Христо Данов, председател на Конституционния съд: Националната сигурност изисква да се жертват права

Г-н Данов, какво мислите за намерението за промяна в Закона за чужденците, с която може да се даде право на лица като Майкъл Чорни да обжалват пред съда заповедта, с която са изгонени от страната?

- Моето лично мнение като бивш министър на вътрешните работи е, че колкото повече хора имат достъп до факти, свързани с националната сигурност, толкова повече е заплашена тайната на тези данни. Ако съдът трябва да решава въпроса, това на практика означава, че пред него трябва да се представи цялото досие на дадено лице от службата за сигурност. Така много лесно ще може да се разберат източниците на информацията и конкретни сведения защо е изгонено лицето. Оттук цялата секретност и поверителност, с които е свързано наблюдението на неговата дейност, ще се обезсмислят. В протокол № 7 на Комисията по правата на човека е посочено, че обжалването може да става пред съдебен или подобен орган. В нашия закон е предвидено заповедта, с която на лицето е отнето правото на пребиваване, да се обжалва пред министъра на вътрешните работи. Поради спецификата на такива сложни проблеми, свързани с националната сигурност, това не е единственият закон, в който не е предвидено обжалване по съдебен път. В правителствения законопроект за защита на класифицираната информация, който предстои да бъде приет, също е посочено, че отказът за достъп до секретна информация не подлежи на съдебен контрол.

Министърът на правосъдието Антон Станков изказа мнение, че трябва да има право на обжалване пред съда.


- Не искам да кажа нищо лошо срещу министъра, той е съдия и има право на тази позиция, но не подозира колко опасно е това. В качеството на министър на вътрешните работи съм разбрал каква опасност се крие при разкриването на поверителна информация между хора, които не са свързани с отговорността, която носят в подобни случаи службите за сигурност.

Защо според вас отново се заговори за казуса "Чорни"?

- Нямам представа. Не съм вътре в политика. Но ще ви кажа, че след ударите в САЩ всяка държава първо гледа интересите на националната си сигурност. Борбата с тероризма ще доведе до ограничаване на индивидуалните права на гражданите. Например в момента във Великобритания правителството по силата на съюзническите си задължения към САЩ е отменило приложението на всички конвенции, свързани с човешките права. А България доскоро беше една съвсем разградена държава. В крайна сметка смятам, че в името на националната сигурност държавата може да жертва правата на едно или друго лице.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK