Веселин БЛИЗНАКОВ, министър на отбраната: Очаквам договора за базите до края на годината

Назначението на Веселин Близнаков за министър на отбраната беше една от изненадите в новото правителство. Близнаков, който е лекар по образование, зае този пост, съвместявайки го със задълженията си на секретар на НДСВ. В 39-ото Народно събрание сегашният военен министър беше председател на постоянната комисия по енергетика и зам.- председател на царските депутати.

Идвайки в министерството на отбраната, той трябваше да реши бързо два въпроса - продължаване на модернизацията на армията и преговорите за американски бази. Пет са проектите, които чакат решението на правителството, за да започнат - за нови автомобили, хеликоптери, транспортни самолети, корвети и за модернизация на Ми-17 и Ми-24. За тях обаче засега няма финансиране. Преговорите със САЩ за базите започнаха в четвъртък.

-------------------------------


В: Съветът за икономическа политика към правителството се събра миналия петък. Какво беше решението за финансирането на петте проекта за модернизация на армията, за които вече има избран изпълнител?

- Съветът по икономическа политика взе решение да предложи на правителството да бъдат доставени новите хеликоптери от компанията "Юрокоптер", нови автомобили от "Даймлер Крайслер" и транспортни самолети от "Аления ауронаутика". Тяхното финансиране ще става чрез дългосрочни кредити за повече от 10 години. Самият механизъм ще се уточнява от министерствата на финансите и на отбраната. Тъй като имаме редица ограничения от Международния валутен фонд, не можем да си позволим да превишаваме определените суми за основно оборудване. Оттам идва ограничението, защото независимо дали един хеликоптер ще се изплаща 10 или 20 години, той се заприходява по нашите сметки още в годината на доставка. Това значително ни ограничава във възможностите. Понеже много се спекулира, че има разправия между мен, министъра на финансите Пламен Орешарски и министър-председателя, искам да кажа, че въпросът за модернизация на армията не засяга само едно ведомство. Това са ангажименти, свързани с националната сигурност, и трябва да се изпълняват от цялото правителство.

В: Тогава може да се очаква спор между вас и министър Орешарски по този въпрос?

- Спорове няма, има дискусии - как да стане и кое може да се реализира сега или по-късно.

В: На комисията по отбрана, която обсъждаше модернизацията на армията, министър Орешарски е казал, че няма пари за проектите за модернизация извън заложените капиталови разходи във военния бюджет.

- Обикновено така се казва за претенциите на различните министерства, тъй като те винаги надвишават възможностите.

В: Тогава как ще вземете заемите, след като имате ограниченията на валутния борд?

- За тези три проекта министър Орешарски и нашите експерти смятат, че има възможност. Няма за останалите два - за модернизация на Ми-17 и Ми-24, и построяване на нови корвети.

В: Това са много пари, които изискват държавни гаранции.

- Държавата има възможност, ще даде гаранции.

В: Предишният екип на военното министерство разговаря с пет-шест банки за отпускане на заеми. Защо френската "Сосиете Женерал" е избрана почти за всички проекти? Тя ли дава най-добрите условия?

- Защо е избрана френската банка трябва да отговори Министерството на финансите, защото те определяха процедурите и банките. Избрана е и Дойчебанк.

В: Направи впечатление, че сред петте проекта, които посочихте като приоритетни, липсва този за нови изтребители, а МиГ-29 вече не летят.

- Разбирате, че Министерският съвет се опитва да работи като екип. Не съм човек, който ще се опитва да нарушава общата политика за сметка на едно ведомство. Във всички случаи за проектите за нови коли, хеликоптери и транспортни самолети ще намерим подкрепа от останалите членове на правителството.

В: Следователно липсва подкрепа за проекта за нов изтребител?

- Засега липсва. Ще ги отложим за следващата година.

В: Какво ще стане с ремонта на МиГ-29? Нямаме изтребители да изпълняваме ангажиментите си пред НАТО. Един от тях е работата на въздушната полиция.

- Ще правим опит да удължим временно летателния им ресурс и да продължим разговорите, като търсим някакви допълнителни форми за намиране на средствата. Министър Орешарски заяви, че е готов за търсене на допълнителни форми. Засега не можем да си позволим разход на средства повече от 800 млн. евро. Всичко, което правим, ще бъде реализирано в рамките на бюджета на Министерството на отбраната. Не искаме увеличение на средствата за отбрана.

В: Има вариант да се вземат изтребители срещу разполагането на американски бази на българска територия. Появи се информацията, че САЩ са предложили на Румъния срещу базите да получат Ф-16. Има ли такъв вариант и за нас?

- Това е въпрос на преговори и ми трудно да предпоставя изхода от тях. Не изключвам подобен вариант, но е въпрос на договореност. Този въпрос включва възможност България да има изгода от воденето на разговори относно базите, а не да се разсъждава, че нещо бихме загубили от това. Интересите на страната ни ще бъдат защитени. Както и останалите държави, така и България, като защитава своите интереси, ще стигне до споразумение. Убеден съм, че това ще стане и то трябва да бъде подписано преди края на годината.

В: Защо външното министерство ви взе водещата позиция в преговорите за базите - нямате достатъчно подготвени специалисти?

- Не, това е най-лесно да се каже, но най-трудно да се докаже. Министерството на отбраната и Генералният щаб разполагат с достатъчно подготвени кадри. Наши специалисти ще участват в групата за водене на преговори. Те се ръководят от външно министерство, за да има т.нар. огледален образ. Американската страна е излъчила за ръководител на тяхната делегация посланик Робърт Лофтис, главен съветник в Държавния департамент. Затова решихме по подобен начин да определим преговарящ от българска страна посланика на България в НАТО Любомир Иванов.

В: Договорен ли е крайният брой на базите, тъй като се появиха различни твърдения?

- Не е договорен. Обсъждат се пет-шест варианта.

В: Какви са финансовите параметри на американския вариант за споразумение за базите?

- Финансовите параметри ще трябва да се договорят, защото, когато са се прекъснали българо-американските преговори през пролетта, това е било основната тема, по която са се водили дискусии. Надяваме се при сегашните преговори въпросът за финансирането да бъде в сърцевината и да бъде решен.

В: Очаквате ли България да участва със съфинансиране или САЩ да поемат изцяло издръжката на тези бази?

- Очаквам много отговорно да се обсъдят и двата варианта.

В: Каква ще бъде оперативната свобода на тези бази? Ще бъдат ли използвани само за съвместни учения или и за други операции?

- Оперативната свобода е целта на тези съоръжения. Когато се формулира тази цел и се обединим около нея, ще стане ясна и оперативната свобода.

В: Не може да нямате подготвена позиция, например, че тези бази няма да бъдат използвани за други операции или обратното?

- Струва ми се, че ползата за нас е преди всичко, когато те се използват за обучение, от което ние ще черпим опит. Ще имаме полза от използването на българската инфраструктура, от доставки на местно ниво. По отношение на това дали базите ще се използват за трети страни, не мога да кажа. Това е въпрос на договореност.

В: Смятате ли да последвате примера на колегата си Румен Петков и да направите обществен съвет от бивши министри и генерали?

- С бившите министри бих могъл да се срещам с много голямо удоволствие, за да обсъждаме редица актуални въпроси, но съвет в смисъл на този в МВР не смятам да правя. Разбра се, че той е имал друго предназначение, временен статут и т.н.

В: В БСП са недоволни, че сте дали на зам.-министрите от НДСВ най-важните ресори - модернизация, обществени поръчки и международно сътрудничество. Ще промените ли заповедта си за разпределяне на отговорностите между зам.- министрите?

- Не смятам да я променям, но ако има общо политическо споразумение всички останали министерства да направят подобни корекции, разбира се, мога да се включа в подобна екзотична инициатива. Наричам я екзотична, защото сме поели ангажимент да носим политическа отговорност - всеки министър за съответното ведомство. Всичко, което е записано в политическото споразумение, се изпълнява. Много е интересно защо не се говори за други министерства. Мисля, че няма напрежение между членовете на политическия кабинет, всички сме заявили, че ще работим като екип.

В: Всички ваши заместници получиха ли допуск до класифицирана информация на НАТО?

- Една част са получили, в момента се работи върху допуска на останалите.

В: Кои не са получили още?

- Не искам да говоря за колегите, за да не се изтълкува, че нямат право. Това е въпрос на технологично време.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK