Николай Кичев, "Мобилтел": Липсва законова рамка за пренос на номерата

Николай Кичев

© Георги Кожухаров

Николай КичевМесец преди 1 януари 2007 г. трите мобилни оператора в България още не са постигнали съгласие как да се осъществи правото на абоната да може да прехвърли номера си от една мрежа в друга, което му е дадено със сегашния закон за далекосъобщенията. "Мобилтел" оспори в съда правилата за преносимост, изготвени от Комисията за регулиране на съобщенията. Според "Вивател" и "Глобул" най-големият оператор умишлено спира преносимостта. За аргументите на спорещите страни потърсихме директорите на направления "Регулации" в трите компании.

Каква очаквате да се случи с "Мобилтел", когато абонатите получат възможност да си прехвърлят номерата към друг оператор - ще дарявате или ще приемате клиенти?
- Ако прегледате какво се случва в другите европейски страни, ще видите, че, общо взето, има баланс между броя на приетите и на излезлите от мрежата абонати. Нашата мрежа е технологично най-развита, предлагаме разнообразни услуги и считаме, че са налице всички предпоставки да сме приемащ оператор. Това са очакванията ни.


Защо тогава само вие не сте готови да въведете преносимост още от януари 2007 г.?
- И ние, както и нашите конкуренти сме "за" преносимостта на номерата. Но за разлика от тях не смятаме това за услуга за крайния клиент, а за негово право на избор. Това право поражда няколко ефекта, два от които са основни и трябва да бъдат съобразени така, че преносимостта наистина да работи и да е в полза на крайния потребител. Първо, да бъде уговорено технологично решение, което е оптимално като дългосрочен избор и инвестиции. Второ, всеки от операторите трябва да бъде готов да гарантира качеството на услугите за абонатите, които пренасят номера.


Но компанията се превърна в блокираща страна, обжалвайки във ВАС спецификациите за преносимост на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС)?
- Не е така. Това наистина се използва от конкурентите ни, за да ни представят пред обществеността като противници на преносимостта. Истината е, че функционалните спецификации на КРС са неясен документ. Много неща в него са написани пожелателно, без да се детайлизират условията и процедурите. Документът не е добър и затова го обжалваме.
Каните се обжалвате и спирането на делото от ВАС, което означава, че ще продължите да стоите встрани от процеса?
- ВАС постанови, че "Мобилтел" няма правен интерес да обжалва акта и затова прекратява делото. Забележете защо няма правно основание: защото спецификациите не пораждат никакви задължения за оператора. Кажете как да инвестираме в технологии на базата на документ, който не поражда задължения и права за нас?


Кога ще стартира услугата - на 1 януари или на друга дата?
- Няма да бъде 1 януари. Но според мен това не е най-същественият въпрос. Важното е да се направи по правилния начин. В Западна Европа преносимостта започна между 2000 г. и 2002 г. и клиентите все още не я ползват, защото на практика не работи. Искаме да избегнем този опит - да въведем нещо на парче, полуработещо и да накараме абонатите да повярват, че то по принцип не работи. Успешното въвеждане зависи от съвместния подход на трите оператора в България. За съжаление нямаше достатъчно диалог между нас и причините според мен са в липсата на законова рамка. Всеки оператор искаше нещо, по определени въпроси всеки настояваше на своето. Сегашният закон посочва единствено дата за преносимостта - 1 януари 2007 г.


"Мобилтел" новия закон ли чака?
- Не, но не можахме да се разберем с другите два оператора. А ако има ясна и категорична законова рамка, ще са налице и предпоставките да се разберем.


Колко е готова да плати компанията, за да въведе преносимост на номерата?
- Мога да ви кажа, че трябва да бъдат променени над десет, да не кажа над двайсет, технологични системи. Общият бюджет е търговска тайна, но по никакъв начин не се побира в рамките на това, което казаха от "Глобул". Може би на тях 3 млн. лв. ще им стигнат, но за да се гарантира качество на услугите, тази сума едва ли ще е достатъчна.


Ще дадете ли нулева такса на потребителя за преноса?
- Това е въпрос на маркетингова стратегия. Предполагам, че в условията на силна конкуренция и трите оператори ще предложат ниски или нулеви цени.


От дискусиите досега стана ясно, че има и спор за технологията, чрез която ще се осъществява преносимостта. Каква предпочита "Мобилтел"?
- Според мен и двата варианта - отделни бази данни, които общуват помежду си или съвместна база данни, са еквивалентни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK