Френската багета получи защита от ЮНЕСКО

Френската багета получи защита от ЮНЕСКО

© ReutersОколо 4 г. след заявката на президента Еманюел Макрон френската багета получи защита от ЮНЕСКО, съобщава Би Би Си. В страната се произвеждат 16 млн. всеки ден, отбелязва изданието. въпреки това през последните години този емблематичен продукт бе под заплаха заради натиска на големите вериги за храни над малките пекарни.


Сега обаче багетата става част от нематериалното културно наследство. През тази година в списъка влязоха още традиционно приготвяне на чай в Китай и корейски танц с маска.


Включването на багетата в тази защита "отпразнува френския начин на живот", каза директорът на ЮНЕСКО Одри Асуле, добавяйки: "Франзелата е ежедневен ритуал, структуриращ елемент на храненето, синоним на споделяне и празничност.Важно е тези умения и социални навици да продължат да съществуват и в бъдеще.
"Точният произход на франзелата не е известен: някои предполагат, че хлябът е бил поръчан от Наполеон, защото щял да бъде по-лесен за носене от войниците, докато други предполагат, че се е появил по-късно - лесен хляб за работниците да разкъсат и споделят, без да има нужда от нож в Париж. Други все още приписват форма на австрийски пекар от 1830 г.


Въпреки това багетата, каквато е днес, е официално наречена така едва преди малко повече от 100 години, през 1920 г. Тогава са въведени строги правила за това какво се класифицира като багета - стандартизирано на 80 см (30 инча) и 250 г (8 унции). Дори има фиксирана цена до 1986 г.


До средата на 20-ти век франзелата завоюва страната. Но от 1970 г. насам 400 занаятчийски пекарни са затваряли всяка година, като общият им брой във Франция е спаднал от 55 000 на 35 000 днес, според информационна агенция "Франс прес".


И все пак тя остава ключова за френската идентичност, като президентът Еманюел Макрон казва, че на багетата "завиждат по целия свят"."Франзелата е брашно, вода, сол, мая - и ноухауто на занаятчията", каза Доминик Анракт, президент на федерацията на пекарите.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK