Бойко Борисов: Аз не съм сикаджия

Г-н Борисов, преди време казахте, че силовите групировки не бива да се наричат така, а търговски дружества, както са регистрирани по Търговсикя закон.

- Какво означава силова групировка, кой е дал такова определение?

За нас е важно отношението ви към тези субекти, които навремето рекетираха. Не се ли опасявате от едно негативно обществено мнение в тази връзка? Знаете какъв имидж имат тези фирми.


- Притеснява ме, че до този момент не е направено нищо по този въпрос. За да си битуват, те са се разбирали с някого.

А може би са се разбирали с МВР?

- Не знам такова нещо. Аз лично меря нещата с един аршин.

Става дума за това, че хора около СИК непрекъснато са взривявани, стреляни и убивани. Явно има война.

- Всеки ден ставаше такова нещо и съм се възмущавал - не само от СИК, но и от цялата палитра на бизнеса.

Твърдите, че охранителите са в "разкрачено положение" в сравнение с полицаите. Да разбираме ли, че ще промените нещо в отношението на МВР към охранителите?

- Естествено. Трябва да се помага да се създават работни места.

Охранителните фирми конкуренция ли са на полицията?

- Не, напротив. Полицията има много работа и трябва да си я върши, докато те са в сферата на услугите.

А биха ли могли да работят заедно в някои отношения?

- Могат да се ползват за агентурен апарат. Охранителните фирми са на улицата, те са на пулса, знаят и разбират много.

Вярна ли е информацията, че Румен Николов-Пашата ви е кум?

- Не е вярна, моят кум се казва Гошо и с това приключваме темата. Румен беше най-добрата барета до 1990 г., национален състезател в каратето - взех го от гребането. Аз съм му бил треньор. Аз съм го контролирал него, не той мен. Това са човешки неща, интимни, лични.

Бихте ли предприели някакви мерки относно оперативната работа на полицията?

- Нека да стане факт назначението ми и тогава ще говоря.

А за работата на КАТ - стават зверски катастрофи всеки ден.

- Природата се намира в деликатно равновесие. Щом се наруши равновесието, нещо става.

Тоест смятате, че в МВР е нарушено равновесието?

- Според мен между закон и служители има нарушено равновесие.

Защо все пак приехте да станете главен секретар?

- Нямах никакво желание да ставам главен секретар. Имам участие в много фирми. Слагам си главата в торбата. Да не мислите, че не знам, че ще ме атакуват на тази тема, че Румен ми е бил приятел и състезател навремето?

И вместо медиите да ме подкрепят, да продкрепят и царя, да подкрепят всичко, за да се промени нещо - пишат кой бил кум, кой бил сват... Дайте ми кредит на доверие, изчакайте ме 15-20 дена, не искам 800 дни, да видите как ще си върша работата. И тогава да говорим.

Стоейки зад гърба му, не бяхте ли негов гард?

- Бодигард звучи като на Уитни Хюстън бодигардът.

Имената ви фигурират в търговския регистър в общи фирми с много хора.

- През 1995-96 г. се мъчехме заради карате спорта. Никой не даваше един лев за тази федерация. Искахме да го спасим и се събирахме антагонистично настроени врагове само и само нещо да направим да запазим каратето. Аз не съм сикаджия - това мога да го кажа с цялата си отговорност. Охранявам половината държава - и "Мобилтел", и "Лукойл", и Славчо Христов, и всички, които са били застрашени. И "Булинс", и "Ай Джи Ем", и Националната банка на Гърция...

Твърдите, че нямам оперативен опит. В сравнение с кого? Емануил Йорданов ли има повече оперативен опит? Или Начев? Или Виктор Михайлов? Или когато съм командвал служителите на пожарната именно в оперативната служба? Или някой ми е командвал фирмата?

На царя му казах още преди месец, когато ставаше въпрос за главен секретар, че не искам нищо, защото ще започнат да пишат глупости и ще ме извадят от равновесие. И тъй като и в момента гражданите са рекетирани от махленските бригади, всеки ден стават взривове, убийства и катастрофи... Царят ли го донесе това или ние си го направихме? Народът полудя!

За мен няма партии, няма групировки. Има единствено само личности. И докато в България не започнем да си ценим личностите, докато не спрем да омаскаряваме всеки, качествените хора няма да искат да се занимават с политика. И през пет месеца ще говорим за избори.

Ако ние заедно не си помогнем, няма кой да ни помогне. Когато хората ми честитят, им казвам: не ми честитете, аз отивам запас. Отивам да се занимавам с тази бъркотия.

Какво значи това?

- Това, което виждате в криминалните сводки. Искам да има прозрачност, защото медиите са гражданският контрол. И да започнем да наричаме нещата с истинските им имена каквото и да ни струва това.

Никога не съм мислил, че ще се върна на държавна работа и не бих се върнал никога, ако не е премиерът. Аз съм принципен човек и знам, че когато съм охранявал и Тодор Живков, и Самаранч, и царя, като си поема клиента, не ме интересува нищо друго. Главният секретар на МВР е работникът - този, който трябва да респектира и полицаите, и бандитите. Трябва да накараме гражданите като видят полицай, да се респектират от него, не само да му го търсят за помощ.

Ще успеете ли да направите това?

- Ще успея, ако вие стоите зад мен. Ако можем да го внушим с медиите и цялата власт, която имате. Защото вие сте първата сила, не сте четвъртата. Аз съм биткаджия и само добро съм правил. Защитил съм стотици хора от бандитите. Винаги съм бил на границата, затова са ме обирали, крали, взривявали. Знам къде е истината. Народът полудя поради тази безнаказаност.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK