
© Анелия Николова
Едва ли някого ще учуди това, че отново най-доброто българско вино е червено. То е от реколта 2018. Освен това печели приза за най-добро червено вино и най-добро от района на Сакар и Източни Родопи. В класацията на DiVino Топ 50 на първо място за изминалата година журито постави Bratanov 3-Blend Cabernet Franc & Merlot & Rubin 2018.
Победителят е произведе от три сорта - каберне фран 50%, мерло 40% и българския сорт рубин 10%. Гроздето се отглежда в собствени лозя в село Шишманово край Харманли.
Всеки от сортовете отлежава 30 месеца в различни по произход (български, френски и унгарски) и обем бъчви (25 броя общо) и още 22 месеца в бутилката преди излизане на пазара през декември 2022. Целта на енолога при избора на точните бъчви за този бленд е комплексност, баланс и потенциал за отлежаване.
Произведени са 9370 бутилки.
Следващи в класацията са Reserve Elenovo Cabernet Franc Veti Lozia 2018 на Едоардо Миролио и Black by Incanto 2019 на "Меди Вали". Журито определя последното като ллагородно, богато и пикантно вино с потенциал за стареене.
Като най-добро българско бяло вино е отличено Eager Top Blend 2021 на "Стефан Пирев Уайнс".
Призовете в различните категории и вината от престижната челна десетка в класацията бяха обявени по време на церемония за наградите DiVino TOP 50 по-рано днес този път в софийския хотел Hyatt Regency.
Този път гостите имаха възможност да дегустират селекцията Top 50, както и Top 10 на лимитираните серии (до 1000 произведени бутилки), представени от техните създатели. Подробности за вината може да намерите тук.
Прави впечатление, че всички вина в TOP 10 са червени с едно единствено оранжево изключение - Rossidi Orange Gewurztraminer 2021. Оранжево вино от същата изба стана най-доброто за 2018 г. Повече за това четете тук.
Наградата за винена публицистика спечели Ани Коджаиванова от "Капитал". © Надежда Чипева, Капитал
Сред цялата селекция от 50 вина едва 10 не са червени: 7 бели и по едно розе, пенливо и оранжев. "Очевидно е, че колкото и да се разширява типовото разнообразие, колкото и да е подобрено качеството на белите, все пак червеното винопроизводство си остава голямата българска сила", казват организаторите.
Това е 12-ата поредна година, в която дегустационният екип на DiVino определя DiVino TOP 50 на българските вина на базата на редовни дегустации през годината, които отразяват качеството им и актуалната пазарна реалност във винения бранш у нас.Как се дегустират вината, от кого и какви са правилата на класацията може да видите тук.
Идеята на класацията DiVino TOP 50 е от една страна да отдадено заслуженото на онези български винопроизводители, които не пестят усилия, умения и всеотдайност, за да издигат българското вино на световно ниво.
"Българското вино е по-добро от всякога като продукт, но не трябва да се заблуждаваме - много далеч сме от това да бъдем припознати като водеща винена дестинация. Всички заедно постигнахме първото, всички заедно трябва да променим второто", каза по време на церемонията Емил Коралов, основатeл и главен двигател на DiVino.