Владимир КИСЬОВ: Бойко Борисов се предовери на президента за боклука

Хората на общината в борда на "Топлофикация" не са участвали в кражбите, казва председателят на Столичния общински съвет и член на НИС на СДС

Владимир КИСЬОВ: Бойко Борисов се предовери на президента за боклука

© Георги КожухаровВ началото на октомври председателят на Столичния общински съвет предложи нова схема за определяне възнагражденията на бордовете на общинските фирми - на база рентабилността на управляваната от тях фирма. Докладът на Владимир Кисьов ще бъде разгледан тази седмица от общинските комисии. Общинският съвет все още не е намерил решение и на кризата с боклука, а капацитетът на площадките в Кремиковци и Гара Искър заедно с разширението ще се изчерпи в края на ноември.


Наскоро внесохте в общинския съвет предложение да се намалят заплатите на членовете на бордовете на общинските фирми. Ще ви подкрепят ли колегите ви?


- Очаквам да бъде одобрен докладът, защото трябва да бъдат прецизирани възнагражденията в бордовете. Става въпрос за едноличните дружества, които са собственост на общината. Всеки собственик би могъл да сложи някакъв таван на възнагражденията. Целта е да се лимитират заплатите - до 1300 лв. за членовете на управителните съвети и до 2000 лв. за директорите. Като това ще е възможно само за най-големите дружества със стабилни показатели - рентабилност, печалба. Тази мярка е необходима, защото членовете на съветите на директорите са хора, които не са ангажирани с всекидневната работа на дружеството и не е нужно да получават по 2000 лв. на месец, каквито възнаграждения има в момента. Но, разбира се, те носят отговорност. В крайна сметка по този начин ще бъдат намалени и разходите за управление на дружествата.
Друга болна тема е неоправдано раздутите бордове - по 6-7 души на дружество. СДС изтегли 15 от своите представители в управата на няколко общински дружества, а после стопанската комисия изкара още 16 души от други групи в съвета. Ще продължи ли тази тенденция и не е ли по-добре да се реши кардинално въпросът - да се освободят всички и да се направят конкурси, за да бъдат назначени по-малко хора, но с експертни познания?


- На практика и сега критерият за избор е на база някакви експертни качества. Идеята съветът на директорите да се определя чрез конкурс, с подаване на документи или материал, който да представя виждането на кандидата за развитието на дадена фирма, не е лишен от логика. Това ще стане в най-скоро време, след като се приеме новата наредба за управление на общинските фирми. Но не бива да забравяме, че изпълнителният директор не може да се избира с конкурс, защото съгласно Търговския закон той се излъчва от избрания вече управителен съвет - не го избира нито кметът, нито общинският съвет. Идеята на изтеглените досега хора от бордовете е да се подобри финансовата схема на управлението, а именно да бъдат намалени разходите.


Кметът Бойко Борисов започна проверки в няколко общински дружества - "Топлофикация", "Софийски имоти", Столичния медицински холдинг и откри във всяко от тях злоупотреби за милиони. Защо чак сега стават ясни тези неща?


- Кметът препотвърди това, което бяха открили временните комисии, назначени от този общински съвет още в началото на мандата му. Първият доклад, внесен в общинския съвет, беше за създаване на временните комисии за проверка на фирмите, в това число специално за "Софийски имоти". На тази фирма беше наложен запор да извършва разпоредителни сделки. След като временната комисия приключи работа, това решение остана да действа за всички фирми - разпоредителни сделки могат да стават само с решение на Столичния общински съвет. Откритите от Борисов нарушения са за периоди преди работата на този общински съвет - от 1999 г. до 2002 г. Мисля, че ние направихме максимално възможното да променим начина на управление.


Разбира се, не всичко е постигнато. И журналистите, и гражданите са свидетели, че в последните години не са се случили фрапиращи неща във фирмите на София. Свидетели сме на много положителни неща, включително и последната приватизационна сделка за дружеството "Пътища и съоръжения". Това показа, че когато се работи прозрачно и открито, могат да влизат и сериозни приходи. Имаше предположение, че тази фирма ще се продаде за 8 млн. лв., а беше продадена за 28 млн.


Кой ще понесе отговорността за тези злоупотреби в общинските дружества, може би предишният председател на общинския съвет Антоан Николов?


- По смисъла на всички закони за тези неща отговарят хората, които са ги управлявали. Там, където има доказателства за разхищение или доказателства за присвояване, категорично трябва да си понесат отговорността.


Защо общинският съвет защити членовете на борда на "Топлофикация" от квотата на общината, които са работили с Валентин Димитров?


- За тези хора няма никакви данни, че са участвали в кражбите, за които е разследван Валентин Димитров. Нищо не се беше променило в рамките на един месец (от избора на нов борд до искането на енергийния министър Румен Овчаров общината да смени хората си - бел. ред.). Освен това, когато текат проверки, не е добре целият състав да бъде сменен, а трябва да има хора, които са запознати с миналите периоди на управлението. И последната причина е, че не е хубаво в началото на един отоплителен сезон да се сменя цялото управление, защото дейността на дружеството може да бъде подложена на риск.


Как ще коментирате задочния спор между кмета и премиера Сергей Станишев за проблема с боклука на София и заплахата на Борисов балите да се складират пред Министерския съвет?


- Този проблем го поставих още на предишния министър-председател и обявих, че това е национален въпрос, а не само проблем на Столичната община. Тогава, както и сега, имаше опит нещата да се политизират, а не да се търси прагматичното решение. Бойко Борисов повярва на президента Георги Първанов и на министър-председателя Сергей Станишев, които популистки, сигурно свързано с изборите, обещаха, че ще решат проблема с боклуците. Кметът се предовери и сега явно е разочарован, че има отказ от страна на президента боклуците да бъдат закарани в Бобов дол, което го кара да предлага такива невъзможни решения боклукът да бъде складиран в центъра на София. Кризата си е криза, но това не е решение. Без съдействието на правителството кризата не може да бъде преодоляна, това е явно. За проблемите на околната среда отговаря екоминистерството, а неговият министър е част от правителството.


Общинският съвет няма ли вина да се забави толкова много разрешаването на проблема? Отдавна се говори за завод, а няма нито конкретен терен, нито избран инвеститор. Всички са за отварянето на Суходол, но не си отменихте решението за закриването му.


- Категорично заявявам, че всичко, което е зависело от общинския съвет, е било направено. Никой няма основание да се оправдава с общинския съвет. Напротив, общинските съветници започнаха да се занимават дори с експертните дела - нещо, което е неприсъщо на един местен орган на управление. Работа на съвета е да гласува само предложени варианти или решения, а окончателният избор на технология по закон се прави от Министерството на околната среда.


Изискването общинският съвет да си отмени решението за Суходол е демагогия, защото за всяко ново сметище, за което се прави оценка за въздействието върху околната среда, не се изисква отмяна на каквото и да било предишно решение. За да бъде открито отново сметището в Суходол, от екоминистерството трябва да кажат, че може, и тогава ще направим каквото е необходимо.


Скоро ще стане една година от встъпването в длъжност на Борисов като кмет на София. Той така и не успя да се сработи с общинския съвет и редовно се оплаква, че сте му опозиция.


- По принцип аз работя добре с него и нямам притеснения за взаимодействието ни на професионална основа. Не бих съветвал никой кмет, независимо дали става въпрос за София или за друго населено място, да не си сътрудничи с общинския съвет. Смятам, че този общински съвет доста помогна на кмета, за да може да се откриват ремонтирани улици и булеварди. Това стана факт, защото съветът препоръча и гласува този заем от 20 млн. лв. за основни ремонти. Той не беше предвиден за тази година. Ако не бяхме допълнили бюджета с пари, сега нямаше да се откриват булеварди. Ето един пример за добро сътрудничество.


Като член на НИС на СДС как ще коментирате отлива на хора от партията към ГЕРБ, чийто неформален лидер е Борисов? И какви са отношенията на вашата политическа група с движението, говори се за тясно сътрудничество?


- За сътрудничество може да се говори, когато бъде създадена партия ГЕРБ, каквато все още няма. Много се говори за тези отливи от СДС. Може да има привърженици на партията, които са станали привърженици и на ГЕРБ, но изтичане на членове на политическата формация към ГЕРБ няма. По-естествено е хората, които се занимават с политика, да не си сменят всеки ден партията. Членска маса, която пътува от партия в партия или създава нови формации, не е най-качествената. СДС ясно заяви наскоро, че на следващите избори в държавата ще се яви самостоятелно. На местните избори ще се търси някакво сътрудничество, но няма да се правят безпринципни и безпредметни коалиции. Не се чувстваме длъжни да се коалираме с другите десни партии.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 2 Профил на Кобург Велчев
  *****

  Бареков - Бюреков - БТВ и баницата ГЕРБ

  Почти всяка сутрин от екрана на БТВ в сутрешния блок се изливат хвалебствия, отправят се запитвания и се иска мнението по „явлението” Бойко Борисов. „Явление”, създадено от медии и мафиоти, купено от заинтересовани мутри в национален мащаб. А Бате Бойко е мутра от ИПОН, действала по прибиране на дългове чрез насилие и сплашване, охранявала в миналото Тодор Живков, а в по-близките времена и мошеника Симеон. При това Борисов отказа да се деполитизира – да напусне БКП-БСП, което значи, че и сега е член на Партията. Участието на Бойко в многобройни фирми с хора от престъпния контингент го прави СИЛНО зависим от БСП-ДС, които му дърпат конците и го управляват според моментните си интереси. Затова и Бойко се люшка в мненията си и изразява неясно пизициите си. Не че ограничен човек като него може да има някакви стойностни позиции. А др. Първанов знае това и го използва умело.

  Разиграването на „десницата”, т.е. на демократичните партии е част от сценарий, в който с удоволствие участва и БТВ, чрез Бареков и Ризова. Последната срочно изпълни мръсната поръчка за уволняването на Иво Инджев. Акт, срамен и за БТВ, и за журналистическата гилдия.

  На какво разчита Бареков ? Да не би да му е обещан пост в още неродената ГЕРБ ? Да не би поведението му да е платено от ГЕРБавите среди ?? Знае се, че поддръжници на ГЕРБ са мафиоти, трафиканти, спортисти „бизнесмени”, охранители, „застрахователи”, чалга изпълнители и любители. С една дума - утайките на болното ни общество. А броят им съвсем не е малък и според мен е някъде около 250,000 - 300,000 души. Почти всички от престъпния контингент и сивия сектор на икономиката.

  Ще спре ли про-БОЙКОВАТА манипулация от екрана на БТВ ??? Вярно, и агент Алберт нескрито мрази „дясното” и подкрепя Бате Бойко, но подкрепата на Бареков дразнещо се набива на очи. Какви са целите на ГЕРБ – Граждани за Европейско Развитие на Бандитизма, е повече от ясно. Да се окопае родната мафия на Европейска територия. Ще им позволим ли ??

  И един основен въпрос : Може ли БСП - партия на червените барони и милионери да е лява, а СДС-ДСБ и другите - бедни, без електронни медии и ежедневници дори, да са десни ?? По скоро е вярно обратното. Дилемата, за съжаление след 16 години, е отново – демокрация или НЕОкомунизъм.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK