Джил Розенхайм*: Сертифицирането гарантира висок професионализъм

*Джил Розенхайм е специалист в сферата на човешките ресурси и е управител на британската консултантска компания "Компетънс център Лондон" (Competence Centre London). Има дългогодишна практика в провеждането на специализирано обучението. В България участва в проекта на Британския съвет и Българската асоциация за управление и развитие на човешките ресурси (БАУРЧР) за създаването и прилагането на професионалните стандарти за специалистите по човешки ресурси.

В резултат на този проект вече е създаден и отворен за нови членове Институтът на сертифицираните професионалисти по човешки ресурси (ИСП). Стандартите са разработени на базата на британските CIPD, които са признати в цял свят. От друга страна, те са приспособени към българската действителност на пазара на труда. По думите на Розенхайм членството в ИСП ще гарантира високото професионално ниво, конкурентно на западните практики.

В: Каква е същността на проекта, в който участвате?


- Проектът е финансиран от Британския съвет и се реализира от БАУРЧР и вече е във финалната си фаза. Неговата цел беше да разработи професионалните стандарти и да ги въведе в работата на членовете на Института на сертифицираните професионалисти по човешки ресурси. По примера на Европа е много важно методите на управление да имат добро признание както на национално, така и на международно ниво. Убедени сме, че българската икономика и политика ще имат голяма полза, ако управлението на персонала се извършва с нужния професионализъм.

Това е много вълнуващ проект. За тези три години бяха създадени ИСП и пилотният център към Училището по мениджмънт в Нов български университет. На първо място ние обучихме самите обучаващи как да преподават. Помощта ни беше насочена както към самата асоциация, така и към компаниите, посредством хората, които участваха в курса. Проектът със сигурност разви отношението на участниците към управлението на човешките ресурси по начина, по който това се прави в Западна Европа и по света.

Моето посещение е свързано с последната фаза на проекта. Институтът на сертифицираните професионалисти вече официално акредитира Училището по мениджмънт като обучителен център. Студентите, които успешно преминат през програмата на училището, могат да се сертифицират след това по стандартите на ИСП.

В: Каква е професионалната стойност на стандартите?

- В резултат на проекта стандартите на ИСП станаха общопризнати за цялата гилдия в България. Асоциацията и институтът силно се надяват, че все повече организации ще оценят ползите от тях. Основното предимство е, че сертифицирайки се по стандартите, професионалистите ще се научат на най-добрите западни практики в сферата на управлението на човешките ресурси. След това те ще могат да ги прилагат в своите компании. По този начин ще се гарантира, че професионалните практики в България са на нивото на западните. Това ще направи българските компании конкурентоспособни на международните.

В: Каква е структурата на стандартите?

- Тя е доста сложна и се състои от четири нива. Започва се с общия мениджмънт. След това идва нивото, което включва стратегическите аспекти на управлението на човешките ресурси и как те се интегрират с останалите функции на HR и на компанията като цяло. След това специалистите имат възможността да изберат различни начини да докажат своята компетентност. Всеки кандидат трябва да реализира персонален проект в своята фирма, насочен към практическото приложение на техниките за управлението на човешките ресурси. Това е от изключително голяма полза за кандидатите. По този начин те доказват наистина, че могат да са полезни на компанията си. Стандартите сами по себе си са равносилни на магистърска образователна степен.

В: Какво трябва да направи един специалист, за да се сертифицира?

- В момента има само един представител на института и това е Училището по мениджмънт. Всеки желаещ трябва да се свърже с представителите на училището. По програмата "Леонардо" беше създаден интернет сайт, на който студентите могат да се регистрират онлайн. Цялата програма е уеб базирана и много удобна. Продължителността на сертифицирането зависи от самите кандидати и от това колко време им е нужно, за да разработят проекта си и да докажат уменията си. Целият процес продължава между 12 и 18 месеца. Като цяло това не е програма, която "учи" и изпитва, а е метод за доказване на професионализма и повишаване на квалификацията. Сертифицирането е за специалистите, които вече работят в сферата на човешките ресурси и имат професионален опит. Разбира се, има и известна доза учене, но то е базирано на практиката.

В: Кои са най-трудните нива?

- Според мен най-предизвикателната част е тази на практическото изследване. Всички специалисти, които са по пътя на сертифициране, вече работят на високи нива в компаниите. Те трябва да се настроят за усилена работа, да проведат изследването си, да го опишат внимателно... Всичко това е сериозно предизвикателство. В допълнение те трябва да покрият сложните академични изисквания за високите нива. Поне това се посочва от моите студенти във Великобритания като най-интересната част.

Като цяло целта на сертифицирането е да повлияе на бъдещото развитие на специалистите в тяхната работа и да има дългосрочен ефект. Това е нова концепция за развитие, която е широко популярна в Западна Европа и хората тук трябва да свикнат с нея. Вече има 15 души, които започнаха да се обучават по програмата, и виждаме тяхното добро развитие. Ако те завършат обучението си успешно, ще са първите членове на института.

В: Кога може да се започне със сертифицирането?

- Може да започнете по всяко време и това е едно от предимствата на програмата. Тя е предназначена за индивидуално развитие. Можете да се регистрирате по всяко време, след което започвате да работите с личен съветник, който ще ви помогне да разберете целия процес и ще ви насочва в работата. Когато студентът е готов, той подава заявление за оценка от компетентна комисия. Всички кандидати ще имат достъп до сайта на програмата, където по всяко време могат да задават въпроси и да получават консултации. Те също могат да участват във форума на сайта, където да си говорят помежду си.

В: Колко голяма трябва да е една компания, за да има мениджър по човешките ресурси?

- Традиционно, когато се изказвам по този въпрос, съветвам, че фирмата трябва да има повече от 200 служители, за да назначи мениджър на тази позиция. Но това зависи изключително много от спецификата на дейността на фирмата. Някои компании с персонал от 100 и дори 50 служители също се нуждаят от специалисти по човешките ресурси.

В други пък, при които процесът на работа е механизиран, мениджърът по човешките ресурси е нужен при персонал над 300 човека. Пак казвам, че зависи от същността на бизнеса. Специално за Българеия мога да препоръчам и по-малките фирми, с по-малък персонал, да назначават HR мениджър. Това е необходимо в ситуацията, когато бизнесът още се учи на ползите от адекватното управление на човешките ресурси. Като цяло е важно всяка фирма да има своя политика в управлението на служителите си.

В: Кои са най-големите проблеми пред специалистите по човешки ресурси?

- Идеята за управление на човешките ресурси е доста нова и малко позната за голяма част от компаниите. Ползите от работата на HR специалистите трябва да се обясняват на много от мениджърите, така че HR-ите да получат свобода на действията си. В някои фирми тези специалисти се приемат като излишен разход, а в същото време не се осъзнават загубите от липсата на такъв специалист. Инвестирането в добрите практики при управлението на човешките ресурси ще позволи на фирмата да има ефективни и висококвалифицирани служители. Спестяването на тези инвестиции ще донесе много по-големи разходи. Някои от фирмите са осъзнали това, други започват едва сега да го разбират. Но има и такива, които още не са започнали да мислят в тази насока. Опасявам се, че за тях ще бъде малко късно, когато България се присъедини към Европейския съюз.

В: Ще продължите ли да участвате в друго проекти за развитието на човешките ресурси в България?

- Надявам се. Но всичко зависи как ще се развие този проект. Имам желанието да продължа сътрудничеството си с БАУРЧР и Училището по мениджмънт.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK