Хубава статия, и най-вече че се споменава една неприятна последица при консумацията на боб, която доста ограничава употребата му - газообразуването. При работа на открито проблемът не е голям, но в офисите с по-малка вентилация нещата са много по-различни.
"А как нежно Варлаам обичаше жена си! Как страстно-чувствително говореше за нея!
- Тя ми свари фасулева чорба днес, само че прекарала оцета, та киселеше като усмивката на Фачка Зобидренката; или децата са отишли да навадят краставиците, а пък аз: дай си мъжо жената, а ти иди в трънето!" ====================== Из "Чичовци" от Иван Вазов
Хубава статия, и най-вече че се споменава една неприятна последица при консумацията на боб, която доста ограничава употребата му - газообразуването. При работа на открито проблемът не е голям, но в офисите с по-малка вентилация нещата са много по-различни.
Браво Дечев, време е да развенчаем митовете за наличие на нещо национално българско. Всичко е дошло от Америка боб, картофи, царевица благодарение на цивилизованата Османска империя подържала връзки с целият свят. От нея сме заимствали и повечето си манджи които броим за български. Да де ама накрая възниква естественият въпрос след като всички западни специалитети на националните им кухни са дело на професионални готвачи обслужващи местната аристокрация май наистина сме били роби след като сме нямали нито аристокрация нито обслужващ я персонал а е трябвало да заимстваме манджите на поробителите?
В югозападна Франция, в града на аерокосмическата индустрия Тулуза, популярно ястие в началото на първото захладняване през октомври е "сassoulet" - боб с конфи и наденички. Всъщност боб с наденички е популярен вариант и у нас, но там е малко по-изтънчен, и доста по-разточителен - някои добавят задушени гъби, 2-3 вида наденици, и накрая се получава, че бобът е между другото. Червеното вино е задължителен компаньон.
Конгениална "Свободна Европа"! Ново журналистическо постижение: дълбочинно разследване, подплатено с исторически преглед, за боба и българите! И оттам - ловко изведен удар под кръста срещу национализма, крепящ се на фалшиви бобологеми! Ганя е сразен идеологически, посрамен е, че не знае какво яде, че е изневерил на изконната древна папуда и му е изтеглена изпод краката патриотичната чергица, на която подрежда копанките с боба, чесъна и царевичните мамули. Следват разтърсващи разкрития за екзистенциалния разлом, на който се крепи връзката между родопчани и качамака.
В югозападна Франция, в града на аерокосмическата индустрия Тулуза, популярно ястие в началото на първото захладняване през октомври е "сassoulet" - боб с конфи и наденички. Всъщност боб с наденички е популярен вариант и у нас, но там е малко по-изтънчен, и доста по-разточителен - някои добавят задушени гъби, 2-3 вида наденици, и накрая се получава, че бобът е между другото. Червеното вино е задължителен компаньон.
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
По карибско и в южна Америка жулят ориз с боб ( и с някакво месо обикновено пиле) сутрин, обяд и вечер. Викат му фрихолес.
И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
И аз така сметам. Аз все си мислех, че е дошъл от Русия, от където е дошъл и парният локомотив изобретен от руския учЕн Паровозов.
Имам време да питам всеки идиот.
Ще трябва да си преразгледаш националните ястия , даже и шопската салата . Ако не знаеш , боба ,чушките, картофите , доматите , тютюна са дошли около 18 в от Америка .
От Русия идва руската салата . Виж ето това е ястие ..нема "бомби" и газове след него Когато бяхме при тате в Русия когато работеше там се отядох на сметана и салатки ..и като едно злоядо кльощаво дете се върнах със месце по кокалите и бузките
Майка ми слагаше боба в гърне с вода, отделно в една желязна чаша запръжката и го носеше в кварталната фурна два-три пъти годишно. Ставаше божествен :) През останалото време го готвеше в къщи.
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
21
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
До коментар [#15] от "4ort":От Русия идва руската салата .Виж ето това е ястие ..нема "бомби" и газове след него Когато бяхме при тате в Русия когато работеше там се отядох на сметана и салатки ..и като едно злоядо кльощаво дете се върнах със месце по кокалите и бузките
Руската салата идва от Франция и се нарича “Оливие”, продава се във веригата Берьозка. А типично руски салати са тези с риба, цвекло, кисели краставички и капуста.
Един от най-върлите почитатели на боба е Адолф Хитлер! Консумирал го е всеки ден! Тогава, да обявим ни боба за враг на "прогресивното" човечество? ––––––––––––––––––––––––– А иначе... ЧУДНО ЯСТИЕ! Не напразно французите го наричат "Сиромашка пържола"!
Авторът явно се е изпърдял някъде здраво(след тежка бобена вечер), разкрили са го и сега люто мрази боба. И да не е капо, решил е драсне няколко реда, които уж трябва да минат като тънка ирония(но и показващи солиден интелект), но пак се е получил обичайната манджа с грозде - любима на всеки социален антрополог и бачкер в ЦЕУ или Отворено общество. И за тези некадърни бълвочи плащат ли?
До коментар [#10] от "voodoo_child": До коментар [#13] от "Просто Ступи": ех, вие пък сега. Очевидно №10 го е написал шеговито, като за неделна утрин... А вие, №13 реагирате малко прекалено. Недейте сега - не сме ли всички уморени от тези ежедневни политически битки тук, във форума, и от грозната действителност на улицата, та трябва и днес да се щипкате за щяло и нещяло !? Пожелавам на тези, които са в Бг приятен неделен обед, ако трябва и с боб, а на форумците в чужбина, може и с наденички, или с ориз...
аз само не разбрах съвсем и питам добросъвестно - значи преди, в средновековието, демек за нас турски, пък и преди това сме яли само чушки и зеле ? и бакла - това патладжан ли е ? и мляко покрай животните ? някой не каза ли че чушките и те от някъде дошли ? а иначе, значи излиза пак добре, че Тодор Живков е имал български готвач, от шопско, а не френски, че иначе и шопската щяха да я кръстят френска...
Царевицата... Интересно е че е изобразена на фрески на един манастир в Рослин (UK), доста години, преди Колумб "да открие Америка"...
Fu*k Your Opinion
Браво Дечев, време е да развенчаем митовете за наличие на нещо национално българско. Всичко е дошло от Америка боб, картофи, царевица благодарение на цивилизованата Османска империя подържала връзки с целият свят. От нея сме заимствали и повечето си манджи които броим за български. Да де ама накрая възниква естественият въпрос след като всички западни специалитети на националните им кухни са дело на професионални готвачи обслужващи местната аристокрация май наистина сме били роби след като сме нямали нито аристокрация нито обслужващ я персонал а е трябвало да заимстваме манджите на поробителите?
Пълни глупости. Т.нар, "Велики географски открития" водят до революция в хранененто, а тогава българското население в под османско владичество. Не само боб, но чушки, домати, картофи, царевица син домат (патраджан, който е от Индия) - всички те идва в Европа благодарение глобалните контакти, които европейците установяват пред 15 и 16 в. Несъмнено бобът и картофите са най-важните сред тях, защото до голяма степен решават пороблемите с глада - неизменен спътник на европееца през средновековието.
Няма как "националната/народната кухня" да остане настрана от тези процеси, още повече при факта, че българската нация се формира през 19 в. в условията на бавно европеизиращата се Османска империя и неизбежно носи нейния ориенталски отпечатък. Това дава отпечатък и върху храната - дори предишните "витки" с овес или жито стават "сарми" с ориз през 19 в. Защото оризът - въпреки че е познат като аристократично ястие в България още през 14 в. се налага бавно по нашите земи въпреки специалните грижи на османските власти за отглеждането му. Да не говорим за сладки изделя - балкави, тулумби, тиквеници (тиквата също навлиза по българските земи през османския период) .
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
Да, но в Русия й казват френска салата или салата Оливие. Той всъщност прави нов вариант на позната френска салата. Салатата на Оливие е била доста изискана и със скъпи съставки (не е имала и картофи), които в годините след Октомврийската революция са заменянин с по-обикновени и достъпни, докато се стигне до сегашните варианти, които вече нямат нищо общо с оригинала и специалния дресинг на Оливие.
До коментар [#23] от "4ort":Тя и шопската не е шопска, па и пелмените са китайски, както и спагетите, а виенския шницел е италиански, па гръцкото кафе е турско...иди го разбери
😀Аха...гръцкото кафе било турско😀! Ей тамо пррез ранните 70те в Атина си поръчах "турско кафе"...ОК, келнерът ми каза, усмихнат: Виж, ти си турист, вероятно за първи път в Гърция. Та на това кафе тук му казваме "гръцко кафе" (за разлика от еспресо и лате, и така да го поръчваш в бъдеще😀 Ние келнерите сме свикнали на тази "туристическа грешка", ама някой от съседна маса може да реагира кофти. Щото в Гърция НЕ ОБИЧАМЕ ТУРЦИТЕ😀!
Иначе статията е свестна, нещо рядко напоследък в Дневник😀
А, и призив към форумните русороби: НЕ ЯЖТЕ БОБ, КАРТОФИ И ЦАРЕВЦА-това с 'ПИНДОСТАНСКИ храни! САМО "Руска салата" от Берьозка😀! Това че те била французка, "изобретена" от един френец (Оливие) който готвел за ИМОЕРСКИТЕ руски богаташи е ВРАЖЕСКА ПРОПАГАНДА😀😀😀 И след всяка хапка да скандирате КПСС-бЙЕ кЪ пЙЕ, 3 пъти!😀 До коментар [#25] от "uq":
THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
Да гърците са топ в това отношение:) Кефи също гръцка мусака (мусака е турска дума) ама...айде има специфики гръцката. А иначе ..де да знам колко ги мразят наистина....има си турци в Гърция и са си ОК.
До коментар [#10] от "voodoo_child":... ... ...Пожелавам на тези, които са в Бг приятен неделен обед, ако трябва и с боб, а на форумците в чужбина, може и с наденички, или с ориз...
Помня (смътно) някой от "прелестите" от столовите по соц'време...Сега не бих куснал 90% от тях-ВСИЧКО ЗАПЪРЖЕНО, и мазно до погнуса, ама на млади години ядях всичко (освен люто)...Е, почти всичко де, от спомените на"домати с ориз" още тръпки ме побиват-ЕГАСИ и гнусотията. Но не си спомням "боб с ориз"-егати и въглехидратната бомба...
THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
Е чекай са...бобеца си има протеин, а и ориза не е толкова страшен. Въглехидратна бомба е ... баклавата примерно (Както казваше един дюнерджия в Берлин..баклавъ?! Кайн баклавъ.)
Сега нали не си в България. Значи нямш проблем. А по столове ядоха три поколения българия и като гледам България все още я има. Свали си черните очила и кажи колко руснаци вече са твои съграждани ?
Имаше периоди по времето на соца, когато боба изчезваше. Както и червения пипер. Сега пак не насмогваме на производство, та за това "смилянския боб " е египетски. А най-хубав боб съм намирал в село Радуил.
Ми не ги ям от почти година . Това пържени картофи във фютюрник е най долнопробната храна 6амо ярета ям , младото от коза ..карантията на супичка пълна е с витамини и чисто печено месце със салатка . Тъпите въглехедрати които ти подуват корема и те правят плондир не са за препоръчване .
Пълни глупости е финалът на статията. В стандартната английска закуска бобът е неотменима ежедневна съставка. А чили кон карне е част от репертоара на ресторантите с много мишлени... За бобовите кълнове изобщо рума няма да отварям!
“Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
До коментар [#46] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Да гърците са топ в това отношение:) Кефи също гръцка мусака (мусака е турска дума) ама...айде има специфики гръцката. А иначе ..де да знам колко ги мразят наистина....има си турци в Гърция и са си ОК.
😀Да си призная без бой-от Гърция поззнавам само Атина и 2-3 острова наблизо: В първата година две след прехода нямаше директни полети от Израел до София, та киснех поне един ден на отиване и връщане в Атина. После почнах да го съчетавам с 3-4 дена на тези остррови (2-3 часа с ферибот) за кеф на сина ми, и поредното ми гадже.
Не обичах особено гръцка музика докато не чух веднъж в градината на съседния ресторант... "селветико" май се казваше. Врявата в наШта ресторантска градина СПРЯ и всички слушаха тези 2-3 песни, с БУРНИ овации след това. На гръцки знам 5 думи на кръст, но ТАЗИ музика ми....говореше нещо...
П.С. А "гръцката кухня" СТРАШНО ми се харесва и до сега. Само пусто нямаха свестни вина по кръчмите, освен едни червени от Македония, 'ма не навсякъде ги имаше.
Същото беше и в Кипър-СТРАХОТНА кухня, СУПЕР'ЕВТИНИ морски дарове (в сравнение с Ираел) обаче...КОФТИ ВИНА😀 Почнах да си влача там италиански бели (МНОГО съм взискателен към белите вина). На митницата ми се пулеха-аама защо носиш бяло вино, тук си имаме...ДА, АМА НЕ ГИ 'АРЕСВАМ ВАШТЕ😀! Надрасквах и остъргвах етикетите, и свалях "капсулите" за да не изглеждат като "вина за продан", а за лична консумация. Митничарите не ме обмитяваха по тази причина (стар и опитен "контрабадист" съм😀)! До коментар [#47] от "uq":
THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
малко опосредствано, това е френска салата но предложена от френски готвач с ресторант в Русия... После по времето на СССР по подобие на неговата се прави тази която познаваме, "профанизиран" вариант, без лускозни продукти
☠ ☠ ☠
Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that.
☠ ☠ ☠
Чудесна статия. Време е да преоткрием себе си и изворите си на родолюбие. Пърдящите мъжкари завинаги да си останат в тъжното ни минало и да разберем, че светът е доста по-голям от нашите ограничени представи, населен е с хора като нас, които или нямат идея, че съществуваме, или и да имат, нямат никакво намерение да ни претопяват, завладяват или подражават.
Ми не ги ям от почти година .Това пържени картофи във фютюрник е най долнопробната храна 6амо ярета ям , младото от коза ..карантията на супичка пълна е с витамини и чисто печено месце със салатка .Тъпите въглехедрати които ти подуват корема и те правят плондир не са за препоръчване .[/quote]
😀Пържено не ям от....1975-76 (с изключение на някои риби В СВЕСТЕН ресторант, или ако някоя мацка ми ги опържи в къщи). А въглехидратите ги намалих до минимум (до 60-70 г/ден) щото след като двете ми невести (бившата и сегашнатаа) почнаха да се съревновават да ме угояват (и двете са ЧУДЕСНИ готвачки) дигнах триглицеридите до около 500, това по'миналото лято...Добре че докторицата ми каза "сменяй диетата или кажи сбогом на доброто си здраве" та...почнах да ги броя карбохудратите😀 В кръчма или на разни семейни празници е малце кофти, ама,,,не е болка за умиргане😀 До коментар [#53] от "В":
THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
аз само не разбрах съвсем и питам добросъвестно - значи преди, в средновековието, демек за нас турски, пък и преди това сме яли само чушки и зеле ? и бакла - това патладжан ли е ? и мляко покрай животните ? някой не каза ли че чушките и те от някъде дошли ?...
Етествено, че чушките идват от Америка. Но се разпространяват малко по-рано по нашите земи (вероятно от началото на 18-ти век ). Картофите (изместват пащърнака) и фасулът (измества баклата), започват да се разпространяват от края на 18-ти и по-скоро през 19-ти век и добиват масовост през 20-ти век.
Но това със зеленчуците е ясно. По-интересното е, че много българия смятат слънчогледовото олио за традиционен продукт, въпреки че навлиза у нас чак след ПСВ, когато Гърция и Турция ни налагат мита при износ на зехтина. Всъщност разпостранението на растителни масла, богати на омега-6 мазнини, е нещо ново за цялото човечество (въпреки че в Азия и преди това са консумирани соево, сусамово и др., но в много малки количества). В развитите страни започва в края на 19-ти век, а през втората половина на 20-ти век тези растителни мазнини (слънчогледово, царевично, соево и т.н.) стават масови по целия свят. В резултат днешният европеец коснумира средно омега-3 към омега-6 в съотношение 1:15, а при средният американец е 1:20. Оптималното съотнишение е 1:1, а приемливото - 1:5. Доминацията на омега-6 води до възпалителни процеси в цялото тяло и увеличава сериозно риска от ракови, артритни и други състояния, възникващи при системни възплаления. Преди това хората са консумирали масло и животински мазнини, а единствената масово използвана растителна мазнина е бил зехтинът, който съдържа омега-9 мазнини и има съвесм различен профил от разпространилите се през 20-ти век растителни мазнини, съставени от омега-6.
Боб с ориз е разпространен обичай из двете Америки. И в САЩ се хапва здраво, въпреки че не е комбинация, за която човек да се сетя от пръв поглед.
Статията все пак ми хареса. Никой досега не беше писал по темата и не е очевидно веднага, че варива като боба не са били налични преди 200 - 250 години. Отваря очите някак.
Това малко ми прилича на призив да признаем, че първият компютър е българско творение. Направен е от български потомък на американска служба в САЩ, но бил български😜.
Все едно Сикорски да е създател на руските хеликоптери, работейки в Америка...
Както и да е, темата за гръцките ястия ми хареса. Има нещо много примамливо в кухнята там - прясната риба, различните от нашите рецепти... Харесвам Гърция...
Примамливо в гръцката кухня са хубавите продукти. Сиренето е...веднъж, домати, за лука да не говорим. Подправките са ароматни, прави се както трябва. Иначе за рибата...прясна е ( въпреки че и това не винаги е така) Иначе Хърватия примерно има много повече традиции и умения в приготвянето на риба и морски дарове
Нещо не рзбирам в твоя коментар...Споделих к'о ми каза гръцки келнер в първото ми посещение в Атина, относно "турското кафе". Нищо общо с "българският" изобретател на компютъра, или руския на хеликоптерите.
Нейсе, поне сме единодушни за гръцката кухня😀
THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
Френският гигант Bel се готви да пусне на американския пазар серия от трансгенни сирена, получени благодарение на прецизна ферментация. Без мляко и без крави, новата граница на прогресивизма е синтетичната храна ------------------------ Като свърши боба французите ще ни предложат нещо ново.
"Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани."
Тото Риина след атентатите
Forza Giorgia, in bocca al Lupo !
па гръцкото кафе е турско...иди го разбери ======= Турското кафе всъщност не е турско. Нарича се така понеже го разпространяват в Европа...по време на османската империя.... Май идваше от Етиопия.
Не идва от Франция, а е сервирана като елегантно ястие, приготвено от френския готвач Люсиен Оливие в ресторанта му "Ермитаж" в Санкт Петербург, в Руската Империя. И Салат Оливие в началното си издание съдържа ред деликатесни меса и подправки които са отминали в историята, основно поради липса в началните години на Съветска Русия . Ето ви съставките и начина на приготвяне на тази салата, но майонезата, която е приготвяна от него е имала секретни подправки които не се знаят с точност след смъртта на Оливие 1883 година - https://foodies.academy/recipe/originalnyiy-salat-olive-ot-lyusena-olive Оливие имал и вариант жа жените от аристокрацията, за които "мъжкият вариант" е прекалено калорична. В съветските години някакъв вариант с месо -пилешко, рази или говеждо се възпрозивежда в московски хотел, заатова е в началото е "Московска салата", а след разпространението си сред масите става просто "месна салата". Вариантите в България имат и разновидност без картофи, например с варен карфиол, и рядко някои прави майонеза. Честно казано и ние я правим, и ние вече си купуваме майонезата... :-)
До коментар [#7] от "Julian Mall":Ще трябва да си преразгледаш националните ястия , даже и шопската салата . Ако не знаеш , боба ,чушките, картофите , доматите , тютюна са дошли около 18 в от Америка .
Пиле "тика" си е индийско. "Масала" сосът е добавен от британците за да се нагласи ястието към вкусовете на публиката. Като цяло е елемент на "фюжъна" в британската кухня на ястия от бившата империя , иначе самата оригинална британска кухня не е за всеки стомах или вкус. Нещо като "пуешко къри" от остатъците след първото ядене на опечената пуйка. :-)
С намаляването на въглехидратите е добра идея, но за лютото и добре направено "домати с ориз" се разминаваме. Е, оризът, катрофите, даже хлябът от години на нашата маса имат много скормно присъствие, а често отсъстват поради тези пусти въглехидрати.
Имах предвид това с гребците в Имперска Русия. На руска служба, обаче салатата била френска. В тази връзка и примера с Джон Атанасов и Сикорски...
Във фирмите при патентното право, ако изобретиш нещо по време на работа, се води служебно изобретение и е собственост изцяло на... Фирмата!
За Гърция съм съгласен 👍😉. Много вкусна храна, слънце, море... Песните ми харесват... Както и на близо милион българи, които честичко почиват там всяка година...😜
Бакла != боб. Съответно бобън не може да измести баклата. Който е имал късмета като мен да "има" село - където се купуваше основно сол, захар, олио, лимонада, чат пат хляб - другото от двора и животните - знае добре. Добре направена яхния с бакла е красота! Let's Go, Brandon! 😁😁😁
Крепостен е бил май на баба ти мъжът. Люсиен Оливие, макар и францизун, е роден в Москва . Под неговото непосредствено ръководство само в кухнята на ресторанта "Ермитаж" са работели 60 човека. https://books.google.bg/books?id=dY88AQAAIAAJ&pg=PA404&redir_esc=y #v=onepage&q&f=false
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
USD (долар)
Назва підприємства / company Name: ФОНД ЗНБ БО
IBAN Code: UA913052990000026006046807167
Назва банку/Name of the bank: JSC CB "PRIVATBANK", 1D HRUSHEVSKOHO STR., KYIV, 01001, UKRAINE
SWIFT code банку/Bank SWIFT Code: PBANUA2X
Банк-кореспондент/Correspondent bank: JP Morgan Chase Bank, New York, USA
https://butusov.com.ua/?fbclid=IwAR3IJ9aAX_ginaCZM5xD_eAbV91b463hICBn4Kddul1LaZRZFRoLydB845s
Войната не е свършила, едно дарение не стига!
Не е важно да се даряват хиляди, важното е ние да сме хиляди!
Аз не мога да разбера какви са проблемите на някои здрави сили с тая статия. "Национални блюда" в Англия -- риба с картофки или овчарски пай - никой не претенфира, че датират от времената на англосаксонските кралства. Италианската "паста" е по всяка вероятност заемка от арабите. Какъв е проблемът , че Дечев е писал по историята на боба?
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
Дядо ми живя до 90 години и основно наблягаше на някакви негови секретни яденета, не беше много общителен да съобщава рецепти, но го наблюдавах да си жули всичко наред, без големи изхвърляния, най-важното е да слушаш организма и да приемаш все пак някаква храна, не е голяма философия, то и да искаш не можеш да преядеш, понеже не можеш да накупиш толкова продукти.
Най-вкусният боб в българското национално землище се отглежда в Костурско и Преспанско. 5-6€килото, с огромни (бели и шарени) зърна, лесно се вари, с вкус на кестени. Деликатес! Известен е в цяла Гърция, цени се високо. Най-голямото ми удоволствие е да го купя от българските хора там. Да си “сборваме” по “нашески” топло и сърдечно, да закръглявам много нагоре плащането, те да ми подаряват още няколко кила боб, да турят и леща и да не ни се разделя. Сетне току се сетя и си сготвя “Костурски боб” с люти чушки и прясно изпечен хляб, чаша вино - човек може да стане щастлив и с много малко. Пред очите ми изплуват образите на свидното Костурско, езерото отгоре, видяно откъм Шестеово, Старичани, Осничени, Хрупища… Или Св.Герман, с малката църквица, построена от самия Цар Самуил, където са погребани родителите му и дясната му ръка - патриарха Герман, изящна и хармонична църквица, отсреща в магазинчето си купувам Преспански боб, лют пушен червен пипер, трахана, продавачката от Леринско “сборва” напевно и на чуден български ми пожелава Добър път, и при моста към Св.Ахил продават боб от село Нивици на Голямото Преспанско езеро, и там на “Добър ден” отговарят “Дал Бог добро”, а на сбогуване ми казват “Сполай ти” с цялата топлина и човещина, която се съдържа в българското. Бобът за мен е много повече от ядене.
Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
"Тика масала" е пригодена от индийските и пакистанските готвачи по британско към вскуса на местните с добавянето на сметана към соса от домати и подправки след като пилето (нарязано) престои в маринатата (там е истинската комбинация на подправки) след това се задуши заедно с подправките. Тогава и се прибавя доматения сос, омекотен със сметана, лимонов сок и кориандър ("масала" по принцип е индийски термин за смесени подправки). Напълно естествено е, че подобна комбинация с млечни добавки няма да е популярна в Индия и Пакистан по здравословни причини. Също традицията на евреите е да не се смесва месо с млечни. Интересен въпрос е защо например англичани и американци подслаждат боба, докато оригиналните етности произвеждали боба не, макар че например те имат други интересни моменти с "моле" соса в ястията (добавянето на какаови/шоколадови сосове в комбинации с люто, кориандър и т.н.)? ПП Етно-кухнята е хоби на семейството по уикендите. Запалихме се навремето с етиопска кухня и разширяваме географията, само определено няма да стигнем до пиене на разтопена тюленова или китова мас :-)
Дивото етиопско кафе и днес е много скъпо и се прибавя към "опитомените" сортове за вкус и миризма. Навремето е растяло по етипското плато като гори и легендата е, че козарче е видяло реакцията на козите след като ся яли пловодете. Коптските монаси го ползват по време на дългите нощни молитви за ободряване. От там преминава в Арабския полуостров и отглеждането му като култура започва през 15 век в Йемен, а от Йемен в Египет, Сирия, Персия и Турция.
Отвратително е да ти се сервират комунистически ренегати, които постоянно да омаломожават българските традиции чрез такива стерилни и необичливи коментари.
Откъде захлебва тоя автор? от скопие. и от ченгето прокопи, на който му дадоха един завод срещи задължението да рекламира комунистическа номенклатура чрез пропагандната си редакция....
Коледно време...стефан дечев.... това могат комунетата - да произвеждат гнус.
Октавиан е антикомунист и не желае присъствието на руснаци и русняшки медии като тази или други в България.
До коментар [#91] от "daskal1": Запалихме се навремето с етиопска кухня .................................. Би ли пуснал една етиопска рецепта, която обаче да може да се реализира с продукти, налични в Бг?
Карам по сокаците на града и се шашкам.... Пълно с хора... В средата на декември сме ...а неможеш да намериш свободно място по кафета и ресторанти.....
А иначе всички реват.... Имало криза.... Каква криза бе алоооу...? Яйце да хвърлиш, няма да падне на земята... Пълно е с народ....
До коментар [#82] от "ruse_island":Като целта на юдомасоните е била, да се измести родната бакла
Сам може би не знаеш колко си близо до истината. Още в дълбока древност старият масон Питагор е издал възбрана да се яде бакла. Повече от две хилядолетия загадката вълнува както последователите му, така и критиците му. Отнесъл е и доста пидигравки, заради упорството, с което е заклеймявал варивото. Докато не се разбира, че за някои хора баклата може да бъде смъртоносна - а именно за носителите на генетичното заболяване, известно днес като фавизъм. Пусти масони! 🙂
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.ОK
pontius_glarus
Рейтинг: 3271 НеутралноХубава статия, и най-вече че се споменава една неприятна последица при консумацията на боб, която доста ограничава употребата му - газообразуването. При работа на открито проблемът не е голям, но в офисите с по-малка вентилация нещата са много по-различни.
germina
Рейтинг: 296 НеутралноЛюбимата храна на огромен брой българи:)
Костадин Иванов
Рейтинг: 3909 Весело"А как нежно Варлаам обичаше жена си! Как страстно-чувствително говореше за нея!
Еретик- Тя ми свари фасулева чорба днес, само че прекарала оцета, та киселеше като усмивката на Фачка Зобидренката; или децата са отишли да навадят краставиците, а пък аз: дай си мъжо жената, а ти иди в трънето!"
======================
Из "Чичовци" от Иван Вазов
stanimirkou
Рейтинг: 324 НеутралноСтатията е добра. Хареса ми.
Шарл Атани
Рейтинг: 156 ЛюбопитноГазообразуването е нещо положително!Заради Чудовището от Ленинград скоро ще си палим пръднята,за да се топлим.💨💨💨🥳🤡👍 Много съм прост
viktori
Рейтинг: 789 НеутралноТова сериозно ли е ...Дечев изследва боба а не Македонизма
Дояде ми се боб
я да ида да сложа в тенджерата да сваря боб ,та да стане до обяд
Julian Mall
Рейтинг: 3617 ЛюбопитноБраво Дечев, време е да развенчаем митовете за наличие на нещо национално българско. Всичко е дошло от Америка боб, картофи, царевица благодарение на цивилизованата Османска империя подържала връзки с целият свят. От нея сме заимствали и повечето си манджи които броим за български. Да де ама накрая възниква естественият въпрос след като всички западни специалитети на националните им кухни са дело на професионални готвачи обслужващи местната аристокрация май наистина сме били роби след като сме нямали нито аристокрация нито обслужващ я персонал а е трябвало да заимстваме манджите на поробителите?
По-добре миг свобода отколкото живот в робствоpontius_glarus
Рейтинг: 3271 НеутралноВ югозападна Франция, в града на аерокосмическата индустрия Тулуза, популярно ястие в началото на първото захладняване през октомври е "сassoulet" - боб с конфи и наденички. Всъщност боб с наденички е популярен вариант и у нас, но там е малко по-изтънчен, и доста по-разточителен - някои добавят задушени гъби, 2-3 вида наденици, и накрая се получава, че бобът е между другото. Червеното вино е задължителен компаньон.
bobix
Рейтинг: 707 НеутралноКогато искаш да опиташ или да се храниш/отглеждаш нещо "екзотично" и со появи този човек, който ти казва "тя баба ти само боб е яла" :)
voodoo_child
Рейтинг: 676 НеутралноКонгениална "Свободна Европа"! Ново журналистическо постижение: дълбочинно разследване, подплатено с исторически преглед, за боба и българите! И оттам - ловко изведен удар под кръста срещу национализма, крепящ се на фалшиви бобологеми!
Ганя е сразен идеологически, посрамен е, че не знае какво яде, че е изневерил на изконната древна папуда и му е изтеглена изпод краката патриотичната чергица, на която подрежда копанките с боба, чесъна и царевичните мамули.
Следват разтърсващи разкрития за екзистенциалния разлом, на който се крепи връзката между родопчани и качамака.
viktori
Рейтинг: 789 НеутралноА, не ще взема да бойкотирам този пусти боб
То щом идва от Америка ,нищо добро няма да излезе от него ..
Костадин Иванов
Рейтинг: 3909 ВеселоКомшиите от наш произход викат на "луксозния" боб "тавче гравче со вешалица".
Вешалицата е пушено месо. Може и с наденица или кюфте. Еретик
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
Рейтинг: 1678 НеутралноПо карибско и в южна Америка жулят ориз с боб ( и с някакво месо обикновено пиле) сутрин, обяд и вечер. Викат му фрихолес.
И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...4ort
Рейтинг: 2114 ВеселоИ аз така сметам. Аз все си мислех, че е дошъл от Русия, от където е дошъл и парният локомотив изобретен от руския учЕн Паровозов. Имам време да питам всеки идиот.
hodounski
Рейтинг: 2922 ВеселоДо коментар [#7] от "Julian Mall":
Ще трябва да си преразгледаш националните ястия , даже и шопската салата . Ако не знаеш , боба ,чушките, картофите , доматите , тютюна са дошли около 18 в от Америка .
viktori
Рейтинг: 789 НеутралноДо коментар [#15] от "4ort":
От Русия идва руската салата .
Виж ето това е ястие ..нема "бомби" и газове след него
Когато бяхме при тате в Русия когато работеше там се отядох на сметана и салатки ..и като едно злоядо кльощаво дете се върнах със месце по кокалите и бузките
mesambria
Рейтинг: 1372 НеутралноБобът - едно музикално растение!
penetrating
Рейтинг: 8210 НеутралноМайка ми слагаше боба в гърне с вода, отделно в една желязна чаша запръжката и го носеше в кварталната фурна два-три пъти годишно. Ставаше божествен :) През останалото време го готвеше в къщи.
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
uq
Рейтинг: 1889 ВеселоЩе го "баннат", не е еко, генерира метан
4ort
Рейтинг: 2114 НеутралноРуската салата не е савецка, а ФРЕНСКА! Имам време да питам всеки идиот.
Toshko Afrikanski
Рейтинг: 1028 НеутралноДо коментар [#17] от "В":
Руската салата идва от Франция и се нарича “Оливие”,
продава се във веригата Берьозка.
А типично руски салати са тези с риба, цвекло, кисели краставички и капуста.
uq
Рейтинг: 1889 ВеселоДо коментар [#23] от "4ort":
Тя и шопската не е шопска, па и пелмените са китайски, както и спагетите, а виенския шницел е италиански, па гръцкото кафе е турско...иди го разбери
puck_futin
Рейтинг: 3242 НеутралноЕдин от най-върлите почитатели на боба е Адолф Хитлер!
Fu*k Your OpinionКонсумирал го е всеки ден!
Тогава, да обявим ни боба за враг на "прогресивното" човечество?
–––––––––––––––––––––––––
А иначе...
ЧУДНО ЯСТИЕ!
Не напразно французите го наричат "Сиромашка пържола"!
libretto
Рейтинг: 594 ВеселоАвторът явно се е изпърдял някъде здраво(след тежка бобена вечер), разкрили са го и сега люто мрази боба.
Let's Go, Brandon! 😁😁😁И да не е капо, решил е драсне няколко реда, които уж трябва да минат като тънка ирония(но и показващи солиден интелект), но пак се е получил обичайната манджа с грозде - любима на всеки социален антрополог и бачкер в ЦЕУ или Отворено общество.
И за тези некадърни бълвочи плащат ли?
fcv251055839
Рейтинг: 726 НеутралноБоб, качамак и подобните са се установили у нас заради беднотията. Това е положението.
А др. Живков какво казваше за качамака:
https://soundcloud.com/predavatel/todor-zhivkov-kachamak?in=predavatel/sets/05byo3eenlae
puck_futin
Рейтинг: 3242 НеутралноДо коментар [#25] от "uq":
Fu*k Your Opinion+++
Препоръчвам ви една книга!
Eating on the wild side - Jo Robinson
Ще останете доста изненадан относно произхода на доста ядливи растения!
Динята - Южна Африка
Морковите - Афганистан...............
uq
Рейтинг: 1889 НеутралноДо коментар [#29] от "puck_futin":
Аааа морковите... нискоземците са ги направили оранжеви като националния им цвят :)
K2doors
Рейтинг: 322 НеутралноДо коментар [#23] от "4ort":
Мале,мале,баш си е Руска салатата!!Измислил е някакъв крепостен френски Готвач на Императора!!В Русия я е измислил!!
bistr
Рейтинг: 1214 НеутралноДо коментар [#10] от "voodoo_child":
До коментар [#13] от "Просто Ступи":
ех, вие пък сега. Очевидно №10 го е написал шеговито, като за неделна утрин... А вие, №13 реагирате малко прекалено. Недейте сега - не сме ли всички уморени от тези ежедневни политически битки тук, във форума, и от грозната действителност на улицата, та трябва и днес да се щипкате за щяло и нещяло !?
Пожелавам на тези, които са в Бг приятен неделен обед, ако трябва и с боб, а на форумците в чужбина, може и с наденички, или с ориз...
uq
Рейтинг: 1889 НеутралноДо коментар [#30] от "uq":
Аз не мога да разбера, кок цъка минус на известен факт. Не е съгласен с факта или?
puck_futin
Рейтинг: 3242 НеутралноДо коментар [#30] от "uq":
Fu*k Your Opinion+++
Естественият цвят на дивите моркови е виолетов!
Белите преобладавали в Африка!
bistr
Рейтинг: 1214 Неутралноаз само не разбрах съвсем и питам добросъвестно - значи преди, в средновековието, демек за нас турски, пък и преди това сме яли само чушки и зеле ? и бакла - това патладжан ли е ? и мляко покрай животните ? някой не каза ли че чушките и те от някъде дошли ?
а иначе, значи излиза пак добре, че Тодор Живков е имал български готвач, от шопско, а не френски, че иначе и шопската щяха да я кръстят френска...
balgariez
Рейтинг: 980 НеутралноАааа, национално ястие в кавички....ндаа, разбрахме тънкио намек!!!
Pederugi kradat Bulgaria. PP - v kausha!Тфууу, боб да не куснеш, Дечев!!
puck_futin
Рейтинг: 3242 НеутралноДо коментар [#33] от "uq":
Fu*k Your OpinionСвиркай си!
Оруел, какво казва?
"Невежеството е сила!"
razor
Рейтинг: 875 ВеселоТиквата и царевицата също са от Америка. И кока-колата също :)
puck_futin
Рейтинг: 3242 НеутралноДо коментар [#38] от "razor":
Царевицата...
Интересно е че е изобразена на фрески на един манастир в Рослин (UK), доста години, преди Колумб "да открие Америка"... Fu*k Your Opinion
БОНГО
Рейтинг: 2464 НеутралноПълни глупости. Т.нар, "Велики географски открития" водят до революция в хранененто, а тогава българското население в под османско владичество. Не само боб, но чушки, домати, картофи, царевица син домат (патраджан, който е от Индия) - всички те идва в Европа благодарение глобалните контакти, които европейците установяват пред 15 и 16 в. Несъмнено бобът и картофите са най-важните сред тях, защото до голяма степен решават пороблемите с глада - неизменен спътник на европееца през средновековието.
Няма как "националната/народната кухня" да остане настрана от тези процеси, още повече при факта, че българската нация се формира през 19 в. в условията на бавно европеизиращата се Османска империя и неизбежно носи нейния ориенталски отпечатък.
Това дава отпечатък и върху храната - дори предишните "витки" с овес или жито стават "сарми" с ориз през 19 в. Защото оризът - въпреки че е познат като аристократично ястие в България още през 14 в. се налага бавно по нашите земи въпреки специалните грижи на османските власти за отглеждането му. Да не говорим за сладки изделя - балкави, тулумби, тиквеници (тиквата също навлиза по българските земи през османския период) . Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
uq
Рейтинг: 1889 ВеселоДо коментар [#40] от "БОНГО":
Супа супа ваша милост, то ние сега повече супа ядем. Тя чорбата е турско ядене.
gpj101139736
Рейтинг: 1649 НеутралноТипично по руски! Нещо “национално“, което идва от Америка ... Прилича ми на парцала Копейкин, “националист“ в полза на Москва!
Julian Mall
Рейтинг: 3617 ЛюбопитноДо коментар [#40] от "БОНГО":
По-добре миг свобода отколкото живот в робствоНе разбрах само в какво се състои пълната глупост след като потвърждаваш че повечето ни ястия са от турски произход?
viktori
Рейтинг: 789 НеутралноОт Америка признавам само Металика Роберта Флек и дънките ..и нищо като съвременна храна ,която те консумират .
kumcho___valcho
Рейтинг: 510 НеутралноДо коментар [#31] от "K2doors":
Да, но в Русия й казват френска салата или салата Оливие.
Той всъщност прави нов вариант на позната френска салата. Салатата на Оливие е била доста изискана и със скъпи съставки (не е имала и картофи), които в годините след Октомврийската революция са заменянин с по-обикновени и достъпни, докато се стигне до сегашните варианти, които вече нямат нищо общо с оригинала и специалния дресинг на Оливие.
МОЙШЕ ТОЛКОЗ
Рейтинг: 2559 Весело😀Аха...гръцкото кафе било турско😀! Ей тамо пррез ранните 70те в Атина си поръчах "турско кафе"...ОК, келнерът ми каза, усмихнат: Виж, ти си турист, вероятно за първи път в Гърция. Та на това кафе тук му казваме "гръцко кафе" (за разлика от еспресо и лате, и така да го поръчваш в бъдеще😀 Ние келнерите сме свикнали на тази "туристическа грешка", ама някой от съседна маса може да реагира кофти. Щото в Гърция НЕ ОБИЧАМЕ ТУРЦИТЕ😀!
Иначе статията е свестна, нещо рядко напоследък в Дневник😀
А, и призив към форумните русороби: НЕ ЯЖТЕ БОБ, КАРТОФИ И ЦАРЕВЦА-това с 'ПИНДОСТАНСКИ храни! САМО "Руска салата" от Берьозка😀! Това че те била французка, "изобретена" от един френец (Оливие) който готвел за ИМОЕРСКИТЕ руски богаташи е ВРАЖЕСКА ПРОПАГАНДА😀😀😀 И след всяка хапка да скандирате КПСС-бЙЕ кЪ пЙЕ, 3 пъти!😀
До коментар [#25] от "uq":
THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
uq
Рейтинг: 1889 НеутралноДо коментар [#46] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":
Да гърците са топ в това отношение:) Кефи също гръцка мусака (мусака е турска дума) ама...айде има специфики гръцката. А иначе ..де да знам колко ги мразят наистина....има си турци в Гърция и са си ОК.
МОЙШЕ ТОЛКОЗ
Рейтинг: 2559 ВеселоДо коментар [#32] от "bistr":
Помня (смътно) някой от "прелестите" от столовите по соц'време...Сега не бих куснал 90% от тях-ВСИЧКО ЗАПЪРЖЕНО, и мазно до погнуса, ама на млади години ядях всичко (освен люто)...Е, почти всичко де, от спомените на"домати с ориз" още тръпки ме побиват-ЕГАСИ и гнусотията. Но не си спомням "боб с ориз"-егати и въглехидратната бомба...
THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
uq
Рейтинг: 1889 НеутралноДо коментар [#48] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":
Е чекай са...бобеца си има протеин, а и ориза не е толкова страшен. Въглехидратна бомба е ... баклавата примерно (Както казваше един дюнерджия в Берлин..баклавъ?! Кайн баклавъ.)
fcv251055839
Рейтинг: 726 НеутралноДо коментар [#48] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":
Сега нали не си в България. Значи нямш проблем. А по столове ядоха три поколения българия и като гледам България все още я има. Свали си черните очила и кажи колко руснаци вече са твои съграждани ?
jmf29537805
Рейтинг: 384 НеутралноИмаше периоди по времето на соца, когато боба изчезваше.
Както и червения пипер.
Сега пак не насмогваме на производство, та за това "смилянския боб " е египетски.
А най-хубав боб съм намирал в село Радуил.
Вашият профил
Рейтинг: 2897 НеутралноДо коментар [#17] от "В":
☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠на която в Русия викат френска или "Оливие" :)
viktori
Рейтинг: 789 Неутрално[quote#46:"МОЙШЕ ТОЛКОЗ"][/quote]
Ми не ги ям от почти година .
Това пържени картофи във фютюрник е най долнопробната храна
6амо ярета ям , младото от коза ..карантията на супичка пълна е с витамини и чисто печено месце със салатка .
Тъпите въглехедрати които ти подуват корема и те правят плондир не са за препоръчване .
Deputat 241
Рейтинг: 2509 НеутралноПълни глупости е финалът на статията.
“Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън ЧърчилВ стандартната английска закуска бобът е неотменима ежедневна съставка.
А чили кон карне е част от репертоара на ресторантите с много мишлени...
За бобовите кълнове изобщо рума няма да отварям!
МОЙШЕ ТОЛКОЗ
Рейтинг: 2559 Весело😀Да си призная без бой-от Гърция поззнавам само Атина и 2-3 острова наблизо: В първата година две след прехода нямаше директни полети от Израел до София, та киснех поне един ден на отиване и връщане в Атина. После почнах да го съчетавам с 3-4 дена на тези остррови (2-3 часа с ферибот) за кеф на сина ми, и поредното ми гадже.
Не обичах особено гръцка музика докато не чух веднъж в градината на съседния ресторант... "селветико" май се казваше. Врявата в наШта ресторантска градина СПРЯ и всички слушаха тези 2-3 песни, с БУРНИ овации след това. На гръцки знам 5 думи на кръст, но ТАЗИ музика ми....говореше нещо...
П.С. А "гръцката кухня" СТРАШНО ми се харесва и до сега. Само пусто нямаха свестни вина по кръчмите, освен едни червени от Македония, 'ма не навсякъде ги имаше.
Същото беше и в Кипър-СТРАХОТНА кухня, СУПЕР'ЕВТИНИ морски дарове (в сравнение с Ираел) обаче...КОФТИ ВИНА😀 Почнах да си влача там италиански бели (МНОГО съм взискателен към белите вина). На митницата ми се пулеха-аама защо носиш бяло вино, тук си имаме...ДА, АМА НЕ ГИ 'АРЕСВАМ ВАШТЕ😀! Надрасквах и остъргвах етикетите, и свалях "капсулите" за да не изглеждат като "вина за продан", а за лична консумация. Митничарите не ме обмитяваха по тази причина (стар и опитен "контрабадист" съм😀)!
До коментар [#47] от "uq":
THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
Вашият профил
Рейтинг: 2897 НеутралноДо коментар [#24] от "Toshko Afrikanski":
☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠малко опосредствано, това е френска салата но предложена от френски готвач с ресторант в Русия... После по времето на СССР по подобие на неговата се прави тази която познаваме, "профанизиран" вариант, без лускозни продукти
Вашият профил
Рейтинг: 2897 НеутралноДо коментар [#31] от "K2doors":
☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠така е мнго неща по това време са направени от французи, германци и др. западняци. защото само с крепостни селяни не става
moominmamma
Рейтинг: 66 НеутралноЧудесна статия. Време е да преоткрием себе си и изворите си на родолюбие. Пърдящите мъжкари завинаги да си останат в тъжното ни минало и да разберем, че светът е доста по-голям от нашите ограничени представи, населен е с хора като нас, които или нямат идея, че съществуваме, или и да имат, нямат никакво намерение да ни претопяват, завладяват или подражават.
ivan_lawyer
Рейтинг: 1393 НеутралноИма и крем супа от фасул, не е лош вариант - основно ядене е - аз съм глава на семейство и поне веднъж на седмица се готви и боб. Не толкова често.
Кулинарно е вълшебен продукт, освен лещата, която е много приятно вариво. Гладен няма да останеш. Разбира се - не е приятно на официални вечери.
МОЙШЕ ТОЛКОЗ
Рейтинг: 2559 Весело😀Пържено не ям от....1975-76 (с изключение на някои риби В СВЕСТЕН ресторант, или ако някоя мацка ми ги опържи в къщи). А въглехидратите ги намалих до минимум (до 60-70 г/ден) щото след като двете ми невести (бившата и сегашнатаа) почнаха да се съревновават да ме угояват (и двете са ЧУДЕСНИ готвачки) дигнах триглицеридите до около 500, това по'миналото лято...Добре че докторицата ми каза "сменяй диетата или кажи сбогом на доброто си здраве" та...почнах да ги броя карбохудратите😀 В кръчма или на разни семейни празници е малце кофти, ама,,,не е болка за умиргане😀
До коментар [#53] от "В":
THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
EU Fighter
Рейтинг: 404 НеутралноFrijoles любима храна на Южна Америка
United in diversitykumcho___valcho
Рейтинг: 510 НеутралноДо коментар [#35] от "bistr":
Етествено, че чушките идват от Америка. Но се разпространяват малко по-рано по нашите земи (вероятно от началото на 18-ти век ). Картофите (изместват пащърнака) и фасулът (измества баклата), започват да се разпространяват от края на 18-ти и по-скоро през 19-ти век и добиват масовост през 20-ти век.
Но това със зеленчуците е ясно. По-интересното е, че много българия смятат слънчогледовото олио за традиционен продукт, въпреки че навлиза у нас чак след ПСВ, когато Гърция и Турция ни налагат мита при износ на зехтина. Всъщност разпостранението на растителни масла, богати на омега-6 мазнини, е нещо ново за цялото човечество (въпреки че в Азия и преди това са консумирани соево, сусамово и др., но в много малки количества). В развитите страни започва в края на 19-ти век, а през втората половина на 20-ти век тези растителни мазнини (слънчогледово, царевично, соево и т.н.) стават масови по целия свят. В резултат днешният европеец коснумира средно омега-3 към омега-6 в съотношение 1:15, а при средният американец е 1:20. Оптималното съотнишение е 1:1, а приемливото - 1:5. Доминацията на омега-6 води до възпалителни процеси в цялото тяло и увеличава сериозно риска от ракови, артритни и други състояния, възникващи при системни възплаления.
Преди това хората са консумирали масло и животински мазнини, а единствената масово използвана растителна мазнина е бил зехтинът, който съдържа омега-9 мазнини и има съвесм различен профил от разпространилите се през 20-ти век растителни мазнини, съставени от омега-6.
Krasimir Petrov
Рейтинг: 125 НеутралноБоб с ориз е разпространен обичай из двете Америки. И в САЩ се хапва здраво, въпреки че не е комбинация, за която човек да се сетя от пръв поглед.
Статията все пак ми хареса. Никой досега не беше писал по темата и не е очевидно веднага, че варива като боба не са били налични преди 200 - 250 години. Отваря очите някак.
blondofil
Рейтинг: 2047 НеутралноДо коментар [#7] от "Julian Mall":
май наистина сме били роби след като сме нямали нито аристокрация нито обслужващ я персонал а е трябвало да заимстваме манджите на поробителите?
Пържолите и свинската мас със сигурност не са от поробителите.
Krasimir Petrov
Рейтинг: 125 НеутралноРуската салата/Оливие всъщност не е от Франция, а е създадена в Русия от френски готвач.
Нека не разпространяваме неверни твърдения!
Големият хит на индийската кухня - "Пиле "Тика масала"" също не е създаден в Индия или Пакистан, а във... Великобритания.
Шарл Атани
Рейтинг: 156 ЛюбопитноТва в Рослин не е царевица а вибратор с брадавици.💋🥳🤡👍 Много съм прост
Krasimir Petrov
Рейтинг: 125 НеутралноДо коментар [#46] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":
Това малко ми прилича на призив да признаем, че първият компютър е българско творение. Направен е от български потомък на американска служба в САЩ, но бил български😜.
Все едно Сикорски да е създател на руските хеликоптери, работейки в Америка...
Както и да е, темата за гръцките ястия ми хареса. Има нещо много примамливо в кухнята там - прясната риба, различните от нашите рецепти... Харесвам Гърция...
uq
Рейтинг: 1889 НеутралноДо коментар [#67] от "Krasimir Petrov":
Примамливо в гръцката кухня са хубавите продукти. Сиренето е...веднъж, домати, за лука да не говорим. Подправките са ароматни, прави се както трябва. Иначе за рибата...прясна е ( въпреки че и това не винаги е така) Иначе Хърватия примерно има много повече традиции и умения в приготвянето на риба и морски дарове
МОЙШЕ ТОЛКОЗ
Рейтинг: 2559 ВеселоДо коментар [#67] от "Krasimir Petrov":
THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhiНещо не рзбирам в твоя коментар...Споделих к'о ми каза гръцки келнер в първото ми посещение в Атина, относно "турското кафе". Нищо общо с "българският" изобретател на компютъра, или руския на хеликоптерите.
Нейсе, поне сме единодушни за гръцката кухня😀
AModoMio
Рейтинг: 1987 НеутралноФренският гигант Bel се готви да пусне на американския пазар серия от трансгенни сирена, получени благодарение на прецизна ферментация. Без мляко и без крави, новата граница на прогресивизма е синтетичната храна
"Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите Forza Giorgia, in bocca al Lupo !------------------------
Като свърши боба французите ще ни предложат нещо ново.
eti mehter
Рейтинг: 4098 НеутралноДо коментар [#25] от "uq":
Bukalemunпа гръцкото кафе е турско...иди го разбери
=======
Турското кафе всъщност не е турско.
Нарича се така понеже го разпространяват в Европа...по време на османската империя....
Май идваше от Етиопия.
daskal1
Рейтинг: 3598 ЛюбопитноДо коментар [#24] от "Toshko Afrikanski":
Не идва от Франция, а е сервирана като елегантно ястие, приготвено от френския готвач Люсиен Оливие в ресторанта му "Ермитаж" в Санкт Петербург, в Руската Империя. И Салат Оливие в началното си издание съдържа ред деликатесни меса и подправки които са отминали в историята, основно поради липса в началните години на Съветска Русия . Ето ви съставките и начина на приготвяне на тази салата, но майонезата, която е приготвяна от него е имала секретни подправки които не се знаят с точност след смъртта на Оливие 1883 година - https://foodies.academy/recipe/originalnyiy-salat-olive-ot-lyusena-olive
Оливие имал и вариант жа жените от аристокрацията, за които "мъжкият вариант" е прекалено калорична.
В съветските години някакъв вариант с месо -пилешко, рази или говеждо се възпрозивежда в московски хотел, заатова е в началото е "Московска салата", а след разпространението си сред масите става просто "месна салата".
Вариантите в България имат и разновидност без картофи, например с варен карфиол, и рядко някои прави майонеза. Честно казано и ние я правим, и ние вече си купуваме майонезата... :-)
Dimitar Dimitrov
Рейтинг: 245 ЛюбопитноИ царевицата.С огромно значение за храна и фураж.
daskal1
Рейтинг: 3598 ВеселоДо коментар [#65] от "Krasimir Petrov":
Пиле "тика" си е индийско. "Масала" сосът е добавен от британците за да се нагласи ястието към вкусовете на публиката. Като цяло е елемент на "фюжъна" в британската кухня на ястия от бившата империя , иначе самата оригинална британска кухня не е за всеки стомах или вкус. Нещо като "пуешко къри" от остатъците след първото ядене на опечената пуйка. :-)
daskal1
Рейтинг: 3598 ВеселоДо коментар [#60] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":
С намаляването на въглехидратите е добра идея, но за лютото и добре направено "домати с ориз" се разминаваме. Е, оризът, катрофите, даже хлябът от години на нашата маса имат много скормно присъствие, а често отсъстват поради тези пусти въглехидрати.
Dimitar Dimitrov
Рейтинг: 245 ВеселоМхм.Тя затова се казва салата "Оливие".Тука текезесарите и викат "руска".Аре писта.
Krasimir Petrov
Рейтинг: 125 НеутралноДо коментар [#69] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":
Имах предвид това с гребците в Имперска Русия. На руска служба, обаче салатата била френска. В тази връзка и примера с Джон Атанасов и Сикорски...
Във фирмите при патентното право, ако изобретиш нещо по време на работа, се води служебно изобретение и е собственост изцяло на... Фирмата!
За Гърция съм съгласен 👍😉. Много вкусна храна, слънце, море... Песните ми харесват... Както и на близо милион българи, които честичко почиват там всяка година...😜
Krasimir Petrov
Рейтинг: 125 НеутралноДо коментар [#74] от "daskal1":
Не съм много сигурен. Обилната закуска в британски стил винаги ми е харесвала, но за мен е тежичка сутрин.
"Тика масала" е създадено във Великобритания и на никого не му е хрумнало да го предложи в Индия, Пакистан, Бангладеш...
wwwtoчkacom
Рейтинг: 668 Веселоприготвяйте го в тенджера под налягане, "неудобствата" почти изчезват
Krasimir Petrov
Рейтинг: 125 НеутралноРедакторът*😁😁😁
За никакви гребци не става дума, а за наемниците и предприемачите...
Всъщност, в Русия е имало даже и негра - предприемачи...
ruse_island
Рейтинг: 1013 НеутралноИли ако използваме съвременен тролски език, бобът е краваро-соросоиден продукт, наложен ни от юдомасоните.
ruse_island
Рейтинг: 1013 НеутралноКато целта на юдомасоните е била, да се измести родната бакла, за сметка на соросоидния боб и налагане на либерало-фасулска култура.
'ΕΡΕΒΟΣ
Рейтинг: 1964 НеутралноМного добра статия !!
Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !libretto
Рейтинг: 594 НеутралноБакла != боб. Съответно бобън не може да измести баклата.
Който е имал късмета като мен да "има" село - където се купуваше основно сол, захар, олио, лимонада, чат пат хляб - другото от двора и животните - знае добре.
Добре направена яхния с бакла е красота!
Let's Go, Brandon! 😁😁😁
БОНГО
Рейтинг: 2464 НеутралноКрепостен е бил май на баба ти мъжът.
Люсиен Оливие, макар и францизун, е роден в Москва . Под неговото непосредствено ръководство само в кухнята на ресторанта "Ермитаж" са работели 60 човека.
https://books.google.bg/books?id=dY88AQAAIAAJ&pg=PA404&redir_esc=y #v=onepage&q&f=false Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
hamiltonf
Рейтинг: 4128 ВеселоДо коментар [#7] от "Julian Mall":
USD (долар) Назва підприємства / company Name: ФОНД ЗНБ БО IBAN Code: UA913052990000026006046807167 Назва банку/Name of the bank: JSC CB "PRIVATBANK", 1D HRUSHEVSKOHO STR., KYIV, 01001, UKRAINE SWIFT code банку/Bank SWIFT Code: PBANUA2X Банк-кореспондент/Correspondent bank: JP Morgan Chase Bank, New York, USA https://butusov.com.ua/?fbclid=IwAR3IJ9aAX_ginaCZM5xD_eAbV91b463hICBn4Kddul1LaZRZFRoLydB845s Войната не е свършила, едно дарение не стига! Не е важно да се даряват хиляди, важното е ние да сме хиляди!Чети малко и стига се излага с поредната си простотия:
https://agronovinite.com/lyubimite-yastiya-na-starite-balgari/
БОНГО
Рейтинг: 2464 НеутралноАз не мога да разбера какви са проблемите на някои здрави сили с тая статия.
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem"Национални блюда" в Англия -- риба с картофки или овчарски пай - никой не претенфира, че датират от времената на англосаксонските кралства. Италианската "паста" е по всяка вероятност заемка от арабите. Какъв е проблемът , че Дечев е писал по историята на боба?
ivan_lawyer
Рейтинг: 1393 НеутралноДядо ми живя до 90 години и основно наблягаше на някакви негови секретни яденета, не беше много общителен да съобщава рецепти, но го наблюдавах да си жули всичко наред, без големи изхвърляния, най-важното е да слушаш организма и да приемаш все пак някаква храна, не е голяма философия, то и да искаш не можеш да преядеш, понеже не можеш да накупиш толкова продукти.
Торбеш
Рейтинг: 1382 НеутралноНай-вкусният боб в българското национално землище се отглежда в Костурско и Преспанско.
Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.5-6€килото, с огромни (бели и шарени) зърна, лесно се вари, с вкус на кестени. Деликатес!
Известен е в цяла Гърция, цени се високо.
Най-голямото ми удоволствие е да го купя от българските хора там. Да си “сборваме” по “нашески” топло и сърдечно, да закръглявам много нагоре плащането, те да ми подаряват още няколко кила боб, да турят и леща и да не ни се разделя.
Сетне току се сетя и си сготвя “Костурски боб” с люти чушки и прясно изпечен хляб, чаша вино - човек може да стане щастлив и с много малко.
Пред очите ми изплуват образите на свидното Костурско, езерото отгоре, видяно откъм Шестеово, Старичани, Осничени, Хрупища… Или Св.Герман, с малката църквица, построена от самия Цар Самуил, където са погребани родителите му и дясната му ръка - патриарха Герман, изящна и хармонична църквица, отсреща в магазинчето си купувам Преспански боб, лют пушен червен пипер, трахана, продавачката от Леринско “сборва” напевно и на чуден български ми пожелава Добър път, и при моста към Св.Ахил продават боб от село Нивици на Голямото Преспанско езеро, и там на “Добър ден” отговарят “Дал Бог добро”, а на сбогуване ми казват “Сполай ти” с цялата топлина и човещина, която се съдържа в българското.
Бобът за мен е много повече от ядене.
eti mehter
Рейтинг: 4098 ЛюбопитноДо коментар [#88] от "ivan_lawyer":
Bukalemun+
Всичко зависи от теб.....
Дали ще слушаш някакви съвременни тенденции....или ще помниш наставленията на покойния си дядо...
daskal1
Рейтинг: 3598 НеутралноДо коментар [#78] от "Krasimir Petrov":
"Тика масала" е пригодена от индийските и пакистанските готвачи по британско към вскуса на местните с добавянето на сметана към соса от домати и подправки след като пилето (нарязано) престои в маринатата (там е истинската комбинация на подправки) след това се задуши заедно с подправките. Тогава и се прибавя доматения сос, омекотен със сметана, лимонов сок и кориандър ("масала" по принцип е индийски термин за смесени подправки). Напълно естествено е, че подобна комбинация с млечни добавки няма да е популярна в Индия и Пакистан по здравословни причини. Също традицията на евреите е да не се смесва месо с млечни.
Интересен въпрос е защо например англичани и американци подслаждат боба, докато оригиналните етности произвеждали боба не, макар че например те имат други интересни моменти с "моле" соса в ястията (добавянето на какаови/шоколадови сосове в комбинации с люто, кориандър и т.н.)?
ПП
Етно-кухнята е хоби на семейството по уикендите. Запалихме се навремето с етиопска кухня и разширяваме географията, само определено няма да стигнем до пиене на разтопена тюленова или китова мас :-)
daskal1
Рейтинг: 3598 НеутралноДо коментар [#89] от "Торбеш":
Чудесно есе за хубавото у хората и споделените малки радости, блягодаря!
eti mehter
Рейтинг: 4098 НеутралноДо коментар [#84] от "libretto":
BukalemunБакла != боб
======
Нищо подобно.....
daskal1
Рейтинг: 3598 ЛюбопитноДо коментар [#71] от "eti mehter":
Дивото етиопско кафе и днес е много скъпо и се прибавя към "опитомените" сортове за вкус и миризма. Навремето е растяло по етипското плато като гори и легендата е, че козарче е видяло реакцията на козите след като ся яли пловодете. Коптските монаси го ползват по време на дългите нощни молитви за ободряване.
От там преминава в Арабския полуостров и отглеждането му като култура започва през 15 век в Йемен, а от Йемен в Египет, Сирия, Персия и Турция.
daskal1
Рейтинг: 3598 ВеселоДо коментар [#80] от "Krasimir Petrov":
И генерали, като дядото на Пушкин :-)
joseph.mccarthy
Рейтинг: 66 НеутралноОтвратително е да ти се сервират комунистически ренегати, които постоянно да омаломожават българските традиции чрез такива стерилни и необичливи коментари.
Октавиан е антикомунист и не желае присъствието на руснаци и русняшки медии като тази или други в България.Откъде захлебва тоя автор? от скопие. и от ченгето прокопи, на който му дадоха един завод срещи задължението да рекламира комунистическа номенклатура чрез пропагандната си редакция....
Коледно време...стефан дечев....
това могат комунетата - да произвеждат гнус.
daskal1
Рейтинг: 3598 ВеселоДо коментар [#93] от "eti mehter":
Прав си, и двата вида са бобови, но баклата (фава) си има своята специфика.В Турция има вкусни мезета от бакла на пюре с лимон...
Toshko Afrikanski
Рейтинг: 1028 НеутралноДо коментар [#91] от "daskal1":
Запалихме се навремето с етиопска кухня
..................................
Би ли пуснал една етиопска рецепта, която обаче да може да се реализира с продукти, налични в Бг?
eti mehter
Рейтинг: 4098 ЛюбопитноДо коментар [#97] от "daskal1":
BukalemunСтранна работа....
Карам по сокаците на града и се шашкам....
Пълно с хора...
В средата на декември сме ...а неможеш да намериш свободно място по кафета и ресторанти.....
А иначе всички реват....
Имало криза....
Каква криза бе алоооу...?
Яйце да хвърлиш, няма да падне на земята...
Пълно е с народ....
voodoo_child
Рейтинг: 676 ЛюбопитноДо коментар [#82] от "ruse_island":Като целта на юдомасоните е била, да се измести родната бакла
Сам може би не знаеш колко си близо до истината. Още в дълбока древност старият масон Питагор е издал възбрана да се яде бакла. Повече от две хилядолетия загадката вълнува както последователите му, така и критиците му. Отнесъл е и доста пидигравки, заради упорството, с което е заклеймявал варивото. Докато не се разбира, че за някои хора баклата може да бъде смъртоносна - а именно за носителите на генетичното заболяване, известно днес като фавизъм. Пусти масони! 🙂