В името на мавруда

В името на мавруда

© Анелия Николова



По традиция на 26 октомври се отбелязва Димитровден, но винени експерти са решили да превърнат датата и в международен ден на мавруда. Намерението им бе заявено преди година със скромно "вътрешно" тържество, защото пандемията осуети реално честване. Намерението им доскоро бе тази година да е нормалното отбелязване. И този път част от предвидените събития са отменени заради сложната обстановка, но все пак някои ще се състоят.


Преди близо 100 години, на Димитровден, когато повечето винари вадят виното от джибрите, майсторът на Станимашката малага Аристи Чорбаджаков - Чорбаджака започвал гроздобер. Неговата прецизност в грижите за лозята и майсторлък в правенето на вино и до днес са пример за качество и отношение към занаята. Така организаторите обясняват избора на ден като напомнят и че в народния календар се смята, че от този ден започва зимата - тоест, времето за червено вино, споделено с близки и приятели.


Заради пандемията няма да я има предвидената в Пловдив конференция, а също и събитието под формата на голям винен бар в София. Но това не пречи ценителите да открият или преоткрият този сорт.




Той е един от немногото, които можем да наречем локални, автохтонни, от нашите земи, казва Емил Коралов, един от инициаторите, който също е и издател и мениджър на Di Vino. Той е и зам.-председател на Българската асоциация на винените професионалисти.


Казва, че насажденията с този сорт не са кой знае колко, поради което количеството вино от него е малко. Причината за това е, че при социализма водещи са били големите добиви, с които маврудът не се отличава и е бил неглижиран.


В името на мавруда

© Велко Ангелов


През последните години обаче "страшно много винарни" засадиха лозя, които са в период на плододаване и се получават много интересни вина - само от мавруд, а и купажи, казва Коралов.

Мотивацията на избите е, че за да могат да излязат на чуждите пазари, трябва да имат местен сорт в портфолrото си. "Иначе са безлични, нищо, че може да имат страхотни кабернета и шардонета, остават неразбрани от партньорите си навън защо изобщо правят вино. Много важно е да имаш местен сорт", казва Коралов.


Другите местни сортове сред червените вина са няколко вида мелник, рубин, гъмза. При белите са димят, врачански мискет, червен мискет.


Ако в чужбина мавруд стигне до "правилните хора", обикновено получава много добри отзиви, разказва виненият експерт. Харесва се неговата специфика, а експертите в областта обичат да експериментират. Проблемът с реализацията обаче е сложният маркетинг.


Сортът става все по-популярен и сред винените ценители в България. Освен това трудно може да се намери домашно произведено вино от този сорт, защото чисто технологично от него е по-трудно да се направи добро вино, обяснява Коралов.


Опровергава битуващото мнение, че маврудът е тежко вино, определя го като "по-скоро елегантно, със средно тяло". Казва, че все пак крайният резултат е въпрос на технология, но в днешно време, когато на преден план излизат по-леките вина, с различни техники се постига по-леко тяло. Сортът е от късно зреещите, което означава, че събира повече захарност.


Заради пандемията поканените чуждестранни винени експерти няма да дойдат, но ще получат по 6 бутилки вина, които ще могат да дегустират на онлайн събитие.


Различни ресторанти ще предлагат през идната седмица по-активно мавруд, ще има промоция в някои от тях, както и в утвърдените винени магазини, казват организаторите. Избите, които произвеждат вина от мавруд, също ще имат свои събития, които ще обявяват на сайтовете си.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  2. 2 Профил на pontius_glarus
    pontius_glarus
    Рейтинг: 3222 Неутрално

    За мавруда съм чувал, че добрият е от Асеновградско и Пазарджишко, докато резултатите от него в другите райони е ала-бала. Във Франция пък едва ли не е забранено подобни силно локални сортове да се отглеждат в други региони. А гледайки огромното количество вина по рафтовете с етикет "Мавруд", за по 5-6 лв ме обзема голямо съмнение за произхода му.

  3. 3 Профил на enter_k
    enter_k
    Рейтинг: 1280 Неутрално

    Вино с лоши сортови характеристики, груби танини, и остра киселинност.
    Понеже не става, като качества за да го омекотят обикновено му бутат каберне или мерло без да го обявяват на етикета на бутилката.
    Излишно прехвалван местен сорт.

  4. 4 Профил на selqnin
    selqnin
    Рейтинг: 1691 Неутрално

    Би било прекрасно България да направи усилие и да наложи в световният енологичен календар Ден на мавруда!

  5. 5 Профил на pontius_glarus
    pontius_glarus
    Рейтинг: 3222 Неутрално

    "Излишно прехвалван местен сорт."

    Напротив, отличен, или по-точно интересен местен сорт, при определени условия с отлични резултати! Но сорт силно зависим от тероара, за разлика от кабернето и мерлото, с които почти навсякъде по света се постигат много добир резултати.
    Не вярвайте на мавруд под 6€ бутилката!

  6. 6 Профил на Костадин Иванов
    Костадин Иванов
    Рейтинг: 3040 Неутрално

    Харен си е маврудът, ама по нашия край масово е засадено мерло, това и пием.

    Еретик
  7. 7 Профил на john_3volta
    john_3volta
    Рейтинг: 826 Весело

    Като ми кажат че маврудът е бил любимото вино на Чърчил и умирам от смях. Същото важи и за уискито "Ханки Банистър". Истината е че това уиски е толкова долнопробно, че не случайно седи на най-ниския стелаж, дори в българските магазини. Чърчил го е пил по време на войната, поради липса на по-добро: просто ечемикът за уиски е отивал за населението и уиски почти не се е правело. На сайта на "Макалън" дори пише че за целия период 1940-1945 година е произведено толкова уиски, колкото през 1939.

    Вероятно по тези причини Чърчил е пил и мавруд през войната, просто такива запаси е имал. Какво да прави човекът - нямат собствено производство, а и внос не е имало, че на корабите са се товарели по-важни за оцеляването на Британия неща.

  8. 8 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 976 Весело



    😀 Прав си за почти всичко в този ти коментар, освен това за Франция: "...😀

    За мавруда съм чувал, че добрият е от Асеновградско и Пазарджишко, докато резултатите от него в другите райони е ала-бала. Във Франция пък едва ли не е забранено подобни силно локални сортове да се отглеждат в други региони. А гледайки огромното количество вина по рафтовете с етикет "Мавруд", за по 5-6 лв ме обзема голямо съмнение за произхода му.
    —цитат от коментар 2 на pontius_glarus


    😀 Прав си за почти всичко в този ти коментар, освен това за Франция: "...😀
    "...Във Франция пък едва ли не е забранено подобни силно локални сортове да се отглеждат в други региони...."

    НЕ Е почти забранено в други области да се отглеждат лозя с грозде не типични за района, които пък са типични в друг район и където се правят типични за района вина от тях. Напимер за областта Шампейн типичните локални сортове са Пеи Ноар, (пети) Маниер и Шардоне-от тях се прави шампанско. Но същите сортове вина може да се отглеждат безпроблемно и в други бласти. Ама вино от други области от същите вина не могат да се наричат "шампански".

    Та...всеки лозар си отглежда сортове грозде които стават за вината които той иска да прави и да продава на печалба. Е, без "ГОЛЯМО" име "шампанско" ама с печалба все пак.

    А относно Мавруда😀😀😀 'Еми то е ясно че в ЦЯЛА България няма засадени толкоз лозя с Мавруд та да се стигне до ЧЕТВЪРТ МИНУС количеството вино с име Мавруд по магазините😀!

    А лично аз съм леко натъжен от тази статия-по нашенско НЕМА Мавруд! Нито местен, нито вносен от България...Е, ще празнувам "Деня на Мавруда" с друго вино, и да ме извинят педантите😀
    До коментар [#2] от "pontius_glarus":

    THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
  9. 9 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 976 Весело

    До коментар [#7] от "john_3volta":

    СТРАХОТЕН коментар😀 Сега булгаристанските патрЕотарЕ ще ти набутат един билюк минуси щото им посегна на "маврудовия мит с Чърчил"😀😀😀

    THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
  10. 10
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  11. 11 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 976 Весело

    Като ми кажат че маврудът е бил любимото вино на Чърчил

    —цитат от коментар 7 на john_3volta

    -------------

    И къде точно се твърди в статията или под нея, та реши да си издрискаш комплексарщината така резко? То бясното куче си живее с некаква болка и само чака момент да блесне. Предполагам същата тъпня си я срал още стотици пъти къде ли не ... Май не от "смях", а от истерия ще пукнеш по-скоро.
    —цитат от коментар 10 на rpv01648785


    😀 Това което Джон 3-волта е написал наистина го няма в статията😀 Ама си е ачик' "градска/интернетна легенда"😀 Те ти резултатите от търсачката за думите "Чърчил Мавруд" заедно:

    https://www.google.bg/search?q=чърчил+мавруд&source=hp&ei=ptxzYcQK74nFzw-Ss5vwCw&iflsig=ALs-wAMAAAAAYXPqtmg7MQDcUvz5IFK0Flb9zigCH_x7&ved=0ahUKEwjE9c_MouDzAhXvRPEDHZLZBr4Q4dUDCAo&oq=чърчил+мавруд&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EAw6CwguEIAEELEDEJMCOgUILhCABDoFCAAQgAQ6CAguEIAEEJMCOgQIABAeOgYIABAWEB46BQghEKABUKoKWLVGYMBiaABwAHgAgAGTBYgBvxqSAQswLjguMi4wLjIuMZgBAKABAQ&sclient=gws-wiz

    Ама ти си не си "чукча читател" а многоников чукча писател, та си пропуснал тази легенда😀

    С'я бЕгам да си измия ръцете и да си дезинфекцирам клавиатурата-щото рядко адресирам новорегистрирани ..."умници" като теП😀 Нищо, написах го за другите, не за теП😀 Ай' потъвай, пуснах водата😀
    До коментар [#10] от "rpv01648785":

    THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
  12. 12 Профил на chedeuvre
    chedeuvre
    Рейтинг: 717 Неутрално

    До коментар [#8] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    Съгласен съм с теб, че по нашенско нема Мавруд....
    За съжаление няма и Гъмза вече...от нея става диво, сурово вино....само за ценители....

  13. 13
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  14. 14 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 7240 Неутрално

    Маврудът е по-тежко вино, много хора предпочитат по-леко. Преди години все слушах, колко страхотно вино е токайското. Когато го опитах в Унгария, не ми хареса. Въпрос на вкус.

  15. 15 Профил на Пацо Талпата
    Пацо Талпата
    Рейтинг: 2517 Неутрално

    До коментар [#2] от "pontius_glarus":

    и kak да го забранят, като се отглежда и в други държави традиционно... даже името от гръцкoто "μαυροσ"

    ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
  16. 16 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 976 Весело

    Маврудът е по-тежко вино, много хора предпочитат по-леко. Преди години все слушах, колко страхотно вино е токайското. Когато го опитах в Унгария, не ми хареса. Въпрос на вкус.
    —цитат от коментар 14 на Роси


    "Токай" е бая обобщително име за сорт грозде, от което в различни държави правят различни вина😀 И 'мен от соц'периода унгарския Токай (а там растяло, научих по късно, само Токай Самородни) не ми се хареса: Едно такова..."плоско", безхарактерно вино.

    Броени години след като "изчезнах" от соц'ЛАГЕРА(то си беше ЛАГЕР, по границите пуцаха навътре срещу бягащите) на маса в Италия туземците поръчаха Токай (Фруилани, има още 2-3 вида качествени такива, от рзлични провинции в Италия😀) и аз се нацупих-егаси и унгарската пикня ми предлагате!

    Един от тях, винар по професия се позасмя и ми каза: Това НЕ Е унгарския Токай, а местен такъв, прОб'ай го😀 И го проб'ах по правилата+тънките 'фатки: Една от тях-сипваш 2-3-40 мл в чаша, слагаш длан на чашата и Я РАЗТЪРСТВАШ ЯКО, и после си навираш нЬосО в чашата😀 Това "убива" виното в чашата, но пък вади КОНЦЕНТРИРАНО ароматите на виното😀 ЕГАСИ И ВИНОТО😀 "ЖИВО" ...и за очите (БЛЕСТЯЩО на цвят, не матово безлично), и на вкус😀 И СУХО (унгарските ми сладнееха) 😀

    Опитайте тези (и другите) 'фатки (ти и другите четящи)-така може да усетите всички тези аромати описвани в медиите-аромат на кайсия, на прясно разоряна земя, на горски плодове, на свежа слама и т.н.😀 Е, едва ли ще ги разпознаете поименно, но пък ще почувствате аромати които не бихте усетили при обикновенна консумация на вино, а ТЕ СА ТАМ😀!!!
    До коментар [#14] от "Роси":

    THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
  17. 17 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 403 Неутрално

    Маврудът дава хубави вина, ако са направени по способа, използван за производството на Виница на Загрей, тоест от леко стафидирало грозде. Но и цената .... Иначе от нашите сортове сега има чуди и леки памиди и чудни и тежко рубини. Серията Инканто Ексцентрик на Меди Вали е май от едносортпви вина от наши сортове. Гъмзата май вече само по видинско я правят, но тя е малко особена с лекото си тяло и висок алкохол. Марселанът много добре става у нас, ако и да не е роден сорт. Наздраве на всички.

  18. 18 Профил на stedim
    stedim
    Рейтинг: 1665 Неутрално

    Преди много години съм пил мавруд, който се отличаваше от другите вина. Сега "мавруд" навсякъде, но само етикета е "мавруд".

  19. 19 Профил на pontius_glarus
    pontius_glarus
    Рейтинг: 3222 Неутрално

    До коментар [#7] от "john_3volta":

    На Чърчил не са му предлагали мавруд, а някакво мелнишко вино. И му е харесвало, защото е било направено от грозде.

  20. 20 Профил на pontius_glarus
    pontius_glarus
    Рейтинг: 3222 Неутрално

    До коментар [#17] от "victortrt":

    Памид и Рубин - много добри вина. Памидът е леко вино, много приятно, изпиваш цял бутилка, и проблеми нямаш (малко над 10-11 градуса) но си щастлив, защото реално консумираш ферментирал гроздов сок - ВИНО.

  21. 21 Профил на Таралеж
    Таралеж
    Рейтинг: 1812 Неутрално

    До коментар [#2] от "pontius_glarus":

    етикет "Мавруд", за по 5-6 лв ме обзема голямо съмнение за произхода му.
    😊😊😊🍷🍷🍷🍷
    Май всеки според джоба и вкуса си си е определил цена под която смята че няма как да има хубаво вино?
    Моята (в момента) е 15-20 долара на бутилка.
    Но пък с умиление си спомням сухото бяло вино от по лев по време на социализма. Или пък наливното бяло вино в Италия. Също и добрите вина продавани в картонени кутии.
    Приятно съм изненадан че мавруда се отглежда отново, навремето масово го бяха заменили с Памид, каберне, мерло.
    Наздраве!
    🍷🍷🍷

  22. 22 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4039 Неутрално

    До коментар [#9] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    Реално, прословутото пиене на Чърчил е част от политическия му имидж за времето, когато хората са харесвали лидери които държат на пиене. Всъщност, Чърчил е пиел шампанско и изискани вина, а редовното му уиски е бил Джони Уокър червен етикет. По-подробно с описанието на това какво и кога е пиел на https://itsonlychemo.wordpress.com/2020/01/20/how-much-did-churchill-really-drink/
    После, малко трагикомично е Чърчил да е пил вино от страна-съюзник на Германия по време на войната. Умираме за митове и легенди :-)

  23. 23 Профил на bsd_vc
    bsd_vc
    Рейтинг: 18 Неутрално

    "Сортът става все по-популярен и сред винените ценители в България. Освен това трудно може да се намери домашно произведено вино от този сорт, защото чисто технологично от него е по-трудно да се направи добро вино, обяснява Коралов." Тук вече е ала-бала, нищо общо с реалността. Хората в селата около Асеновград си правят всяка година винени съревнования, като в повечето виното от Мавруд е забранено за участие в състезанието- първо, че наистина насажденията са малко и не всеки има и второ, тези, които имат и направят вино от него, то слага в джоба си вината от други сортове и това е квази мега предимство и накланяне на везните към малцината производители. Инфо и история-първа ръка. Както мога и за останалите проблемни части в интервюто да понапиша. Ама за сега няма.

  24. 24 Профил на Bira
    Bira
    Рейтинг: 893 Неутрално

    има и два вида мавруд. единият дава по-леко вино, много пивко и миличко.
    а другият е тежко-тежко-вино-вино-дайте положение; един път го нацелих през юли месец и ме нокаутира. :)

  25. 25 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 976 Весело

    "Сортът става все по-популярен и сред винените ценители в България. Освен това трудно може да се намери домашно произведено вино от този сорт, защото чисто технологично от него е по-трудно да се направи добро вино, обяснява Коралов." Тук вече е ала-бала, нищо общо с реалността. Хората в селата около Асеновград си правят всяка година винени съревнования, като в повечето виното от Мавруд е забранено за участие в състезанието- първо, че наистина насажденията са малко и не всеки има и второ, тези, които имат и направят вино от него, то слага в джоба си вината от други сортове и това е квази мега предимство и накланяне на везните към малцината производители. Инфо и история-първа ръка. Както мога и за останалите проблемни части в интервюто да понапиша. Ама за сега няма.
    —цитат от коментар 23 на bsd_vc


    😀 Статията е алабалистика, обаче коментари като твоя са ценни (инфо и история от първа ръка😀)

    Та молИМ-ПИШИ😀! Многократно по интересно и информиращо от клишетата "гарантирано от ГЕРБ/Решетников" и подобните😀
    До коментар [#23] от "bsd_vc":

    --------------------
    има и два вида мавруд. единият дава по-леко вино, много пивко и миличко.а другият е тежко-тежко-вино-вино-дайте положение; един път го нацелих през юли месец и ме нокаутира. :)
    —цитат от коментар 24 на Bira


    😀 От всяко грозде (от определен масив, да не говорим за различни такива) може да се направят КОРЕННО различни вина за бутилиране😀!

    Познавам не зле бранжа (НЕ в България а в "чужденеция"😀) та знам че "винарите" се стремят да правят ПРОДАВАЕМИ вина! Щото са в (наследствения) бизнес предимно заради парите, в много редки случаи за позата. И това за сравнително малки количества вина. Където финансовата загуба да направиш СУПЕР'вино е МНОГОКРАТНО по малка от БЕЗплатната реклама😀 Пример-Антинори в Италия😀

    Относно твойте два "различни Мавруда": Като изключа НЕМАЛОВАЖНИТЕ параметри в к'во настроение си пол двете вина, мезетата/манджите и НАЙ ВАЖНОТО-КОМПАНИЯТА😀 предполагам следното:

    1. Лекият Маврудец е смес от няколко вина (ако е бутилиран от винарна) или бързо'бързо произведен от "частник", без отлежаване с люспите и семките😀 Тези две неща правят виното по...тежко, по таниново, по Плътно. И като избързваш с ферментацията с гроздов продукт с ниска захарност получаваш по "леко" вино😀

    2. Другият "Мавруд" е бил и с по качествено гроазде с по висока захарност, и ферментирал с люспите и зърната (И ЧЕПКИТЕ) и е станало т.н. "тежко мъжко вино"😀

    Частници правят такива вина "за душата"😀! Голямите винарни правят подобни вина в малки количества (те си знаят колко им са клиентите за подобни вина) и им слагат ЮНАШКА цена (често оправдаваща продукта) и съответното име: Гран' Кру/Премиер Кру. В просташки превод: ДОБРА/СУПЕР ДОБРА реколта😀

    Щото има един парадокс: Веднъж на няколко години почти всяко лозе дава МНОГО ДОБРА реколта. И като оенолозите/собствениците усетят това-те правят СТРАХОТНИ вина (в сравнително малки количества) и ги бутилират отделно, с различни етикети😀

    Пожелавам всекиму да има финансовите възможности да купува тези "премиер/гран' кру" на няколкото свестни винопроизводители в България, и времето да следи кога излизат на пазара и МНОГО ВАЖНО-КЪДЕ МОГАТ да се купят😀

    Моя милост за краткия ми престой в България (2010-2017) бая се затруднявах в това. Щото се оказа че освен на разните "винени фестивали" (където продават подобни вина...понякога де😀) е практически невъзможно да се намерят тези вина в магазините. МЪКАААААА😀
    До коментар [#24] от "Bira":


    До коментар [#22] от "daskal1":

    Ти уби 'сички митове за Чърчил

    THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
  26. 26 Профил на enter_k
    enter_k
    Рейтинг: 1280 Неутрално

    До коментар [#14] от "Роси":

    В показателите при дегустация забрави , че има качество "тежко"

  27. 27 Профил на enter_k
    enter_k
    Рейтинг: 1280 Неутрално

    До коментар [#5] от "pontius_glarus":

    Като почнеш да дегустираш вина от 15€ бутилката нагоре заповядай на дебат.
    Аман от ценители на количечество/цена.

  28. 28 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 976 Весело

    До коментар [#14] от "Роси":В показателите при дегустация забрави , че има качество "тежко"
    —цитат от коментар 26 на enter_k


    Има, ИМА! Казва се "дензити оф боди"😀

    -----
    До коментар [#5] от "pontius_glarus":Като почнеш да дегустираш вина от 15€ бутилката нагоре заповядай на дебат.Аман от ценители на количечество/цена.
    —цитат от коментар 27 на enter_k


    😀Количество/цена...😀😀😀 Не съм запознат с този параметър😀.

    Обаче "value for money" си е БАШ параметърът😀 От разните винени мероприятия (Пи АР) до покупките в магазините (ТАМ СА ПАРИТЕ😀!)
    До коментар [#27] от "enter_k":

    THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
  29. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 4788 Неутрално

    До коментар [#28] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    Опитвал ли си Станимъшка Малага?

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  30. 30 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 976 Весело

    До коментар [#28] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Опитвал ли си Станимъшка Малага?
    —цитат от коментар 29 на КМЕТ В СЯНКА


    😀 Да, като дете в Пловдив като бях по ваканциите при дядо, ама и тогава ми сладнееше прекалено много 😀Като поотраснах минах на по сериозни вина!
    До коментар [#29] от "КМЕТ В СЯНКА":

    THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
  31. 31 Профил на pontius_glarus
    pontius_glarus
    Рейтинг: 3222 Неутрално

    До коментар [#25] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    Чудесен коментар!
    Гран/Премиер Крю съм срещал в литературата, но на живо не. Чувал съм за наградени български вина, търсил съм ги, но не съм ги намирал - спомням си големия шум за "Фотограф" - открих го, побързах да си купя бутилка, и не бях чак толкова впечатлен. Вероятно закупената от мен бутилка е нямала нищо общо с наградената.
    Някога 2 вина ми направиха голямо впечатление: Виа диагоналес на Кастра рубра, и Редарк на "Дамяница". С времето станаха обикновени вина.
    Колкодо до вина над 15€, за които говори колегата enter_k - купувал съм си подобни вина, но за голям празник, подарък, общо взето за такива цени предпочитам големи марки, като Шатоньоф, Фьов Клико-Понсарден

  32. 32 Профил на pontius_glarus
    pontius_glarus
    Рейтинг: 3222 Неутрално

    До коментар [#31] от "pontius_glarus":
    "Châteauneuf-du-Pape" и "veuve clicquot ponsardin", за Коледа.

  33. 33 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 403 Неутрално

    До коментар [#32] от "pontius_glarus":

    Български вариант на шатоньоф дю пап не се сещам, може би някое мелнишко като Градушка, Философ и т.н., но аз съм от Павликенско и обичам северния стил вина от нашите. За вдовицата - имаме чудни пенливи на Магура, Миролио и още. Испанците имат страхотни кави*, а италианците също имат много пенливи в различни стилове и цени. Имат и много хубави червени от вида на Шато..., Но на по- тънки цени. За грузинските червени няма да отварям дума.

  34. 34 Профил на pontius_glarus
    pontius_glarus
    Рейтинг: 3222 Неутрално

    До коментар [#33] от "victortrt":

    Благодаря, че ме подсети за Миролио, кава-не ги познавам, което не пречи да ги опитам.
    В брошурите на Метро прочетох, че предлагат "креман", нещо като шампанско, но от Бургундия, по-евтино. И сигурно няма да е по-лошо.
    Хубав ден!

  35. 35 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 976 Весело

    До коментар [#33] от "victortrt":Благодаря, че ме подсети за Миролио, кава-не ги познавам, което не пречи да ги опитам.В брошурите на Метро прочетох, че предлагат "креман", нещо като шампанско, но от Бургундия, по-евтино. И сигурно няма да е по-лошо.Хубав ден!
    —цитат от коментар 34 на pontius_glarus


    😀Непоискано мнение по въпроса от мен (базирано НЕ САМО от...на...(?) "краткият" ми винарски опит, а и на общоприетото в бранжа): При вина от Италия, Испания и Франция -френските вина се продават на цени към 20-30++% по високи от другите вина с идентични параметри САМО И САМО защото са френски😀! И "публиката" е дресирана от десетки години че те са по добри от испанските или италианските вина😀

    П.С. Това не се отнася до "ГО'УЕМИТЕ" имена: Петрус (май най известното) и разните "шато" от по специалните реколти.

    Та...Освен ако не дигаш пози с етикета на френско шампанско (то друго шампанско няма де😀), купувай си спокойно разните испански "кави" или 'талянските "фризанте"😀 Препоръчвам разните Просеко ди Валдобиадене (те са леко по скъпи от другитте "фризанте" заради произходът им от провинцията Валдобиадене) или други "фризанте" от северните провинции. Има и "Фраскати фризанте" (Фраскати е около Рим) което е също не лошо.

    А, и още един непоискан съвет: От БЯЛИТЕ вина НЕ КУПУВАЙ вино което е от реколта по стара от 1 г (не важи за френските Сотерн и "класическите" Шардоне, за който обича по тежички бели вина). В прости параметри: До есента 2021 вина реколта 2020 още стават за пиене. Но в Италия вече има вина реколта 2021 (произведени с метода "бърза и студена ферментация) та след месец два търси в Меик 99 и другите винарски магазини вина реколта (вендемия на 'талянски) 2021😀

    Наздраве😀
    До коментар [#34] от "pontius_glarus":

    THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK