Виталий Портников: Русия загуби изборите в Украйна

Виталий Портников е роден през 1967 г. в Киев. Завършил е Факултета по журналистика на Московския университет. От 1989 до 1995 г. работи като наблюдател във в. “Независимая газета”. Има постоянни рубрики в украинския в. "Зеркало недели", беларуския "Белорусская газета" и полския "Газета виборча”. От 14 години работи и в радио "Свобода", където анализира отношенията на страните от ОНД и Балтика, външната политика на Русия и ситуацията на Балканите. Води програмите "Часът на пресата" и "Име собствено".

-------------------------

B: Загуби ли Русия изборите в Украйна?


- Ако става дума за президента Владимир Путин, да - руската политическа върхушка загуби изборите в Украйна. Защото за Русия беше важно не толкова да прокара за президент Виктор Янукович, колкото да докаже, че в постсъветското пространство е възможна само една схема на смяна на властта - предаването й по наследство. Действащият президент посочва човека, който ще бъде негов наследник, и гласоподавателят просто трябва да одобри този избор. В Украйна системата не беше идеална. Президентът Кучма не беше такъв поклонник на Виктор Янукович. Въпреки това системата функционираше. Беше известно, че Русия е готова да подкрепи всяка кандидатура, която би предложил Кучма.

B: Мислите ли, че Путин бе подведен от политтехнолозите?

- Това е системен въпрос, той няма общо с политтехнолозите. Тяхната задача е просто да гарантират изпълняемостта на този проект. Същността е в това, че според руското политическо ръководство тази система трябва да функционира безотказно в цялото постсъветско пространство. Тук го наричаме управляема демокрация.

B: Това ли беше най-нежеланият сценарий за развитие на събитията?

- Мисля, че за руското ръководство самата поява на гражданско общество в Украйна вече е най-нежеланият сценарий. По простата причина, че това доказа, макар че властите в Русия не са го осъзнали, че такова общество неизбежно ще се появи и в Русия и че такава ситуация рано или късно ще се случи и на руската номенклатура; че сегашният номенклатурен режим е обречен.

B:Говори се, че руски и беларуски опозиционери проявяват голям интерес към революционната технология в Украйна. Ще я използват ли скоро?

- Не бих нарекъл случващото се в Украйна “технология”, това е фразеология от руската официална пропаганда. Тя постоянно твърди, че всичко опира до технологията, че имаше технология за сваляне на властта в Сърбия, в Грузия и сега същото става в Украйна. Това не бива да се допусне, защото в този случай Западът може да организира същото в Русия и Беларус. Истината е, че това е твърде далеч от истината. Без съмнение организация съществува, опозицията, разбирайки, че няма да получи властта доброволно, се готви за получаването й. Но всеки път това става по различен начин, а после се търси някакво технологично обобщение. В Сърбия беше различно от Грузия, а в Грузия бе различно от Украйна.

B: Но много наблюдатели смятат, че Шеварднадзе напусна властта, защото загуби подкрепата на Русия, а Кучма остана, защото си изигра добре картите.

- Кучма запази поста си в тази ситуация, защото от това бяха заинтересувани всички политически сили в Украйна, както и бизнес елитът. А разликата с Шеварднадзе е следната. Когато той подаваше оставка, правомощията му отиваха директно в ръцете на председателя на парламента - Бурджанадзе, а в Украйна те се прехвърляха към премиера Янукович. А Кучма не искаше това, защото така победата на опозицията би била гарантирана, а Янукович би носил отговорността за силовото разпръскване на опозицията. Освен това и икономическото положение в двете страни не е същото. В Грузия ситуацията бе много по-тежка.

B: Споменахте икономическото положение. Това настина ли бе битка между клановете и към кой принадлежи Юшченко?

- Той е представител на доста известния олигарх, но убит при неизяснени обстоятелства, Вадим Гетман. След смъртта му той търсеше партньори в различни бизнес групировки, чиито представители са от различни кланове. Юлия Тимошенко например е от днепропетровския клан. Близка е до Павло Лазаренко. Друг украински олигарх - Пьотр Парафенко, е самостоятелна фигура в бизнеса.

B: Значи ли това, че победата ще е за днепропетровци?

- Това е условно деление, защото днепропетровският клан отдавна е раздробен и никога не е бил едно цяло. Когато през 1994 г. Леонид Кучма стана президент, много казваха, че победата е за днепропетровския клан. Но това беше грешна оценка. Защото Леонид Кучма беше директор на Южния машиностроителен завод - структура на ЦК на КПСС. Той наистина привлече много свои земляци във властта, но те не бяха представители на областната номенклатура и бизнес. А когато започна спорът между Кучма и Лазаренко - истинския представител на клана, се откри война между самите днепропетровци. Може да говорим за семейството на президента, за близките му. Някои от тях са от Днепропетровск, но те не са днепропетровският клан.

B:Говори се обаче, че Кучма е пуснал слуха за разделяне на Украйна, за да дискредитира донецкия клан.

- Въпросът за разделянето на Украйна не е инсинуация на президента. Това е политическо оръжие, което щеше да бъде използвано само в случай че действащият президент се бе съгласил с легитимирането на Янукович и законната украинска власт не можеше да работи в Киев, а трябваше да се премести в Харков или Донецк. Тогава можеше да се говори за разкол. Кучма не плашеше опозицията с този призрак. Този разкол би бил реален само при въпросните условия. Защото тогава законната украинска власт щеше да бъде подкрепена от Русия. Няма друг процес, който да може да провокира подобни промени. Останалото е политологична инсинуация.

B:Кой би имал полза от това?

- При описаните условия Русия би имала полза от власт, която не може да работи в Киев. Тя би била зависима от подкрепата й, би налагала всички свои политически и икономически решения, а после би установила контрол над цялата страна. Сега вече е невъзможно. Това не е изгодно на никого в Украйна.

B:Как ще се отрази това дискредитиране на модела на предаване на властта на Русия?

- Бе дискредитиран и друг модел. Става дума за желанието на г-н Путин да проведе такава реформа, че да може сам да назначава главите на регионите. В Украйна това отдавна е така. Но ето че при една остра политическа криза едни ръководители на региони подкрепиха един кандидат, други - друг, въпреки че всички са назначени. Целият модел на властови вертикал се оказа чиста утопия. Но руското политическо ръководство не е способно да разбере и осъзнае това.

B:Какво е бъдещето на руските икономически интереси в Украйна и Каспийския регион?

- Нищо няма да се промени. Грешно е да се смята, че победата на Янукович, представител на самодостатъчен икономически клан, щеше да помогне с нещо на Русия. Тези дни индустриалният съюз на Донбас направи изявление, в което се подчертаваше, че случващото се в страната доказва, че в страната се формира гражданско общество и бизнесът трябва да реагира адекватно - да бъде по-прозрачен и отговорен. Това само доказва, че на изток не работят идиоти. Наивно би било да се смята, че тези хора ще се подчинят на руските икономически интереси. В това вярваха в руското ръководство, но това е свързано с техния капацитет. Всичко ще остане както досега, макар че предстои голяма промяна. Събитията в Украйна доказаха, че постсъветско пространство не съществува. Това е пространство, в което народът и властта се съобразяват с мнението на Москва.

B: Излиза, че концепцията се изплъзва от контрола на руското ръководство.

- Рано или късно и в Русия ще изчезне, както умря нежизнеспособният социализъм. Защото тази система е виртуална. Тя съществува само във въображението на живеещите в Кремъл и върху екраните, които контролират. Тази система е нереална. Тя е дълбоко отчуждение на народа от властта и когато този народ стане общество, незабавно започва да диктува на властта свои собствени правила на играта, и властта, която не отчита мнението му, изчезва.

B: Каква ще бъде ролята на САЩ и ЕС в Украйна и постсъветското пространство?

- Не бих искал да преувеличавам ролята на ЕС. Те не искаха да се намесват и ако не бяха енергичните усилия на Полша и Германия, нямаше да го направят. Що се отнася до САЩ, то те не отидоха в Украйна, за да правят заговор срещу Русия, макар че настояването за честни избори наистина е заговор. Така народът ще може свободно да изрази мнението си. А бъдещето им влияние зависи от решението на всяка страна поотделно. Украйна например доказа, че има същите европейски ценности като чехите и поляците, които вече са част от ЕС. От ЕС ще се очаква да стане по-открит към Украйна, да помогне за интеграцията на страната в европейското пространство.

B: А какви ще бъдат отношенията на Русия с ЕС и САЩ? Ще има ли охлаждане?

- Няма да има нова студена война. С ЕС отношенията ще останат същите, макар че Русия има много почитатели сред страните членки, което я поставя в по-изгодно от реалното й положение. Що се отнася до отношенията със САЩ, то и двете администрации имат взаимен интерес една към друга по обективни причини. Затова Путин толкова ревностно подкрепяше Буш.

B: Предстои среща в София на ОССЕ, която играе съществена роля при наблюдаването на избори и регулирането на конфликти в постсъветското пространство. Русия настоява за реформа в организацията. Защо?

- Реформата на ОССЕ е още един голям мит. Защото тази организация разваля картината на света, която Русия създава. Защото докато наблюдателите от ОНД казват, че дадени избори са честни и не могат да бъдат по-добри, то тези от ОССЕ казват, че изборите са нечестни и фалшифицирани. А това силно дразни, защото Русия смята, че само тя единствено има право да следи изборите в постсъветското пространство. Затова иска реформа, за да попречи на ОССЕ да й разваля измислената картина. Но въпреки това тази кула от карти се разпада пред очите ни и не ОССЕ е виновна, а нежеланието на руското ръководство да погледне действителността в очите. Защото гледа на съвременния свят като на средновековен и е напълно лишено от гъвкавост пред лицето на новите предизвикателства.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK