплифицирането в кулинарията му не е случайно. Емил е повлиян от британския готвач и тв водещ Кийт Флойд, чието верую е "Чиста, проста, но вкусна храна". Разказва разпалено за него - "Флойд готви в едни големи казани, хвърля бекони и цели зелки в тях и казва: "Масло! Много масло!" И, да, така е, потвърждава шеф Алфандари. "С повече масло винаги става по-вкусно."


Дори името на ресторанта си Емил измисля вдъхновен от Флойд, който се обръща към своите зрители и читатели със "Здравейте, мои гастронавти". Числото 33 идва от това, че на същото място през 1991 г. е създаден един от първите частни ресторанти в България - "33 стола". Днес столовете са повече. А гастронавтите би следвало да сме ние, любопитните пътешественици във вселената на вкусовете. За да я обогатят, Емил и съпругата му създават "33 Гастронавта" през 2014 г. Имат и ясна цел - "опитваме се от самото начало да създадем уютно място с вкусна храна".


Началото обаче има и своята кулинарна предистория. В продължение на 15 години Емил Алфандари развива професионалните си умения извън България. Завършва престижната школа за професионално готвене "Le Cordon Bleu", минава през всички длъжности в кухнята, работи като су-шеф, става и шеф на кухнята в хотел "Hilton" в Ейлат, Израел, работи и в САЩ. С натрупания безценен опит си идва обратно и започва да работи в едни от първите по-иновативни, големи ресторанти в България - "Spaghetti Kitchen" и "Opera". Докато не узрява идеята да създаде собствено място.


Прави го воден от мотото, че


"Всяко ястие трябва да е живо, да достига до всички сетива и да им носи наслада"


Интересувам се какво именно означава "живо". Шеф Алфандари дава пример: "Ако ще са моркови, няма да са просто моркови, а ще бъдат моркови с гъши дроб. Тоест нещо, което да държи ястието живо - казва. Нещо специфично, интересно, оригинално, възникнало в резултат на сполучлива хрумка на съчетаване на пасващи си продукти - казвам си.

Ресторантът, който спечели наградата на "Бакхус" за вкусно място

© Велко Ангелов


"33 Гастронавта" се появява след световната финансова криза. Когато отварят врати през 2014, ресторантите в квартала ги няма, повечето по "Оборище" не съществуват. С времето се променя и интересът на хората, по думите му. В началото има подем на интереса към новото, различното, чуждото. И те решават да отговорят на тази нужда при отварянето на ресторанта. "Постепенно хората започват повече да пътуват - в Европа, в Гърция, навсякъде. След което се върна интересът към българската кухня. В началото нямаше рецепти на български, книги и предавания по телевизията. Нямаше я тази кулинарна революция, която в момента се случва." Емил и екипът му се опитват да бъдат в крак с всичко това:


"Да наблюдаваме ситуация и да бъдем гъвкави спрямо нея. Но никога не сме оставили нашата линия всичко това да бъде вкусно." Вслушват се и в реакциите на гостите, които например оставят неизядени нудлите от водорасли като гарнитура на пуешките кюфтета и, разбира се, ги заменят.

"Не е нужно да го казвам, но най-важното е да готвиш с любов.


Емил Алфандари

Емил обяснява и спецификите на "33 Гастронавта" - различното в нашата кухня е подходът да предлагаме известни ястия, които са направени по наш начин. Например източните рецепти. Шакшука - лесна рецепта за яйца в доматен сос, в чугунен тиган с домашен хляб и тапенада."


Кухнята на ресторанта е разнообразна, със средиземноморски и балкански ястия, акцент са бургерите, а в последните години кюфтета във всякакви видове - пуешки, телешки, дори салата с кюфтета. "Имаше бум на кюфтетата и след като хората толкова ги обичат, направихме и салата с кюфтета. Тази салата с телешки кюфтета има невероятен успех. Съдържа киноа, леща, белуга, козе сирене."


Освен опита и професионалното отношение към кулинарията Емил разкрива и други важни аспекти на успешната и популярна кухня: "Не е нужно да го казвам, но най-важното е да готвиш с любов. Да готвиш с правилните продукти - да са пресни, да са високо качество, да се спазват всички правила на готвенето. И да дадеш малко повече от себе си. Най-важното е да се знае начинът как от един продукт може да се извлече най-добрият вкус."


Емил Алфандари дава и прогноза за 2021: "завръщане към корена - домашна, българска кухня и от друга страна чистата, здравословна храна".

На фокус
Какво трябва да знаете за мястото: Прости, но вкусни ястия, създадени с тънкостите на занаята.
Главен готвач: Емил Алфандари
Какво е вкусно място: "33 Гастронавта" е вкусно място, защото всички се стараем да бъде такова и даваме всичко от себе си, за да бъде вкусно място."
Отличава се с: Добре балансирано меню като съчетание на продукти, вкусове и хранителни съставки.
Задължителното ястие: Бъргър. Телешки.
В едно изречение представяне: "Ние сме малък ресторант и "вкусно място" за нас е прекрасно определение и достижение, с което се гордеем", казва Емил Алфандари.
Какво да знаем за напитките: Разполага с богата селекция вина от цял свят. Но партнира на български изби, които предлагат качествено и различно вино, целят да запазят българските винени сортове, но и да култивират местна винена култура
Детайл: "33" е логото на ресторанта "33 Гастронавта" на улица "Асен Златаров" в София, а не номерът на адреса. Той е № 14.

За още гурме истории - може да поръчате новия брой на "Бакхус" - тук.
Ресторантът, който спечели наградата на "Бакхус" за вкусно място

© Велко Ангелов


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на plamen_b
    plamen_b
    Рейтинг: 1759 Весело

    Чудесен ресторант.. Дано да преживеят пандемията и да продължат да носят удоволствие на многото си фенове. Успех!

  2. 2 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 1397 Неутрално

    Гледайки снимката от ресторанта, виждам, че е прецакана хубавата атмосфера на 33 стола.

  3. 3 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 1397 Неутрално

    А четейки предложенията от менюто, не намирам причина да отида.

  4. 4 Профил на pag
    pag
    Рейтинг: 1058 Неутрално

    "Да готвиш с правилните продукти - да са пресни, да са високо качество, да се спазват всички правила на готвенето. И да дадеш малко повече от себе си."

    Ей това е истината. Marhaa!

    Знанието е сила, информацията - власт
  5. 5 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
    Dark Avenger alias Дечо Пора
    Рейтинг: 843 Весело

    абе 5*- ресторанта "Осемте джуджета" със коя награда е номиниран ?

    Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
  6. 6 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 2394 Неутрално

    До коментар [#1] от "plamen_b":

    Колко излиза тройка кебапчета с две бири?

  7. 7 Профил на bramasole
    bramasole
    Рейтинг: 3506 Неутрално

    "Тази салата с телешки кюфтета има невероятен успех. Съдържа киноа, леща, белуга, козе сирене."
    Добре би било да се отбележи, че в случая "белуга" е вид черна леща, а не риба. :)

    „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
  8. 8 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4321 Неутрално

    До коментар [#6] от "blondofil":

    Ами въобще не е скъпо, например салатата която е цитирала колежката в ком. №7 е 13 лв. Основни ястия като Агнешки кеабап с топла салата от марокански кускус, сирене и пресен лук, и Свински кралски котлет в тъмна бира с карамелизиран лук, розмарин и картофено пюре са по 17, 18 лв.

    Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
  9. 9 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 462 Весело

    До коментар [#8] от "hamiltonf":

    Много разумно цени, не като бургаските, нали?
    Пък и интересни ястия. То топла салата с кус- кус си е гарнитура, но все е добре.

  10. 10 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1105 Весело

    Само дано снимката да не отразява големината на порциите, щото показаното е в стила на традициите на псевдо-гурмето: съвсем малко храна, претенциозно поръсена с тревички - брюкселските зелчета даже са срязани на четвъртинки, вероятно за да изглежда по изискано!
    :)

  11. 11 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4321 Весело

    До коментар [#9] от "victortrt":

    В Бургас няма читава кухня, така че, цените въобще не ме интересуват...

    Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
  12. 12 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 462 Весело

    Я си готви. Аз така правя и затова знам кое заведение е хубаво. Стар лаф е бил: защо да ходя навън, като вкъщи е по- вкусно.

  13. 13 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1819 Неутрално

    Шеф Ала-бала-фари е дебел !
    На дебел готвач не вярвам !

  14. 14 Профил на stoiank
    stoiank
    Рейтинг: 1587 Неутрално

    До коментар [#8] от "hamiltonf":

    Интересна извадка, цитирате най-евтиното от основните ястия, останалите са между 20-30 лв. Реално, за малък, бутиков ресторант цените не са високи, но все пак коментарът е подвеждащ.

  15. 15 Профил на През прокуракура ми е
    През прокуракура ми е
    Рейтинг: 288 Неутрално

    Тук е пълно с разбирачи! Хора, цените може да не са ви по вкуса, но да плюеш без да си опитал, заради това, че е скъпо е простотия! Не че у дома не е вкусно, не че кебапчетата на уличната скара и шкембето не са вкусни, но някои неща се правят с кеф и да се печели. Ресторант, който предлага евтино и големи порции ме притеснява, честно казано - това не е бизнес! Но като разбирате, ходете където поискате, поне не си давайте неадекватното мнение. Разбира се, когато не си притеснен финансово, можеш да опиташ нещо различно, да се чувстваш по-специално - кое му е лошото на това?!

  16. 16 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 462 Весело

    До коментар [#15] от "През прокуракура ми е":

    1. Сега ресторантите не работят, та какво мислим за тях ... и
    2. Говорех на конкретен участник във форума, който сподели, че не е доволен от кухнята в заведенията на родния си град, с което и аз съм съгласен с малки изключения.
    3. На всичките ми постове в тази тема съм дал настроение Весело и като цяло съм съгласен с теб, но не мисля, че е странно аз да не харесвам кухнята в някоя верига заведения и да намирам, че искат много пари за сервирането в тях. За отношението им към виното изобщо не отварям дума.
    4. Отношението към заведенията зависи и от битието на човек. Аз съм семеен, живея до Женския пазар в София и някакси кус- кус и хумус за мен не са чудо невиждано от около 10 години поне. Отделно има около нас тесто за пица, хубава паста, месо, млечни и ви аги пресни зеленчуци /за редовни клиенти на пазара е друго/. То и с две леви ръце за нищо пари ще си врътнеш едно месо на тиган с праз/ гъби, сушени домати и сметана.
    И те така.
    Наздраве на всички.

  17. 17 Профил на Веселин Дечев
    Веселин Дечев
    Рейтинг: 1029 Любопитно

    Цените са дебели, а грамажите малки. За да е успешно едно заведение за хранене (поне за България) трябва да са изпълнени минимум 2 от следните 3:
    -да е вкусно
    -да нахранва
    -да е евтино

    В Русия съм! В Русия съм!
  18. 18 Профил на philipeto
    philipeto
    Рейтинг: 237 Неутрално

    Само дано снимката да не отразява големината на порциите, щото показаното е в стила на традициите на псевдо-гурмето: съвсем малко храна, претенциозно поръсена с тревички - брюкселските зелчета даже са срязани на четвъртинки, вероятно за да изглежда по изискано!:)
    —цитат от коментар 10 на areta


    Зеленцата даже не са с подрязани "пънчета", та не е гурме това. :)





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK