Отново червено, а освен това купаж - кои са най-добрите български вина за 2020 г.

Отново червено, а освен това купаж - кои са най-добрите български вина за 2020 г.

© DiVino



Традиционната класация на DiVino "Top 50 Най-добрите български вина" отново показа завръщане към традицията най-доброто българско вино да се окаже червено. В същото време организаторите отбелязват, че белите вина и розетата стават все по-добри и все повече от тях са достатъчно високо оценени, за да попаднат в селекцията. Освен това за пръв път нечервените вина в TOP 50 са цели 18 - 12 са бели, едно е пенливо, а 5 са розе. За сравнение в 50-ицата за 2017 и 2018 присъстват по 12-13 нечервени вина, а за 2019 те са 15.


През 2020 г. журито отличава като такова бленд от каберне совиньон, мерло и каберне фран в стила на Бордо. Определя го като вино от голяма класа, което с френски чар отразява духа и характера на българската земя, конкретно тероара на лозята край Перущица. "То е пищно, мощно и плътно, а заедно с това носи сдържано и елегантно достолепие", гласи дегустационната оценка.


Това е Red Church Estate Selection Individuelle 2018. От него са произведени 2770 бутилки. Двама от създателите на виното, част от екипа, стоящ зад проекта винарна Red Church, са енолозите Радослав Манчев и Алекс Канев. Той е познат сред колегите си като страстен привърженик на френската школа, а освен това е работил със световно известни имена във виното. Индивидуалната селекция 2018 на Red Church печели и наградата за най-добро българско червено вино за 2020.




Виното, класирано под #2, e Midalidare Estate Grand Vintage Malbec 2018, определен от журито като разпознаваем и особено вкусен малбек - обемно и меко вино с характер и дълбочина, които го превръщат в чиста съблазън.


#3 е пенливо вино по класическия метод, Edoardo Miroglio Brut Blanc de Blancs Metodo Classico 2015, като то е носител и на приза за най-добро българско пенливо вино за 2020.


А за най-добро българско бяло вино за 2020 е обявено Eager Top Blend White 2018, класирано на четвърто място в DiVino TOP 10. На пета позиция застава Angel's Estate Deneb Syrah 2017.


Най-доброто българско розе за 2020 също е вино от местен сорт - Logodaj Nobile Rose 2019 от широка мелнишка лоза. Наградата за най-добро българско десертно вино е за Tsarev Brod Ice Riesling 2018.


Българската винена академия присъжда наградата за натурално вино на Zagreus Minimum Mavrud 2019.


Цялата класация можете да видите тук. Тази година има Топ 10 на вината, в които съотношението цена/качество е най-добро - Best Buy и Топ 10 на лимитираните серии.


Предстои да бъдат обявени в понеделник, 29 март, трите специални награди, които са признание за личност и отличие за изби, а не за конкретни вина: за особени заслуги към българското винарство, за винен туризъм и наградата на Българската асоциация на винените професионалисти за дебют.


Класацията е десета поред, а авторите й очаквано определят 2020 като трудна година, белязана от пандемията. Винарският бранш определено пострада, тъй като спаднаха рязко продажбите на вината в по-високия сегмент, свързан с ресторантите и събитията, допълват от Di Vino. Подчертават обаче, че кризисната ситуация не е засегнала качеството на българските вина, което не е изненадващо, тъй като виното е продукт с дългосрочен замисъл и активи. Голяма част от вината в Top 50 за 2020 са на две, три или повече години, отбелязват организаторите.


Стилово вината продължават тенденцията по света към потребление на по-ефирни и ненатоварени червени вина. Освен това дегустаторите отчитат, че във все повече вина долавят изявата на тероара - усещането за мястото, където расте гроздето. Освен това тази година в Топ 50 има рекорден брой (19) вина от местни български сортове или купажи с тяхно участие.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 6059 Неутрално

    Браво на българските винопроизводители !

    [email protected]
  2. 2 Профил на робин от Крузо
    робин от Крузо
    Рейтинг: 262 Неутрално

    Хммм... от години обичам и редовно си пивам червено вино. За съжаление в България вината за ежедневна трапезна употреба са доста скъпи, човек трудно може да намери добро и пивко вино под 9 – 10 лв. Пак повтарям, вина за ежедневна употреба, защото лично аз имам навика да пивам половин до цяла бутилка всяка вечер с мезета и вечерята. Едно от вината, който най-много харесвам е Мерлото, а когато има повод пивам Пино Ноар.
    Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

    robin ot Crusoe
  3. 3 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 860 Неутрално

    Факт е, че имаме и много хубави вина, но също е факт, че родните винопроизводители се поувлякоха с цените. Съжалявам, но за над 20 лв ще намеря супер френско или италианско вино, докато свестните български са от 15 лв. нагоре. Вярно е, че напоследък има леко снижение на цените, под формата на промоции, и все пак! За празници си позволявам да купя скъпо вино за вкъщи, за подарък, но никога не бих дал 40 лв за българско вино-съжалявам! (великото "chateauneuf du pape" започва точно от 40 лв!)

  4. 4 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 860 Неутрално

    Татяна, благодаря за хубавата статия, записах си успешните вина, и ще ги потърся.
    Но има една голяма мистерия у нас- лозята с димят заемат доста голям дял от белите, но трудно се намира бутилка с с етикет "Димят". Маврудът е типично регионално вино, за разлика от каберне и мерло, с които почти винаги има добри резултати, независимо от областта. Истинският "Мавруд" е от околностите на Асеновград, и малко около Пазарджик (мисля при Брестовица). А почти 1/4 от бутилките червено са с етикет "мавруд" !?

  5. 5 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 860 Неутрално

    До коментар [#2] от "робин от Крузо":

    Сложих ти +, защото уважавам любителите на виното много повече, от бираджиите. И все пак добре ще да доуточниш мерло, он от кой регион, коя изба, както и за пино ноар.

  6. 6 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4522 Неутрално

    Интересно ми е да пробвам малбека. Доста енолози в Европа, например в Унгария, работят с база от Чили, та се питам откъде ли е въпросният награден вариант.
    ПП
    Драга редакция, доста неясно изречение. След като изреждате имената на двамата енолози следва изречение в единствено число - "... Радослав Манчев и Алекс Канев. Той е познат сред колегите си като страстен привърженик на френската школа...". Кой от двамата?

  7. 7 Профил на bodensee
    bodensee
    Рейтинг: 415 Неутрално

    Не знам кой на какво е привърженик, но за мен Бордото от Сент Емилион и Померол се копира от цял свят. Оттук и грешката с каберне совиньон, който е сравнително нов сорт и е кръстоска от Каберне Франк и Совиньон Бланк. Прекалено много танини, дървен привкус и доминиращ. Идеалната комбинация е 80% мерлот и 20%. Каберне Франк. Вълшебната година е 2016. Шатото няма да Ви издам, защото го искам само за мене, а цената в магазина е около 35 евро. Каберне совиньон не може да бъде напълно облагороден и омекотен чрез Мерло. Единствено на южноафриканците се е отдало донякъде да го постигнат с Syrah. Чилийците опитват да го мешат с Кариминере. Предпочитат го защото дава дълъг живот на виното и узрява на вкус едва след петата година. За мен дори капка каберне совиньон означава неелегатно вино.
    Но все пак оценката ми е субективна. Всичко опира до вкус.

  8. 8 Профил на Kephy
    Kephy
    Рейтинг: 806 Неутрално

    Midalidare Estate Grand Vintage Malbec 2018, което са класирали на второ място е наистина отлично вино.

    Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
  9. 9 Профил на Облако в Штанах
    Облако в Штанах
    Рейтинг: 396 Неутрално

    Каберне совиньон не може да бъде напълно облагороден и омекотен чрез Мерло. Единствено на южноафриканците се е отдало донякъде да го постигнат с Syrah. ....
    —цитат от коментар 7 на bodensee


    И при мен така - много добра кръстоска е Мерло, Каберне Совиньон и Сира. Количествено са в реда на изброяване, но пропорцията е сЪкретна и се пази написана с молив на парче вестник :).
    P.S. може би си струва да се пробва с Каберне Фран вместо Каберне Совиньон, ще видим тази година как ще се развият нещата...

  10. 10 Профил на forza
    forza
    Рейтинг: 732 Неутрално

    До коментар [#4] от "historama":


    ...Но има една голяма мистерия у нас- лозята с димят заемат доста голям дял от белите, но трудно се намира бутилка с с етикет "Димят". ...
    —цитат от коментар 4 на historama


    Няма мистерия, а (вероятно) по-скоро неактуалност на спомена ти.

    Лозята с димят у нас бяха бастисани почти изцяло в началото на 90-те години, покрай неуредиците и недомислиците на прехода в земеделието. Буквално бяха пред изчезване и едва в началото на новия век започнаха опити за възстановяване на масивите.
    Тъй като междувременно започнаха да се следват и световните моди и в сегмента на белите вина се наложиха вносни сортове (нищо лошо само по себе си), опитите си останаха предимно ... опити.

  11. 11
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  12. 12 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 860 Неутрално

    ..... За мен дори капка каберне совиньон означава неелегатно вино. Но все пак оценката ми е субективна. Всичко опира до вкус.
    —цитат от коментар 7 на bodensee


    Оценката ти може и да е субективна, но е базирана на опит, което не е маловажно. И все пак каберне собиньон не е чак толкова лошо - почти навсякъде с него се получават добри резултати.
    Имах някакви добри спомени за гъмзата в Северна България (Плевен, Видин), но се оказа, че тя е повече от нетрайна, много бързо "изпищяваше". И така през 80-те в Плевен на винарите им хрумна да я стабилизират с каберне, и нещата се пооправиха, получи се едно добро трапезно вино.

  13. 13 Профил на Торбеш
    Торбеш
    Рейтинг: 1453 Неутрално

    За френските червени вина добре известен факт е, че вината около Бордо (запад край океана) са нещо като "ширпотреба", средно хубави, макар да има отделни изключения.
    Традиционно тия от долината на Рона (югоизток) са по-добри от тях, напоследък вината от Лангдок и Пеи-Катар около Каркасон и Тулуза (юг) също ги изпреварват по качество.
    Традиционно и днес най-добрите френски червени вина трябва да се търсят в района на Бургундия (изток) или Бургонь, както се произнася. Купажи (смес) от Каберне фран, Сира и Мерло традиционно са гордостта на Франция, като цените им са между 10 и 30Евро за бутилка.
    За моя вкус "Горчивка"- Каберне Совиньон от Свищов (10-12лв) е най-близо до бургундските, поне тези, които съм пил. Може и да е винен патриотизъм на база произход, но в България не намирам нещо по-добро от свищовските вина. Традиционно добри сепажи (от един сорт), имат и купажи с нови имена като Легион, Ауреос - изненадващо хубави български вина с достъпна цена - (8-10лв).
    От белите вина - освен легендарното Шабли - Шардоне от Бургонь французите имат превъзходните Алзаски вина в традиционно дълги бутилки с немски имена на сортовете като Зинфандел, Ризлинг и някакви още труднопроизносими.
    От българските бели напоследък предпочитам Ямантиев - Шардоне и Зейла от Карлово.

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  14. 14 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 860 Неутрално

    До коментар [#10] от "forza":

    В Бяла, Варненско все още има значителни масиви с димят.

    ДИМЯТ е късен, винен и десертен сорт. Гроздето му узрява през втората половина на септември. Има силен растеж, висока родовитост и висок добив. Добре се развива на по-стръмни терени с варовити почви. Страда от засушаване. Добър афинитет към всички разпространени у нас подложки. Непретенциозен е и се отглежда със сравнително лесна агротехника (по отношение на резитбата). Основен недостатък е ниската му студоустойчивост, въпреки че има добра възстановителна способност. Проблем е, че е късно зреещ и ако есента е влажна, се развива сиво гниене, което унищожава гроздето.

    ВИНО:
    Като винен сорт той се използва основно в 2 направления - за производство на приятни, трапезни, сухи бели вина, които се отличават с дискретен ванилов тон в аромата (BULGARIAN HERITAGE Димят, оранж, на Виа Винера), както и за производство на винен дестилат (поради високото съдържание на киселини той е много подходящ за производство на конячни дестилати с отлични качества-Шато Евксиноград, Велики Преслав).

    Значение Димят:
    Сортът димят е стар местен сорт. Това е водещият бял сорт в Източния черноморски район на България (около Варна, Поморие, Преслав и Плиска), като се среща още по Родопската яка, Хасково и Ивайловград, и района около Чирпан.
    През 30-те години на миналия век с него бе поставено началото на "гроздолечението" във Варна.

  15. 15 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 860 Неутрално

    До коментар [#14] от "historama":

    Наскоро бе промотирано едно ново вино, с леко претенциозно наименование - Great Bulgaria - кюве с рубин, мелник 55, мавруд, гъмза , с грозда от Тракия, Пиринска Македония, и северозападна Мизия, реколта 2019г., 14% . Малко тежко, предпочитам до 13,5% максимум (въпрос на вкус) - сполучливо вино, но 19 лв бутилката..?- малко скъпичко! Идеята на Метро за промоцията му "плати 1, вземи 2" бе много добра, защото дори и за западния пазар 10 евро за бутилка в хипермаркет е сериозна цена.

  16. 16 Профил на Суджук Герберите
    Суджук Герберите
    Рейтинг: 473 Неутрално

    Скъпо е да си фен на виното в България. БГ вината са много хубави, но 20-30-40 лева за бутилка не е по силите на всеки. Тоест като поканя приятели трябва да почна от 100 лева за вино...

    ... с двеста...
  17. 17 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 462 Неутрално

    До коментар [#15] от "historama":

    Името е такова, защото ако не сте забелязал, виното е купаж от "български" сортове и заедно те осъществяват девиза върху парламента съединението им да прави силата. Затова и това име.
    Отделните сортови вина на Меди вали от нашите сортове са също много добри, особено рубина и мавруда, мисля серията беше Инканто ексцентрик.

    До коментар [#13] от "Торбеш":
    Горчивката е класика, но има и добри вина от Оряхово, Видинско и т.н. пак в този стил и ценови клас.

  18. 18 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 462 Неутрално

    До коментар [#16] от "Суджук Герберите":
    Вино за 30-40 лева е за празник и специален повод, една бутилка за двама и толкова.
    За събиране с приятели трябва нещо по-обикновено. Има и хубави вина за пари между 10 и 20 лева.
    То когато една испанска Крианца от Риоха е 22 лева, а това - https://zagreus.org/vino-vinica е към 26 лева, всичко нагоре няма практически смисъл, но да не навлизаме в тази тема, че много почитатели на вината за 100 лева ще ми сложат минуси.
    Иначе за всеки ден или за гости - ето -15 лева и си ти - https://rupel-wine.com/wine/melnik55/ това ако сте патриоти, а и има награди. На същата цена има Марселан - рядък и много интересен сорт, на 12 са мерлото - чудесно е като за мерло и каберне совиньонът - не съм го пробвал, но го има в Аванти и по-евтино. В сайта има промоция на купажното им Екзарх - https://rupel-wine.com/wine/граматик-екзарх/
    Горните линкове са само пример, а не реклама.

  19. 19
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  20. 20 Профил на subaru
    subaru
    Рейтинг: 786 Неутрално

    69% мерло, 30% каберне, 10% широка мелнишка. Трябва да се знае захарността на всяка част и общата захарност не трябва да е по - малко от 24%. Всяко зърно се отделя на ръка от чепките, които се изхвърлят(тежък и досаден процес за около 300 кг. грозде). Това е виното което от години прави баща ми. Прекрасно с уникален цвят(такова е мнението и на енолози). Без "изява на тероар - усещане за мястото от където е гроздето. А от магазина, когато свърши домашното или за подарък предпочитаме(въпрос на вкус) " Орнамент" - сира на Асеновград, в момента при търговците реколта 2016г. , 15лв. бутилката. "Парадоксално", че хубави италиански, френски, испански, чилийски, аржентински инавстралийски вина, на нашия пазар често са по - евтини от много от българските. Но това е друга тема.
    Наздраве на всички любители и ценители на виното!
    Апропо, добре е да не забравяме и съответно да го напомняме на " чужденците", че Дионис е трак а не грък(за сега северно македонците все още не са го откраднали), а ние зме надледниците и на траките.

  21. 21 Профил на subaru
    subaru
    Рейтинг: 786 Неутрално
  22. 22 Профил на galactico
    galactico
    Рейтинг: 438 Неутрално

    В магазините в Испания се продават чудесни вина за 2-3евро,а в България вина с подобно качество струват в пъти по скъпоПовечето винарни в България са собственост на бивши другари от БКП затова магазините са залети от разни ментета а цените им изобщо не отговарят на качеството.От доста години си купувам грозде и си правя истинско домашно вино.

  23. 23 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 462 Неутрално

    До коментар [#22] от "galactico":

    В Испания и Италия има традиция да се пият трапезни вина, които се продават в по-големи разфасовки - бег ин бокс, на литър и т.н. Тук се пие и бира и ракия и т.н. иначе има хубави вина на кашон при цена около 15-17 лева за три литра. На Меди Вали това от кашон е същото като бутилираното, има малки изби, които продават основно наливно и в кашони, понякога имат чудесни попадения. Но трябва да се търси.
    Пазари, магазини за месо или сирена често предлагат хубави наливни вина или такива в кашон.
    Та търсете и ще намерите.

  24. 24 Профил на Суджук Герберите
    Суджук Герберите
    Рейтинг: 473 Неутрално

    До коментар [#22] от "galactico":


    Е аз не съм съгласен, виното в Испания за под 4.50-5 евро поне на мен изобщо не ми харесва, кисело е, алкохолно но не и пивко. Но да, от 6-7 евро нагоре вече нещата са много добре.
    Даже напоследък купувам кашончета по 6 бутилки, почти през месец има промоция, така бутилка която в хипермаркета струва 8 евро ми стъпва на 6, поносимо.

    ... с двеста...
  25. 25 Профил на shumkar
    shumkar
    Рейтинг: 703 Неутрално

    До коментар [#4] от "historama":

    Има и истински мавруд. Но е много скъп.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK