Божидар Абрашев: Само премиерът може да ми каже да си ходя

Миналата седмица министърът на културата Божидар Абрашев беше обвинен, че е преговарял с турската компания МNG за превръщане на Галерията за чуждестранно изкуство в София в хотел. На 23 април, в разгара на скандала министърът замина за Швейцария на концерти на "Мистерията на българските гласове". В неделя вечерта той се върна от Женева и веднага се съгласи да даде интервю за "Дневник" - рано сутринта в понеделник, и то у дома си. Първите му думи бяха: "Не се крия и няма нищо за криене."

- - - - - - - - -

В: Г-н министър, добре дошъл от Швейцария. Какво правихте там в момент, когато в България непрекъснато се говореше за вас?


- Бях в Женева на концерти на "Мистерията на българските гласове". Събитието беше организирано от фондация "Кристина", която се ръководи от българката Боряна Статкова. Тя подпомага деца в неравностойно положение. Преди месеци бях поканен за патрон на концертите, които бяха благотворителни, и оттогава датира обещанието ми за присъствие. Концертите се проведоха в църквата "Св. Кръст" и преминаха при невероятен успех. Поздравих на сцената изпълнителите и благодарих на г-жа Статкова, която направи концертите с лични средства. Аз бях в Женева на нейни разноски, само хотелът беше платен от Министерския съвет.

В: Трябва да отговорите на много въпроси относно турската фирма MNG, изготвила проектите за реконструкцията на Галерията за чуждестранно изкуство в хотел. Как установихте контакт с нея?

- Представители на фирмата поискаха среща с мен. Казаха ми, че имат интерес да инвестират в наши културни проекти, и се съгласих да ги приема. Те заговориха за терен, който наричаме "Обект 500" и следва да се превърне в музей на изкуството, или български Лувър. Тази идея не е моя, а на предходното правителство. Има и разработен проект на архитектите баща и син Николови. Аз исках да го доведа докрай.

Турската фирма, която се занимава със строителна дейност в Анталия, предложи да се запозная на място с дейността й. Екип от министерството на културата начело с мен, зам.-министър Бисера Йосифова, архитект Мария Каразлатева, преводача Мюмюн Тахир и съпругата ми Люлина бяхме поканени на място, за да видим какво те биха предложили да строят в София. Това беше през лятото на 2003 г. Имахме за цел да видим техните обекти и да разгледаме паметниците на културата в този регион. Там разбрах как се прави културен и селски туризъм. Това беше изключително полезно за мен.

В: Харесаха ли ви обектите, построени от фирмата в Анталия?

- Те са интересни, но не отговарят на нашите изисквания за музеен комплекс. Имахме и една среща - работна закуска със собственика Мехмед Нази Гюрал, на която му казах, че това, което прави, е чудесно, само че просто не е за нас. И с това изявление мислихме, че нещата приключват. Той ми съобщи, че имал разговори с министри от правителството на Костов за идейни проекти на този терен "500".

В: Кои са тези министри?

- Не попитах за имената им. Базирайки се на разговорите с тях, г-н Гюрал помоли разговорите да продължат в София, след като представят идеен проект за арт комплекс. Бидейки любезен човек, който не желае да прекъсне възможностите за инвестиране с груб отказ, се съгласих да видя проектите им. През септември 2003 г. представители на фирмата дойдоха в министерството и пред зам.-министър Бисера Йосифова, двама архитекти от Института за паметниците на културата и други колеги показаха проекта, който беше добре нарисуван. От него разбрахме, че те искат да строят хотел, а Галерията за чуждестранно изкуство да бъде вмъкната в него. Всички присъстващи от български страна казахме, че това е безсмислено. Аз им казах: "Господа, ние не сме министерство на хотелите, а на културата и се интересуваме от обекти в областта на изобразителното изкуство. Те настояха за още една среща, на която ще покажат чертежи, съобразени с нашите изисквания. Бисера Йосифова тогава каза, че не е лошо да почакаме още малко, преди да им откажем категорично.

Последният проект беше представен в късната есен на миналата година. За съжаление той беше по-трагичен и от първия. Тогава аз наредих да бъде съобщено официално на турската фирма, че не приемаме офертата им и всякакви разговори бяха прекъснати.

В: И никога не сте били на почивка с г-жа Абрашева на разноски на МNG в Турция?

- Не сме били на никаква почивка, били сме един-единствен път, и то с делегацията.

В: Били ли сте на една маса с Наоми Кембъл?

- Не, за съжаление.

В: Министерството на културата има ли подписан договор с МNG?

- Има подписан меморандум за съвместна работа. Той не обвързва министерството юридически с никакви задължения. Въз основа на този меморандум дадохме на фирмата плановете на терен "500".

В: Категоричен ли сте, че отношенията на Министерството на културата и турската фирма са приключили още миналата година. Защо според вас сега се изнасят фактите около разговорите ви с нея? Обвиненията срещу вас са доста сериозни.

- За мен това е непонятно. Вероятно някой иска да извлече дивиденти от един приключил случай. Да се предизвика пореден измислен скандал. За съжаление в този случай е намесен уважаваният от мен художник Светлин Русев. Учудвам се, че той се остави да бъде въвлечен в толкова евтин сценарий.

В: Той има доста въпроси към вас. Аз ще ви задам някои от тях. Има ли икономически интереси в разговорите ви с турската фирма. Защо разговорите с нея се водиха тайно от обществото?

- Няма нито политически, нито икономически интереси в разговорите с МNG. Интересите са чисто културни. Исках да намеря добър инвеститор, не успях, здраве да има. Продължавам да търся средства за осъществяването на проекта на баща и син Николови.

Аз не знам фирмата да е била доведена в министерството от депутат от ДПС. Разговорите не бяха огласени, защото приключиха с отказ към фирмата и тя няма да прави никакво преустройство. Ако тези разговори бяха финализирани с мнение фирмата да инвестира, щях да съобщя официално това, защото обектът е от национално значение.

Аз също имам въпроси към академик Светлин Русев. Защо свика пресконференцията в четвъртък, когато знае, че има заседание на кабинета и трябва да бъда на него? Денят и часът на пресконференцията са избрани така, че аз да не мога да присъствам на нея. Защо първо не дойде да говори лично с мен, за да научи точната информация. Откъде има идейните проекти на фирмата?

В: Предлаган ли ви е подкуп от MNG, за да одобрите предложенията? Бисера Йосифова съобщи, че са й давани 150 хил. долара, за да подпише. Тя уведоми ли ви за това?

- В процеса на разговорите тя ми намекна, че й е предлагана тази сума. Към мен не е имало такава оферта. Но нейният подпис не е решаващ и се учудвам, че точно на нея е предложен подкуп, за който все още не се знае от кого е предлаган. Финалният параф трябва да е сложен от мен. Просто няма логика в това, което тя съобщава.

В: Какви са отношенията ви с г-жа Йосифова? Вярно ли е, че преди два месеца сте депозирали искане за нейна оставка при премиера?

- Да, аз съм поискал оставката й пред премиера и очаквам този въпрос да бъде решен съвсем скоро.

В: Какви са мотивите ви за исканата оставка? Вие сам предложихте г-жа Йосифова за своя заместничка.

- Мотивите не мога да ги оглася, преди да има решение на премиера за исканата оставката. Човек винаги може да се се разочарова.

В: Премиерът е наредил проверка за отношенията на Министерството на културата с турската фирма.

- Чудесно е направил. Подкрепям решението.

В: Депутати правят подписка с искане да си подадете оставката.

- Знам за тази подписка. Всеки има право на мнение. Единственият, който може да ми иска оставката, е премиерът. Може би за това се предизвикват изкуствени скандали.

В: Мисля, че тия дни ще избухне още един скандал, свързан с Министерството на културата. В "Реставрация" ООД тече ревизия за нарушения. Знаете ли какви са те?

- Лично аз съм възложил тази проверка. За да бъде точна, съм поискал тя да се направи не от Сметната палата, а от Министерството на финансите. Пристъпих към този акт, след като установих, че много обекти се отдават под наем за смешни пари.

В: Договорите за наем не минават ли през вас?

- За съжаление, не. "Реставрация" ООД е към Министерството на културата, но фактически е самостоятелно търговско дружество. Извършени са нарушения, които се проверяват в момента. Например две къщи в Арбанаси, които са хотели, са дадени под наем за 500 лв. Установих това съвсем случайно и предизвиках и поисках тази ревизия.

В: Министерството на културата се оказва доста богато на имоти, а няма пари. Знаете ли с колко сгради разполагате и как се стопанисват?

- На това народът казва - във вода гази, жаден ходи. Все още не мога да кажа колко са имотите на министерството. Сега се изготвя списък. Само паметниците на културата са 40 хиляди. Съвсем наскоро разбрах, че и Борисовата градина е наша. Ако взимаме нормални наеми от имотите, министерството няма да си знае парите. Държавата ни дава нищожна част, затова съм длъжен да търся средства. Ниските наеми бяха забелязани от Сметната палата и тя ми направих забележка. Реших да променя наема на отдаваните имоти според препоръката им и съгласно закона и бях атакуван от главния редактор на вестник "Култура" - Копринка Червенкова. Тя плаща по 1.63 лв. на квадратен метър за апартамент в центъра на столицата. Много добре разбирам мисията на едно културно издание, но подчертавам, че този вестник е частен, а не на министерството. Той получава от нас субсидия според възможностите ни. Нямам никакви задължения към него. Като министър на културата трябва да намирам пари за министерството за проекти, награди, ще помагам на възрастни артисти, художници.

В: За вас се говорят само негативи. Кажете ми какво направихте през мандата си досега.

- Като се разхождате из София, ще видите златните кубета на "Св. Александър Невски". Ремонтирано е музикалното училище. Дадени са над 3 млн. лева от Министерството на културата, разбира се, не само през моя мандат. Театър "Сфумато" ще бъде открит съвсем наскоро, инвестирали сме в него 800 хил. лева. Двадесет години Младежкият театър не е пипан, в края на годината отпуснахме 2 млн. лв. Народният театър "Иван Вазов" блести за неговата 100-годишнина. Реставрираме 4 български църкви в Турция. На 6 май ще бъде открита "Св. Георги". Ремонтирахме и дом "Витгенщайн във Виена след 40 години. Храм-паметник "Шипка" също грее. Подпомагаме разкопките в цялата страна, в тях отиват огромни пари. Всичко, което съм сторил, ще бъде оценено по-късно по български.

В: Какво ще кажете на тези, които твърдят, че Министерството на културата е лукс за България?

- Мнението им не е професионално и не го коментирам сериозно.

В: Как работите с парламентарната комисия за култура?

- Все по-добре, нищо, че някои депутати от комисията ми искат оставката. Наша поговорка казва, че когато корабът се заклати, плъховете изчезват първи.

В: Твърди се, че в министерството има непрозрачност и че управлявате еднолично.

- В министерството явно има хора, които работят против мен и срещу самото министерство. Осъдително е да се работи против институцията, от която си вадят хляба. Вероятно с цел да го заблудят служители са предоставили плановете на турската фирма на акад. Светлин Русев, които вече са само идейни и не струват и пет пари, след като MNG e получила отказ от Министерството на културата.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK