Петър ДИКОВ: Спираме с частичните изменения, ще планираме големи територии

София няма нужда от високи сгради в центъра, казва главният архитект на София

Петър Диков

© Надежда Чипива

Петър ДиковКметът Бойко Борисов назначи Петър Диков за главен архитект на София.Това стана след конкурс, в който участваха 15 архитекти. Диков идвакато изпълнителен директор на държавното предприятие "Национален центърза регионално развитие". Кметът му заръча да пази зелените площи испортните площадки като очите си. Диков трябва да представи на Борисови списък с действията на предшественика си Стоян Янев, за които имаданни за закононарушения.
------------

С какво ви привлече повече постът на главен архитект на София отдиректор на Националния център за териториално развитие, за който можеда се каже, че е нещо като главен архитект на страната, защото изготвяградоустройствените планове?


- Националният център е търговско дружество. Друг е въпросът, че е еднаот малкото фирми, която има капацитета за градоустройствени разработки.Избрах да стана главен архитект на столицата, защото напоследък ми еобидно, че родният ми град е в такова състояние. Смятам, че съм стигналдо възрастта, а и имам натрупания опит, за да бъда полезен. Освен товавиждам в кмета Борисов човек, който има намерение да работи заразвитието на града и да го промени. Това показват първите му стъпки.Аз съм един от екипа. В позицията на главния архитект не сасъсредоточени властовите възможности.Откога се познавате с кмета Борисов?


- Видях го за първи път лице в лице на последното събеседване, когатоостанахме четирима. Вторият път беше при подписването на заповедта миза назначаване.Защо тогава в гилдията се говори, че вашият избор е бил предварителнорешен? На мен ми казаха още преди да мине вторият тур, че вие ще стеновият главен архитект, и така се получи, нямаше изненада.


- Нямам представа. Моите впечатления са други. Според мен основникандидати бяха двамата общински съветници (бел. ред. - говори заБорислав Богданов от "Гергьовден" и Борислав Борисов от БСП). Направилсъм достатъчно, за да мога да бъда оценен като професионалист. Работилсъм на много места. Имам и административен и проектантски опит.Познавам София. Хората, които са работили за столицата, също мепознават. През 1991 г. 27 колектива участвахме в конкурс за общградоустройствен план на столицата и моят проект взе една от петтепърви премии.С какво започвате на новия пост?


- Запознавам се с хората, структурата. Първата ми среща беше стърговците от бул."Витоша". Булевардът трябва да остане пешеходна зона.За да могат търговците да паркират в близост до магазините си, решихмекато начало да осигурим около стотина паркоместа тип "Синя зона" впресечките на бул."Витоша". Те ще бъдат платени.Кметът поръча първата ви грижа да бъде изграждането на подземен паркинг под бул."Витоша".


- Започваме да проучваме със специалистите колко бързо може да стане.Това е радикалното решение на проблема. Амбициите ми са първо да серешат комуникационните проблеми на столицата. Двата подземни паркингапод пл. "Македония" и бул."Витоша" ще са първа стъпка в тази насока.Предвиждате ли структурни и персонални промени в дирекция "Архитектура и градоустройство" (ДАГ)?


- Това ще бъде решено до една седмица. Със сигурност ще има промени вДАГ и в районите служби. За това обаче е необходимо решение и наобщинския съвет. Сега подготвям документите. Предвиждам да се дадатповече правомощия на районните архитекти. Трябва да се постигнестандартизация в структурите на районните администрации. Сега в еднирайони има главни архитекти, в други не, в трети няма главни инженери,в четвърти има началници на технически служби и т.н. Всяка районнаадминистрация си е правила сама за себе си структура. Това не води доположителни резултати като цяло. В ДАГ ще обърна по-голямо внимание наинженерните мрежи и на структурата на звеното, което се занимава с тях.


Нямам все още конкретни кадрови решения. Разчитам на екипност. Не очаквайте някакви катастрофални промени.Ще се променили ли нещо в обслужването на гражданите? В приемните дни опашките са огромни.


- Това е една от основните ми цели. С преразпределението направомощията на районните архитекти и служби очаквам нещата да сеподобрят. Не очаквайте обаче това да стане като с магическа пръчка.Какво смятате да промените в досегашната работа на предшественика ви Стоян Янев?


- Ще променя стила на работа. Ще засиля практиката да се правят плановена големи територии и ще намаля работата на парче, на частичнитеизменения. Категорично ще действам в тази посока, защото всяка работана парче е работа на ръба на риска, тъй като не става ясна картинката вцелия пъзел. Това не означава, че слагам край на частичните изменения,защото не може изведнъж да направим плановете на големите територии -местности, квартали.Какво ще направите за приемането на новия градоустройствен план?


- Ще направя всичко, което зависи от мен, законопроектът да бъде приетвъзможно най-бързо. Предстои да се запозная с текста на закона, защотого знам в първоначалния му вариант. Ще търся съдействие от кмета заодобряването му от правителството и започване на процедурата поприемането му в парламента. Първата стъпка след приемането на плана щебъде той да се качи в интернет, за да може всеки да го види. Многовероятно е този сайт да бъде платен, за да може да се поддържа, носумите ще бъдат скромни.Има ли необходимост София от небостъргачи и къде им е мястото?


- Никой не строи небостъргач самоцелно. Това става, когато цената наземята надмине в пъти цената на строителния продукт на квадратен метър.В някои части на София това вече е факт. Няма нищо лошо София да имависоки сгради, но не ги виждам в центъра, в рамките на малкия ринг. Имадруги места, където биха стояли добре, като по бул."Тодор Александров",но след кръстовището с ул."Опълченска". В участъка около Булбанк, коетого разработват като градското сити, собствеността е изключителнораздробена. Имотите са по 300 - 400 кв.м и не може да се строи високасграда.Но тези имоти могат да се уедрят.


- Ако някой инвеститор обедини достатъчно площ, за да реализира високасграда, не виждам нищо лошо да се направи. Големите комплекси също саподходящи за небостъргачи. Има интересни места на запад отул."Опълченска". Бъдещите инвеститори, които желаят да строят нависоко,минавайки процедурата на градоустройството, ще трябва да доказват, чемястото е подходящо.Терените около хотел "Хилтън", които бяха апортирани в скандалнотодружество "София сити къмпани", за какво застрояване са подходящи?


- Трябва да се запозная с действащото градоустройство. Доколкото е въввъзможности ми, ще се опитам да съхраня зелените площи. Мястото не еподходящо за високи сгради. То е част от парка.Против сте строителството в зелените площи, но архитекти посочват, чевие сте един от авторите на застрояването на Златни пясъци и Банско,които по всеобщо мнение са презастроени.


- За Златни пясъци който говори за презастрояване, трябва да отиде и давиди. Курортът е завършен по градоустройствения план, който е приет.Проблемът на Златни пясъци е в множеството бараки, навеси, щандове,които са временни обекти и се разрешават от собствениците на комплекса.Очаквам, че те ще изчезнат в момента, в който собствениците на хотелисе обединят и установят, че тези бараки им пречат и нарушават технитебизнес. Моите прогнози са, че това ще стане до година, две.Кметът на Варна Кирил Йорданов обаче издаде заповед, с която спрястроителството в комплекса, докато се построи нова пречиствателнастанция.


- Проблем за Златни пясъци е и пречиствателната станция за отпадниводи, която е амортизирана и е с малък капацитет спрямо леглата вкомплекса. Въпросът не е в презастрояването, а в грешната политика.Логичното е, когато има големи инвестиции в хотелския бизнес, да има иголеми в инфраструктурата. За съжаление у нас по инфраструктурата сеправи малко.За вас работят около 20 архитекти в бюрото ви "Проарх". Няма ли да сеполучи конфликт на интереси сега, като ставате главен архитект?


- Не. Заявил съм пред колегите в "Проарх", че оттук нататък няма даработят на територията на София, независимо че не съм задължен да гоправя. Брат ми обаче проектира на територията на столицата и вероятноще продължи да работи, защото за разлика от мен той е работил много вСофия. Знакови сгради като офис "България 2000" на бул."ЕвлогиГеоргиев", "Белисимо" са негови. Двамата обаче никога не сме имали общбизнес и съвместни проекти.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK