Красимир Живков: В Правец ще бъде изградено едно от най-добрите голф игрища в България

Красимир Живков е роден на 4 септември 1964 г. Магистър по история е от Московския международен институт. Бил е директор на младежкия дом в Правец, учител по история и зам.-директор на ОУ "В. Левски", Ботевград, зам.-кмет на община Правец. Избран за кмет на Правец на първия тур на изборите през есента на 2003 г. Женен, със съпругата си Соня имат три дъщери - Силвия, Василена и Кристина.

В: Според местния вестник "Правешки глас" общината е осигурила над 1.1 млн. лева финансиране за деветте месеца на тази година. В какво бяха инвестирани тези пари?

- Сред най-големите проекти са тези за изграждане на газопреносна мрежа до детските и учебните заведения в града, ремонта на част от водопроводната мрежа и изграждане на аварийно водоснабдяване на с. Разлив, реконструкция и ремонт на част от покрива на Гимназията с преподаване на чужди езици и основното училище.


За газопреносната мрежа финансовото министерство отпусна 170 000 лв. Министерството на околната среда и водите осигури 214 520 лв. за водоснабдяването на с. Разлив, а парите за ремонта на гимназията и училището бяха дадени от Социално-инвестиционния фонд към Министерството на труда и социалната политика.

По линия на Постоянната комисия за защита на населението от бедствия и аварии бяха преведени 158 хил. лева за укрепване на пътя между селата Калугерово и Своде, както и други суми за възстановяване и рехабилитация на пътната мрежа на селата Калугерово, Видраре, Манаселска река, Правешка лъкавица. Целеви средства за пътища отпуснаха още Министерството на финансите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Различни суми за ремонти на училища, читалища и храмове, както и за други дейности в почти всички населени места в общината бяха осигурени от правителствения "Проект 2004 - благоустрояване на българското село" със съдействието на областната администрация. Културното министерство и Дирекцията по вероизповеданията към Министерски съвет предоставиха средства за ремонт на църквите в Правец и с. Осиковица, както и за манастира "Св. Теодор Тирон".

В: Какви конкретни нови проекти предстои да се реализират в града?

- Изключително много разчитаме на инвестициите, които ще бъдат направени в заводите на бившите "Микропроцесорни системи", които вече са собственост на консорциума с български и чужд капитал DASF. Този консорциум заедно с българо-китайското смесено дружество "Левее електрик аплайансиз" създадоха смесено предприятие, което трябва да възроди производството. Големи надежди влагаме и на капиталовложенията, които ще бъдат направени в сферата на туризма и най-вече в изграждането на голф игрище, вилно селище и хотел край езерото в началото на града. То ще е изцяло частен проект на управляваното от бащата на Валентин Златев - Васил Златев, туристическо дружество "Тера тур сървиз", собственост на "Агрохолд". С тази инвестиции ще успеем да решим проблемите с безработицата в града, която към момента е 13.48%. През последните две-три години се наблюдават тенденции за добро развитие на Правец и се надявам с влизането ни в ЕС да бъдем модерен европейски град.

В: Какви са конкретните ангажименти на новите инвеститори в бившето "Микропроцесорни системи"?

- Очакваме до две-три години заводът да се възроди и да отвори работни места за 250-300 души, които са трайно необходими за града. Програмата е много сериозна. Общата инвестиция е на стойност около 10 млн. лева. Предвижда се да се произвеждат продукти от електронната промишленост - климатици, климатроници, дистанционни устройства и полимери. За тях ще бъдат осигурени и външни пазари. Допреди пет-шест години, когато стопанското обединение "Микропроцесорни системи" работеше активно, в него бяха заети над 2000 души. Трудностите, свързани с прехода, докараха предприятието до несъстоятелност на 3 октомври 2000 г. За наша радост през лятото на 2003 г. и пролетта на тази година бяха продадени два от трите завода за близо 1 млн. лева. Това са механичният завод и предприятието за микропроцесорна техника. Към момента в първия завод са назначени около двадесет работници, а във втория тепърва ще се привличат специалисти. Възстановяването на промишлеността чрез тези капиталовложения ще дадат един нов европейски облик на нашия град.

В: Разкажете ни нещо повече за голф игрището.

- Проектът на фирмата на Васил Златев за изграждането на голф игрище с вилно селище и хотел вече е готов. Надяваме се той да стартира от пролетта на следващата година. Факт е закупуването на частна земеделска земя - повече от 500-600 дка, и в момента тя се преобразува в подходящ терен за този спорт. Селището ще се състои от къщички от английски тип. Изграждането на терена и обектите трябва да завърши до 2007 г. Интересът към голф игрището е голям. Само преди месец треньорът на националния отбор по футбол Христо Стоичков и бившият му мениджър Хосе Мария Мингея, придружени от испански бизнесмени, посетиха града и останаха впечатлени от проекта. Според тях мястото в Правец е едно от най-добрите в страната за голф игрище. С приключването на този проект се надяваме да привлечем туристи не само от страната, но и от чужбина. Имаме уверения от Световната федерация на голф играчите и европейската федерация по голф, че тук може да се провеждат кръгове от европейските първенства. Така че това е една много сериозна инвестиция в един нов спорт, който има голямо бъдеще у нас. Очакванията ни са тя да бъде стимул за откриване на допълнителни поне 200 работни места, за развитието на туризма и за популяризирането на Правец.

В: Стоичков и Мингея ще имат дялово участие в проекта?

- Доколкото знам, инвестицията е изцяло на Васил Златев, а вече дали те ще участват, знаят само от дружеството "Тера тур сървиз". По-хубавото е, че такива известни личности като Стоичков и Мингея посещават града ни и допринасят за развитието и популяризирането му.

В: Общинският съвет присъди на директора на "Лукойл България" Валентин Златев званието "почетен гражданин" на Правец за цялостна дейност за развитието на общината. Кои са най-големите му заслуги за възраждането на града?

- Благодарение на Валентин Златев бяха направени инвестиции най-вече в изграждането на клона на университета "Сити юнивърсити" - Сиатъл. В него вече от години се преподава бакалавърска програма по Бизнес администрация. Тази есен той посрещна третата си академична година със 180 студенти. За техните нужди започна и изграждането на втора сграда за общежития. Освен в образованието, чрез господин Златев големи средства бяха вложени и в спортния комплекс в града. Общият размер на инвестициите в двата обекта се равняват на над 3 млн. лева.

Без тези частни капиталовложения не бихме могли да осигурим просперитета на града. Общината също подпомогна тези частни инвестиции. Създадохме акционерно дружество, в което участвахме с базата и терените. Предвижда се допълнително разширяване на спортната зала в града, където играе и тренира шампионът на страната по баскетбол - "Лукойл Академик". Съвместната работа на общината с бизнеса и взаимното ни сътрудничество с частните инвеститори дадоха резултат и вече берем плодовете на труда.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK