Проф. Георги ФОТЕВ: Интелектуалците носят отговорност за духа на нацията

Директорът на Института по социология към БАН пред "Дневник"

Проф. Георги ФОТЕВ: Интелектуалците носят отговорност за духа на нацията

© Георги КожухаровНамирам проф. Георги Фотев в неговия потънал в книги кабинет на ул. "Московска" да слуша "Адажио" на Албинони. Наскоро той беше изненадан от българските социолози със сборник в негова чест, в който се включиха със свои статии светила в европейската социологическа наука като Зигмунт Бауман, Жак Буше и др. Проф. Фотев е олицетворение на строга, дори сурова взискателност най-напред към себе си и на безпрекословна защита на правото на личен избор, пишат неговите колеги и ученици в изданието.


Проф. Фотев, от един академичен кабинет като вашия как изглеждат светът и България пред Коледа?
- Няма да имаме истински празници - нито на Коледа, нито на Нова година. Застигна ги мрачната вест за повторната смъртна присъда на българките в Либия. И колкото и поводът да изглежда външно неподходящ, трябва да свържем смисъла на всичко, което правим, с най-високите ценности на живота. А те са способността да отеква у нас болката на конкретните хора.


Мисля, че нашето общество не беше подготвено да възприеме адекватно това и неподготвеността идва оттам, че ние сякаш дълги години останахме безчувствени за много такива несправедливости. Защото, както казва Ремарк, ние гледаме на тези например, които загиват по българските пътища, като на число. Ние гледаме на тези, които по различни причини живеят трудно и са безсилни пред изпитанията, също като на число. Свикваме да възприемаме лошите информации и убийствата, които се извършват посред бял ден, като нещо в реда на нещата, независимо кой кого убива.
Защо обществото се оказа неподготвено?
- Като търся обяснението, не бих могъл да остана при конкретния случай - смъртните присъди в Либия. И колкото и да изглежда неуместно в този момент, ще си позволя да припомня какво е ставало в България в първите дни и години след 9 септември 1944. Присъди не за 8 години, не за 8 месеца, не дори и за 8 дни са се произнасяли. Много хора казват - но защо се занимавате с миналото. Занимаваме се не заради мъст или взиране в черни страници. Смисълът е в събуждане и поддържане на чувството за ценността на човешкия живот, справедливостта и свободата.


Хората бяха неподготвени, защото първото просветляващо ума нещо е да знаеш, че насреща си имаш един тираничен режим. Режим, в който не се уважава достойнството на човека и неговите универсални права и свободи, всичко онова, което представлява великото откритие на Запада, на европейското човечество в смисъла на Хусерл, включващ и Европа, и САЩ. При нас доминиращото чувство е, че демокрацията не ни оправя живота, вместо да прозрем, че подобни неща вече не могат да се случат в български съд и в никоя демократична държава. И че не само Либия, а голяма част от света живее в условия на тирания и пълно пренебрегване на базисни човешки ценности. Затова, без да защитавам войните, бих попитал онези, чието единствено занимание е антиамериканизмът, какво би бил светът, ако нямаше кой да се противопостави на варварството и мракобесието?


Свързвам днешната ни болка с високите непреходни ценности, които са наша опора. Сега е времето за конкретни действия на държавата и нейните институции. Нашето съпричастие е неотделимо от това.
Анализаторите определят обществената инертност и липсата на солидарност като неразвитост на гражданското общество. Дали това е специфична черта на българина (докато не се подпали собствената му черга, не реагира), или е загуба на доверие в смисъла на обществената активност?

- Отговорът на този толкова радикален въпрос щеше да е много лесен, ако се обърнем към характеристиките
на нашия манталитет като нещо предзададено. Но не е така. Аз ще отговоря може би малко изненадващо: огромна отговорност за това състояние на аморфност и липса на нови форми на солидарност в обществото ни, за това изчакване и апатия носи онази особена група, която се подвизава във всяко модерно общество под името интелектуалци.


Вие също сте интелектуалец.
- В моментите, в които оставям заниманията си на академичен човек и излизам пред публичния форум, както сега пред вас, да, аз съм в качеството на интелектуалец. Всички, които участват в публичния форум на обществото, са интелектуалци - социолози, журналисти, анализатори, политици, които резонират върху обществените групи. Ние носим главната отговорност за състоянието на обществото.
Ние ще сме си свършили работата, когато видя в центъра на София паметник на най-големия български интелектуалец през втората половина на ХХ век, името му е Георги Марков.


Тоест куражът, смелостта да се противопоставиш на тоталитарния режим, пренебрегвайки опасността, или на конюнктурата, загърбвайки облагите, правят от писателя или журналиста истински интелектуалец?
- Не само куражът, а и духовната извисеност. Нормалното щеше да бъде книгите на Георги Марков, върхът на интелектуалната му дейност - "Задочни репортажи", да ги има в книжарниците в нови издания, да се познават масово, да се знае, че сме имали писател дисидент, който е платил с живота си, за да изрече публично онова, което мисли.


Може би защото някои хора смятат, че Георги Марков разделя, а гражданското общество означава солидарност, те не смятат, че той трябва да бъде героизиран? Виждате ли противоречие в такава теза?
- Добро предизвикателство... Две големи групи в нашето общество носят два тежки воденични камъка. Едната група са хората, които преживяват огромна горчивина, че се е сринала една система, а заедно с нея и техните илюзии и лични биографии. Трябва да се помогне на тези хора да се освободят от заблудата и носталгията си. Тази носталгия е не само техен проблем, а на обществото. Другият тежък воденичен камък са всички онези, у които е жива паметта за убитите невинни, изселените, прогонените, съсипаните съдби, както и онези, които не са лично пострадали, но съзнават античовечността на тираничните режими. И тъй като не беше осъден комунизмът по начина, по който беше осъден нацизмът - солидарно, тези хора очевидно ще си отидат от този свят с дълбоката горчивина за непостигнатата справедливост. И за това, че са останали без състрадание от другите.


Заварих ви да слушате Албинони...
- Слушал съм това "Адажио" хиляда пъти, защото тази музика можеше да бъде създадена едва след като приключва Ренесансът. Ренесансът открива човека в плът и кръв, както се изразява Унамуно, чувствителността, болката, страданието, любовта стават човешки и разбираеми. Когато навлизаме в барока и специално при Албинони, откриваме една невероятна тъга, една вечност, човешката любов се съединява с божествената любов.


Това е трудно за съвременния човек. Защото, ако се опитаме да намерим онези добродетели, характерни за нашето, а и въобще за модерното общество, много ще се затрудним. В предишните епохи не е било така. Във времето на Омир най-висшата добродетел е физическата сила, при Аристотел - разумността, при Августин и след него - това е Божията благодат и стремлението към нея. При Джейн Остин и викторианската епоха най-висшата добродетел е приветливостта и последователността. А в съвременния свят имаме много анонимни сили, които правят всяко действие двузначно, с положителен и отрицателен смисъл.
Затова и няма единна добродетел, много хора ще се опитат да намерят смисъл в хедонизма, в моментната наслада от празника...


Какво трябва според вас да направим ние, българите, за да стигнем до споделени добродетели?
- Няма готови отговори. Видна е обаче нуждата от внимание и грижовност към онези фундаментални ценности, без които е невъзможен нашият съвместен живот. Това означава прости неща: Опитай се да обърнеш внимание на другия. Отдели повече внимание на своята майка. Ако тя вече не е в този свят, спомни си за нея. Който обича майка си, той обича и родината си, дори и да е далече от нея.
Трябва да търсим онези опорни точки на миналото, които са формирали и човечеството, и нашия много изстрадал народ. Изпитаните, а не измислените ценности придават смисъла на живота, те всъщност ни крепят в беди и изпитания.


Тръгнахме съвсем случайно от Албинони, но именно музиката, която е без-образна, е неповторимият път до божественото. Тя ни показва, че каквото и да се е случило, човек има опора, щом има ценности. Страшното настъпва, когато започнеш да си мислиш, че единственото спасение е в преходните неща.
Нека да си помислим за най-вълнуващото в християнската религия, а то е, че Бог е любов. Който е изпитал любов, той не забравя хората около себе си, но не забравя и тези, които са в заблуда. Какво всъщност прави Христос? Той отива при заблудените, отива при прокажените, но не при проказата. Ние не трябва да отидем при злото, а при онзи, който не може сам да се освободи от злото, за да му помогнем.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на анонимен
  анонимен
  Рейтинг: Неутрално

  Г. Фотев е един от малкото интелектуалци в съвременна България. Повече хора ако чуят думите му , ще е много добре за осъзнаването на нацията ни, за разбиране на смисъла на идващия празник - Рождество Христово , а не Коледа, ще осъзнаят и смисъла на собствения си живот.Подкрепям идеята на Г. Фотев за паметник на Г. Марков в центъра на София.

 2. 2 Профил на ???
  ???
  Рейтинг: Неутрално

  За съжаление е пълно с червени "интелектуалци".

 3. 3 Профил на От вързопа
  От вързопа
  Рейтинг: Неутрално

  Как смятате г-н фотев?Ще ве разрещат ли да се направи този паветник.Кои от атка наречените интелектуалци на Бългаярия ще запретнат ръкави за оправдаването на Г.Марков и признаването му.Не съм чул да е признат за даровит писател!!Не смятав'е такива като Левчев,Станеви Калоянчев ще се събудат и за Марков...Те и много други като тйх бяха все солташака на Живков.Толкова награди им лепнаха на гърдите че място не остана.Сега им ги слагат отзад.Такива като Вас са комети.Минават и си отиват.Следите им ги затриватразни черни дупки Па те са така много...

 4. 4 Профил на От вързопа
  От вързопа
  Рейтинг: Неутрално

  Как смятате г-н фотев?Ще ве разрещат ли да се направи този паветник.Кои от атка наречените интелектуалци на Бългаярия ще запретнат ръкави за оправдаването на Г.Марков и признаването му.Не съм чул да е признат за даровит писател!!Не смятав'е такива като Левчев,Станеви Калоянчев ще се събудат и за Марков...Те и много други като тйх бяха все солташака на Живков.Толкова награди им лепнаха на гърдите че място не остана.Сега им ги слагат отзад.Такива като Вас са комети.Минават и си отиват.Следите им ги затриватразни черни дупки Па те са така много...

 5. 5 Профил на От вързопа
  От вързопа
  Рейтинг: Неутрално

  Как смятате г-н фотев?Ще ве разрещат ли да се направи този паветник.Кои от атка наречените интелектуалци на Бългаярия ще запретнат ръкави за оправдаването на Г.Марков и признаването му.Не съм чул да е признат за даровит писател!!Не смятав'е такива като Левчев,Станеви Калоянчев ще се събудат и за Марков...Те и много други като тйх бяха все солташака на Живков.Толкова награди им лепнаха на гърдите че място не остана.Сега им ги слагат отзад.Такива като Вас са комети.Минават и си отиват.Следите им ги затриватразни черни дупки Па те са така много...

 6. 6 Профил на Кобург Велчев
  Кобург Велчев
  Рейтинг: Неутрално

  Министър ПЕТКОВ се “бори” с престъпността

  ПЪРВА ТЕЗА : Поръчковите убийства намалели.......

  ВТОРА ТЕЗА : МВР неутрализирало основна част от организираната престъпност

  ТРЕТА ТЕЗА : Бандитите трябва да “сътрудничат на държавата”.....

  И трите тези са дълбоко неверни и фалшиви. Ето доказателствата:

  ПЪРВО:
  Поръчковите убийства през 2005 са били 17, а през 2006 – 12. Намалението има, но цифрата е все още стряскаща. За сведение ще кажем, че за 4-те години на “омразното” Костово управление тези убийства са общо 15 !!! За няма 2 години управление на БСП-ДС тези убийства станаха 29, т.е. 2 пъти повече !!! Без да броим зачестилите напоследък “самоубийства”.

  ВТОРО
  Неутрализация няма – местните дерибеи не само че тържествуват безнаказано, но и успешно трансформират силовата си власт в икономическа. Примери : Галев и Христов в Дупница, Гео Дундаров в Еленския край, Герги Гергов в Пловдивския, ТИМ във Варненския и т.н. Вече силата на тоягата е обединена със силата на икономическата принуда и власт. Една модерна форма на местен феодализъм, на робство.

  ТРЕТО
  Въпросният министър, имал 5 /пет !!!/ дела, прекратени от приятелските следствие и прокуратура, бори престъпността не само с думи, но и с пряко участие при преговорите с престъпниците. Министър, който бе изгонен от населението от кметското място в Плевен на избори, точно заради своеволия, покровителства и връзки с местни “бизнесмени”, източване на банки с небезисвестния АКРАМ и т.н.

  Пример: протестите в Дупница срещу мафиотите Галев и Христов, които бързо бяха потулени и заглъхнаха. Защото неслучайно двамата бандити са финансирали кампаниите на БСП, по техни лични признания. Такива връзки и отношения, наричани “сътрудничества”, ли има предвид министър Петков ? Явно сега лозунгът е: Плащай и ще си спасиш душата, или Вземай и владей, или .......

  Какво виждаме напоследък ? Организирана престъпност в МВР-КАТ, където държавата е ощетена с най-малко 20 милиона лева, в Топлофикация София, при слючване на договори с Газпром, за АЕЦ Белене..... За какво говорим и какво правим ??? Тържество на политическата наглост, липса на елементарен морал и травствена чистота. Защото хората са мачкани и страдат не само от централната власт, но и от силата и НЕ-наказуемостта на местните фиодали. ВИС-аджийство в нови форми и измерения. От лошо към по-лошо. Ще има ли край ??? Зависи пак от нас.

 7. 7 Профил на Халтурата
  Халтурата
  Рейтинг: Неутрално

  нийе сме на всеки километъъъъър

 8. 8 Профил на незабравяй
  незабравяй
  Рейтинг: Разстроено

  Изпитвам вътрешна тревога от канонизирането на Георги Марков. Прекрасни са "Задочните репортажи",но никога не забравям, че Георги Марков бил офицер от Държавна сигурност, т.е.колега на тези, които са съпричасни към ".....убитите невинни, изселените, прогонените, съсипаните съдби, ...". И аз съм един от последните.
  Чувал съм понятия като "двоен агент", как си осигуряваше добрия живот на запад, защо досието му е унищожено с приоритет,...
  Помислете!!!

 9. 9 Профил на двоен агент
  двоен агент
  Рейтинг: Неутрално

  и стигнах до заключението, че досието на Г. Марков е унищожено приоритетно, защото е съдържало цялата документация за убийството му от ДС. Даже единият от генералите, унищожили досието, се самоуби точно преди съдебния процес.
  А това, че Г. Марков бил двоен агент, го разправяйте на ланския сняг. Вие и всякаквите генерали, полковници и други служили на КГБ в името на националните интереси на НРБ! Не се уморихте да мърсувате, ей!
  Иначе проф. Фотев е много прав - тъжна е констатацията, че българската интелигенция като цяло се оказа твърде посредствена и съвсем не на висотата на историческата си мисия.

 10. 10 Профил на TatkoBarba
  TatkoBarba
  Рейтинг: Разстроено

  То и вие сте посредствени... Темата е съвсем друга, но на кой му пука, дайте пак да си изплюем обидите и простотиите - става въпрос за тебе, Кобург Велчев... Дори да сте прави, не е тук мястото...
  Проф. Фотев, колкото и да не ми се иска да го призная, битката е отдавна загубена, масовата култура е станала ужасно силна и всеобхватна, мозъците са залинели, промити и загладени и се интересуват само от две неща - хляб и зрелища...

 11. 11 Профил на StefanIliev
  StefanIliev
  Рейтинг: Неутрално


  Проф. Георги Фотев, искренно съм изненадан от низкото ниво пропаганда, която ни предлагате. „Интелигенцията” в голямата си част винаги се е продавала. Нормалната позиция на един „ителигент” е да бъде корекция на управляващите. Разбира се това пари не прави и може да не види бял свят. Обикновенните хора нямат времето и подготовката да анализират как да допринасят за развитието на гражданското общество. Мнението на т.н. „интелигенция” се счита като последна инстанция за кое е истина и кое лъжа. Една от лъжите с които тровите българите е, че „комунизма” се е провалил. Провали се българската нация. Проф Форев, идеологииите са само инструмент за постигане на националните интереси. Да не би Франция или Великобритания да са си сменили националните интереси като социалисти се сменят с консерватори в управлението? Да сте чували за държави като Китай или Виетнам? Каква е формата им на управление? Знаете ли, че поне 90% от стоките в магазините в САЩ са направени в Китай? САЩ има 200 милиярда търговски дефицит с Китай и Китай финансира САЩ. Буш наскоро посети Виетнам, защо не България? Няма ли най-после да разберете, че парите не миришат. Ако ако им пука на САЩ за комунизма защо не ни дадат и на нас да произведем нещо за тях? Нали сме НАТО? Нали сме вече „демократи”? На управляващите в любимата ви САЩ не им пука за собственните си хора а камо ли за чуждите. Американците са много набожни хора, даже половината от тях вярват, че си говорят с бога. Коледа в САЩ мина преди няколко дни. Ето какво видях по американската телевизия. Казаха, че трябва да се помогне на гладуващите 12 МИЛИОНА американски деца, които няма какво да ядат за закуска и страдат от хроничен глад. Това ли е примера, който трябва да следваме?
  По отношение на Георги Марков. Не сам специалист в литературата, но ми се вижда, че това, което е написал няма голяма литературна стойност. Стойността му идва от това, че е бил убит от ДС. Одобрявам, че е бил десидент и е атакувал недостатъците на тогавашното българско общество така както ги е виждал. Не одобрявам, че не е разбрал, че има разлика м/у национален интерес и идеология. Отворете си очите и си използвайте мозъка! По време на т.н. „демоктарични промени” загуби не „комунизма” а националния интерес. Никой по света не ни брои за комунисти, а за българи. САЩ управляват световната икономика, те решават кое куде ще се произведе. Конкуренцията я има само на книга. САЩ предпочитат да работят със страни със дисциплинирана работна сила, стабилен държавен контрол (няма значение диктатура или комунизъм) и евтина работна сила. Ако българите са готови да работят за $2 на ден ще имат доста работа но малко пари.
  Вие казвате „Затова, без да защитавам войните, бих попитал онези, чието единствено занимание е антиамериканизмът, какво би бил светът, ако нямаше кой да се противопостави на варварството и мракобесието?”
  Проф. Георги Фотев, това си е чист ФАШИЗЪМ. Вие все едно казвате, че нациите представляващи „западната култура” имат морално право чрез война да унищожат „варварството и мракобесието”. Къде остава вашата привързаност към „демокрацията”? Кой има право на демокрация? Може би намо избраните нации? Ако признаете, че Афганистан на пример има право на демокрация, то защо те не могат сами да определят своите закони и обичаи? Общоприето е мнението, че фашизмът загуби през втората световна война. Не е вярно. Загуби германския фашизъм. Спечели американско-английския. Има големи разлики, но целите са едни и същи: една нация (белите англо-саксонци) да доминира военно, технологично и пропагандно целия свят.
  На толкова много възмутените за убийството на Георги Марков искам да кажа, да се запознаят с т.н. „патриотичен акт”, подписан от конгреса на САЩ след 9/11. САЩ в лицето на нейните тайни и явни служби имат право да убиват американски граждани зад граница ако те считат, че тези граждани сътрудничат в враговете. Ка мислите, ако Георги Марков беше сътрудничил с враговете на САЩ дали щяха да му простят? Дали тогава пак щяхте да се възмущавате?
  Единственното дето ми хареса в тази статия е констатацията, че ни липсва солидарност. Има само 2 неща дето българина мрази повече от себе си: българската държава и българските граждани. Това ни е основния проблем, а не комунизма. Той е умряло куче. Ние винаги търсим кой ни е виновен: фашизма, комунизма, турците и т.н. Не е лошо да си търсим грешките, но ние спираме там. Дайте да видим как да излезем от това блато: който си мисли, че с гушкане на „западните ценности” и помиярстване ще постигнем прогес на българската нация много има да чака. За САЩ (обикновенния американец) ние не представляваме интерес. В американската преса няма нищо за България като потенциален партньор за бизнес. Виж Азия е друго нещо. 50% от американците не правят разлика м/у България и Боливия. Които правят си мислят, че ние говорим руски и обичаме Русия. Тия дето знаят, че са ни освободили от турците не могат да повярват, че ние вече обичаме САЩ повече от Русия.
  Заглавието е хубаво: „Интелектуалците носят отговорност за духа на нацията” ама къде са тези интелектуалци. Къде са ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ като Ноам Чомски, Арундати Рой, Хауард Зин, Сеймор Хърш и други такива в България? Кой вестник ще ги отпечата? Кой ще го прочете?
  Накрая за осъдените българки в Либия. Изразявам пълната си подкрепа за отмяната на смъртните наказания. За мен не е важно колко е лош Кадафи. Това се е либийска работа. Защо нашите лекари и сестри трябва да ходят да слугуват на Либия а не на ЕС или на САЩ? Нали сме им приятели! Нали сме от „западната култура”? Нали слушаме Албинони?
  ИСТИНАТА е, че те не ни смятат за част от тях, колкото и да се напъват нашите политици и „интелектуалци”.
  Извода е: ДАЙТЕ ДА ВИКАМЕ НЕВОЛЯТА!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK