Христо ГРИГОРОВ: Целта на ареста ми беше да бъда сменен

Досега не съм позволявал политическа сила да въздейства върху дейността ни, казва председателът на Българския червен кръст

Христо Григоров

© Георги Кожухаров

Христо ГригоровХристо Григоров е председател на Българския червен кръст (БЧК) от 2001 г., преизбран на поста за втори мандат през 2005 г. На 3 февруари тази година той беше арестуван по обвинения в присвояване на дарения в особено големи размери. Обвиненията в корупция бяха публично потвърдени от вътрешния министър Румен Петков, който дори посочи, че става въпрос за милиони. На 10 февруари обаче Софийският апелативен съд освободи Григоров, като постанови, че няма никакви доказателства за негова вина. Бумерангът от скандала взе посока към Главното мюфтийство, което се оказа получател на няколко помощи, получени чрез БЧК, на които следите се губят. Скандалът предизвика широк международен отзвук, а миналата седмица от ДСБ поискаха съставянето на парламентарна комисия по случая.Дават ли си сметка МВР, следствието и прокуратурата за последствията, които ще има за дарителството в България и за работата на БЧК, от недоказаните обвинения срещу вас?
- За БЧК не се притеснявам. Това е организация с традиции, изградена преди 127 години от българския народ, за да служи на него. И през всичките тези години фундаментът на БЧК е толкова стабилен, че "сценарист" не може да го разруши. Разбира се, в България тази ситуация има известно отражение, има дискомфорт, но когато истината излезе, считам, че всичко ще си дойде на мястото.


Друг е въпросът за международния отзвук на тези вътрешни, кухненски истории. Този, който тръгна срещу Червения кръст по този начин, не можа да разбере, че тръгва срещу България. И от милионите, за които се говореше, за суперконтрабандните канали, "перфектно изработените канали", както някой се беше изразил, в крайна сметка се стигна до някакви пуловери и шапки, чиято обща стойност е около 60 хил. лв., за които БЧК не носи никаква отговорност. Може би Главното мюфтийство ги е разпределило. То е получило пратката, то се е подписало за направеното дарение. Съгласно сключено споразумение ние сме извършили логистиката, ние сме го предали на Главното мюфтийство с подписа на главния мюфтия, който нищо не знаел. Той просто три месеца не знаел къде му е печатът, не знаел къде е пълномощното му. Сам разбирате, че просто нещо не се връзва. Така че БЧК няма никакви ангажименти от момента на предаването на дарението.


Да, но удара го отнесохте вие?


- МВР е длъжно да провери, ако има някакви сигнали, но можеше да го направи по интелигентен начин. Имаха начин как да стигнат и до мен, и до мюфтията, и до евентуалните извършители, но без да се удари тази гръмотевица. Защото ако направим един анализ на акцията, ще се види, че много неща просто не се връзват с нормалната процедура. А разследващите органи "закопчаха" председателя на най-голямата неправителствена организация с авторитет в страната, с авторитет в чужбина. Аз бях предложен за вицепрезидент на европейската структура на Червения кръст. БЧК е десета по активност организация в Европа, предстоеше ни конференция на централноевропейските и балканските червенокръстки дружества с присъствието на Палестина и Израел. И всичко това се срути само затова, защото може би му хареса поста на председател на БЧК.


На кого пречите вие и на кого - БЧК?


- БЧК не пречи на никого, но обслужва всички. През последните години под мое ръководство и, разбира се, заедно с усилията на всички колеги направихме така, че БЧК стана най-авторитетната, най-търсената и най-прозрачната хуманитарна организация в страната. Обществото видя какво направихме по време на наводненията, при цунамито в Индийския океан, при бедствието в Беслан - ние бяхме първи. И може би някой, виждайки вече тази стабилност на БЧК, е решил, че организацията може да работи за него. Докато аз съм председател, БЧК ще работи за всички. Един от нашите основни постулати е безпристрастността. За нас няма червени, няма сини, за нас има хора в нужда! И може някой би се подразни от това, защото аз съм политически неангажиран. Може дълбоко в душата си да имам свои политически пристрастия, това е нормално и е мой личен проблем. Но като председател на БЧК аз нямам право да ги заявявам и досега не съм ги заявявал. И не съм позволявал досега една или друга политическа сила по един или друг начин да въздейства върху работата на БЧК. Но явно това не е била целта. Целта е била да се говори за контрабандни канали, за милиони и Христо Григоров да се хвърли в ареста. Така че може и това да е причината, която съществува като хипотеза. Сам разбирате, че в момента върви следствието и аз съм ограничен с огромната информация, с която разполагам, и която ми дава възможност да наредя "пъзела" за себе си. Но нека да оставим този пъзел да бъде разкрит.На кого разчитате?- В тази връзка поискахме международен външен одит. Обърнахме се към нашата централа, която също беше шокирана от обвиненията, но ни вярва, и помолихме да се извърши независим външен одит. Отделно тук извършваме вътрешен одит. За да се види защо от 1000 дарения, които сме получили в периода 2003-2005 г., само три дарения са проблематични и трите са свързвани с Главното мюфтийство или с негови хора. Това не дава ли основания човек да се замисли защо аз отидох в ареста, а човекът, който ръководи институцията, получила даренията, изобщо не отговаря. Вместо него аз отговарям за нещо, което изобщо вече не е в компетенциите на БЧК.


Освен за одити ние настояваме пред всички политически сили и пред председателя на парламента да се създаде парламентарна комисия. В една парламентарна държава при един такъв скандал, който излезе извън границите на страната и който хвърли петно върху най-доброто чувство - чувството на добродетелство, на милосърдие, това е пътят да се стигне до истината и тя да бъде огласена не само пред обществото, но и пред международната общественост.


Ще преразгледате ли политиката на БЧК за работата с Главното мюфтийство?


- За нас то е Меката на българските мохамедани. Както вярваме на Българската православна църква, така вярваме и на мюфтийството, там има и добри и чисти хора, но докато не се изясни ситуацията кой кой в мюфтийството, докато не се уверим, че няма политически чадър върху него, ние ще подпомагаме смесеното население директно, не чрез Главното мюфтийство. Но определено искам да ви кажа, че над Главното мюфтийство има чадър. Дали е политически или икономически аз не мога да го кажа, това трябва да го кажат съответните органи.Вие поискахте да се срещнете с вътрешния министър Румен Петков.


- Аз помолих за такава среща. Първо, аз не се сърдя на него. Той е политическа личност, взима решенията на база на докладите от съответните ресорни структури. Тези, които са му поднесли информацията за "злоупотребите" в БЧК - там трябва да се търси субективизъм, евентуален сценарий и непрофесионализъм. Това, че министърът е подведен, е ясно. Но особено когато става въпрос за един такъв амбициозен човек, който желае да направи нещо в тази държава, да излезе и да каже, че е открит най-големият контрабанден канал - той не бива да бъде подвеждан.


Министър Петков е политическа фигура, но той носи отговорност за работата на МВР и в случая най-малкото, което трябва да направи след публичните обвинения, е също така публично да се извини.


- Това оставям на неговата съвест и на неговите подчинени.


Как работихте с Министерството на бедствията и авариите при наводненията през 2005 г., имаше ли някакво напрежение?


- БЧК е член комисията под контрола на г-жа Емел Етем. Аз не бих могъл нищо да кажа, защото това, което БЧК трябваше да свърши, е направено. И в момента при нас има 400 000 евро за подпомагане с къщи на населението в североизточния регион.


От министерството имаше ли искания за разпределяне на дадени помощи на определени пострадали места?


- Ние сме давали периодична справка на комисията и на министерството, числата в тях бяха много сериозни. В БЧК създадохме двустепенен контрол за разпределянето на помощите и сме готови във всеки един момент до стотинка да докажем тези милиони.След скандала се заговори се, че трябва да се промени законодателството така, че да може и други неправителствени организации да получат облекчения при дарителство?


- В момента в България има над 5000 фондации и сдружения, регистрирани за благотворителни нужди за частна или обществена полза. Сдружението им обединява само 23 от тези фондации, които се опитват да получат същите привилегии, каквито има БЧК. Но БЧК не е равнопоставен на всички тези организации, защото още през 1949 г. с Женевските споразумения българското правителство е задължено да подпомага Червения кръст.


Второ, има закон за дейността е БЧК. Ние сме част от Националната програма за бедствия, аварии и катастрофи. Ние поддържаме четири бедствени склада, Планинската спасителна служба, водните спасители, безвъзмездното кръводаряване, социализираме и поддържаме бежанците.


Или, казано с други думи, този канал, който държавата е създала, това не е канал за контрабанда в болните мозъци на някого, а е канал, създаден именно да има контрол върху хуманитарните помощи. Затова с всички документи в случая с моето арестуване се доказа, че БЧК си е свършил работата. Къде оттук нататък се е скъсала връзката - държавата да търси отговор от този, който е получил помощите. И сега държавата много внимателно трябва да прецени дали следва да отвори каналчетата за 4000 - 5000 сдружения да внасят хуманитарна помощ или не.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dame
  dame
  Рейтинг:

  Вместо да го сменят те го бетонираха некадърниците...

 2. 2 Профил на kamski
  kamski
  Рейтинг:

  Naistina si prav,a trqbva6e da go smenqt-q s Go6o typoto,q s Dan4o Conew,q s nqkoi mazen turski kominist kato Dogan,a te go cimentiraha!Nekadyrnici...

 3. 3 Профил на maya1980
  maya1980
  Рейтинг: Неутрално

  Дай ни на нас да хулим и то в повечето случаи малцината, които си вършат работата, а не маркират дейност.

 4. 4 Профил на спасител
  спасител
  Рейтинг: Гневно

  БЧК– ДАЛАВЕРАДЖИИ ,КРАДЦИ И МОШЕНИЦИ ! КРАДАТ ЖИВОТИ А СЕ ПРАВЯТ ЧЕ ПОМАГАТ И СПАСЯВАТ! СПАСИТЕЛИТЕ НЕ ЖЕЛАЯТ ДА РАБОТЯТ СЪС БЧК

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK