Ми не. За 18 кинта порция крилца - да си летят с тях. Или супа за шест кинта паницата. За 10 лева ще направя цяла тенджера и ще има пет порции в нея. Готвене вечер или сутрин преди работа (в зависимост от смените) и това е. А и колко е трудно да се научиш да готвиш картофи, ориз или някакво месо. Айде, пържени кюфтета е ад, щото смърди два дни после - също както рибата
Ми не. За 18 кинта порция крилца - да си летят с тях. Или супа за шест кинта паницата. За 10 лева ще направя цяла тенджера и ще има пет порции в нея. Готвене вечер или сутрин преди работа (в зависимост от смените) и това е. А и колко е трудно да се научиш да готвиш картофи, ориз или някакво месо. Айде, пържени кюфтета е ад, щото смърди два дни после - също както рибата
Да не говорим, че за мен готвенето е страхотен начин да се разтоваря след цял ден нерви в офиса. Разбирам, че не всеки го влече, но не само излиза по-евтино, но и когато сам подбереш продуктите обикновено е по-здравословно. Като знам средностатистическия бг търгаш какви гадории слага в манджите ми се отяжда...
100 гр. картофи измити, но небелени 100 гр. моркови измити и остъргани няколко скилитки чесън срязани на две - небелени други зеленчуци на вкус ако има в шкафа зехтин и малка бучка масло едно пилешко бутче поръсено със сол черен и червен пипер време за приготвяне - 5 мин. + 40 мин във фурната
имам още около 20 подобни рецепти (5 минутни). Не разбирам какъв му е проблема на "модерния изморен човек" след 8 часа в офиса
България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
Д-то знае 2 и 200 пък и всеки сам си праценЯ. Едно е да си сам, друго 2-ма, а 3-то и 4-то ако сте повече. За ден /събота напр./ може да се сготви за цяла седмица и да се напълни хладилника. Може и в кутия да се носи на раб. място. Така се пести. Но не е топло, ядеш си го сам и не е интересно. В САЩ порциите са м/у 5 и 15 долара и са ОК на грамаж. Тук са малко по-скъпи, но грамажа... Все пак си е модерно и си е друго да си за час в компания.
Много от тези заведения готвят храна с изтичащ срок от хипермаркетите, която купуват на ниска цена. Всякакви полуфабрикати и меса. Затова ако не познавам заведението, вземам постно.
Измиваш картофите, нарязваш ги през средата и ги слагаш с "дупетата" надолу в една омазнена тава. Сипшваш вода. Слагаш чесън по избор. Поръсваш с подправки по избор. Слагаш във фурна на 180 градуса. След 40-50минути имаш готови картофи. Бъргът - вземаш готово кюфте от Лидл, някакво телешко. Загряваш си чугунения тиган, слагаш кюфтето, но не го пържиш в мазнина. Каот изглежда, че вече не е сурово се слага в тенджера с капак да отпочине 5-10 минути. Междувременно мяташ нарязана глава лук на шайби и я грилваш, после и тя в тенджерата. Едно халуми от Лидл, бам в тигана, няколко минути и ядеш с другите неща. Както се казва, и по заведенията готвят със същите продукти каквито има в магазините. В доста ресторанти дори се готви от полуфабрикати с помощта на микровълновата. Наливното вино пък е от същите кутии, които може да си купиш в магазина. Та в този ред на мисли повечето "ресторанти" са закусвани. Малко са ресторантите с кулинарите постижения, които вече си струва да се опита. Другото е чешмяна вода в лъскава опаковка и премиум цена.
Няма лошо, това е моделът от древността, като гостилниците в Помпей, пак на тави, ама топлят с огън. Само да наемат турски готвачи, кадъна-консултант или други близкоизточни, за да не издокарат столски вкус от ТОХ.
Само минавам да кажа, че "храната" от топлата витрина на Била е абсолютен кошмар. Не знам какъв е тоя готвач, дето е одобрил рецептите, но всичко, което съм пробвала, е абсолютна гадост. Дори кебапчетата и задушените картофи.
Some say the end is near,
Some say we'll see Armageddon soon,
I certainly hope we will,
I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
Мда. Освен това ако се храниш така не ти трябва кухня. Една фурна струва ~500 лв, един котлон ~300 лв. Дотук 800 лв. Я колко храна може да купиш с тия пари. 🤣
"Сини, червени, зелени — заедно ако се обединят, страната веднъж завинаги ще се оправи".
(баба Ванга)
Фен съм на домашната храна и, без да се хваля, съм добър готвач. Бил съм във всякакви ресторанти в доста държави, от супер скъпарски, до селски тип хоремаг, и мога да кажа, че местата с наистина добра кухня се броят на пръстите на едната ми ръка.
Щавенето е по две направления: цени и качество. Ако е относително качествено - цените са високи, ниско качество - ниски цени.
При всички положения на "топла витрина" не можеш да се нахраниш под 5 лева. Стигал съм до 3, но ядеш боклуци. В заведения не мига да си позволя този "лукс".
А, да не забравя: един дюнер, с който можеш да се нахраниш е поне 7 лв.
Ето и моя любима, бърза рецепта. Обелват се и се нарязват няколко картофа. Варят се за 10 минути и още докато са горещи се пюрират. За по-лесно използвам пасатор. Към готовото пюре добавям сирене и го поставям в тава. Правят се няколко "гнезда" в сместа и във всяко се чука по едно яйце. Пече се в предварително нагрята фурна за 10-тина мин. Общо време, за подготовка и готвене - 30 мин. Много е вкусно:-))
Притеснява ги планирано отваряне на пицария на мястото на аптека в съседство и се удивляват, че няма регулации за това по примера на Виена, откъдето имат впечатление, че се определя административно на каква територия какъв тип и колко заведения може да има.
Имам предложение за тях - като не им харесва София и дават за пример Виена (?!), що не вземат да преместят бизнеса си там, даже директно до Карл-Маркс-Хоф, ако искат.
Или пък не, забравих - на подобни места други вече са се настанили на "хранилката" и ще трябва да чакат някой да затвори, умре или фалира, за да им разрешат "административно" :-)
Просто правило - не ги гледай какви локуми разтягат, виж ги какво правят: като са вътре, искат да има бариера пред влизането на нови играчи, като са отвън - търсят свободния пазар :-)
Просто се излагат се с тези сметки на дребно, представени като светена вода "от Европата".
I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it
https://archive.org/details/cu31924027451032/page/n228/mode/2up
Забравяш, че ти трябва помещение за кухня. Колко евро на квадрат върви това...изобщо, градът не е достатъчно уплътнен, докато всички не живеят в едноспалени ниши и не се хранят само от хранилки.
Добре, че сте снимали супатерията на Дондуков, отдавна се каня да им пиша, да се възмутя - очевидно набраха много клиентела с времето, а тоалетните им са все така мърляви както, когато започнаха. Алчност!
10+ лв за нещо на крак по обед- не, благодаря. кварталния китайски и той се изтарикати и не продава малки порции: някакъв ориз и 2 вида мЯсо само 40 кинта :(. пицарията на която съм клиент поне от 10 години вдигна цените до небесата, а свали грамажа нещо.
Много рядко купуваме готова храна . Последно време ме домързява да готвя много засукани рецепти и открих една проста която всички в къщи обичат Мятам в едно глинено гърне няколко пържоли , глави лук моркови и картофи на две ...Половин час преди да ги извадя махам капачето на гърнето за да се запекат зеленчуците и да придобият загар .. Хем е здравослно щото няма пържене хем има и протеин и въглехидрати и витамини
Кухнята може да я направиш спалня и да я даваш под наем. В крайна сметка, както казваш, това са няколко десетки хиляди лв, изчислени цена на кв. м. 😊 А с парите от наема да си купуваш храна. 😊 Освен това, вместо да губиш 1 час за готвене, може за тоя 1 час да поработиш и да изкараш 20 кинта. 10 лв да ти е храната, пак си 10 лв. на далавера. 🤣
"Сини, червени, зелени — заедно ако се обединят, страната веднъж завинаги ще се оправи".
(баба Ванга)
Ми не. За 18 кинта порция крилца - да си летят с тях. Или супа за шест кинта паницата. За 10 лева ще направя цяла тенджера и ще има пет порции в нея. Готвене вечер или сутрин преди работа (в зависимост от смените) и това е. А и колко е трудно да се научиш да готвиш картофи, ориз или някакво месо. Айде, пържени кюфтета е ад, щото смърди два дни после - също както рибата
Колега, пазаруването на готова храна е начин на мислене, мода и гъзария, много е куул да споменеш пред приятели или в офиса, че си надраснал битовизма и харчиш по 20-30 кинта на ден за храна, това те слага в друга категория.
Не искам да засягам никого , но от снимките веднага ми се набиват някои грешки в готовата храна.Огромна част о т топлите витрини не струват. Има е дна дебеле кулинарна книга по общестено хранене. последно издавана през 1981. Трябва са се прочете.Има си особен ред- заготовки , гответе , пропорции , добив , калории и т.н Да готвиш за много хора в тави няма нищо общо с готвенето в къщи. Ама нищо.Освен еднаквите продукти.А иначе супите са трудно ястие за готвене.Сега е модерно да минеш с пасатора за крем супа и всички грешки изчезват. Абе занаят си е
На всички форумци от София горещо препоръчвам ресторантчето "При Съби" в зеленчуковата борса Слатина! Огромни порции, разнообразно и богато меню, три модела супи, пет салати, скара всякаква. За 10 лева се наяждаш като попско дете на Задушница, ял съм там десетки пъти и по-малко от десет човека опашка не съм виждал.
това е и добър начин сготвеното днес да бъде консумирано в рамките на деня, защото другият вариант е храната да се дарява
ЗАЩО??? Всеки, който разбира от кулинария ще ви каже, че на другия ден манджата е по-вкусна, защото подправките са пуснали аромата си в соса. Но разбирам, гъзарите не щат и да чуят за вчерашна манджа...
Статията е поредното доказателство, че от редакцията на „умните и красивите“ ви лъжат. Вече лъжат не само за изборни резултати и за ВСО в Украйна, но със съвети как да си харчите парите.
Повечето хора ги мързи да си сготвят нещо за 20-30 минути преди, или след работа. Това са простите факти. Точно разни офис работници и мениджърчета са основната клиантела на различни закусвални тип столове с модерни и тренди имена, за да се отличават като здравословни, гурме, или нещо подобно. Модерният ''уморен'' работник е просто едно разглезено дете със средства, нищо повече.
Мене не ме мързи да готвя, не ме и натоварва. Имам и лесни рецепти, имам и по-пипкави с време на приготвяте над 2 часа. Последните ги правя през почивните дни. Иначе си имаме квартален ресторант, по-скъпо е, но има разнообразие.
Ето и моя любима, бърза рецепта. Обелват се и се нарязват няколко картофа. Варят се за 10 минути и още докато са горещи се пюрират. За по-лесно използвам пасатор. Към готовото пюре добавям сирене и го поставям в тава. Правят се няколко "гнезда" в сместа и във всяко се чука по едно яйце. Пече се в предварително нагрята фурна за 10-тина мин. Общо време, за подготовка и готвене - 30 мин. Много е вкусно:-))
Ами аз ненапразно съм уточнил - "манджи". Скара и аламинути се ядат на момента, но манджи и печено месо /бутче или врат/ могат да се яде с дн, да не говорим за супите.
Всъщност няма смисъл да готвиш, ако си сам. Сготвяш три порции и ги ядеш два дни. Мерси ! Обичам да готвя (вид медитация) , но голяма част от консумацията на храна е компанията в която го правиш. Иначе се храниш само за да си здрав и какво ядеш не е толкова важно.
"Оценката му е, че в 95% от тези места за готова храна качеството не е високо. "Работи се с колкото може по-лош продукт - с евтини, с такива, които не са истински", казва той"
не бе, яжте ги тия помии, после да не се чудим защо сме на първите места по рак
Не знам вафлите колко струват, защото не си купувам, но кебапчетата на Била са над 1 лев бройката на редовна цена. В кварталната скара, която, уви, я затвориха, защото била незаконна, миналата есен последно бяха 1.30 бройката и бяха страхотни. Тези в Била са неописуемо гадни.
Some say the end is near,
Some say we'll see Armageddon soon,
I certainly hope we will,
I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
+1 Варен картоф + пасатор = на нещо, като лепило за плочки.
"...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
Брашно т500, сол, вода, мая. Брашното , примерно 1/2 кило се пресява, в 300мл топла вода се разтваря половин доза мая (в случая 4гр суха мая), 2-3 лъжици от брашното и минимално захар на върха на лъжичката. След 10мин като шупне леко , се смесва с останалото осолено брашно. Меси се 7-8 мин. , като се блъска 20-30пъти у плота . Оставя се покрито в купа да втасва около 2ч. Фурната се включва да загрява на 240гр, докато се оформят , грубо , 2 хлебчета. Тавата обилно наръсена с брашно се слага най долу ,2 минути преди да хвърлите вътре също обрашнените хлебчета. Печене 22-24 минути. Няма да ви се иска да купувате готов хляб повече. Ключово е гореща фурна , особено отдолу и тавата с брашно - тестото не трябва опира ламарина. Може няколко пъти, докато съвсем прегори брашното. Разбира се , най добре ако имате каменна плоча за печене.
"...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
Тате , който беше добър готвач и все той готвеше в къщи казваше : това е най неблагодарната работа режеш лук ..всич6о там ..стоиш до тенджерата 2 часа и накрая някой го опука за десет минути без да осъзнава за труда и без да благодари .А без да се нахраним няма как да се чувстваме добре и да живеем .
До коментар [#2] от "лизард":за десет кинта тенджера супа няма как, освен ако разбира се пилето не е от баба, лукът от градината, сметаната е от Милка на двора и т.н.фирата при спорадично пазаруване е доста голяма, на тенджера богата пилешка супа й трябва точно 3/4 пиле, но винаги се взима цяло.такъв бизнес хранилка (интересен термин) е много примамлив не толкова заради парите, колкото заради различните идеи, вкусове, рецепти и хора.много е интересно да се опита сготвеното от друг, аз веднага почвам да търся кусури, но почти винаги намирам нещо неоткрито и съвършено.освен това такъв бизнес е уин-уин - място за срещи и вкусна храна, на достъпни цени и не е кръчма.
не само мога да готвя, ами обичам да готвя и ценя домашната храна.
не разбирам хората дето ядат само навън или ядат основно доставена, да готвиш за себе си и близките е удоволствие (особено ако не оставяш погром и купища неизмити съдове в кухнята след себе си).
ама да хапнеш нещо вкусно набързо навън с приятели докато разцъкваш си е топ.
аз бих предпочел точно такъв тип хранилка заведение за хранене пред претенциозен ресторант, макар да не ме притеснява къде съм седнал. също така ако човек е упорит и педантичен хранилка дори изглежда топ идея за правене на семеен бизнес.
Забравя се, че добавената стойност за работата на работниците, за наема на заведението и печалбата на собственика се облагат и с ДДС. Държавата харесва това, но си е допълнително данъчно облагане.
Навремето, 70-80г на миналия век в София бяха популярни ресторантите на самообслужване. Един от първите бе на пл. Славейков, " Здравец". Там съм ял най-вкусните кърначета, татарско кюфте, телешко със зелен фасул в гювече. Имаше постни манджи и 2-3 вида супи. За пръв път се появи и наливна кока кола от машина. Манджата си я вземаш от витрина сипана, или готвачката ти сипва по избор от тавите. Масите за храна си беха с покривки и всички салтанати за удобство. Ходил съм и в "Триадица" ,срещу х-л. Рила , ама там манджата и десертите не ги биваха , ако че обзавеждането и външния изглед бяха по-луксозни.
Аз честно казано съм мързеливо същество и 90% от храненията ми са или навън, или на такива хранилки или си поръчвам доставка. Защото ако почна да готвя ще си утрепя повече време. А и така не мия тенджери и прочие. Може да е субективно но 40 тина лв на ден за такива неща мога да понеса без да роня сълзи. Разбира се, всеки си има предпочитания.
Точно! Повечето неща от менютата ги приготвям за 20 минути, с качествени пресни продукти. Ако не е ресторант с отчетливо добра кухня, не си струва разправията за маси, сервитьори, бакшиши... А заради младежите, се научих да правя бургери, дюнери, пици, само на сушито още се опъвам, не ме влече.
Зависи от тенджерата дето ще готвиш в нея. Ето ти рецепта за 4 порции пилешка супа само с прясно мляко (без яйце). Кое му е толкова скъпото?!Единственото пипкаво нещо е обезкостяването на бутчетата.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.ОK
penetrating
Рейтинг: 8304 ВеселоПървата снимка е на “Супа стар” - едно от любимите ми места за хапване набързо…
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbertлизард
Рейтинг: 529 НеутралноМи не. За 18 кинта порция крилца - да си летят с тях. Или супа за шест кинта паницата. За 10 лева ще направя цяла тенджера и ще има пет порции в нея.
Готвене вечер или сутрин преди работа (в зависимост от смените) и това е. А и колко е трудно да се научиш да готвиш картофи, ориз или някакво месо. Айде, пържени кюфтета е ад, щото смърди два дни после - също както рибата
Драгомир Дончев
Рейтинг: 63 НеутралноДа не говорим, че за мен готвенето е страхотен начин да се разтоваря след цял ден нерви в офиса. Разбирам, че не всеки го влече, но не само излиза по-евтино, но и когато сам подбереш продуктите обикновено е по-здравословно. Като знам средностатистическия бг търгаш какви гадории слага в манджите ми се отяжда...
clarkv
Рейтинг: 516 Неутрално100 гр. картофи измити, но небелени
България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110100 гр. моркови измити и остъргани
няколко скилитки чесън срязани на две - небелени
други зеленчуци на вкус ако има в шкафа
зехтин и малка бучка масло
едно пилешко бутче поръсено със сол черен и червен пипер
време за приготвяне - 5 мин. + 40 мин във фурната
имам още около 20 подобни рецепти (5 минутни).
Не разбирам какъв му е проблема на "модерния изморен човек" след 8 часа в офиса
БМЗ
Рейтинг: 1173 ВеселоГлад мори добитъка.
"Сини, червени, зелени — заедно ако се обединят, страната веднъж завинаги ще се оправи". (баба Ванга)Назад към соц-столовата. 🤣
П.П. Дневник, не можах да прочета целия текст. Това не е статия, а ДЕСЕРТация. 🙏
uhf351094494
Рейтинг: 39 НеутралноД-то знае 2 и 200 пък и всеки сам си праценЯ. Едно е да си сам, друго 2-ма, а 3-то и 4-то ако сте повече. За ден /събота напр./ може да се сготви за цяла седмица и да се напълни хладилника. Може и в кутия да се носи на раб. място. Така се пести. Но не е топло, ядеш си го сам и не е интересно. В САЩ порциите са м/у 5 и 15 долара и са ОК на грамаж. Тук са малко по-скъпи, но грамажа... Все пак си е модерно и си е друго да си за час в компания.
Убитака
Рейтинг: 420 НеутралноМного от тези заведения готвят храна с изтичащ срок от хипермаркетите, която купуват на ниска цена. Всякакви полуфабрикати и меса. Затова ако не познавам заведението, вземам постно.
alx061154739
Рейтинг: 132 НеутралноИзмиваш картофите, нарязваш ги през средата и ги слагаш с "дупетата" надолу в една омазнена тава. Сипшваш вода. Слагаш чесън по избор. Поръсваш с подправки по избор. Слагаш във фурна на 180 градуса. След 40-50минути имаш готови картофи.
Бъргът - вземаш готово кюфте от Лидл, някакво телешко. Загряваш си чугунения тиган, слагаш кюфтето, но не го пържиш в мазнина. Каот изглежда, че вече не е сурово се слага в тенджера с капак да отпочине 5-10 минути. Междувременно мяташ нарязана глава лук на шайби и я грилваш, после и тя в тенджерата. Едно халуми от Лидл, бам в тигана, няколко минути и ядеш с другите неща.
Както се казва, и по заведенията готвят със същите продукти каквито има в магазините. В доста ресторанти дори се готви от полуфабрикати с помощта на микровълновата. Наливното вино пък е от същите кутии, които може да си купиш в магазина. Та в този ред на мисли повечето "ресторанти" са закусвани. Малко са ресторантите с кулинарите постижения, които вече си струва да се опита. Другото е чешмяна вода в лъскава опаковка и премиум цена.
lil_alex
Рейтинг: 737 НеутралноДо коментар [#5] от "БМЗ":
Няма лошо, това е моделът от древността, като гостилниците в Помпей, пак на тави, ама топлят с огън. Само да наемат турски готвачи, кадъна-консултант или други близкоизточни, за да не издокарат столски вкус от ТОХ.
Хриси
Рейтинг: 1395 НеутралноСамо минавам да кажа, че "храната" от топлата витрина на Била е абсолютен кошмар. Не знам какъв е тоя готвач, дето е одобрил рецептите, но всичко, което съм пробвала, е абсолютна гадост. Дори кебапчетата и задушените картофи.
Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.БМЗ
Рейтинг: 1173 НеутралноДо коментар [#9] от "lil_alex":
"Сини, червени, зелени — заедно ако се обединят, страната веднъж завинаги ще се оправи". (баба Ванга)Мда. Освен това ако се храниш така не ти трябва кухня. Една фурна струва ~500 лв, един котлон ~300 лв. Дотук 800 лв. Я колко храна може да купиш с тия пари. 🤣
courage.tcd
Рейтинг: 543 НеутралноНевероятно гнусни. Ама народа си иска кюфтето за 50 стинки
courage.tcd
Рейтинг: 543 НеутралноФен съм на домашната храна и, без да се хваля, съм добър готвач. Бил съм във всякакви ресторанти в доста държави, от супер скъпарски, до селски тип хоремаг, и мога да кажа, че местата с наистина добра кухня се броят на пръстите на едната ми ръка.
Моето име
Рейтинг: 3090 НеутралноДо коментар [#13] от "courage.tcd":
☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠щото всички си мислят че са добри готвачи и като отворят кръчма на същото място дето предната фалира за година и половина, ще избият рибата :)
МЕСИ от Бояна
Рейтинг: 751 НеутралноЩавенето е по две направления: цени и качество.
СЛАВА НА УКРАЙНА! МАЧКАЙ РУСНЯТА и ПУТНЯТА!Ако е относително качествено - цените са високи, ниско качество - ниски цени.
При всички положения на "топла витрина" не можеш да се нахраниш под 5 лева. Стигал съм до 3, но ядеш боклуци.
В заведения не мига да си позволя този "лукс".
А, да не забравя: един дюнер, с който можеш да се нахраниш е поне 7 лв.
parol
Рейтинг: 1042 НеутралноЕто и моя любима, бърза рецепта. Обелват се и се нарязват няколко картофа. Варят се за 10 минути и още докато са горещи се пюрират. За по-лесно използвам пасатор. Към готовото пюре добавям сирене и го поставям в тава. Правят се няколко "гнезда" в сместа и във всяко се чука по едно яйце. Пече се в предварително нагрята фурна за 10-тина мин. Общо време, за подготовка и готвене - 30 мин. Много е вкусно:-))
АБПРП - Активен борец против рашизма и путинизмаhick
Рейтинг: 228 НеутралноИмам предложение за тях - като не им харесва София и дават за пример Виена (?!), що не вземат да преместят бизнеса си там, даже директно до Карл-Маркс-Хоф, ако искат.
Или пък не, забравих - на подобни места други вече са се настанили на "хранилката" и ще трябва да чакат някой да затвори, умре или фалира, за да им разрешат "административно" :-)
Просто правило - не ги гледай какви локуми разтягат, виж ги какво правят: като са вътре, искат да има бариера пред влизането на нови играчи, като са отвън - търсят свободния пазар :-)
Просто се излагат се с тези сметки на дребно, представени като светена вода "от Европата". I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it https://archive.org/details/cu31924027451032/page/n228/mode/2up
lil_alex
Рейтинг: 737 НеутралноДо коментар [#11] от "БМЗ":
Забравяш, че ти трябва помещение за кухня. Колко евро на квадрат върви това...изобщо, градът не е достатъчно уплътнен, докато всички не живеят в едноспалени ниши и не се хранят само от хранилки.
Loco Motion
Рейтинг: 225 НеутралноДобре, че сте снимали супатерията на Дондуков, отдавна се каня да им пиша, да се възмутя - очевидно набраха много клиентела с времето, а тоалетните им са все така мърляви както, когато започнаха. Алчност!
dobrevk
Рейтинг: 91 НеутралноНова мода и тя ще мине :)
chasovnik
Рейтинг: 456 Весело10+ лв за нещо на крак по обед- не, благодаря. кварталния китайски и той се изтарикати и не продава малки порции: някакъв ориз и 2 вида мЯсо само 40 кинта :(.
пицарията на която съм клиент поне от 10 години вдигна цените до небесата, а свали грамажа нещо.
ivo
Рейтинг: 931 НеутралноХората искат евтино и вкусно ядене - не мога да повярвам!
Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!viktori
Рейтинг: 76 НеутралноМного рядко купуваме готова храна .
Последно време ме домързява да готвя много засукани рецепти и открих една проста която всички в къщи обичат
Мятам в едно глинено гърне няколко пържоли , глави лук моркови и картофи на две ...Половин час преди да ги извадя махам капачето на гърнето за да се запекат зеленчуците и да придобият загар ..
Хем е здравослно щото няма пържене хем има и протеин и въглехидрати и витамини
uq
Рейтинг: 1370 ВеселоИнфлацияаааа бедни смеееее, няма какво да ядеееем,умирамееее
БМЗ
Рейтинг: 1173 НеутралноДо коментар [#18] от "lil_alex":
"Сини, червени, зелени — заедно ако се обединят, страната веднъж завинаги ще се оправи". (баба Ванга)Виж как ги схващаш нещата. 😊
Кухнята може да я направиш спалня и да я даваш под наем. В крайна сметка, както казваш, това са няколко десетки хиляди лв, изчислени цена на кв. м. 😊 А с парите от наема да си купуваш храна. 😊
Освен това, вместо да губиш 1 час за готвене, може за тоя 1 час да поработиш и да изкараш 20 кинта. 10 лв да ти е храната, пак си 10 лв. на далавера. 🤣
Toshko Afrikanski
Рейтинг: 178 НеутралноКолега, пазаруването на готова храна е начин на мислене, мода и гъзария, много е куул да споменеш пред приятели или в офиса, че си надраснал битовизма и харчиш по 20-30 кинта на ден за храна, това те слага в друга категория.
Toshko Afrikanski
Рейтинг: 178 ВеселоДо коментар [#10] от "Хриси":
Дори кебапчетата
Хриси, какво качество очакваш от МЕСЕН продукт с цена по-ниска от на една фафла?
В Билла стават само посните сарми с кисело зеле.
Toshko Afrikanski
Рейтинг: 178 ВеселоДо коментар [#15] от "МЕСИ от Бояна":
А, да не забравя: един дюнер, с който можеш да се нахраниш е поне 7 лв.
7 кинта е големият дюнер, който е почти половин кило, тебе половин кило ли те засища?
djb95
Рейтинг: 397 НеутралноНе искам да засягам никого , но от снимките веднага ми се набиват някои грешки в готовата храна.Огромна част о т топлите витрини не струват. Има е дна дебеле кулинарна книга по общестено хранене. последно издавана през 1981. Трябва са се прочете.Има си особен ред- заготовки , гответе , пропорции , добив , калории и т.н
Да готвиш за много хора в тави няма нищо общо с готвенето в къщи. Ама нищо.Освен еднаквите продукти.А иначе супите са трудно ястие за готвене.Сега е модерно да минеш с пасатора за крем супа и всички грешки изчезват. Абе занаят си е
Toshko Afrikanski
Рейтинг: 178 ВеселоНа всички форумци от София горещо препоръчвам ресторантчето "При Съби" в зеленчуковата борса Слатина!
Огромни порции, разнообразно и богато меню, три модела супи, пет салати, скара всякаква.
За 10 лева се наяждаш като попско дете на Задушница, ял съм там десетки пъти и по-малко от десет човека опашка не съм виждал.
хм
Рейтинг: 1683 НеутралноДо коментар [#2] от "лизард":
за десет кинта тенджера супа няма как, освен ако разбира се пилето не е от баба, лукът от градината, сметаната е от Милка на двора и т.н.
фирата при спорадично пазаруване е доста голяма, на тенджера богата пилешка супа й трябва точно 3/4 пиле, но винаги се взима цяло.
такъв бизнес хранилка (интересен термин) е много примамлив не толкова заради парите, колкото заради различните идеи, вкусове, рецепти и хора.
много е интересно да се опита сготвеното от друг, аз веднага почвам да търся кусури, но почти винаги намирам нещо неоткрито и съвършено.
освен това такъв бизнес е уин-уин - място за срещи и вкусна храна, на достъпни цени и не е кръчма.
Toshko Afrikanski
Рейтинг: 178 Неутралнотова е и добър начин сготвеното днес да бъде консумирано в рамките на деня, защото другият вариант е храната да се дарява
ЗАЩО???
Всеки, който разбира от кулинария ще ви каже, че на другия ден манджата е по-вкусна, защото подправките са пуснали аромата си в соса.
Но разбирам, гъзарите не щат и да чуят за вчерашна манджа...
hrx16647690
Рейтинг: 245 ГневноСтатията е поредното доказателство,
че от редакцията на „умните и красивите“ ви лъжат.
Вече лъжат не само за изборни резултати и за ВСО в Украйна,
но със съвети как да си харчите парите.
До коментар [#2] от "лизард":
До коментар [#3] от "Драгомир Дончев":
Just another guy
Рейтинг: 10 НеутралноПовечето хора ги мързи да си сготвят нещо за 20-30 минути преди, или след работа. Това са простите факти. Точно разни офис работници и мениджърчета са основната клиантела на различни закусвални тип столове с модерни и тренди имена, за да се отличават като здравословни, гурме, или нещо подобно. Модерният ''уморен'' работник е просто едно разглезено дете със средства, нищо повече.
Toshko Afrikanski
Рейтинг: 178 НеутралноДо коментар [#34] от "Just another guy":
+++
Моето име
Рейтинг: 3090 НеутралноДо коментар [#32] от "Toshko Afrikanski":
☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠е това важи осовно за някои супи и яхнии, вчерашните салати са доста гадни обикновено :) Иначе обичам изстинала пица също, не знам защо.
pamela
Рейтинг: 2705 НеутралноМене не ме мързи да готвя, не ме и натоварва. Имам и лесни рецепти, имам и по-пипкави с време на приготвяте над 2 часа. Последните ги правя през почивните дни.
Иначе си имаме квартален ресторант, по-скъпо е, но има разнообразие.
courage.tcd
Рейтинг: 543 НеутралноИзвинявай, ама НИКОГА не доближавай пасатор до варени картофи.
Toshko Afrikanski
Рейтинг: 178 ВеселоДо коментар [#36] от "Вашият профил":
Ами аз ненапразно съм уточнил - "манджи".
Скара и аламинути се ядат на момента, но манджи и печено месо /бутче или врат/ могат да се яде с дн, да не говорим за супите.
Vassil Stoychev
Рейтинг: 1347 НеутралноДо коментар [#34] от "Just another guy":
Всъщност няма смисъл да готвиш, ако си сам. Сготвяш три порции и ги ядеш два дни. Мерси ! Обичам да готвя (вид медитация) , но голяма част от консумацията на храна е компанията в която го правиш. Иначе се храниш само за да си здрав и какво ядеш не е толкова важно.
courage.tcd
Рейтинг: 543 НеутралноНа 90% от народа изобщо не му пука кво яде, важно е да е много и да има мръвка.
Vassil Stoychev
Рейтинг: 1347 НеутралноДо коментар [#11] от "БМЗ":
Абе от кога не сте влизали в магазин за техника?
Фурна с котлони, Готварска печка Muhler mn-4809, 48l - 259 лв.
https://www.emag.bg/furna-s-kotloni-gotvarska-pechka-muhler-48l-mn-4809/pd/D38V5WBBM/
Електрическа готварска печка ELITE EFC-6060 - 455 лв.,
https://www.emag.bg/elektricheska-gotvarska-pechka-elite-efc-6060-71534/pd/D0SGY2BBM/?X-Search-Id=33f76238e9a6132f770f&X-Product-Id=15353007&X-Search-Page=1&X-Search-Position=48&X-Section=search&X-MB=0&X-Search-Action=view
Електрическа тенджера Muhler MLC-5020 - 85 лв.
https://elektricheska-tendzhera.pazaruvaj.com/muhler/mlc-5020-p835000494/
carmello
Рейтинг: 1249 Весело"Според нея при днешните цени, ако човек живее сам, е по-евтино да се нахрани наготово, вместо да готви"
аха, 2 черпака супа за 7 лева, невероятно по- евтино е
carmello
Рейтинг: 1249 Неутрално"Оценката му е, че в 95% от тези места за готова храна качеството не е високо. "Работи се с колкото може по-лош продукт - с евтини, с такива, които не са истински", казва той"
не бе, яжте ги тия помии, после да не се чудим защо сме на първите места по рак
Хриси
Рейтинг: 1395 НеутралноДо коментар [#27] от "Toshko Afrikanski":
Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.Не знам вафлите колко струват, защото не си купувам, но кебапчетата на Била са над 1 лев бройката на редовна цена. В кварталната скара, която, уви, я затвориха, защото била незаконна, миналата есен последно бяха 1.30 бройката и бяха страхотни. Тези в Била са неописуемо гадни.
schwimmwagen
Рейтинг: 2030 НеутралноДо коментар [#38] от "courage.tcd":
"...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."+1
Варен картоф + пасатор = на нещо, като лепило за плочки.
schwimmwagen
Рейтинг: 2030 НеутралноБрашно т500, сол, вода, мая.
"...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."Брашното , примерно 1/2 кило се пресява, в 300мл топла вода се разтваря половин доза мая (в случая 4гр суха мая), 2-3 лъжици от брашното и минимално захар на върха на лъжичката. След 10мин като шупне леко , се смесва с останалото осолено брашно. Меси се 7-8 мин. , като се блъска 20-30пъти у плота . Оставя се покрито в купа да втасва около 2ч.
Фурната се включва да загрява на 240гр, докато се оформят , грубо , 2 хлебчета. Тавата обилно наръсена с брашно се слага най долу ,2 минути преди да хвърлите вътре също обрашнените хлебчета. Печене 22-24 минути.
Няма да ви се иска да купувате готов хляб повече.
Ключово е гореща фурна , особено отдолу и тавата с брашно - тестото не трябва опира ламарина. Може няколко пъти, докато съвсем прегори брашното. Разбира се , най добре ако имате каменна плоча за печене.
Toshko Afrikanski
Рейтинг: 178 ВеселоДо коментар [#45] от "Хриси":
А, значи информацията ми е стара, миналата година бяха по 50 стинки "на промоция".
viktori
Рейтинг: 76 НеутралноТате , който беше добър готвач и все той готвеше в къщи
казваше :
това е най неблагодарната работа
режеш лук ..всич6о там ..стоиш до тенджерата 2 часа
и накрая някой го опука за десет минути без да осъзнава за труда и без да благодари .А без да се нахраним няма как да се чувстваме добре и да живеем .
antikvarno
Рейтинг: 614 ВеселоЯвно не можеш да говиш и нямаш представа от количествата продукти за една пилешка супа.🤣🤣🤣
хм
Рейтинг: 1683 НеутралноДо коментар [#50] от "antikvarno":
не само мога да готвя, ами обичам да готвя и ценя домашната храна.
не разбирам хората дето ядат само навън или ядат основно доставена, да готвиш за себе си и близките е удоволствие (особено ако не оставяш погром и купища неизмити съдове в кухнята след себе си).
ама да хапнеш нещо вкусно набързо навън с приятели докато разцъкваш си е топ.
аз бих предпочел точно такъв тип хранилка заведение за хранене пред претенциозен ресторант, макар да не ме притеснява къде съм седнал. също така ако човек е упорит и педантичен хранилка дори изглежда топ идея за правене на семеен бизнес.
alx061154739
Рейтинг: 132 НеутралноЗабравя се, че добавената стойност за работата на работниците, за наема на заведението и печалбата на собственика се облагат и с ДДС. Държавата харесва това, но си е допълнително данъчно облагане.
Sterio Ternkov
Рейтинг: 48 ВеселоНавремето, 70-80г на миналия век в София бяха популярни ресторантите на самообслужване. Един от първите бе на пл. Славейков, " Здравец". Там съм ял най-вкусните кърначета, татарско кюфте, телешко със зелен фасул в гювече. Имаше постни манджи и 2-3 вида супи. За пръв път се появи и наливна кока кола от машина. Манджата си я вземаш от витрина сипана, или готвачката ти сипва по избор от тавите. Масите за храна си беха с покривки и всички салтанати за удобство. Ходил съм и в "Триадица" ,срещу х-л. Рила , ама там манджата и десертите не ги биваха , ако че обзавеждането и външния изглед бяха по-луксозни.
block
Рейтинг: 943 НеутралноАз честно казано съм мързеливо същество и 90% от храненията ми са или навън, или на такива хранилки или си поръчвам доставка. Защото ако почна да готвя ще си утрепя повече време. А и така не мия тенджери и прочие. Може да е субективно но 40 тина лв на ден за такива неща мога да понеса без да роня сълзи. Разбира се, всеки си има предпочитания.
Toshko Afrikanski
Рейтинг: 178 НеутралноДо коментар [#53] от "Sterio Ternkov":
Тогава имаше БДС и се готвеше стриктно по рецептурника на Балкантурист - библията на храненето!
velvoofell
Рейтинг: 367 НеутралноДо коментар [#8] от "alx061154739":
Точно! Повечето неща от менютата ги приготвям за 20 минути, с качествени пресни продукти. Ако не е ресторант с отчетливо добра кухня, не си струва разправията за маси, сервитьори, бакшиши...
А заради младежите, се научих да правя бургери, дюнери, пици, само на сушито още се опъвам, не ме влече.
yabalka
Рейтинг: 422 НеутралноДо коментар [#6] от "uhf351094494":
В САЩ такива са били цените преди 10 години. Сега за 5 долара късмет да намериш нещо. Под 15 долара даже не можеш
Vassil Stoychev
Рейтинг: 1347 НеутралноДо коментар [#50] от "antikvarno":
Зависи от тенджерата дето ще готвиш в нея. Ето ти рецепта за 4 порции пилешка супа само с прясно мляко (без яйце). Кое му е толкова скъпото?!Единственото пипкаво нещо е обезкостяването на бутчетата.
https://www.1001recepti.com/recipe/?recipe_id=3572-vkusna-pileshka-supa-s-kartofi-fide-i-zastroika-ot-priasno-mliako