Росен Владимиров: Ще търся диалог с общината

Областният управител на София пред "Дневник"

Росен Владимиров е роден през 1967 г. в Перник. През 1992 г. завършва право, до 1995 г. работи в Софийска адвокатска колегия. Занимавал се е предимно с проблеми, свързани със собствеността, строителството и реституцията. През 1995 г. започва работа като юрист-експерт към управление "Банков надзор" в БНБ. През 1999 г. е избран за заместник-председател на Фонда за гарантиране на влоговете. Четиригодишният му мандат на тази длъжност продължава и в момента, като Владимиров смята да я съвместява с поста областен управител. Женен, с дъщеря на 11 години. Живее в наследствена къща край Перник.

Вече няколко дни сте на поста областен управител на София. Имате ли вече преценка какво е състоянието на областта?


- Все още не бих могъл да преценя какво е състоянието на областта. Опитвам се да се запозная в детайли с всяко едно от направленията, в които работи администрацията. Правя първи стъпки в тази насока, защото обемите на работата са огромни. Разпоредил съм извършването на анализ на цялата дейност до този момент и това ще стане предмет на отчет, който ще бъде предоставен на Министерския съвет.

Успяхте ли вече да се срещнете с кмета Стефан Софиянски или поне да разговаряте с него по телефона? Кметът като че ли подкрепяше повече кандидатурата на Светлана Гебрева.

- Не съм се срещнал още и не съм разговарял с кмета. Все още нямам информация дали се е върнал от отпуск. Относно неговите предпочитания към Гебрева така изглеждаше от статиите в пресата.

Какъв вид отношения смятате да установите със Столична община?

- Смятам да установя с общината отношения в рамките на закона и на основата на превенцията, т.е този тип отношения, които да се предхождат от разговори и търсене на съвместното решаване на проблемите, на основата на екипността, добронамереността. Едва когато няма никакво съгласие, тогава може би ще търся някакво формално правно решаване на споровете. Смятам обаче да не допускам компромиси на интереси, ако разбира се, законът не го позволява. Като под интерес разбирам държавен или общински.

Смятате ли, че правомощията на областните управители са достатъчни, за да се защитят интересите на държавата и да е коректив на местната власт?

- Все още не съм упражнил докрай правомощията си и не мога още да преценя. От пръв поглед отговорът на този въпрос изглежда "да", но винаги може да се желае и още.

Вие сте юрист, ще преразгледате ли всички съдебни дела, които областната управа води в момента?

- По принцип съм длъжен да направя преглед на всичко, сторено до момента. Това ни най-малко обаче няма да бъде реваншизъм. Ще създам комисии, които да прегледат работата и да я констатират. Разпоредил съм да ми бъде изготвена статистика за всички имоти на областната управа, като ще искам справка и за състоянието им и правния статус - дали са отдадени под наем, дали са продадени и дали са в процес на някакви спорове. Вече се запознах и с документите по едно от делата, които областната управа води срещу Столична община за езерото Ариана. Там става въпрос за неправомерно актуване на част от имот, държавна собственост, като общинска. Актът е атакуван в съда като незаконосъобразен и попада под Закона за защитените територии. Смятам да се срещна с кмета Стефан Софиянски и да потърся извънсъдебно решение на проблема. За да бъде балансирано решението на спора, ще привлека като страна и Министерството на екологията.

Ще продължите ли да организирате търгове за продажба на държавно имущество срещу компесаторни записи?

- Смятам, че тези продажби не са най-добрият и прецизен подход. Самият факт, че с тези компенсаторки се извършват нередни неща, за което съм чувал, означава, че има нещо нередно. Това означава, че общественият и държавните интереси не са добре балансирани. Решението в тази насока предстои да се прецизира. Налага се правителството да изготви и национална политика по въпроса за компенсаторните записи, защото това е проблем в цялата страна.

Наскоро избухна скандал с продажбата на държавни апартаменти срещу компенсаторни записи на ниски цени на бивши министри и служители на министерства, смятате ли да преразгледате подобни сделки?

- Със сигурност ще проуча тези сделки и ако забележа някаква нередност, ще търсим решение.

Предвиждате ли кадрови промени в администрацията?

- Това, което мога да кажа, е, че двамата заместници на моя предшественик Васил Маринчев са подали оставки. Единият от тях е в болнични, доколкото разбрах, има сериозен здравословен проблем и сега съм абсолютно сам. Иначе структурата е определена в правилника, определен е щатът и той е почти изцяло зает. Работя с наличния потенциал от хора и първото ми впечатление е, че са добри специалисти.

Откога сте член на ДПС?

- От началото на тази година, във връзка с изборите бях поканен да участвам в тях от името на ДПС. До този момент не съм се занимавал с политика.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK