За рибата и Никулден. Дългият път на рибните ястия из българските традиции

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (28)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 4677 Весело

    Честит празник и на рибарите, и на балъците ! :)

    [email protected]
  2. 2 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 4677 Весело

    Никулден
    Посбута ме времето с наръч в ръцете
    и грейна камината в празничен час…
    Рибари, банкери, днес свещ запалете – Свети Николай да е вечно със нас…

    Във светлата вечер на зимния празник
    шаран напълнете за здраве в дома…
    и вино червено във чашите празни
    налейте до горе, от здрава лоза…

    Сберете Приятели, песен запейте -
    на всички неслуки да сложите край…
    С вяра в доброто и с обич живейте…
    Така ще помага Свети Николай…

    Аз празничен наръч в камината слагам, свещта с пламък топли надежди таи, със чаша в ръцете си тихо присядам и чакам Приятели, гости добри…

    Николай Дялков

    [email protected]
  3. 3 Профил на SS
    SS
    Рейтинг: 2737 Весело

    Най добрата прясна риба - лично уловената ...

  4. 4 Профил на cinik
    cinik
    Рейтинг: 2304 Неутрално

    Няма да е истински православен празник, ако не се коля нещо

    „Слушай ко ша ти кажа, уа! Човека сий направил частна митница на КПП-то, 10 години хероина за Ивропа й минавал приз ньего. И сига ко, ша са остави на някой си Киро да доди от Канада и да му я затвори? Как ша стани тази работа, то са иска мозък да помислиш малко! Нье само Киро ша падни, ами и кака ти Урсула ша падни, хъ-хъ-хъ! "
  5. 5 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8319 Неутрално

    Хората не консумират риба не защото не искат, а защото цената на рибата стана толкова висока, че те предпочитат да купуват месо, вместо риба.

  6. 6 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 9148 Весело

    Майка ми не обичаше риба за разлика от баща ми. Най-вкусната риба като дете която съм ял беше по това време, на базара на Стамболийски (затваряха булеварда между църквата Св. Неделя и бул. Хр. Ботев) беше филе скумрия на скара. Баща ми купуваше две, сочни, аз успявах да изям половината, той я дояждаше след неговата :)
    Сомът, който правеше пък в къщи беше супер.
    Весели празници и да ви е вкусно!

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  7. 7 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 2927 Неутрално

    Някои рибни магазини предлагат безплатно да ви сготвят рибата,купена от техния магазин,разбира се.

  8. 8 Профил на Камен Доков
    Камен Доков
    Рейтинг: 227 Неутрално

    почти повярвах, за беловската баба, която готвила шаран само с джинджифил кхъ кхъ кхъ

  9. 9 Профил на star bastun
    star bastun
    Рейтинг: 2077 Неутрално

    Обичам прясна риба. Някой няма ли да поздрави и банкерите? Те също празнуват.

  10. 10 Профил на joseph.mccarthy
    joseph.mccarthy
    Рейтинг: 74 Неутрално

    ВНИМАНИЕ! Комунистически безродници нямат място да изтъкват качествата и ширините на българската култура, било то кухня, Македония или нещо друго!!!

    Комунистическите безродници са възпитавани на отчуждение и презрение към автентичната българска култура, затова винаги я омаломожават и поставят в сянките на други, пред които благовеят. Но не от космополитизъм, а от лакейство - също както мама и тате и те се ориентират да търсят гаспадар!

    Внимание!!! Игнорирайте комунистическите безродници и тяхната сцена (заради което и съществува!) "вестник" "Дневник"!!!

    Октавиан е антикомунист и не желае присъствието на руснаци и русняшки медии като тази или други в България.
  11. 11 Профил на kilgore
    kilgore
    Рейтинг: 502 Весело

    Много българи ядат риба само на Никулден и ходят в църква само на Великден.
    Тъжна работа.
    Наздраве!

    'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
  12. 12 Профил на ivangabrovo
    ivangabrovo
    Рейтинг: 354 Неутрално

    Един добър стар приятел, който не ядеше риба, въпреки, че беше расъл до Дунав, казваше: - Рибата е проклела човека - никога да не се наядеш с мен.
    Затова харесвам рибата да е приготвена така ,че да е и за добро вино, и за наяждане.
    Колкото до традициите - яденето на риба се приемаше в моето село /някъде пред Еленския Балкан/ като нещо специално дотолкова, доколкото не влизаше в менюто за нахранване. Иначе се ядеше при разпивки, ниофициални гостувания, раздумки и подобни неформални мъжки срещи. Ако нямаше прясна от реката - можеше и от консерва дори, но непременно с пресни горски подправки, брани от дядо ми / за мой срам - не ги научих/.

  13. 13 Профил на pernikforbg
    pernikforbg
    Рейтинг: 877 Неутрално

    Малка корекция към текста - в България не е имало комунизъм, а социализъм. И по време на социализма имахме траулери, които ловеха и обработваха рибата в Атлантическия океан и тя беше най-евтината храна!

  14. 14 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
    Умнокрасив гербераст от Позитано
    Рейтинг: 808 Неутрално

    До коментар [#4] от "cinik":

    Както и ти няма да си себе си, ако не залееш форума с поредната доза словесна диария. Тук има доста малоумници, но ти определено си сред лидерите, може би само онова нещо, Роси, е по-тъпо от теб.

    Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета.
  15. 15 Профил на half truth
    half truth
    Рейтинг: 1915 Весело

    До коментар [#6] от "penetrating":

    Пълнен дунавски сом с орехи и лук на фурна.

  16. 16 Профил на БОНГО
    БОНГО
    Рейтинг: 2785 Неутрално

    Паламуд маринован с лимонов сок, чесън и копър, печен на фурна със зеленчуци - моркови, тиквички, чушки, лук. Салата - настъргани моркови и червено цвекло със зехтин и лимон.
    ====

    Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
  17. 17 Профил на Georgi Yordanov
    Georgi Yordanov
    Рейтинг: 803 Весело

    До коментар [#15] от "half truth":

    :) ти ... откъде "изкопа" тая ... "рецепта" :)
    Може да се каже за шаран, ама за сом - абсурдно и ...неприложимо!

    Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
  18. 18 Профил на dnevnikar
    dnevnikar
    Рейтинг: 4351 Неутрално

    UNITED EU UNION

    Дорде една страна не стане
    империя на три океана, все така ще е.

    Сухо дупе риба не яде
    (фолклорно наблюдение)

    "За рибата и Никулден.
    Дългият път на рибните ястия
    из българските традиции"

  19. 19 Профил на dnevnikar
    dnevnikar
    Рейтинг: 4351 Неутрално

    UNITED EU UNION

    уточнение

    Шарана е блатна риба.
    Шаран.
    Сьомга (Salmon) е с пет педи непреде

    До коментар [#8] от "Камен Доков":

    почти повярвах, за беловската баба, която готвила шаран само с джинджифил кхъ кхъ кхъ

  20. 20 Профил на jmf29537805
    jmf29537805
    Рейтинг: 431 Неутрално

    Вчера рибата ни беше каракуда 1,4 кг.
    Уловена лично от мен.

  21. 21 Профил на Торбеш
    Торбеш
    Рейтинг: 1540 Неутрално

    Говорейки за българските стопански традиции, никак не е чудно, че българите стопански са отдалечени от морето, реките и езерата и техните продукти.
    Българите са земеделски народ откакто има българи.
    Имаш ли земя - ти си богат, нямаш ли - ти си беден.
    Земеделската традиция е да отглеждаш 20(двайсет) вида зеленчук едновременно, за да сготвиш яденето гювеч, например.
    Земеделска традиция е например в село Нивици (днес Псарадес) на брега на Преспанското езеро всички къщи да се прехранват от земеделие, а няколко къщи на късни гръцки преселници да се прехранват от риболов от езерото - за тях е нямало свободни ниви и те са ловели риба, оставайки бедни в пълна мизерия.
    От столетия всяка пролет цели села в Северна България са отивали на дунавските пристанища, натоварвали са се на гемии и кораби и са отивали нагоре по реката, където в околностите на Виена, Будапеща, Братислава и други австроунгарски градове са наемали земя, отглеждали са зеленчуци, продавали са ги на пазарите там и наесен са се завръщали с припечеленото.
    Казваме земеделска, но не трябва да забравяме могъщата животновъдна традиция в стопанския живот на българите. Защото земеделието върви заедно с нуждата от добитък - волове, коне за оран, овце и кози за мляко, вълна, кожи - облекло и обувки, стока за продан и занаятчийство. Преди съветската окупация Царство България е било абсолютен първенец по брой добитък както на глава от населението, така и като абсолютна бройка пред повечето европейски държави.
    Само едно село - Жеруна (Жеравна) е притежавало 1 милион глави добитък, а само един чорбаджия - дядо Руси Сапунджията, е притежавал 25 хиляди глави добитък.
    “…6 май 1916г., Дойранският фронт - полковник Сотириадис пише в мемоарите си за неуспешната атака на своята дивизия към българските позиции.
    - Раздадохме последните си хранителни запаси - по шепа маслини и парче сух хляб на войник. От българските окопи се чуваше думкане на тъпани, писък на гайди и … убийствената за бойния ни дух миризма на печени агнета…” 6-ти май е все пак. Ден на храбростта, ден на светията Георги, овчар и земеделец, войн и Герой - това е всъщност българинът.
    Защо ти е риба, след като имаш земя и имаш всичко от нея, добитък и въобще поминък на уседнала цивилизация?
    Защо не познаваме и се гнусим от жабешки бутчета? Защото винаги сме имали достатъчно човешка храна.
    Защо чак сега откриваме, че българските гори са пребогати на трюфели?
    Защото сме земеделци и животновъди, достатъчно нахранени с плодовете на труда си.

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  22. 22 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 9148 Весело

    До коментар [#15] от "half truth":

    Баща ми така правеше пълнения шаран като добавяше и малко домат, чушки и стафиди към лука, чесъна и орехите.
    Сомът го правеше на супа, пържен, на скара и май единственото готвено беше нарязан на големи парчета с лук, чесън и много домати.
    Правеше цял сом печен на фурна като го покриваше с резени лимон отгоре и лук и картофи около него.
    Пу, пак ми се дояде…
    Разказвам само за тези, които ми харесваха :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  23. 23 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 1335 Неутрално

    Обичам рибата и съм почитател на рибните ястия от всички географски ширини. Няма да правя сравнения с други страни но в София нещата не са наред, ама никак. Засега намирам някакъв асортимент в Метро, където по тяхна информация, стоката идва от Гърция във вторник и в сряда е на рибния щанд. Дали е така споделете и вие! Щандовете с риба трябва да миришат на море в буквалния смисъл. Това е един сигурен признак за свежа/прясна стока. Видът на рибата също е много важен. Ако знаете други прилични рибни магазини ще ви бъда благодарен ако посочите някои от тях.

  24. 24 Профил на sbk
    sbk
    Рейтинг: 667 Неутрално

    До коментар [#21] от "Торбеш":

    Абсолютно вярно! В България никога в миналото не е имало глад. И не случайно асоциацията с рибар е беден човек. Вчера четох една "сентенция": Най-добрата риба е рибицата!

  25. 25 Профил на sbk
    sbk
    Рейтинг: 667 Неутрално

    До коментар [#5] от "Роси":

    Мисля, че цената не е основната причина, като не я отхвърлям напълно. Мисля, че поскъпването при зеленчуците е в пъти по-голямо. Рибата има специфична миризма, начин на съхранение и приготвяне, която отблъсква хората от големия град. Повечето хора я консумират на скара или пържена, което прави рандеманът й нисък, като само приготвянието й на фурна или на чорба може да я доближи до месото.

  26. 26 Профил на Umbra Domini
    Umbra Domini
    Рейтинг: 276 Неутрално

    Не е само рибата. Я открийте поне една народна приказка, или песен, или легенда за морето. Поне да се споменава мимоходом, ей така. Аз никога не съм срещал.

    Нали знаете как е бил открит остров Мадейра? На един свинар му писнало от свинете. И захвърлил гегата, отишъл в близкият град, където бил решил, че ако трябва ще пукне от глад, но при свинете няма да се върне. Там се сприятелил с още десетина такива като него, като от всички само той можел да си пише името и да смята до 100. По някое време решили да си купят кораб, с който да тръгнат по морето и там да си търсят късмета. Закупеният "кораб" ставал само за подпалки. Никой от "екипажа" си нямал представа от мореплаване, от навигация, от попътни ветрове...от нищо. Просто били решени да намерят слава и богатство или да се удавят в морето. И така открили Мадейра.

    Тези хора са били португалски свинари и селски нехранимайковци.

    Въпрос: защо българските свинари не са намерили Мадейра? Или поне не са се заселили в Корсика? Или в Кипър? Или барем да бяха стъпили на някаква скала в Бяло море и да я бяха нарекли Нова Странджа или нещо такова?

    Аз поне нямам отговор.

  27. 27 Профил на pavur
    pavur
    Рейтинг: 2122 Неутрално

    До коментар [#4] от "cinik":

    Пуйка може ли да се коля?
    То ,че вий свинско не ядете по религиозни причини е ясно ,ама кочове плющите яката.
    Ама не го коляте - чакате ги да умрат от естествена смърт ,за да ги сготвите, нали?

  28. 28 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 9148 Весело

    До коментар [#26] от "Umbra Domini":

    Една моя любима книга: Морски приказки от цял свят :)
    https://chitanka.info/book/4426-morski-prikazki-ot-tsjal-svjat

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert




За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK