Кирил, Варненски и Великопреславски митрополит: Насила ще ме амбицирате да стана патриарх


Кирил, Варненски и Великопреславски митрополит

© Дневник

Кирил, Варненски и Великопреславски митрополитКирил (Богомил Петров Ковачев) е роден на 8 юли 1954 г. в с. Царев брод, Шуменско. Завършва Софийската духовна семинария и става послушник в Рилския манастир. По-късно е изпратен да следва богословие в Атина. През 1979 г. е изгонен от Гърция по обвинение в шпионаж. Той обяснява скандала с междуособни битки в манастира "Св. Георги Зограф" в Атон. Специализира в Московската духовна академия. Бил е представител на Българската патриаршия при Московската и Всерусийската патриаршия, след което е назначен за игумен на Троянския манастир.


За Варненски и Преславски митрополит е избран 1989 г. Говори се, че дължи издигането си на покойния ген. Христо Маринчев, негов чичо и шеф на някогашния Комитет по църковни въпроси. На Маринчев се приписва организацията около кражбата на Паисиевата история от библиотеката на Зографския манастир. Името на митрополита бе замесено неотдавна в шумен скандал с неравностойна замяна на църковни имоти в каварненското село Рогачево, строежа на СПА център за нуждите на Варненската митрополия и откупуването на превърнатия в почивна станция манастир "Св. Пантелеймон" за сумата от 664 000 лв.Ваше Високопреосвещенство, напоследък темата с църковните имоти и стопанската дейност на църквата стана сфера на особен обществен интерес. С какви имоти разполага в момента Варненската и Великопреславска митрополия?
- По принцип имуществото на църквата принадлежи на храмовете и се управлява от председателя на църковното настоятелство, назначен от архиерея. Самата митрополия притежава само един имот, зданието - тук тази сграда, и вилата, която е в местността Траката край Варна, известна като Попското. Храмовете вече притежават останалата собственост, което е над 25 000 дка обработваема земя. Тя обаче не е за съжаление съвсем подходяща, не е върната цялата собственост. В цяла България до момента е върнато не повече от 50% от цялото имущество на църквата.Кой и как контролира стопанската дейност, извършвана от името на Варненската и Великопреславска митрополия?


- Варненската митрополия се контролира от финансовия контрол на Св. синод - ведомствения финансов контрол.А държавните органи за финансов контрол?


- Нямат право! Ако са дали някъде средства, там вече...Как БПЦ се грижи за информираността на обществото за нейните бизнес дела?


- Никой не е задължен да дава конкретна и точна информация.Щом стопанин на имотите са отделните енорийски настоятелства, как се стигна дотам директорът на дирекция "Синодални имоти" да се намеси в разпореждането с църковните земи в Рогачево?


- Защото там са сложни неща, за които трябва да се помогне на църковното настоятелство. За съжаление в Рогачево искаха да продават земи. И аз затова съм ги освободил, защото така се лишава църквата от имоти. А по принцип храмовете се строят с дарения.Те са искали да продадат земя, за да спечелят парите за храм.


- Точно така, ама нямат право да продават земята. Това е против каноните. Уставът казва: Не се продават земи!. Не се ипотекират! Във Варненската епархия няма ипотекирани земи, нито има продадени земи. По-скоро по пътя на заменката ще се получат тези средства. Ние за това говорим, че се вижда само една част от сделката. Другото, което не се вижда, нямам право да го казвам. Че това си е тайна! Защо трябва да разкривам аз какво правя? Или да ги уча и други... Един гледа сватба, други гледа брадва! Но то времето ще покаже... Ще се види колко средства ще се върнат от тези сделки, дето казват, че са кон за кокошка.


Да, защото има значение дали срещу терен с изглед към морето и пазарна оценка 200 000 евро получаваш друг, далече от брега и оценен на 20 000 евро.


- Това е, което се показва. Но не е всичко. Така че времето ще покаже.


През септември м.г. казахте, че за строежа на духовно-просветно-рехабилитационния център, който се строи върху имот на митрополията в местността Ваялар край "Евксиноград", Варненската и Великопреславска митрополия е теглила заем от HVB банк "Биохим". Какъв е размерът на този кредит и кои свои имоти е ипотекирала Варненската и Великопреславска митрополия?


- Не е вземан никакъв кредит. Нито има ипотекирани земи, нито нищо. Тогава мислехме така да строим, но сега сме го дали на фирма, която ни дава като обезщетение една трета от построеното.


А кои църковни имоти са ипотекирани за набавянето на кредита от 664 000 лв., който пак през септември казахте, че е теглен от Банка ДСК за откупуването на манастира "Св. Пантелеймон" край Преслав, превърнат в профсъюзна почивна станция?


- Казах ви - всичко е уредено, без да залагаме имоти. Там е работата. Как съм го направил, това си е мой въпрос, това са тайни.


Всяка подобна тайна поражда съмнения за нещо нередно...


- Нека да поражда съмнения! Нека, то след време ще си покаже. Или добро, или лошо, то ще си покаже...


Казахте, че не можете да си спомните дали сте имал отношения с ДС - политическата полиция на комунистическия режим у нас. Това означава ли, че категорично не сте бил агент на репресивния апарат на Тодор Живков?


- Аз казах, нямам какво повече да кажа.


Отговорът ви звучеше малко уклончиво.


- Ама аз просто нямам спомен за това нещо. Така го казах, но абсолютно нито съм подписвал, нито съм написал такива неща.


И никой не би могъл да ги намери?


- Сега може да намерят някои... аз не знам... нещо, но аз лично не съм написал. Не съм се занимавал просто с такива неща.Имате близка роднинска връзка с покойния генерал от тайните комунистически служби Христо Маринчев. Тежи ли ви тази връзка? Или ви е помагала в кариерата?


- Не. Аз всичко съм постигнал с Божия помощ преди всичко и със собствени усилия. Даже ми беше в някои случаи в ущърб.


Как смятате, ако в процеса на отваряне на досиетата на бившата ДС бъде установена принадлежност на някои от епископите (митрополитите и патриарха) към комунистическите тайни служби, каква трябва да е съдбата им?


- Това ще реши Светият синод.


Уставът на БПЦ гласи недвусмислено: "Епископ, който си послужи със светски власти и чрез тях получи епископска власт в църквата, да се низвергне и отлъчи, както и всички, които общуват с него." Ако Светият синод реши да не ги наказва, това не е ли нарушение на устава?


- Може да се реши според фактите. Много е важно какви са фактите. Ще се разгледат всички обстоятелства, защото не може така... Трябва много добре да се види всеки случай.


Добре - намират се доноси, писани срещу свещеници, срещу колеги, срещу енориаши... Може ли да оправдае църквата такъв човек?


- Ама не мога да кажа. Светият синод ще си каже, аз не мога да кажа.


Аз питам за вашето лично мнение.


- Предварително не мога да кажа. Ако има достатъчно факти...Помагайки на Държавна сигурност, такъв човек е помагал на комунистическата власт и на практика е работил срещу църквата?


- Зависи, зависи как е помагал, нали...Нима няма Държавна сигурност да е била недоволна от някой агент? Много е важно как си постъпвал.Каква е мисията ви?


- Да служа на Бога и на Христовата църква. Никога не съм мислили за нещо друго, да постъпвам така, че да получа някакви облаги. Никога не съм мислил какво да правя, за да ме повишат? И така съм бил спокоен и съм си гледал работата, и съм успявал. Някои мислят, че много бързо съм направил кариера. Но аз съм просто решителен. Много хора така са казвали, че "ти вървиш по ръба". Като погледне човек, ти вървиш към пропаст и в най-важния момент наклоняваш везните към успеха. Та затова говорят, че може би много съм рискувал понякога.Да не стане сега така и с кандидатурата ви за патриарх?


- Каквото ще да стане. Мен не ме интересува. Много добре съм си във Варна. Изобщо не ме интересува това нещо. Аз съм го казал на архиереите. Защото има някои, които така опитват да подливат вода. Казвам, моля ви се, престанете, защото вие насила ще ме накарате и ще ме амбицирате аз действително, когато дойде времето, да се кандидатирам.Ако все пак кандидатурата ви стигне до гласуване, докъде сте готов да стигнете?


- Всяко служение е послушание в църквата. Така че изборът на патриарх също е послушание. Както апостол Павел е казал: "Добро нещо е да се желае епископство!" Това не е лошо. Лошото е по какъв начин се стреми човек към него. Аз за това няма да събирам пари, няма да правя нищо, няма да правя каквото и да било, за да печеля внимание или подкрепа... Точно обратното.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на И.Йовчев
  *****
  Неутрално

  Назначаването му за патриарх ще бъде окончателно довършване на БПЦ от чиновниците-духовници, до един бивши доносници...Най-лошият вариант е горепосоченото лице...

 2. 2 Профил на ІІІ
  *****
  Неутрално

  Попа не е виновен за делаверите с имотите в неговата митрополия.Той адвоката му без да го пита ....
  Верно бе!

 3. 3 Профил на влизащ в положението на дедо Киро
  *****
  Неутрално

  ма те насила го карат. То, както се казва: зорлан гюзуллук олмаз! Щом е насила, толкоз шъ да му е работата.

 4. 4 Профил на Frank
  *****
  Неутрално

  "О,мой Боже,прави Боже! "Ах,Аллаххъм,ак Аллаххъм!
  Не ти,що си в небесата, Некин сенне гьоклерде син,
  а ти,що си в мене Боже, лякинн сенне юреймде син,
  в мен,сърцето и душата!" юреймде ве джанъмда!"

  Може ли да се очаква,че един поп ще стане митрополит,ако не е агнет на службите?
  Може,ако сте наивник или някоя заблудена овчица.
  Е,аз не съм!

 5. 5 Профил на Azz
  *****
  Неутрално

  Цапството Божие не е от този свят. Колко тъжно е, когато един т.нар. "духовник" не разбира истината.

  Веднъж фарисеите попитаха Исус: „Кога ще дойде Божието царство?“
  Исус отговори: „Божието царство не идва по видим начин. Хората няма да кажат «Виж, тук е!» или «Там е!», защото Божието царство е във вас.“ (Лука 17:20-21)

 6. 6 Профил на Кирето
  *****
  Неутрално

  Прости ми господи за това което ще кажа! Този човек ми звучи като мутра,на всичкото отгоре е тъп и невероятно ограничен. Разочарован сам че такъв екземпляр е стигнал толкова високо. Господи помогни и на нашата църква ! PLS

 7. 7 Профил на рада
  *****
  Неутрално

  Помогни ни Господи ,да изгоним търговците от храма!

 8. 8 Профил на Попов
  *****
  Неутрално

  Тази мутра, ако стане патриарх, ще заличи православието от картата на България.

 9. 9 Профил на петроФ
  *****
  Неутрално

  Човекът на московската патриаршия.
  Това ще ви го каже всеки обикновен свещенник. В пристъп на кураж.

 10. 10 Профил на zaffirov
  *****
  Гневно

  komunistite sasipaha carkvata ni ve4e nqma zna4enie i maksim be6e 4enge i tozi e no nai lo6oto e 4e ve4e balgarina e ateist s nami bog

 11. 11 Профил на Мустафа Ибрахим
  *****
  Неутрално

  За съжаление точно този не-божи човек е следващият Патриарх на БПЦ.
  Точно такива ще закрият Църквата...

 12. 12 Профил на поп Кръстю
  *****
  Неутрално

  Нема да си ти Патриарх Български! Другата мутра ще да бъде - Неофит!

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 15. 15 Профил на в."Синод"
  *****
  Неутрално

  Много обичам да ЯМ и да ПИЯ! Обичам и да ЯМ.Ям и Пия и после плюскам.Постя докато спя.

 16. 16 Профил на Гунчо
  *****
  Неутрално

  ей само боклуци изплуваха

 17. 17 Профил на Николай
  *****
  Неутрално

  Кирил е безбожна тимаджийска свиня.
  От нас зависи дали такива КДС-арски боклуци ще ги търпим още.

 18. 18 Профил на W
  *****
  Неутрално

  V takiva momenti mi se iska da se konvertiram, no mozhebi tova e greshk. Vse pak ako nie bjahme po-aktivni mozhehme i oshte mozhem da promenim neshto.

 19. 19 Профил на Kurill
  *****
  Неутрално

  Vjarno li e, che mitr. Kiril predi vreme e bil jenen, a sled tova ja e pratil na raznosli ma Carkvata da uchi v Avstria?

 20. 20 Профил на 2007
  *****
  Неутрално

  NO kogato doide ot GARZIA dosta vreme obikaliasche kato poakan pokrai maika mu BABA GERA . V 4EREPISCH se besche skril okolo 2 godini i posle BABA GERA go i3prati 3a CCCP 3a da moje da stane DOVEREN . A v Balgarskata Pravoslavna Zarkva predi 10.10. 1989 ne mojesche KALUGER DA STANE EPISKOP ako ne e minal pre3 CCCP.

 21. 21 Профил на 2007
  *****
  Неутрално

  Ako imate va3mojnost da pa3govariate s nogo schte vidite 4e toi e tolkova promit, 4e ne moje da i3misli neschto li4no..t.s. 3au4eni fra3i..

 22. 22 Профил на B52
  *****
  Неутрално

  Kato dobavish che e chenge, mutra, gjonsurat - kakvo se poluchava - edin ot kandidatite za patriarh??

  Vreme e za zakrivane na pravoslavnata tzarkva!

 23. 23 Профил на о.з. тов. Кирилль
  *****
  Неутрално
 24. 24 Профил на поп
  *****
  Неутрално

  Упорито се шушне, че въпросният Кирил е гей. И изисквал подобаващо отношение от подчинените му свешенници. И за някакво "Малрборо" се говори - след "Пустинна буря". На митницата във Варна целували ръка на дядо владика и ... за бог да прости. То добре, че само ръка целували.

 25. 25 Профил на Pe6o Mastikata
  *****
  Неутрално

  Da se opravia! Ne 3abraviaite, 4e on e pop, a popskite grehove tejat pove4e!
  Tolkova gligani sa ni ma4kai, i toia gligan 6te go i3tarpim!

 26. 26 Профил на ю
  *****
  Неутрално

  Тоя страшно ми напомня на героя от филма "Дунав мост"!Там имаше подобно попче!Да ма прости господ!

 27. 27 Профил на анонимен
  *****
  Неутрално

  "Момъкът Му казва: Всичко това съм пазил [от младостта си]; какво още не ми достига?
  Исус му рече: Ако искаш да бъдеш съвършен, иди продай имота си и дай на сиромасите; и ще имаш съкровище на небесата; дойди и ме следвай.
  Но момъкът като чу тая дума, отиде си наскърбен, защото беше човек с много имот.
  А Исус рече на учениците си: Истина ви казвам: Мъчно ще влезе богат в небестото царство. При това ви казвам: По лесно е камила да мине през иглени уши, отколкото богат да влезе в Божието царство." (Матея 19:20)

 28. 28 Профил на IGUMEN
  *****
  Неутрално

  MISLIA 4e PATRIARH 6te BUDE OTEZ -POMAK -RIAZANIA POP BIKIR(BOBI)SARUEV.TOI E NAI DOBUR OT VSI4KI POPOVE I PREDSTAVITEL OT DURZAVNA SIGURNOST.ETO TOVA E DVE V EDNO.

 29. 29 Профил на Гоньо голия
  *****
  Неутрално

  На нашите висши духовници много добре им се отразяват постите (особенно строгите). Зачервили са бузки, надули са коремчета, просто да ти се иска да им препоръчаш кафето "Витаголд" за отслабване! Та такива са им всичките дела. За пример вземи и този висш архиерей, които помазва за "стълбове на вярата" откровени мутри. А защо тези наши владици не ги е страх от Божието наказание? Ами защото всичките те са безбожници внедрени в църквата още навремето от червените боляри.

 30. 30 Профил на Мария
  *****
  Неутрално

  Да се разнищи търговската дейност на Митко Секулов - шефа на църковни имоти - мошеник от класа и дясна ръка на митрополит Кирил...

 31. 31 Профил на бивш трудовак
  *****
  Неутрално

  Кирил го знам от времето,когато служехме заедно.С нас бе и композиторът Хайгашот Агасян.С него много пъти сме коментирали Кирчо педито,дето го чукаха циганчетата.А той взе ,че стана и митрополит.Сега пък ще се амбицира и може да стане и патриарх.Лекето му с леке.Играе и с тимаджиите.Брей!!!!!1

 32. 32 Профил на уплашен
  *****
  Неутрално

  Момчета,моля ви не го дразнете.Ще го амбицирате и ще вземе да се кандидатира.Сакън!

 33. 33 Профил на Попов
  *****
  Неутрално

  Защо ползвате охрана и служебни коли бе попове-грешници?Не ви ли е неудобно да събирате стотинките от бабичките?Защо Патриарха и неговите най-близки помощници пият уиски и то разбира се,отлежало,скъпо и прескъпо?Няма ли за тях манастирска ракийка?Защо толкова демонстратидно си угаждате на дебелите гъзове бе,не ви ли е неудобно от мизерията на хорицата? Мамка ви мръсна,алчна!

 34. 34 Профил на st
  *****
  Неутрално
 35. 35 Профил на vainooo
  vainooo
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Бог гледа!

  Дневник, дневнииииик, дневник!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK