Ели ЕГОСИ, изпълнителен директор на "Мол София": Скоро софиянци ще казват "Хайде да се видим в мола"

B:Миналия месец продадохте половината от "Мол София". Каква беше причината за това?

- Първо, така имаме голям стратегически партньор като "Дженерал електрик" (GE), която е една от най-големите компании в света. Искахме да бъдем свързани с тях. Пък и самата сделка беше много изгодна за нас от финансова гледна точка, тъй като продадохме половината компания за 37 млн. евро. Тъй като смятаме да продължим да работим с GE за в бъдеще, това беше достатъчен аргумент, за да им предложим партньорство - всеки би искал да може да отбележи в резюмето си партньор като тях.

B:Те ли проявиха първоначален интерес към сделката?


- В момента холдингът се разраства в Централна Европа и част от бившите комунистически страни. GE имат представителства в Полша, Чехия, Унгария, както и на други места. Tе познаваха нашите проекти още от Полша, тъй като ние сме доста активни там. Знаеха и за този проект в България. GE искаха да се запознаят с мащабите му и бяха заинтригувани. Желаеха да навлязат в България чрез водещ проект. Ние имахме такъв, те показаха интерес към него, проведоха цялостен, много подробен дю дилиджънс и след като получиха отговор на всичките си запитвания, решиха да продължат съвместната си работа с нас. Сигурен съм, че ако за в бъдеще разработим и други проекти, нашето сътрудничество с GE ще продължи.

B:Кога GE прояви своя интерес?

- Мисля, че преди около половин година. Всъщност разговорите започнаха още в края на миналата година. Те знаеха, че работим в България, но искаха да разберат какво точно правим. Стъпването им в България чрез мола беше не само добър знак за нас и за проекта, но и за страната.

Във вашето прессъобщение се споменаваше, че сделката се е сключила в партньорство с Golub Real Estate Investment and Development. За съвместната им компания GE Capital Golub, която работи в Централна и Източна Европа, ли става въпрос?

- GE има много разклонения. GE Capital Golub беше дъщерното дружество, което работеше по подготвянето на сделката, но тя се сключи с GE Commercial Finance Real Estate заедно с "Куинлан" (Quinlan).

B:Какво е сегашното разпределение на дяловете в "М.О. София"?

- "Ай Ти София" (IT Sofia) държат 25%. Те притежаваха 50 на сто от компанията, но продадоха половината си дял. Следващите 25% са в ръцете на "Авив груп" (Aviv Group). От тях 12.5 на сто са притежание на "Осиф инвестмънт енд дивелъпмънт" (Ocif Investment and Development), а другите 12.5% - на "Авив". "Джи И кепитъл" (GE Capital) държи 30%, а останалите 20% са на "Куинлан", които сключиха сделката чрез дъщерното си дружество "Фелстоун". Те работят доста с GE като финансови и правни консултанти.

B:Молът трябваше да бъде завършен през ноември тази година, но откриването му се отложи за пролетта. Какви са причините за това закъснение?

- Изграждането на мола е едно много сложно начинание. В началото срещнахме проблеми със строежа. Изкопът е огромен и избиваше много вода, което ни отне повече време от планираното. Тук, в България, хората нямаха опит за преодоляването на подобна пречка, така че трябваше да наемем немска компания, която да се справи с удържането на водата. Все още изпомпваме вода, но когато сградата бъде завършена, конструкцията ще бъде достатъчно тежка, за да противодейства на напора на подпочвените води и няма да има проблем.

Освен това в процеса на работа компаниите, които работят по обекта, пък и ние установихме, че някои от тях не притежават определена техника и трябваше да я намерят или пък някои от идеите не можеха да се реализират, така че се наложи да променим много неща по проекта. Има и още нещо - молът е в центъра на града. Това поставя доста ограничения. Не можехме да използваме повече от четири крана на строителната площадка, докато при реализиране на проекта ни в Краков, Полша, работихме с 9-10 крана, което значително увеличава скоростта на издигане на една сграда. Много неща доведоха до това закъснение. Сега планираме молът да отвори врати през март 2006 г., а офис сградата - четири месеца по-късно. Но отново зависи от това каква ще бъде зимата и с какви трудностите ще се сблъскаме.

B:Първоначалните ви намерение бяха да инвестирате 50 млн. евро, като от тях 37 млн. евро щяха да отидат за строителството. Промени ли се тази сума?

- Да, разбира се. Заради всичките затруднения сумата се увеличи. Ще приключим на около 39-40 млн. евро за строежа.

B:Каква част от търговските площи вече са наети?

- Около 97%. От 132 търговски обекта 121 са отдадени, 6 са пред подписване на договорите, а за останалите 5 преговаряме. До месец и половина всичко ще е дадено под наем.

B:Какъв е средният месечен наем за квадратен метър?

- Около 25 евро.

B:Колко време смятате, че ще отнеме на българина да свикне да пазарува в такъв обект?

- Това ще стане много бързо. Хората ще могат да дойдат на място, което е на закрито, което ще бъде "Мека на модата" в България с магазини и марки, които все още не са представени на българския пазар. Така че два-три месеца след откриването му на мода ще е фразата "Хайде да се видим в мола". Винаги ще е пълен, защото ще го поддържаме добре, смятаме да организираме и много модни ревюта. Това ще мястото за всички, защото вътре ще има всичко.

Молът е град в града. Тук хората ще могат да прекарват спокойно цял ден, без да се притесняват за сигурността на децата си.

Шест от магазините са с площ от поне 1000 кв.м, което се случва за първи път в България. Ще имаме "Манго", "Бенетон" и "Сисли" заедно, за първи път в страната ще има и магазин на "Интерспорт" (Intersport). За да могат да се разсейват, докато жените им пазаруват, мъжете ще имат на разположение и 1000 кв.м на "Техномаркет". В момента подписваме договор със "Сиела", която ще разположи в мола най-голямата книжарница в България - 300 кв.м. При нас ще бъде и най-големият ресторант "Хепи" - 700 квадрата. Ще има общо 15 ресторанти и кафенета. Тук верига "Кофи хевън", която има обекти из цяла Европа, ще открие и първото си заведение в България. Имаме площи, наети и от ONDA, "Теста Роса кафе". В зоната за хранене ще се предлага азиатска, италианска, арабска, гръцка и българска кухня. Ще има "Макдоналдс", "Пица Хът", които ще отворят и първия ресторант от новия си модел. Да не говорим за киносалоните и първото триизмерно IMAX кино в страната.

B:Колко струва IMAX киното?

- Около 8 млн. евро. Само екранът, който е с размери 34 м на 21 м, струва между 170 и 200 хил. евро.

B:Смятате ли, че в България има места за още центрове с мащаби като тези на "Мол София" и къде?

- Сигурен съм, че само София може да се "справи" с още два такива. Положението тук ще се подобрява. Ние самите имаме намерение да построим още един търговски център в София. Аз вече съм отдал под наем цялата търговска площ и съжалявам, че тя не е нещо, което мога да разтегна. Ако имах повече пространство, без проблем щях да имам пазар за още 30-40 магазина, т.е. около 5 хил. кв.м. И други градове като Пловдив и Варна могат да поемат нещо с подобни размери.

B:Вашата компания има планове да строи по-малки търговски центрове в Пловдив, Варна и Бургас? На какъв етап са те?

- В момента обмисляме стратегия как да убедим хората да продадат земята, която искаме. В България се завишават твърде много цените на терените и понякога инвестицията за купуване на земята не си струва.

B:И в тези градове ли смятате да заложите на централно местоположение?

- Да, моловете ще бъдат в центъра или в близост до него.

B:Какво местоположение сте избрали за бъдещия си проект в София?

- Имаме интерес към няколко места, но не искам да ги споменавам, защото това автоматично ще повиши интереса към тях и ще покачи цените им. Освен за търговски центрове ние търсим терени и за жилищни комплекси. Идеята е да построим цял квартал, в който да има всичко необходимо - детска градина, училище и др. Но определено ще строим и втори търговски център в София и съм сигурен, че и други ще последват примера ни. Търговските центрове са бъдещето. Не че уличните магазини няма да оцелеят, но вече "Витоша" ще има конкуренция и това ще свали цените на търговските обекти, а оттам и на стоките.

B:Кога смятате, че ще можете да започнете работа по втория мол?

- Мисля, че след около година. След финализиране на сделката за терена обикновено отнема около 1 - 1.5 години за изработване на проекта и подготовката за строителните работи.

B:Какво следва по-късно?

- След това можем да се насочим към по-малки молове в по-малките градове. Тогава и разходите ще са по-малки, така че могат да се предлагат по-ниски наеми. България прогресира, така че на много места в страната ще има пазар за търговски центрове.

--------------------------------------

Строителството на "Мол София" на ъгъла на бул. "Ал. Стамболийски" и ул. "Опълченска" започна миналото лято. Само покрай изграждането на обекта са се разкрили около 1000 работни места и се очаква те да достигнат 2500, след като търговският център отвори врати. Магазините ще се разполагат на първите два етажа, а на третия - 12-те киносалона и заведенията за хранене. Над тях ще се издигат шестетажната офис сграда. Подземният паркинг е на три нива със 700 места, като на първото ще има и супермаркет "Пикадили".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK