
© Цветелина Белутова, Капитал
Победителите получават наградата си.
На галавечеря и тържествена церемония списание "Бакхус" раздадe наградите "Ресторант на годината Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino". Големият победител е носител на приза за втори път. Това е софийският Niko'las 0/360, който спечели съревнованието и през 2017 г.
Домакин на церемонията на 23 март беше Военният клуб в София. На сцената бяха връчени призове в още 7 категории, като две от тях бяха нови - "Десерт" и "Ресторант на път".
Тази година категориите за първи път са осем. Шест състезателни, включително новата категория "Десерт", оценявани от три различни професионални журита, и две - "Ресторант на читателите" и "Ресторант на път", избрани след отворено за публиката и читателите ни гласуване.
В категорията "Авторски почерк" наградата получи Esterhasi, за вино и напитки бе отличен ресторантът на Севда Димитрова, победител в "Мастър шеф", Ahora. Той е носител на приза за "Вкусно място". За 2022 г. в тази категория победител е Talents.
За дебют през 2022 г. журито отличи Jazu, който предлага японска кухня. Варненската сладкарница "Лале" грабна наградата в новата категория за десерт.
С гласуването си читателите отличиха сред над 70 номинирани "CUBO Рибарски". А в другата нова категория "Ресторант на път" сред над 20 номинирани спечели Come Prima в Банско.
За втори път статуетките са под формата на ръчно изрисувани керамични чинии, всяка със собствена концепция за съответната категория, дело на студио Matzalo. Гостите на галавечерята се насладиха на 5-степенното меню, което предлага пътешествие по света: от Балканите до Скандинавието, от Черноморието до САЩ, дело на доказали се шеф-готвачи и техните помощници от кулинарна академия HRC. Всяко ястие се поднася в съчетание с подходящо вино, а десертът - с 12-годишно уиски.