Максим Сираков: Ако очакваме големи инвеститори, не може да внасяме социални елементи в сделките

След приватизацията на миноритарен пакет от "Булгартабак холдинг" на фондовата борса делът на частните акционери достигна 20% от капитала. От тях общо около половината притежават Сибанк и нейни клиенти и доброволния пенсионен фонд "Алианц България". В управителния съвет на холдинга беше избран един техен представител - юристът на "Сибанк" Евгени Пальов. Другият кандидат беше изпълнителният вицепрезидент на "Алианц" Максим Сираков.

- - -

В: Как преценявате стратегията за приватизация на "Булгартабак" от гледна точка на миноритарните акционери?


- Мисля, че е правилна. Стратегията трябва да доведе до добри сделки в бъдеще, от които да спечелим и ние, миноритарните акционери. Внасянето на социални елементи в едни търговски сделки със сигурност нанася вреда. Това не значи, че няма механизми, при които да бъдат защитени работещите в "Булгартабак" и тютюнопроизводителите.

Когато искаме да продадем заводи на чуждестранни, големи инвеститори, не можем да внасяме такива социални елементи. Според мен най-добрата защита за работещите е добрата икономическа сделка. Ако се подпишат добри приватизационни договори, правата на служителите ще бъдат по-добре защитени, отколкото ако се налагат предварителни условия.

В: Какви са начините, които може да използвате за защита на вашите интереси, ако се наложи?

- Ние търсим активно присъствие в управлението на холдинга, за да имаме поглед за това как се развиват нещата и информация за решенията, които ще се вземат. Ако се наложи, може да прибегнем и до съдебни дела, каквото право ни дава Законът за публичното предлагане на ценни книжа, но само ако има конкретен казус. В момента обаче не ми идва наум явна причина за това.

В: Добре ли ще бъде част от парите от приватизацията да се използват за социални плащания в системата на "Булгартабак"?

- Може би е нормално част от приходите да се изразходват по такъв начин. Това може да бъде осъществено само в рамките на добрите управленски решения. Директорите на холдинга трябва да вземат най-добрите решения във връзка с приходите от приватизация. В тези рамки средства могат да бъдат насочвани за решаване и на социални проблеми.

В: Как гледате на идеята пари да отиват за оздравяване на дружества в тежко финансово положение?

- Вероятно има смисъл. Знам, че някои от заводите са в много добро състояние и могат да бъдат приватизирани добре, а други са с лоши финансови показатели и трябва да бъдат преструктурирани и да се подобри мениджмънтът. Може би една от задачите на холдинга ще бъде да насочва част от получените средства към оздравяване на такива предприятия.

Ако холдингът се управлява добре и следва хубава стратегия, няма опасност тези пари да изтекат напразно и фабриките да фалират година или две по-късно. Ако обаче взема лоши решения и насочва ресурсите в грешна посока и към неподходящи дружества, може да се загубят пари. Всичко е въпрос на управление на "Булгартабак".

В: Каква е визията ви за бъдещето на холдинга след продажбата на основните му заводи?

- Това е от по-важните въпроси за стратегията. Ако гледаме към по-далечното бъдеще, е реално да се стигне до ликвидация на "Булгартабак", при положение че няма останали неуредени въпроси и е направена приватизация на всички фабрики. В един момент може да се окаже, че холдингът е изпразнен от съдържание. Тук е въпрос обаче на по-точна стратегия, а ние не сме много навътре в нещата около нея.

В: Има ли вариант за приватизация на държавните 80% от холдинга?

- Струва ми се, че това може да стане чак към края на пътя, не е ясно какво ще стане дотогава. Трябва да се запознаем по-конкретно със стратегията, за да има ясно становище по въпроса.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK