Проф. Богдан Богданов: Различно е патосът на съвременния свят

Всички сме българи, но по различен начин

Проф. Богдан Богданов

© Анелия Николаева

Проф. Богдан БогдановБогдан Богданов е ключова фигура в българския културен живот. Хуманитарист, автор на повече от 200 книги, статии и преводи в областта на университетското образование, старогръцката литература, културата, философията, човешките отношения. Името му е сред първите споменавани, когато се говори за принос в модернизирането на българското образование и академичната среда, за развитието на гражданското общество и демокрацията в България. Проф. Богдан Богданов е председател на настоятелството на Нов български университет и професор в Софийския университет по старогръцка литература и култура в Катедрата по класически филологии.Как изглежда за вас лично изминалата година?


- За Нов български университет тя беше добра и понеже НБУ стои като преден фронт в съзнанието ми, тя е добра и за мен.
А в по-широк национален план имате ли преценка?


- Пазя се да правя такива преценки, за това са необходими доста сведения. Аз ги нямам. И като интелектуалец смятам, че човек трябва да бъде сдържан. Някои неща обаче са очевидни: вижда се софийската недобра пътна мрежа; там, където живея, се виждат и няколко големи, перфектни булеварда. Вижда се, че по тях има все повече нови и хубави коли, което е външен белег за благополучие. Съвсем сигурно се увеличава боклукът, което означава, че хората консумират по-добре.


Светът, в който живеем, се отваря все повече. Тук влиза и голямото събитие, че от 1 януари ще бъдем в ЕС. Българинът живее все по-съвременно. Живее се много по-отворено и с повече информация, има избор. Мисля, че следваме нормален, добър път. Свикнал съм да гледам малки неща - магазини, как хората пазаруват, как се обличат младите, къде се събират, какви са техните лица. В НБУ сме създали малка, вероятно луксозна среда, в която сме привлекли студенти, чиито лица излъчват позитивност. Няма мрак.


Не изпитвам абсолютно никакъв страх от това, което идва след 1 януари. Европа е вече тук. Тя не е дошла само в НБУ, дошла е на много места. Дошла е например в тези малко фирми за месо и млечни продукти, които ЕС ще приеме веднага, защото са в стандарта. Другите тепърва ще изпитат натиск. Същевременно много добре знам, че самата Европа не е в своите стандарти. Едно пространство никога не може да бъде идеално компактно. Е, има такива места, които са дори малко скучни, каквато е да кажем северозападната част на Германия - няма разлика между град и село, природата е подчинена, говедата са в прекрасни обори. Не вярвам, че България някога ще стане такава. Не би трябвало. Четох материал от един англичанин, който убеждава сънародниците си, че постъпват много лекомислено, като си купуват имоти в България, защото ги чакат неуредици. Да, обаче тях ги привлича това, че биха могли да имат съседски отношения, привлича ги дори идеята, че могат да си купят къща, чийто покрив тече.


Това, което става на 1 януари, ще бъде свързано с трудности, с недоразумения, ще има притеснения. Но отварянето на света е нещо много положително за България. Защото българинът е устойчив човек, напълно склонен към цивилизация.
За един уикенд в Солун могат да се видят всякакви хора - търговци от Азия, чернокожи сервитьори. Ние готови ли сме......да понесем?
Ще трябва да се справим. Ще имаме пред очи другото. Няма да бъдат само ромите, ще има и други, които ще влизат в много сложни отношения. Защото някои източни хора като индусите например за едни неща са готови да се приспособят и се приспособяват много повече от нашите роми, но за други неща - не. Така че ще се повдигнат проблемите, които сега Западът има. Проблемите на турците в Холандия, да речем. Защото турците са добри работници, но има някои неща, по които те не се приспособяват към онази среда. Така че чужбината и чуждото е пред очите на всички и те трябва да се справят с това. Това е всекидневно упражнение на европейския човек - да вижда чуждото и това чуждо да го заставя той да се съобразява с него. Естествено животът изглежда по-лесен, когато край теб се движат себеподобни. Но така или иначе различното е патосът на съвременния свят. На никого обаче не се пречи - ако той желае да живее сред себеподобни, да живее. Аз например, макар че имам тези идеи, не се движа сред чужденци, не ми е привлекателно. Обичам да се движа сред малко, познати, подобни хора. Но тогава трябва да се откажа от някои преживявания, от някои разтърсвания, които могат да бъдат и с положителен ефект. Съвременният човек избира битието си и никой не може да му пречи. Придобивките на цивилизацията изправят пред отворен свят. В този свят също може да се живее затворено, стига да се живее скромно. Това е голямото изпитание пред съвременния свят.
И изборът да живееш в своя кръг не означава да отричаш правото на съществуване на всички останали кръгове?


- Никога.


Според някои доклади България се влошава по показатели на толерантност...


- Когато се разсъждава по показатели, се извършва много особена манипулация. Примерно средният случай на незачитане на ром и чужденец от изтока става все по-чест. В същото време имаме достатъчен брой случаи, в които не е така. Моят случай по никакъв начин не може да бъде някакъв среден случай. Затова не може да кажете "ние българите сме". На мен ми действа винаги много негативно, когато някой каже "ние", заговори в множествено число и ме включва и мене. Имам пред очите си много възпитани, изтънчени хора, за които съм съвсем сигурен, че дори не се предполага, че живеят в България. Вярно е, че те са в повечето случаи отстранени от обществената среда, обаче те живеят, те са тук. Това "ние" е много опасно. Аз съм българин, разбира се, дума да не става! Всички сме българи, но по различен начин. И следователно това средно положение е по някакъв начин заблуждаващо. Съвременната социология извършва много тежък грях. Значи изследваме 1000 души какво смятат за прехода - свършил ли е или не е свършил. Ами не може да бъде зададен такъв въпрос на човек на улицата. Това е теоретичен въпрос - какво наричаме преход?


Ето едно от нещата например, които не се изследват - новите заведения. Те са много и в тях има ведрост. Това не е ли в нашия живот? Дълго време слушахме оплаквания, че няма книжарници. Сега има прекрасни. Всеки ден излизат все повече и по-хубави книги. Нека се трупат - ще се намерят хората, които ще ги прочетат. Разбирате ли, обществената среда е вътрешно разнообразна, трябва много места да си посетил, за да направиш заключение. На мен ми се набиват в погледа тези заведения.Някое конкретно? Вие кои обичате?


- Не ходя често в заведения, но ги виждам. Освен това чувам как хората се готвят да отидат някъде. А вече има заведения, които събират определена среда.


А не ви ли е странно, че в централен ресторант на една маса може да седи професор, а на съседната маса - престъпник?


- Това никак не ме тревожи.
Мен ме тревожи.


- Ще ви кажа защо ви тревожи - защото вървите с идея за компактна среда. Средата никога не е компактна. Всеки може да отиде навсякъде, особено пък в България, където все още не се е получило ясно разграничаване. Освен това не възприемайте самия "престъпник" толкова еднородно. Изберете място, където той не ходи. Така или иначе това общество е разбъркано и където и да отидете, все ще дойде някой човек, който не ви е по вкуса. Това, което е видимо, е подвижността, а по-рано не беше така.


Как стои въпросът с българския елит. Микроскопичен ли е?


- Българският елит е пръснат, той не е никак малък. Вижте, социалистическото време развали прослойките у нас. Затова сега елитът е скорошен и не е компактен. За да има елит, той трябва да се познава по някакви външни неща - по места, на които ходи, начин, по който се облича, но най-важното - по начина, по който говори. Голям проблем! Имаме елитни хора, които говорят като всеки среден човек. Сега има такъв елит, който е свързан с дохода. Естествено, че е елитно държание да не питаш кое колко струва, ами просто да плащаш, да си служиш с карти. Има такива хора, но те са все още доста селски хора, защото използват това, че не знаят кое колко струва, просто за да се маркират като други. Докато елитът, който не мисли за средствата, би трябвало да прави с тях някакви особени, силни неща. Това е, което липсва. Примерно един много богат собственик на фирма, който прави мрежа от частни училища, фактически се бори за едно ново, съвременно образование. Или друг богат човек, който решава да помогне на държавата да реорганизира нещо, например здравната каса. Не, по-скоро имаме друго - хора, които са влезли в политиката и използват това, за да закрепят някакъв бизнес за себе си.


Не ви ли се струва, че българските студенти олевяват, и то не по начина, по който са леви интелектуалците на Запад или студентите в Станфорд, да речем?


- За това, че студентите олевяват, нямам абсолютно никакви сведения. Имам сведения за това, че лявата идеология е по-лесната. И е много по-лесно да реагираш ляво, особено ляворадикално, защото това мислене работи с малко принципи. Докато дясното реагиране изисква култура, която може да работи с компромиси и може да наблюдава повече неща. Живеем живот, в който има много неща.Това, което ми тежи, е, че не срещам много хора, които могат да назовават многото различни неща, които има в нашата страна. Общо взето, вървим към някаква емоция, настроение, принцип, които ги стесняват. И при това стесняване правим от собствената си страна нещо много по-малко и по-незначително. Не е необходимо да го хвалиш или да му се възхищаваш - въпросът е да виждаш какво има.


Например - недостатъкът на железниците разви автобусната мрежа. Всичко е общо пространство, което на принципа на допълването и вътрешната критика развива нови и нови неща. Те сигурно щяха да бъдат повече, ако имаше друго управление и друго разбиране, но... Развитието трябва да става на основата на съществуването на разнообразието, а не с гледната точка на един идеал, за който постоянно установяваш, че не е осъществен.

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на читател
  читател
  Рейтинг: Неутрално

  Чудесно интервю!
  Невероятен ерудит!

 2. 2 Профил на Мишо
  Мишо
  Рейтинг: Неутрално
 3. 3 Профил на Минчо
  Минчо
  Рейтинг: Неутрално

  По-скоро хитроумен, отколкото ерудит. Елегантно си противоречи.
  Уж всички били българи, но по различен начин. Уж имало хубави заведения,
  но в тях влизали селяни. Уж не го интересували подробности,
  но гледал магазинчета за месо и мляко.
  Уж нямал данни, но...
  А и беше от същия този елит. Посланник в Гърция.
  Иначе, може да мисли. Спор няма.

 4. 4 Профил на ЕЕ
  ЕЕ
  Рейтинг: Неутрално

  Същият беше отявлен седесар. Беше и посланик. А сега говори за елита. Любопитно е такъв демократ като него какво е правил преди 1989 г. ? Как със своите демократични възгледи е правил кариера в Живкова България ?

 5. 5 Профил на Знайко
  Знайко
  Рейтинг: Неутрално

  http://www.bogdanbogdanov.net/biogrphy_bg.htm

  Както се вижда Богданов по времето на Живковия социализъм е ходил на специализация и в Атина и в Амстердам, че доцент е станал. За сведения по ония години без одобрение на съответния партиен комитет доцент не се ставаше.

 6. 6 Профил на мария магдалена
  мария магдалена
  Рейтинг: Неутрално

  преди 1989 е работил като луд. но не е бил професор, защото не всеки може да е професор при червените бабички. а като гледам повечето от вас разполагат с открит интелект и толерантност точно от такова естество
  вие какво правихте преди 1989
  кое е циганското в това да си посланик
  какво лошо има в магазините за месо и мляко
  кажете, уважаеми господа съдебни заседатели
  а - освен това преди 1989 г ви пишеше литературите по старогръцка
  и освен това след него няма да има толкова силен изследовател в тази област, така че не му завиждайте къде е ходил на специализация
  може да е демокрясал, но със сигурност не е червен

 7. 7 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: Неутрално

  Бе то и физиономията му е доста елитна, особено с тези аристократични торбички под очите...Дали не им е сложил началото по безкрайните кьор-софри при Тато!?? Всъщност това конкретно не ме интересува, интересува ме това, че елит в България по смисъла, който се влага в Европа в тази дума, всъщност няма. У нас нямаше дисиденство и реална елитарна опозиция на Живков, всички, които ни се усмихват елитно сега (с торбички или без), са продукт на белязано с бездуховност, атеизъм и силова арогантност време. То се вижда навсякъде - насрани политици, усмихващи ни се елитно от екраните, мижави учени, за които я чул някой някъде, я - не, приватизирани социолози и агентурни журналисти... Да му пикая и на елита....

 8. 8 Профил на пак Аз
  пак Аз
  Рейтинг: Неутрално

  Човекът е много навътре в науките - по старогръцки...Но що се отнася до теоретичните постановки на прехода е доста бос - иначе не знам как да си обясня възловото значение на заведенията за една трезва оценка свършил ли е преходът у нас и започвал ли е изобщо...Да, имаме хубави заведения (но и по цяла Европа има, даже - по-хубави), имаме си и книжарници (там - също има, и по-големи дори), имаме си и малки магазинчета (в които продават между 60 и 95% боклучиви салами и вмирисано сирене), имаме си и престъпници...Чудя се какво ли ни различава толкова от европейците, дявол да го вземе!? Може би това, че в Европа все пак е доста трудно да се озовеш в норвално заведение с престъпник (и трябва да Ви тревожи г-н професор това, че у нас не е така), или, че също така е трудно да ти пробута ткучешки салам в кварталното магазинче, или, че политиците им знаят какво означава оставка и как се подава...И, ако Вие сте европеец (и българин с претенции), г-н професор, то много, много, много, твърде многа (не са сред вашите греещи студенти) българи не виждат по-далече от сръбската и българска чалга и за тях статусът се измерва с броя изядени кебапчета в кръчмата и с това колко нагло и арогантно могат да се държат на обществени места. Излезте от НБУ, професоре, България не е само НБУ, въпреки че я носите в името си.....

 9. 9 Профил на Знайко
  Знайко
  Рейтинг: Неутрално

  Изминаха вече 17 години от 1989 г. Влизаме в ЕС. Защо все хора от комунистическите среди ни обясняват кое и как ? Въпросният професор е бил част от комунистическата среда, много е вероятно дори да е бил член на БКП. Този човек е заразен от комунизъм. Той е отраснал и е възпитаван по времето на комуизма. Кариерата, която е правил тогава е доказателство за неговата лоялност към комунизма.
  Все пак за тези 17 г. израстна ново поколение - защо се чува думата само на старите кримки ? А друг е въпроса що за университет е НБУ ? Това е филиал на така наречените десни - доста хора, които отпаднаха от "десните" станаха преподаватели в така наречения университет.

 10. 10 Профил на Трифон
  Трифон
  Рейтинг: Гневно

  Форумите са място за изява на комплексари, неудачници, графомани и прочие маргинали. Как си позволявате да ругаете най-достойния интелектуалец в тази наша част на света, без изобщо да имате понятие кой е той, с какво се занимава, какъв произход, образование има, какъв е неговият принос към Българската, европейската и световната наука и култура и т.н.Трябва да се четат книги, много книги, а не само да се онанира в интернет, драги комплексари!

 11. 11 Профил на Весела
  Весела
  Рейтинг: Неутрално

  Продължавам да не разбирам как може да си основно преподавател в СУ и да говориш само за НБУ.Да си продукт на едно висше учебно заведение, а да тръбиш за постиженията си /административни/ в другото.
  Питайте когото и да е от тези среди дали е лесно да публикуваш 200 книги.Написването им за много учени не е проблем.

 12. 12 Профил на М
  М
  Рейтинг: Неутрално

  Един от малкото безспорни интелектуалци. Мисли фино, сдържано, с нюанси, без панорами и глобалности.
  Всякакви негативни хипотези са неуместни. Лош начин на мислене е да не се възхищаваш от талантливия човек.
  Истинската опозиция на Бай Ганю е Алеко - вече повече от 100 г.

 13. 13 Профил на Зуза
  Зуза
  Рейтинг: Неутрално

  "И като интелектуалец смятам, че човек трябва да бъде сдържан..."
  Като е сдържан, да не се обявява за интелектуалец и да не застава за снимка в класическата поза "пръст забоден в бузата, поглед - в бъдещето, книжки зад гърба".
  Като е интелектуалец, да не е сдържан и да спре да говори за заведенията (и други негови изказвания по въпроса са се появявали), а да застане на някаква позиция, да го мисли това общество, да се вълнува.
  Що е то - хем интелектуалец, хем ни сладък, ни солен, ни кисел, ни горчив?

  Интервюто е слабо, префърцунено, изместено. Какво, аджеба, значи от устата на един "фин, сдържан и нюансиран" "интелектуалец" това: "Естествено, че е елитно държание да не питаш кое колко струва, ами просто да плащаш, да си служиш с карти..." Боже мили, от това по-чалгаджийско определение за елита не бях чувала.

 14. 14 Профил на василена
  василена
  Рейтинг: Неутрално

  вие от къде сте? на колко години сте и наясно ли сте със себе си? мария - пишеш с толкова правописни грешки, че честно казано мен щеше да ме е срам въобще някога да си позволя да пиша дори в таен дневник, ако бях неграмотна като теб. весела - ти не правиш разлика между публикации и книги - стегни се. само ленин е написал толкова книги. влез в сайта на бб и ги преброй, статиите не са книги, а малко по-кратки форми, мила.освен това речникът ти е доста комунистически. зузка - айде да не казвах на хората какво да правят, че ще те изгонят от биг брадър. просто наистина трябва да внимавате къде онанирате, защото така ставате комплексари. книгите на бб вие - първо, никога няма да ги прочетете. второ - и да ги прочетете, те за вас ще бъдат просто думички, които няма да разберете. аз съм учила в су - доста след комунизма, сега уча в нбу - мога да ви кажа, че су трябва да измие на нбу краката и да му изпие водата.

 15. 15 Профил на mgsh
  mgsh
  Рейтинг: Неутрално

  Казала сте две много важни неща. Първото е, че един интелектуалец трябва да мисли обществото, да изрича проблемите му, да му носи идеи - и да се вълнува. Второто е, че един интелектуалец би трябвало да е в състояние да предложи по-сносно определение на елит. Ако за момент изпаднем в умопомрачение и приемем разбирането на проф. Богданов, тогава ще ни се наложи да обявим руската мафия и арабските петролни династии за елита на света - щото плащат, без да питат колко струва, охо, и то колко плащат! И не само с карти, но и с чекове!

  Дано това отчайващо неинтелигентно интервю на безспорно ерудирания професор се дължи на моментно невнимание, а не на трайна светогледна деформация.

  И понеже сега е празничен период, няма да се заяждам - само приятелски ще посъветвам Василена най-сетне да се научи да пише главна буква след точка, че е срамота с такъв правопис да си ча-а-а-к в НБУ! По мое време и в трети клас нямаше да те пуснат...

 16. 16 Профил на точен
  точен
  Рейтинг: Неутрално

  "Лош начин на мислене е да не се възхищаваш от талантливия човек"

  Лошо е когато талантът е партиен инвентар и му се възхищаваш защото така си програмиран от Партията.

 17. 17 Профил на ЦИТАТ
  ЦИТАТ
  Рейтинг: Неутрално

  Знайко:

  Изминаха вече 17 години от 1989 г. Влизаме в ЕС. Защо все хора от комунистическите среди ни обясняват кое и как ? Въпросният професор е бил част от комунистическата среда, много е вероятно дори да е бил член на БКП. Този човек е заразен от комунизъм. Той е отраснал и е възпитаван по времето на комуизма. Кариерата, която е правил тогава е доказателство за неговата лоялност към комунизма.
  Все пак за тези 17 г. израстна ново поколение - защо се чува думата само на старите кримки ?

 18. 18 Профил на Елитен
  Елитен
  Рейтинг: Неутрално

  #13, също. Много ми хареса, елитно...

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 20. 20 Профил на ХХ
  ХХ
  Рейтинг: Неутрално

  Мило дете - поне в НБУ не научихте ли, че първите букви на имена са главни ? Не научихте ли, че са пише НБУ, а не нбу ? И освен това - в този НБУ се произвеждат "доценти" и "професори" тип серийно призводство. Довчерашни политикани са станали "доценти" и "професори" - "професор" Дайнов, "професор" Джеров и т.н. А нито един от тях не е станал професор или доцент, така както го изисква закона за научните степени и звания. Милият НБУ сам си ги създава. За него законите не важат.

 21. 21 Профил на М
  М
  Рейтинг: Неутрално

  Това, че проф. Богданов е безспорен интелектуалец, стоящ на полагащо му се по интелектуални заслуги място в научния елит на България, не е основание, за да си закриваме очите пред нелицеприятните страни на неговата дейност:
  1. Години наред съвместява длъжности в държавен и частен университет - очебиен конфликт на интереси.
  2. При това работи в полза само на НБУ.
  3. Без скрупули привлича преподаватели от държавни университети и така увеличава мащаба на нелоялната конкуренция.
  4. В НБУ създава нова система на сервилност, която много напомня за "култ към личността на ББ". Това личи и в посочения по-горе сайт, където открих само хвалебствени отзиви за него от неговите преподаватели.

 22. 22 Профил на М
  М
  Рейтинг: Неутрално

  На горния форумец, който предполага, че ББ е бил член на БКП ще кажа, че много се лъже. ББ не е бил член на никаква партия.
  А това, че някой е бил член, още не е никакъв аргумент срещу него. Това е било "природна необходимост" за кариера в онези времена.

 23. 23 Профил на Знайко
  Знайко
  Рейтинг: Неутрално

  Богданов може да не бил член на БКП, но е бил напълно лоялен към БКП. Иначе нямаше да стане доцент по ония години. Да не говорим, че е бил и на специализация на Запад по ония години (тук вече стои и въпроса с досиетата; има хора, които не се членували в БКП, но пък работили за ДС).А да си бил лоялен към Партията и да претендираш, че си интелектуалец е смешно. Имаше един израз навремето - безпартиен комунист. И като виждам биографията на Богданов точно за този израз се сещам.
  Що се отнася до "природната необходимост" не мисля, че е природно необходимо хора лоялни на БКП и комунистическия режим какъвто е бил Богданов, 17 години след началото на промените отново той и други като него да са на първа линия.

 24. 24 Профил на Природна необходимост
  Природна необходимост
  Рейтинг: Неутрално

  На горния форумец, който предполага, че ББ е бил член на БКП ще кажа, че много се лъже. ББ не е бил член на никаква партия.

  А това, че някой е бил член, още не е никакъв аргумент срещу него. Това е било "природна необходимост" за кариера в онези времена.

 25. 25 Профил на Весела
  Весела
  Рейтинг: Неутрално

  Само бих искала да уточня няколко неща.Странно ми е какъв комунистически речник откриваш в моите думи, Василена, а не намираш нищо комунистическо във високопарните цитати, поместени на сайта на ББ. Наистина не правя разлика между книга и статия, доколкото често /вярно, не винаги/ е почти еднакво трудно да намериш кой да ти ги публикува.Не само съм чела, но съм и превеждала умотворения на въпросния автор.Няма да се наема да квалифицирам неговата мисъл, но не защото нямам мнение.
  А по повод разликите между СУ и НБУ само едно ще те помоля: нека не лепим етикети, нека не обобщаваме.Жалко е, че си разочарована от СУ, и сигурно имаш основание заради личния ти опит, но страшно много хора при сравнение стигат до противоположни на твоите изводи.

 26. 26 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: Неутрално

  Много свежо действа подобно мнение. Човекът не мисли с клишета или с лозунги. И това не е от вчера. Точно хора като Богдан създадоха някаква почва за развитие у нас. А не доморасли, скодумни политици тип Петър Стоянов и Надежда Михайлова. Това е и причината Богдан и всички като него да оживеят и при това да запазят доброто си настроение.
  Наздраве, Богдане и ЧНГ!

 27. 27 Профил на БКП
  БКП
  Рейтинг: Неутрално

  Е, някои бяха прегазени от перестройката, но Ппппартията се съхрани. Ура!

 28. 28 Профил на кapv
  кapv
  Рейтинг: Неутрално

  То зависи кой какви очила ще надене и ще погледне през тях. Този който му държи края обикновенно гледа рез розовите очила и вижда хубавите коли, пълните магазини и други лицеприятни неща. Други които не сме успели чак толкова ще видим гладните пенсионери, състоянието на болните, клошарите, това че като погледнеш кофа за боклук обикновенно има някой да рови вътре в нея. Изобщо разни хора разно виждат.

 29. 29 Профил на Sergei
  Sergei
  Рейтинг: Разстроено

  5. Култ към личността е меко казано. Той е узурпирал всичко в университета и всички треперят от страх пред него, защото е безмилостен и унищожава всеки, който надигне макар и малко глас.
  6. За съжаление, високостойностният учен и професор има много неприятен характер - завистлив, злобен, отмъстителен, не търпящ никакво друго мнение освен неговото (иначе демократ на думи).
  7. Деклариран от него принцип на работа е всички в НБУ да се страхуват от него и никой да не е сигурен за мястото си. Може да си представите каква е атмосферата?!
  8. Законите не важат пред него, а правилниците са съставени в негова полза. Любопитно е тези, които акредитират университета, да проверят как се провеждат изборите за академично ръководство - няма демократичен избор, всички постове се предлагат на настоятелството, т.е. проф. Богданов и той ги одобрява или не. Чак смешно, ако не е жалко за тези, които се съгласяват на тези постове.
  9. Около него виреят само хора, които са малодушни и нямат капка достойнство, щом се оставят да ги мачка както си иска. Него го интересува повече обзавеждането на сградата, отколкото преподавателите и учебните програми. В резултат се е напълнило с некадърни преподаватели, а кадърните мълчат, защото им дава по-високи заплати.
  10. Така че най-малък проблем е конфликтът на интереси между СУ и НБУ. Вероятно има нещо извратено в този висш интелектуалец, защото от доста време той унищожава като учебно заведение университета, който е създал. Всяка година неспокойната му и объркана като принципи душа прави толкова промени в програми и обучение, че в момента е пълен хаос, голям процент студенти не завършват, защото не са наясно вече какво и колко учат, на повечето преподаватели им е станало все едно. Който не вярва на посоченото, нека заповяда в НБУ и проведе независима анкета. Може и да се ужаси от резултатите...

 30. 30 Профил на Минаващ
  Минаващ
  Рейтинг: Неутрално

  Ами да, разните хора разно виждат. На едни им е черно от пърцуцата, която са изцуцали, докато други са стоели по нощите да учат. И сега първите се опитват да направят черен живота и на вторите. Да, ХОРАТА СА РАЗЛИЧНИ. Ако сте здрави и не си харесвате живота, това е ваш проблем. И това, че плюете по хората, живеещи пълноценен и интересен живот, означава само че вашият никога няма да бъде такъв. Защото със злоба и завист може само да пукнете преждевременно (не че ще е голяма загуба).

 31. 31 Профил на Мадам Пена
  Мадам Пена
  Рейтинг: Неутрално

  да ми разправят сапунки. Да ги гледам - още повече.

 32. 32 Профил на Юпитер
  Юпитер
  Рейтинг: Неутрално

  "Професора говори колкото да не заспи.Всичко е заучени фрази от пред.Умее да подрежда нещата.Сома,че да не мисли ,ч неговите съвременици ще му вар-
  ват и ще са съгласни с него.
  Започва с една аксиома.Не е възможно един човек за 20 г. да напише 200 книги.Физически не е възможно.Това е лъжа.200Книги?????
  Започва за мери благоденствието на София и от там на България.Имало много коли и заведения.Не в това е благоденствието бе др.Богданов.

 33. 33 Профил на В.А
  В.А
  Рейтинг: Неутрално

  Прекрасно интервю, което дава изход в жълто- червената мъгла. Не лесен изход, но европейски, демократичен и човешки.
  Поздрави и Честита нова година и Европейски Съюз.

 34. 34 Профил на Slavijanin
  Slavijanin
  Рейтинг: Неутрално

  Dano ne my sazdavat problemi "RUSOFILITE"
  $estita vi niva Godina

 35. 35 Профил на М
  М
  Рейтинг: Неутрално

  200 книги - тове може да е истина само в древногръцкото разбиране за книга - 5-10 страници свитък.
  Нещо като сегашна статия или глава от книга.

 36. 36 Профил на Мадам Пена
  Мадам Пена
  Рейтинг: Неутрално
 37. 37 Профил на обективен
  обективен
  Рейтинг: Неутрално

  Плямпалото Божидар Димитров е по интересно. Бълва чалга и пропаганда, но и твърди исторически фактчета, които можеш да провериш дали са истина или лъжа, и така да научиш нещо.

 38. 38 Профил на TatkoBarba
  TatkoBarba
  Рейтинг: Неутрално

  Просто още един проводник на посредствеността (както се вижда и от някои коментари на "повярвалите", а и дори от снимката), няма какво повече да кажа за "професора". Такива "професори" колко има като него, само да знаехте

 39. 39 Профил на n.n
  n.n
  Рейтинг: Неутрално

  blagodarja wi Profesore.

  osbeno shtasliwa i silna Nowa Godina

 40. 40 Профил на Хамериканец
  Хамериканец
  Рейтинг: Неутрално

  с кофа да ги ринеш в САЩ. Познавам разни светила дет работят на почти минимална ставка я в "Старбъкс", я в нещо подобно. Кафенца правят. Като са толкова "голема работа" що не преподават в шатски университети, а? Побутнала ги малко Партията, понаместила ги в Булгаристан, а сега сите се пишат демократи. А тия от НБУ са голем смех-сами си дават научни титли и знания. Нищо че си има специален закон за това....

 41. 41 Профил на vasilena
  vasilena
  Рейтинг: Весело

  dvete milichki da ne me uchat kade se pishat glavni bukvi.pravopisat si lichi - i s glavni, i s malki bukvi. edno e da pishesh kakto si iskash - drugo e da si ne gramoten. ne sum razglejdala podrobno saita na BB, no edno e sigurno - v SU sreshnah nai-golemite seliani i nai-golemite komunisti prepodavateli. imah chuvstvoto, che lektsiite koito mi chetiaha shte se razpadnat ot starost na kariranite im lista. vse edno. tova koeto me ujasiava nai mnogo v tozi chat e Sergei. edno e da si cheshesh ezika, drugo da te e strah. dosta ot blizo shte da poznavash BB - jalko che ne si napisal imeto si - za da te uvolni. sigurno si niakoe selianche shtom taka mojesh da vijdash neshtata. dobre che ima i drugi nachini da se izplashish na vessela - sorry ako se chuvstvash zasegnata. super mnogo mrazia teroristite - koito bez da znaiat choveka go ubivat.

 42. 42 Профил на Бъфи
  Бъфи
  Рейтинг: Любопитно

  Здравейте,
  вие сте много зли. Рони, Снежи и Митко учат от неговия сайт, защото литературата им е много трудна. Аз съм на 12 години, а те са на 15 и учат за Омир и Прометей. Казаха че там може да си свалиш теми - но трябва да ги преписваш от книги защото не може да се копва. Някой от вас знае ли откъде мога да взимам теми за 7 клас? но безплатни и да не са много изтъркани.

 43. 43 Профил на Бъфи
  Бъфи
  Рейтинг: Весело

  Забравих да кажа - Честита нова година!!!!! повече 6 и по-малко 2 да имате. И много любов!

 44. 44 Профил на Бъфи
  Бъфи
  Рейтинг: Разстроено

  Пак съм аз. За темите - трябва ми нещо за Една българка и за Опълченците на Шипка. Но в сайта на професор Богдан Богданов ги няма. Там проверих. Да не е повече от 2-3 страници . Помогнетееееее-е-е.

 45. 45 Профил на ж
  ж
  Рейтинг: Неутрално

  "Гениално" заглавие. Цигани, а не "роми"!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK