Георги КОСТОВ: България ще стане център за контрабандни цигари

Решението на правителството предсрочно да увеличи акциза на цигарите се оказа, че ще има силно негативно въздействие върху "Булгартабак холдинг". Според разчетите на Министерството на финансите от следващата година най-продаваната марка цигари "Виктори" ще струва 2.55 лв., а според изчисления на холдинга - 2.75 лв. Очакванията на компанията са пазарът на цигари да се свие с 30 - 35%, а приходите - със 100 млн. лв. Според финансовото ведомство пък намаляването на пазара ще е с 20%, а увеличените акцизни ставки ще осигурят на бюджета 200 млн. лв. повече.

----------

В: Как ще повлияе новата акцизна политика върху "Булгартабак холдинг"?


- Ако новата акцизна политика бъде приета в този вид, в който се обсъжда през последните дни, и беше приета от комисията по бюджет и финанси, ще се отрази много негативно на "Булгартабак". Пазарната и технологичната стратегия на холдинга е разчетена на база на поетапно увеличение на акцизните ставки на цигарите до 1 януари 2010 г., когато трябва да се достигнат минималните за ЕС нива - 57% от продажната цена, но не по-малко от 64 евро за 1000 къса.

Предсрочното увеличение на ставките с предвиденото покачване за 2008 г. поставя под въпрос съществуването на двете по-малки цигарени фабрики - в Стара Загора и Пловдив. При средногодишно 20 хил. тона, които продаваме през последните години, очакваме следващата година реализацията на продукцията да не е повече от 13 хил. тона. Скокът на цените ще е с не по-малко от 60% за всички марки цигари. Заедно с това ставките за цигари без филтър се изравняват с тези с филтър, което също води до загуби. Тези цигари ще поскъпнат от 55 ст. на около 1.60 лв. с отчетени увеличени производствени разходи.

В: А какво ще е отражението при тютюнопроизводителите?

- Силно отрицателно влияние ще има и по отношение на ангажиментите ни към тютюнопроизводителите, тъй като първо ще се намали самото потребление на български тютюни. Това свиване на пазара с 4000 - 5000 тона цигари ще доведе до излишни 2000 - 2500 тона тютюн, които са заявени в квотата за 2005 г. Освен това финансовите възможности на двете големи фабрики - в София и Благоевград, които през последните години активно участват във финансирането на изкупната кампания, вече ще бъдат сведени до минимум. Това означава, че в рамките на първото тримесечие на годината почти е невъзможно с вътрешен финансов ресурс да обезпечим дори и частично необходимите 53 млн. лв. за изкупната тютюнева кампания. Нормално е в тази ситуация, когато стана ясно, че "Булгартабак" свива производството си и пазарния си дял, банките да бъдат много внимателни при отпускането на кредити на тютюнопреработвателните предприятия. В тази връзка нищо чудно в началото на следващата година да се стигне до социално напрежение и сред тютюнопрозиводителите.

Отделно от това, ако разчетите покажат, че е невъзможно да се поддържа производството в "Слънце Стара Загора БТ" и "Пловдив БТ", трябва да ги затворим и да съкратим повече от 1000 души. Допълнително ще се наложи редукция на персонала и в "Плевен БТ" и "Юрий Гагарин БТ", защото се ограничава вътрешният пазар, а на тези две фабрики основният им пазар е групата "Булгартабак". Не е ясно и дали ще се осигурят необходимите 10 - 12 млн. лв. за изплащане на обезщетения на съкратените работници.

В: Холдингът има ли набелязана стратегия за работа в тази ситуация?

- Нямаме стратегия за компенсиране на 5 хил. тона по-малко годишни продажби. В началото на 2005 г. заради спирането на част от договорите за експорт за пръв път за последните четири години имаме спад в износа.

Само за последната една година в двете големи цигарени фабрики бяха вложени 25 млн. евро в модернизация на производството. Това ни дава възможност да се разнообрази продукцията, да сме конкурентни на големите компании, а заедно с това да увеличим експорта си не само за традиционните пазари - Средния и Далечния изток, Северна Африка, но за европейските пазари, за където ще е ориентирана продукцията на "София БТ" и "Благоевград БТ".

В: Трябва ли асортиментът от произвеждани марки цигари да се съсредоточи само в "София БТ" и "Благоевград БТ"?

- Ако разчетите покажат, че не е ефективно да се произвеждат цигарите в Пловдив и Стара Загора, нормално е марките, които имат определен пазарен дял, да се прехвърлят към фабриките в София и Благоевград, за да не изчезнат от пазара.

В: Какво имате предвид под неефективно производство?

- Производство, което води до загуба във фабриката.

В: Голяма част от фабриките на холдинга не бяха ли точно в това състояние, преди да се концентрира цигареното производство само в четири предприятия?

- Само "Слънце Стара Загора БТ" от сега работещите беше губещо, "Пловдив

БТ" беше на печалба. Концентрацията на цигареното производство само в четири дружества даде голям ефект - през деветмесечието на тази година спрямо деветмесечието на миналата, когато работеха 9 фабрики, печалбата е увеличена с 90%.

В: Защо се разминавате с Министерството на финансите в прогнозите за цената на цигарите от следващата година?

- Кутия "Виктори" от следващата година ще струва 2.75 лв. при запазване на сегашната производствена цена. При фиксираните цени, на които изкупуваме тютюна, и при социалните ангажименти, които холдингът изпълнява, просто е невъзможно да се конкурираме с останалите компании.

В: Бяхте ли уведомени за решението предсрочно да се увеличи акцизът на цигарите?

- Не, разбрахме от запитване от Министерството на икономиката и енергетиката какво ще се случи с холдинга след предложенията на Министерството на финансите.

В: Доколко положението на холдинга ще се подобри, ако се върне фиксираното ценообразуване?

- Това беше една от темите на разговор на срещата, която организира министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров миналата седмица. Оформи се общо становище, че е належащо да се върне старата наредба за цеообразуване, за да не се допусне дъмпингови регистрации на цени на неизвестни за нашия пазар марки цигари. Казах го и по време на срещата, ще го повторя и сега - очаквам България да се превърне в регионален контрабанден център на тютюневи изделия. От тази контрабанда ще се вкарат поне 3 хил. тона цигари, които "Булгартабак" ще загуби като пазарен дял.

В: Пое ли някой ангажимент пред вас, че ще се работи за връщането на стария режим на ценообразуване?

- Лично министър Овчаров. Нашето предложение е наредбата да влезе в сила от 1 декември. Наредбата обаче решава не повече от 10% от проблемите пред холдинга.

В: Как очаквате да реагират вносителите?

- Международните компании, както и ние, най-много се страхуват от контрабандата, която няма как да се спре.

В: А как повишените акцизи ще се отразят на бюджета на фонд "Тютюн"?

- Моите очаквания са, че бюджетът на фонд "Тютюн" за 2006 г. няма да бъде изпълнен, защото няма да има достатъчно отчисления от закупен бандерол. А по закон 30% от стойността на акциза отиват във фонда. По неофициални разчети около 90% от бюджета на фонда се формира от тези постъпления. Очаквам сътресения при изплащането на премиите към производителите, както и невъзможност да се изпълнят ангажиментите към търговците. Ударът ще е по-голям за тютюнопрозиводителите.

В: Какви са прогнозите ви за изкупната кампания?

- Няма да може да бъде изпълнена от "Булгаратбаак".

В: Как ще коментирате дилемата "евтини цигари сега или приемане на еврото през 2009 г."?

- Интересно ми е как към днешна дата може да се говори за влизане в еврозоната през 2009 г., като не знаем дали от 2007 г. ще сме в Евросъюза въобще.

В: Как виждате приватизацията на холдинга след 2006 г.?

- Ако се премине към приватизация през следващата година, тя ще е една от най-неприемливите и инвеститорите няма да имат никакъв интерес. Силно се ограничават и възможностите на другата дейност - тютюнопреработката. Трябва да се оздравят едно или две предприятия, за да се продадат изгодно. При продажбата на "Плевен БТ" и "Юрий Гагарин" също няма да се получи тази цена, която може да се постигне, ако фабриките са обвързани с четири работещи цигарени дружества и производство от 18 хил. тона годишно.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK