Президентските избори през годините в графики

Четиримата пряко избрани президенти на България досега - Петър Стоянов, Желю Желев, Росен Плевнелиев и Георги Първанов (отляво надясно). Победителят на последните избори - Румен Радев, предстои да встъпи в длъжност през януари 2017 г.<br /><br />Снимката е от заседание на Съвета на президентите.

© Георги Кожухаров

Четиримата пряко избрани президенти на България досега - Петър Стоянов, Желю Желев, Росен Плевнелиев и Георги Първанов (отляво надясно). Победителят на последните избори - Румен Радев, предстои да встъпи в длъжност през януари 2017 г.

Снимката е от заседание на Съвета на президентите.Избирателната активност в първия тур на отминалия президентски вот е най-високата за този тип избори от началото на новото столетие, а гласуването през 2011 г. е абсолютен рекордьор по брой на недействителните бюлетини за всички президентски избори.


По брой действителни гласове на решаващия втори тур новоизбраният държавен глава Румен Радев изпреварва предшествениците си Георги Първанов и Росен Плевнелиев и заема трето място в класацията на пряко избраните президенти, нареждайки се след Желю Желев и Петър стоянов.


Това показва сравнение на данните на Централната избирателна комисия (ЦИК) за президентските избори от 1992 г. досега. Ето в графики избирателната активност действителните и недействителни гласове, както и гласуването по области в страната на втория изборен тур (данните в картата са за последните три избора, които са достъпни онлайн).


Избирателна активност:

Действителни гласове:

Недействителни гласове:

Гласуване по области:


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK