Улф Брунбауер: Батак е пример как образите формират колективна памет

Д-р по история в Свободния университет в Берлин

Улф Брунбауер

© null

Улф БрунбауерД-р Улф Брунбауер е австрийски историк, един от задълбочените познавачи и анализатори на Балканите. В момента е научен сътрудник в катедрата по история и култура в Института за източна Европа към Свободния университет в Берлин. Членува в Германското дружество за югоизточна Европа, в Американската асоциация по славистика (AAASS), в Международната асоциация по антропология на Югоизточна Европа. Изследвал е на терен различни общности и процеси, например българите мохамедани, семействата през социализма, роднинството в България. Хабилитационният му труд е "Животът през социализма: политика, идеология и ежедневие в България, 1944 - 1989 г." (изд. "Бьолау", Виена, 2007 г.). Проектът му "Батак като паметно българско място" предизвика остри реакции, включително на президента Георги Първанов. В него "Атака" намери повод за законодателна инициатива за строги наказания за "пренаписването на историята", а историкът Божидар Димитров заподозря, че става въпрос за поръчка от Турция.Д-р Брунбауер, разкажете за вашия проект за мита за клането в Батак, който разбуни духовете в България.


- Първо искам да подчертая, че проектът не се казва "Митът за клането", а "Батак като българско паметно място". Идеята е да покаже как картините от клането са допринесли за формирането на колективния спомен в България. Не става дума за самото клане и затова не е вярна интерпретацията в някои български вестници, че отричаме събитието. Ние не отхвърляме фактите, всъщност изобщо не се занимаваме с тях, а се фокусираме върху изображенията, картините, възникнали от тези факти. Например известната картина "Баташкото клане" на полския художник Антони Пьотровски (1853 - 1924).
На кое в тези изображения гледате критично?


- Не бих говорил непременно за критично отношение. Ние се опитваме по научен начин да анализираме как изображенията, като картината на Пьотровски или пък фотографиите, които той е взел като образец, са образували и представите в България за клането, от което всъщност няма оригинални фотографии. Искаме да покажем и как тези представи са се променяли.


Кога започна проектът?


- Проектът е в ход от миналата година. Подготвяме изложба, която трябва да се открие на 17 май в Националния етнографски музей в София. Тя ще продължи един месец. Ще се проведе и конференция, посветена на Батак, паметта и различните спомени за него.


Бихте ли споделили заключенията от досегашната си работа?- Едно от заключенията е, че изображенията са играли важна роля във формирането на представите за Батак. Особено важни са снимките, които Пьотровски е инсценирал в края на 80-те години на XIX век - доста след клането, които впоследствие са възприети за автентични. Друг извод е, че в региона съществува и друга памет, местните мюсюлмани имат друг колективен спомен за последните години от османското владичество, различен от този на християнското население. Ще представим и резултати от етнографско проучване.


Но как тези картини са допринесли за митологизирането на Батак?


- Може би "митологизиране" не е коректният израз, защото за историята винаги научаваме от различни картини или източници. Но някои картини се възприемат като оригинални документи, без да са такива.


Фалшификати?


- Не. Фотографии, които са инсценирани. Пьотровски инсценира снимки, които после му служат като образец за картината. Той не е посетил Батак през 1876 г., не е виждал с очите си клането и се опира на известни съобщения и инсценираните фотографии. После в колективната памет границите между оригиналните документи и по-късните изображения се размиват. Всъщност това е напълно нормален процес, Батак е само един добър пример за този типичен механизъм за формиране на историческите образи.


Как си обяснявате бурните реакции в българските медии?


- От една страна, става дума за вестници, които са известни с несериозната си журналистика, така че не ме изненадаха много. Но вероятно роля играят и някои националистически кръгове, около Божидар Димитров например, които се опитват да провеждат своята политика и не се интересуват от научно противопоставяне, а съзнателно интерпретират погрешно нашия проект. Те например не се свързаха с мен и аз не знам откъде са получили сведения за проекта, но във всеки случай не от мен.


Тоест дискусията не е плод на неточна информация, а и на националистически тенденции?


- Да, това предположение ми се струва все по-вероятно. Когато Божидар Димитров казва, че ще изправи ръководителите на проекта на съд за отричане на клането, това вече няма нищо общо с научната критика, а по-скоро заиграва с националистически нагласи.Срещнахте ли проблеми при теренните си проучвания?


- Не съм провеждал етнографски проучвания в Батак, те са дело на моя български партньор Мартина Балева, която също ще участва в конференцията. Нейните изследвания показват, че в региона има много различни спомени, което естествено е разбираемо. Спомените на мюсюлманите за онова време са различни от тези на християните.


А как според вас могат да се променят стереотипите?


- Мисля, че в страна, в която живеят и големи малцинствени групи, е необходимо да се напише история, която взема предвид и опита на малцинствата. Винаги е имало посегателства от страна на българската държава към малцинствата, но те не са част от колективната памет в България, а от алтернативната на малцинствата. Но и обратно - мюсюлманското малцинство също трябва да види, че и тук е имало престъпления към българското население в името на исляма, на Османската империя.


Оптимист ли сте за бъдещата разработка на темата?


- В последните дни не толкова. Но бях. И затова бих си пожелал, когато мине първоначалната възбуда, дискусиите да се съсредоточат в научния дискурс, в който да се чуят различни мнения. В момента полемиката е много силна, но се надявам, когато българската общественост се запознае с вярната информация, да се получи разумен дебат.


Занимавали сте се и с другите балкански страни. Къде е България в сравнение със съседите си по отношение на историческите митове?


- Откриват се много паралели, но не само към Югоизточна Европа, но и към другите части от континента. Всяка нация се основава на исторически митове. И нашият проект е малка част от по-голям програма, която се занимава с критично разглеждане на историческите картини. Всяка нация си има своите митове и задача на учените е също така да деконструират историческите образи.

Коментари (136)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Grazhdanin
  Grazhdanin
  Рейтинг: Гневно

  Нямам думи да изразя своето отвращение от този надут западняк, и от предателството на т. нар. "българка" М. Балева. Нахалният немец дори твърди, че "Винаги е имало посегателства от страна на българската държава към малцинствата" ???!!! Явно Турция добри пари му е платила. А като толкова се интересува от малцинства, ще не се занимае с българските малцинства в Западните покрайнини, Македония, Беломорска Гърция, Одринска Тракия, и Северна Добруджа.

 2. 2 Профил на Vazmuten
  Vazmuten
  Рейтинг: Гневно

  Виктор Юго пред френското Национално събрание на 2 юли 1876 г. казва:”Цели семейства биват изгаряни в домовете си, селище като Батак например в няколко часа от 9000 жители става на 1300, гробищата са препълнени с повече трупове, отколкото би могло да се закопаят, .... бременните жени са разпаряни, за да убиват децата в утробите им.... Дошъл е моментът да се издигне глас!” Варварска сатанинска оргия-пише Гладстон

 3. 3 Профил на Stefan
  Stefan
  Рейтинг: Неутрално

  Родоотстъпници винаги е имало. Малки, жалки и смрадливи човеченца. Ебалева и компания са поредните подкупени с жълти стотинки лайнари, които се опитват да ловят риба в мътна вода. А ние е крайно време да покажем, че не никой не може да се ебава с нас ей така, защото сме от "белите цигани" на Европа. Трябва веднъж завинаги да пресечем всякакви такива опити. Явно много бързо сме забравили Батак и Перущица, милионите избити през 500 годишното "османско присъствие" (бах, все едно турците са ни били на гости) и нека да не забравяме, че ако сега сме 8 милиона, то е благодарение на това робство. Иначе досега да сме поне 50 милиона. Нека не забравяме, че ние сме забавили османскато нашествие, че ние сме отслабили турските набези към Европа. Ако и този път си седим като овце и само бучим колко ни е зле - значи НАИСТИНА ЗАСЛУЖАВАМЕ да ни тъпчат, мачкат, насират и избиват. ВРЕМЕ Е ДА ШАМАРОСАМЕ НЯКОГО!!!

 4. 4 Профил на xx
  xx
  Рейтинг: Неутрално

  "...местните мюсюлмани имат друг колективен спомен за последните години от османското владичество, различен от този на християнското население..."
  "...местните немци имат друг колективен спомен за последните години от нацизма, различен от този на еврейското население..."
  интересно какви реакции би имало подобно твърдение в Германия и по целия свят. а със сигурност немците имат техните си версии, че нищо не са знаели и т.н. Ако някой си позволи подобно изказване, ще бъде обявен за враг на мира, демокрацията, хуманността, историята, вселената.... така че, наистина нахалството на този тип е огромно.

 5. 5 Профил на петроФ
  петроФ
  Рейтинг: Неутрално

  Ако искаме да бъдем уважавана нация, трябва да реагираме справедливо и адекватно на всички провокации. Повтарям НА ВСИЧКИ .Защото тъкмо нереагирането на тези провокации е насърчило и тази последната с Батак. Приемам всичко казано от долните форумци с изключение на стила, но айде и това е простено в подобни случаи. Та, да ме прощавате ние, българите сме царе на /чудех се как да го нарека/ на еднопосочният национализъм. Значи, когато Русия поддържа ОМО "Илинден", не по малко опасна от ДПС и то гръмогласно, в съвета на Европа, за това тук в България никой не научава, а големите патриоти като Божидар Димитров, Каракачанов и др. си... чоплят носа.
  Когато сегашното българско правителство спира издръжката на българския културен център в Босилеград, никоя медия не реагира. /Те горките не знаят. Чудя се защо не искат да знаят?/
  Когато гръцки съд съди етническият българин "Никола Стоидис" -т.е. Никола Стоянов, само заради това че иска да си върне българското име- пак нищо. Когато в Сърбия /най-после!/ издават учебници в които се отрича официално признатото от дори от най-несправедливия Ньойски договор българско малцинство, пак нищо.
  Единствено ако стане нещо от към Турция, тогава нещо.

  Да ме прощавате, но това на мен ми говори нещо. За вас не знам.


 6. 6 Профил на todor_kochev
  todor_kochev
  Рейтинг: Неутрално

  Да не се чудим на двамацата - нали в българските *учебници* се говори за *турско присъствие*!?Нали точно в този форум ,на в.*Дневник*,разпасани ислямисти прокламираха свободата на *фереджетата*,на ислямизма,на всички чужди на БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА идеи,прокарвани от ДПС - етническа незаконна партия.И съм сигурен,че пак ще се появят *бирсенчета*,*саладинчета* и други изродчета,които да ни убеждават,че бялото е черно.

 7. 7 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: Неутрално

  Форумът е потвърждение,че когато емоциите вземат връх,диалогът е нарушен.Силната любов и омраза завещана ни от гениалният Ботев не ни освободи от турците.Левски пък бе предаден.Ако претендираме за цивилизована дърава не трябва да бягаме от научното изнасяне на нашите аргумени по темата за "Батак като паметно българско място".Най-малко нашите мастити историци трябва да се държат като обидени.Ако са сериозни учени да поднесат аргументите си,но като се запознаят с работата на Д-р Брунбауер.
  Другото е емоция и още нещо.
  Самата интерпретация за влиянието на образа за формирането на представите е вярна.Това определя масовото съзнание за дадени събития.Но това може и да е вярно,но също така и невярно.Справка историята на балканските държави.

 8. 8 Профил на Uchen
  Uchen
  Рейтинг: Неутрално

  До номер 7 Читател - напълно грешиш, в случая изобщо не става дума за емоции! Зверските кланета в Батак са ДОКУМЕНТИРАНИ и ДОКАЗАНИ от много БЪЛГАРСКИ и ЧУЖДЕСТРАННИ източници. Кланетата в Батак са един ДОКАЗАН ФАКТ. Явно продажният западняк е получил добри пари от Турция. Да се води каквато и да било научна дискусия с него е абсурдно, защото научна дискусия се води 1) когато има нещо неясно, и 2) с научни аргументи. В случая няма всичко е ясно, а единственият сериозен аргумент на жалкие немец е сериозната сума която са му платили.

 9. 9 Профил на тото
  тото
  Рейтинг: Гневно

  Червенотиквеника Параванов е виновен - сега се прави на голем патриот ?!!?

 10. 10 Профил на Били Старбък
  Били Старбък
  Рейтинг: Неутрално

  То чете ли? Не. То слуша ли? Не. трябва да му се обяснява с прости думи, внимателно и по няколко пъти за да разбере за какво става дума. То не мисли.
  П-о-в-т-а-р-я-й-т-е м-у!

 11. 11 Профил на 100 gaydi
  100 gaydi
  Рейтинг: Неутрално

  Четох и това интервю, което е типично в стила на "Дневник" и "Капитал, четох и силно емоционалното и преднамерено интервю в Труд с М. Балева. Това са двете крайности - едните уж се опитват да са обективни, другите са силно ангажирани с тезата.

  Ако четете мнението на този германски профан не можете да разберете нищо - какво всъщност искат да докажат? Че клането не е било такова, каквото сме си го представяли. Ами ние и опълченците на Шипка си ги представяме по наш си начин благодарение на картини и на Вазов.

  Онази другата пък обяснява, че картината е рисувана 16 години по-късно и също не отразява вярно събитията.

  Едва ли някой си мисли, че Вазов е бил на Шипка, за да гледа и да пише стихове. Нито че Пьотровски е бил в Батак, за да рисува клане.

  Истината, е че това е 1000-процентова поръчка за изопачаване на историята. Иначе аз бих им препоръчал на тези усвоители на проекти да направят научно изследване дали Жана д'Арк е била полугола, когато е развявала знамето на Революцията във Франция. И дали картината е рисукана по време на самата революция. Може би тя е позирала така, за да се отрази историческата действителност....
  А дали тази картина и всяка друга картина създава определени образи за историческите събития в спомените на поколенията? Да, затова се рисува. Иначе нямаше да знаем какво се у случило и щяхме да сме безпаметни.

  В този смисъл каква е позицията на Дневник? Тя както винаги уж се опитва да е "обективна", но дава мнението само на топидиота, а не и на историците. И двете страни са пристрастни, но защо трябва да слушаме само тази на германския шмекер.

  Позицията на вестника каква ли е? аз ще ви кажа: нямаме нищо против подобни изследвания, защото дават различно мнение от Божидар Димитров. А това дали е патриотично, дали е в интерес на историческите факти - няма значение. Важното е да сме против казионното. И понеже познавам тези момченца - причината за позицията им е в това, че са неуки и си мислят, че историята и журналистиката на България започват от тях...


 12. 12 Профил на k
  k
  Рейтинг: Неутрално

  Tipicho za avstriicite. Mazno i podlo. Smurt za vas. Da ne zabravqme kolko puti avstria kato suiuznik ni e predavala.

 13. 13 Профил на Ubi bene ..
  Ubi bene ..
  Рейтинг: Неутрално

  До "100 gaydi" #11:
  Не разбрах алюзията с полуголата Жана д'Арк и знамето на Революцията във Франция. Очевидно става дума за картината на Дьолакроа, което, ако е вярно, издава смайващо невежество относно Жана д'Арк, Френската революция и живописта.
  След това е трудно да се приеме на сериозно останалото.

 14. 14 Профил на joro
  joro
  Рейтинг: Гневно

  Бог да пази България от такива "ЕВРОПЕЙЦИ"!

 15. 15 Профил на Иванчо
  Иванчо
  Рейтинг: Разстроено

  Още много учени ще работят върху тези теми през бъдните години. Ще кандидатстват за европейски пари и проекти. Ще изтъкват аргументи. Ще спорят. Ето как този историк се защитава: "Ние не отхвърляме фактите, всъщност изобщо не се занимаваме с тях, а се фокусираме върху изображенията, картините, възникнали от тези факти." Излиза, че той всъщност не е историк и това изследване не се занимава с фактите! Излиза, че е културолог или народопсихолог? За мен в историята са важни фактите. Аз имам глава на раменете си. Него като културолог може да го интересува въпроса дали фактите не са твърде изкривени по-късно с неадекватна интерпретация. Само че това клане в Батак си е било по-ужасно от скорошните кланета в Югославия. Родът ми е от едно село на 20 км от Батак. Ходил съм в Батак. Клане е! А австриеца е мръсен.

 16. 16 Профил на imalo li e klane?
  imalo li e klane?
  Рейтинг: Неутрално
 17. 17 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: Неутрално

  Tova e e-maila na Prof. Ulf Brunnbauer ako nqkoi iska d ago pita ne6to po temata predpolagam 4e dosta hora biha imali jelanie: ulf@zedat.fu-berlin.de

 18. 18 Профил на Иванчо
  Иванчо
  Рейтинг: Любопитно

  Ubi bene, аз разбрах алюзията с полуголата Жана Д Арк,ами кажи ти какво смяташ по въпроса. Кажи благословията си за автора на проекта. Изкажи се по темата "Батак като българско паметно място" и как оценяваш работите на Д-р Брунбауер.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 20. 20 Профил на Историята за добро бъдеще
  Историята за добро бъдеще
  Рейтинг: Неутрално

  Мисля, че повечето от форумистите не разбират какво точно иска да каже австрийският историк. Той просто твърди, че е много трудно да се установи автентичността на исторически събития без да са документирани с това което днес разбираме като обективни средства. Той няма за цел да покаже дали е имало Баташко клане или не - все му е едно. Всякакви теории за турска конспирация са нелепи. На него просто му е интересно, че различни групи от местни хора могат да имат различаващи се спомени и интерпретации за събитието. Естествено е като българи да сме чувствителни на темата - все пак от болките и гнета през османското владичество се ражда нашето национално самосъзнание. Даже бих казал, че задачата да се открие какво фактически се е случило в Батак е безсмислена (след като дори не може и да се докаже...). По-важен за настоящето е фактът, че като българи си имаме идентичност, която е нерушима и устойчива. Ако наистина можем да научим нещо от историята, това e да не повтаряме грешките от миналото - били то наши или на някой друг. Това означава да се отнасяме по християнски към малцинствата си: с добро и уважение към труда и културата им и да оценяваме възможността ние самите да се обогатим от тях където и с каквото можем. Ние сме добър народ и така можем да го покажем на света!

 21. 21 Профил на още детайли
  още детайли
  Рейтинг: Неутрално

  1. Улф Брунбауер преди години написа доста неща за помаците в България; за разлика от български учени, нито веднъж не каза, че те са турци. Винаги е казвал, че са българи с друга религия.
  2. Президентът Първанов ще бъде ден преди евроизборите в Батак, при костницата. Програмата му се прави с месеци напред, как можа от рано да научи, че ще има оспорване на клането. Никакво оспорване всъщност няма.
  3. За мен това е гнусна злоупотреба с нещо свято от страна на партия, която не се свени от нищо преди избори. Халал да й дупето на Азис, но как не се посвени да посегне на костите на Калоян за свои цели, а сега и на костите на мъчениците от Батак. Срам, срам, срам.

 22. 22 Профил на майку ви еб... фашистичку
  майку ви еб... фашистичку
  Рейтинг: Неутрално

  Herr Brunbauer, Sie sind ein Klugscheißer!

 23. 23 Профил на Lelin
  Lelin
  Рейтинг: Неутрално

  Да чуем и другата страна. Не само по този въпрос.
  http://www.ardino.bg/newforum/index.php?b oard=1.0
  Подкрепете ме там....малцина ардинци искат да настроят един срещу друг цели народи в официален сайт на българска община....

 24. 24 Профил на Anonimen
  Anonimen
  Рейтинг: Неутрално

  Държавата Турция преди близо 90 години се отказа от миналото си на Османска империя!
  Ако някой от горните малоумници-атакоиди изобщо разсъждават върху опозицията ДПС-Евроизбори-Турция то грешката им е пълна.
  Австриеца, като потомък на друга голяма империя, която е властвала над различни народности в Европа, може много обективно, но в същото време и пристрастно да разглежда културните явления на Балканите.
  Батак, като част от драмата на Априлското въстание е важна част от националната ни памет, но би било десетки пъти по-добре да си спомняме проявите на гражданска активност и общество, отколкото ежедневно да живеем с величието на Цар Симеон, Цар Калоян или кланетата по турско...
  Това е message-a на австриеца - да погледнем на Батак, от очите на наследниците и да видим наслояванията от времето и пропагандата.

 25. 25 Профил на V. Payakoff
  V. Payakoff
  Рейтинг: Неутрално

  Na tova se gleda prez ochite na istinskijat Bylgarin. Kojto obicha istorijata i znae kolko Sa izmreli za nashata svoboda i che isliama i turcite nikoga ,nikoga, ama nikoga njama da bydat nashi syjuznici. Bihme umreli pak za edin po dobyr zhivot zashtitavajki Bulgaria, a ne typite politici nachelo sys Volen Siderov. Oryzhie y hys ima, a i vremeto nablizhava.

 26. 26 Профил на вътре навън
  вътре навън
  Рейтинг: Разстроено

  Българи, с турците имаме повече общи неща отколкото различия. Отворете си очите!

 27. 27 Профил на haralampi
  haralampi
  Рейтинг: Неутрално

  Напълно съм съгласен с 24.

  Авторът явно е добронамерен, а ако не изслушваме тези, които не мислят като нас, тогава закъде сме. Ще си живеем в черупката, ще гледаме в миналото и ще се мислим за велики. Ако можеше същата енергия да насочим към истинските ни проблемите, щеше да е къде къде по-добре... Не се оставяйте да ви водят за носа и да ви въвличат в поредния голям скандал, който отвлича от реалните проблеми.

 28. 28 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: Неутрално

  ДС-КГБ доволно потриват ръце! ЗАБЕЛЕЖЕТЕ:"Те например не се свързаха с мен и аз не знам откъде са получили сведения за проекта, но във всеки случай не от мен."

  Я каква паника наплодиха! Бравос!Молодци!
  Създаването и раздухването на такива теми в предизборно време е обикновено дело на ДС-КГБ! А не на "НЕМСКИте ИСТОРИЦИ" както доста пошло е казано в заглавието! Историците по цял свят пишат най-различни ,доста често противоречащи си неща! А поставянето на точно тези "немски" историци в центъра на БГ-вниманието НЕ Е СЛУЧАЙНО! ! В Германия едва ли са чували за нея!

 29. 29 Профил на Prozorliv
  Prozorliv
  Рейтинг: Неутрално

  Погледнете линк-а на Lelin. Това е страница на общината Ардино. Тъм се твърди, че са избити повече турци, отколкото българи. Твърди се, че не е имало клане в Батак, че и измислено и изследването го доказава. Подобни псевдо-научни изследвания са много удобни за да могат турците да се изкарат жертви. Ако питате турците Възродителния процес е много по-лош от 500 години турско робство. Тези учени обаче никога няма да се заниват с турска история, например с геноцида в/у арменците. По-здрави на майките на двамата "учени".

 30. 30 Профил на Anon
  Anon
  Рейтинг: Неутрално

  Izrodi. Ima i bulgarka za pomochnichka. Takava,koiato shte prodade i maichinoto si mliako za "chestta" da bade sa-avtor na "statia" ot svetovnoneizvestnia Berlinski Svoboden Univesitet. Neka pitat potomzite na izbitite dali Batak i hudojestvena izmisliza.

 31. 31 Профил на Щастливец
  Щастливец
  Рейтинг: Неутрално

  Изумително е колко шарани кълват първосигнално на всевъзможни въдички и кипи безсмислена препирня по разни такива "теми"....
  Добре ще е да си зададем резонния въпрос "Кой има полза от такива неща?" и да помислим без излишни емоции... Никой не може да ни променя историята, а и не искат даже. Струва ми се, че има мно-ооого по-важни теми от ежедневието, които доста по-пряко и обхватно ни засягат - лошото здравеопазване, отвратителното заплащане на труда, безобразно високите цени на имотите, т. нар. "неефикасен мениджмънт" по фирми и фирмички, бруталната корупция, макар че в основата сме пак ние отдолу...

 32. 32 Профил на atanas
  atanas
  Рейтинг: Неутрално

  Защо се обръща толкова голямо внимание на тези личности. Те просто са напипали някакъв златен телец и са решили да го усвоят. Нима нашите мафиоти не са същите, или Цветелин Кънчев не усвоява еврофондове за т.н. интеграция на циганите за собствена употреба. Само че нашите престъпници като Л.Стойков, например не шумят наляво и надясно , те просто купуват курорти, хотели, политици и магистрати, с извинение, и привилегии и недосегаемост съответно.

 33. 33 Профил на Кайтел
  Кайтел
  Рейтинг: Неутрално

  Статията с изследването на методите на Пьотровски е публикувана в нашия печат преди една година и никой не и обръща внимание, защото е строго научна и не представлява интерес за широката публика. Как изведнъж няколко вестника видяха и раздухаха скандал точно около изборите за европарламент. Сиреч- лошите европейци какви неща с/у нас финансират. М/у другото: в Медиапул- Мартина Балева.

 34. 34 Профил на destilator
  destilator
  Рейтинг: Неутрално

  Пак ни пробутват стария номер с предизборно изместване на проблемите ни.
  Този път не е Жорж Ганчев /помните ли го още/,не са и досиетата /стара работа/,
  не са гангстерски войни /избиха повечето гангстери , играещи ролята на бушони т.е.предпазители пред истинските играчи/ , а е акцентирането върху статия , която е публикувана преди месеци , но съдържанието и се раздухва сега.Манипулацията си я бива.Най-радостното от всичко е , че доста хора са схванали това.Поздравявам ги.

 35. 35 Профил на Атила
  Атила
  Рейтинг: Неутрално

  ДС пак е на път да успее-с поредната провокация!Редно е да се запитаме - кой има интерес от това....?Може би е най-добре да напуснеме тази страна веднъж за винаги -ние сме горди и работливи....

 36. 36 Профил на todor_kochev
  todor_kochev
  Рейтинг: Неутрално

  *атанас* го е написал много точно.Но ми е интересно как ще реагират те и австрийската нация,ако някой български учен напише в този дух изследване за един австриец,роден на 20 април в Бранау.И за делата му.

 37. 37 Профил на възмутен
  възмутен
  Рейтинг: Неутрално

  Напълно споделям мнението на всички форумисти за тази статия.Разбираема е болката от историческите факти за трагичните събития случили се през една историческа епоха за българската нация: - Възраждането и освобождението на един народ държан в робство столетия наред.
  За голямо съжаление обаче ,както винаги до сега ,се е намерила и една българска особа която е продала не само себе си а и националната памет.Дали е само нейно дело или и на други "българи " ще се разбере по-късно.
  А колкото до това дали картините или снимките създават "митовете" (например за Априлското Въстание и неговото зверско потушаване ,част от която са и зверствата в Батак или пък за зверствата в нациските лагери Майданек, Треблинка Освенциум и др) Мога само да добавя че световната общност отдавна е установила тяхната автентичност и достоверност с факти . Така че всеки напън за доказване на обратното с псевдонаучни методи и спонсорирани от фондаций със съмнителен морал са обречени на неуспех.
  А за да докажем на света че сме узрели за мастото си в него да обявим бойкот на всичко произведено от фирма БОШ.
  Приятен и спокоен ден на всички.

 38. 38 Профил на българин
  българин
  Рейтинг: Неутрално

  Първо австриеца-както сам той се нарича, не се знае колко е австриец.Второ българката, която и да е тя не се знае колко е българка.Светът винаги е бил едно голямо село и за произхода на всеки малко или много трябва да се замислим.Колкото до това така наречено изследване -това си е направо глупост за ПАРИ - ЕВРО!. Както нас ни караха да разсъждаваме какво е мислил Вазов,Каравелов,Яворов като са писали едно или друго произведение, така и този пишман уч'ен и каката или лелката са гепили паричките да изследват историята благодарение на една картина, която е рисувана незнам си колко години след събитието и като материал и е послужила някаква или някакви фотографии.Толкова глупости събрани на едно място образуват една много голяма глупост.Художникът е изразил своите чуства и виждания в тази картина така, както той си ги е представял, а не действителността - нали не си мислите, че той е сложил триножника, докато турците са клали българите и той си е топил четката в кръвта им.И този пишман уч'ен може да си пише и говори толкова глупости,колкото си иска. Големият въпрос е -КОЙ И ЗАЩО РАЗДУХВА ТАЗИ ИСТОРИЯ И ТОЧНО СЕГА?На мен лично той ми изглежда малко хахо, а и българката може би прилича на нащите гадателки светлини,логинови и тем подобни.Народ без история не е народ.Крайно време е ние сами да си пишем и четем историята и да не позволяване на никакви пишман драскачи да влияят на чуството ни за народност.

 39. 39 Профил на хайдут Сидер
  хайдут Сидер
  Рейтинг: Неутрално

  Брун-бау-бау-ер да пита Кронщайнер какво е търсил и намерил у нас забравилия потеклото си Балдо Фландърски и тогава да лае срещу българската история.

 40. 40 Профил на doktore
  doktore
  Рейтинг: Неутрално

  Zashto ne se zanimavash sus kolko xora sa ymriali povreme na xikler v germania, ostavi Bulgaria na mira.

 41. 41 Профил на Фойхтвангер
  Фойхтвангер
  Рейтинг: Неутрално

  Кронщайнер може би си мисли, че на него се е паднал камъкът от короната на Луцифер, а Брунбауер плюе в кладенците, които строи, защото други трябва да пият от тях. Да ме цунат по мокрите задни бузи. (Справка за значението на имената: всеки немско-български речник)

 42. 42 Профил на Подвързачов
  Подвързачов
  Рейтинг: Неутрално

  Насред Европа нашити политикани
  пак се оказаха насрани.

 43. 43 Профил на ели
  ели
  Рейтинг: Неутрално

  Според Брунбауер жълтата преса била раздухала проблема - каква жълта преса? Dir.bg и Стандарт например вече жълта преса ли станаха, БНР и Дарик може би също??
  Били различни запазените спомени у местното помашко население в околностите на Батак - ами това е доста логично като се има предвид, че башибозукът, който е клал, е бил от местни помаци??
  И хайде да не се изнизваш мазно с "Първо искам да подчертая, че проектът не се казва "Митът за клането", а "Батак като българско паметно място", защото първоначалното име на проекта е именно "Митът Батак", а впоследствие преработихте заглавието като видяхте, че няма да мине номера!!

 44. 44 Профил на Антрополог до Българин
  Антрополог до Българин
  Рейтинг: Неутрално

  Май не му е особено германска физиономията на тоя. А съдружничката му с много българско име нещо не ще да си покаже снимката.

 45. 45 Профил на atanas
  atanas
  Рейтинг: Неутрално

  българин е абсолютно прав, всичко е една голяма глупост, изсмукана от пръстите на тези двамата псевдо, имитация на изследване и наука, А тази Балева- много искам да ми духа- мисля че повече ще е полезна за делото с което се е захванала.

 46. 46 Профил на Exentaser
  Exentaser
  Рейтинг: Неутрално

  Дано на протеста, който ще се състои се съберат повече Българи, защото тази гавра с българската история е просто нетърпима!

 47. 47 Профил на четящ
  четящ
  Рейтинг: Неутрално

  Четох статията и не видях нищо антибългарско в нея. Има спор с интерпретацията на събитията от Захари Стоянов. Според "Записките" клането е репресия за въстанието на българите в Батак. Според авторите е просто жестоко клане, без жителите на Батак да оказват героична съпротива. Съпротивата е имало, но не именно в Батак. А турците са изклали българите в Батак заради един страхливец, който се спасил овреме: Петър Горанов.
  След време Горанов става окръжен управител на Пазарджик и представител в Народното събрание, Захари Стоянов е председател на Народното Събрание, а Стамболов е държавен глава. Тогава се създават и "Записките".

  Авторите на студията не оспорват никъде, че е имало жестоко клане на невинни жени и деца. Това е документирано още от МакГахан. Въпросът е защо именно Батак, а не някое от другите 80 опустошени села е станал емблема и мит, при това 16 години след клането. Раждането на мита може да не е интересна тема за много хора, но не виждам негационизъм и провокация към националната памет, предателство и прочее дивотии.

 48. 48 Профил на dame
  dame
  Рейтинг: Неутрално

  Ако някой тръгне да се рови във всички теми за хабилитация на балканисти по света и да ги публикува, може спокойно да се спретне една балканска война. Явно е, че някой има интерес точно сега да отклони вниманието на хората от изборите, чрез подобна тъпня...

 49. 49 Профил на читател
  читател
  Рейтинг: Неутрално

  Не видях някаква позиция на Дневник по въпроса. Сигурно защото сте прекалено сериозен вестник (не жълт)или защото сте издънка на издателската група Handelsblatt?

 50. 50 Профил на селянин
  селянин
  Рейтинг: Неутрално

  Аз не мога да разбера защо е този неистов отпор срещу едно мнение на изследовател. Повечето "патриоти" са си заврели главите в пясъка и не искат да видят как изглеждат отвън. Защо непременно "вярната" истина трябва да е нашата? Най-малкото е нужно да разгледаме тези изследвания. Историята е една, интерпретациите са много. Това важи за много събития. Ако се окаже, че клането не е било с размерите на това, което сме знаели до сега ние няма да станем по-малко българи. И човекът е прав, че вестниците са жълти, както жълти са и Сидеров, и Гоце, и Б.Димитров. Прави чест на Дневник за това интервю.

 51. 51 Профил на пьотровски
  пьотровски
  Рейтинг: Неутрално

  Защо сте се разкудкудякали, като не знаете за какво става дума? Първо прочетете писаното от М.Балева в Медиапул от 25 април. Веднага ще видите, че става дума за тясно специализирано изследване, основния факт от което е, че една снимка, смятана за правена през 1876, всъщност е правена през 1889 от Пьотровски за да послужи за основа на картината му. От тази муха хора, или по-точно дръвници, като Б.Димитров или В.Сидеров правят слон, за да подчертаят собствената си необходимост, която по друг начин не могат да подчертаят. А вие им се ловите на въдицата като шарани.

 52. 52 Профил на fmli
  fmli
  Рейтинг: Неутрално

  цитат на анонимен"Държавата Турция преди близо 90 години се отказа от миналото си на Османска империя"
  грешиш анониме турция се гордее с османското си минало дори и знамето на турция е някогашният османски флаг.на деня на турция в германия турци гастербайтери се бяха снимали като еничари пред брандербургската стена а двамаот тях държаха в ръце зеленото знаме на джихада.снимката я има в уикпедия

 53. 53 Профил на Рапони като тоя асистент в Германия колкото щеш.
  Рапони като тоя асистент в Германия колкото щеш.
  Рейтинг: Неутрално

  Според мен историята прекомерно се раздува, отчитайки факта, че става въпрос за пробутване на проект с цел да се получат пари. На всичкото отгоре, авторите на проекта дават данни с невярно
  съдържание, като това, че имат установено сътрудничество с музея в Батак. Това сигурно ще бъде
  проверено от финансиращите фондации и ще последват санкции.

  По-интересен е въпросът дали Турция има пряко или косвено финансово участие, както твърди
  Проф. Божидар Димитров. Рапони като тоя асистент в Германия колкото щеш. Очевидно не е дошъл още моментът, когато турското малцинство в Германия ще им го "набримчи" така, че сериозно да се замислят с кого си имат работа. При раждаемост 1.3 деца/семейство, скоро и това ще се случи. Миналата година се хванахме за главата с жена ми, когато дъщеря ни постъпваше в 1 клас в училище в Бавария. От 23 деца в класа, 15 турчета в центъра на града, та се наложи да сменяме района.

 54. 54 Профил на fmli
  fmli
  Рейтинг: Неутрално

  а за австриеца бих препоръчал да се занимаят с мита "германският"произход на баварците.защото според германецът професор фрицлер баварците са потомци на българи които са били германизирани.както например някогашните полски немци са германизирани поляци това са така наречените васер поляци.ето еди мит който трябва да се разбие че баварците са германско племе

 55. 55 Профил на Асенизатор
  Асенизатор
  Рейтинг: Неутрално

  "...Той просто твърди, че е много трудно да се установи автентичността на исторически събития без да са документирани с това което днес разбираме като обективни средства..."

  И кой скри видеозаписите от зверските кланета в Батак ?!

 56. 56 Профил на читател
  читател
  Рейтинг: Неутрално

  На тоя книжен плъх трябва да му дадат снимка на трупа на измъчвания и заклан в Турция преди една седмица германец, преводач в издателство разпространяващо библии. Може би при вида на 160 прободни рани и изрязани гениталии в акъла му ще се оформи малко по-различна представа за турските кланета и ще почне да се интересува и от фактите.

 57. 57 Профил на Nikola Yordanov
  Nikola Yordanov
  Рейтинг: Неутрално

  Няколко мнения казват - четете и после коментирайте. Статията в медиапул и коментара на Ивайло Дичев в "Сега" са достатъчни на всеки интелигентен чновек (дори и българин патриот) да види, че няма нищо лошо в изследването и тезата.

 58. 58 Профил на Biser : BG Durzhava = BG Pamet ( a ne DPS interpretacija)
  Biser : BG Durzhava = BG Pamet ( a ne DPS interpretacija)
  Рейтинг: Неутрално

  Ako citiram edinstvenata umna misul na Bozhidar Dimitrov - nacijata ne e prinadlezhnost kum daden genom, a kum edna ideja. Zatova e vazhno istoricite i avtorite na uchebnicite da ne sa prodazhnici i da formirat i poddurzhat nacionalno suznanie otgovaryashto na nacionalnata ideya na suotvetnata durzhava.

  Malko sa horata, koito poznavat istoriyata ot istoricheskite izvori. I e fakt che, uchebnici s otchasti fiktivni kartini (Zhana Dark po cici ili Franz Jozef na kon kato Huszar -prochee toi e purvijat imperator prilozhil mega PR kampanija) i znakovi filmi vizualizirat i oformyat istoricheskata pamet na celokupnija narod. No tova e dopustimo, dazhe e neobhodimo za formiraneto na nacionalnata identichnost.

  Az ne sum chel novite uchebnici po istoriya, no kato nabor 1976 az uchih za TURSKO ROBSTVO prez celija 5ti klas po super profesionalen uchebnik, kudeto be pomestena i kartina ot klaneto v Batak, koyato oshte yasno pomnya. Otdelno moyata istoricheska pamet se formira ot Vreme Razdelno i Kapitan Petko Voivoda. Tova ne biva da se zabravya i da minava v apokrifna forma, zapazena za kafenetata na istoricheskija fakultet.

  Nyama garancii, che decata rodeni 30 godini po kusno, koito chetat uchebnici pisani ot eksperti na DPS, shte ostanat samo s vpechatlenieto za tursko prisustvie, mezhdukulturen dialog i prochie izmishljotini!

  Eto zashto, ne mozhe cenata na etnicheskija mir v Bulgarija, da bude prenapisvaneto na uchebnicite v ugodna za Turcija svetlina i razmutvaneto na izblednyavashtata ni istoricheska pamet. Dori i Levski i Botev da sa teroristi i Turcija da e dala purvi prinos i the War on Terror ( prochee i Stambolov i imal dobri idei v tova otnosheni), te sa nashite nacionalni geroi, kakto i piratut ot dinastijata Grimaldi e geroi na Monako!

  Kolkoto do evreina Ulf Scheissgruber, koite onanira s pari ot evropejski fondove, na temi dalech ot negovata istoricheska pamet, toi prosto pishe po poruchka.

  V zakljuchenie shte kazha che avstrijcite i dosega sa zatvoreni v shizofrenichnata klopka na identifikacionnija oksimoron polugermanci - poluslavyani i izbivat kompleksi ezhechasno. Edinstvenite im identifikacionni geroi Mozart i Sisi lesno mogat da budat desakralizirani s pikantnite fakti che purvijat sam se opredelya kato "Teutcher" (nemec) i e bil grazhdanin na Arhiepiskopstvoto Salzburg, a vtorata e bila lyubovnica na ungarskija ministur Andrassy!

  Vtoro Avstrija ima "nacija" ot nagazhdachi, koito tvurdjat che Beethoven e avstriec, a Hitler - nemec.

  I treto, avstrijcite i dosega vuzdishat s oblekchenie che polska armija im e oturvala kozhite pri turskata obsada na viena. Druga pesen shtyaha da peyat ako im byaha pooryazali zelkite!

  Taka che ne zamazvajte istorijata , zashtoto mozhe i da ne doide vtori Paisij sled 300 godini!

 59. 59 Профил на CNN
  CNN
  Рейтинг: Неутрално

  Е къде са били CNN да го отразят това клане? Няма търговия с образи, няма събитие, а западния мозък се вторачил в наденицата и бирата и хич не му е до Балканите. А в Сребреница какво беше?
  Явно картините навремето са били като CNN днес.

 60. 60 Профил на Рачински
  Рачински
  Рейтинг: Неутрално

  Бях въздържан! Сега знам - всички т.н. политици - ДО СТЕНАТА !

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 63. 63 Профил на ЕдиКойСи
  ЕдиКойСи
  Рейтинг: Неутрално

  Намират се и тук "интелигенти" дето не могат да се усетят как ги подвеждат с "научни" изследвания. Аз ще задам прост въпрос: Каква е целта на това изследване в крайна сметка? Ако е преувеличено случилото се в Батак какво следва? Следва опит за оневиняване. Това е с някаква цел, а не прост ей така. Тъй че за мен цялата работа е по поръчка или с цел усвояване на някакви пари. Не виждам друга логика да се прави това т.нар. изследване. "Ние се опитваме по научен начин да анализираме" - и какво му е научното на начина? Целият проект е по-скоро за отдел психология, но се опитват с него да променят историята. Като няма снимки от римско време що не вземе да оспори цялата история отпреди появата на фотографията (тя пък сякаш е самата достоверност).

 64. 64 Профил на от Maverichs
  от Maverichs
  Рейтинг: Неутрално

  Тази тема, в този момент, изобщо не стои на дневен ред на обществото ни.Това е искуствено създаване на напрежение на фона на корупцията,убийствата по пътищата, лошата работа на съдебната система и силното усещане за липсата на справедливост в живият живот в България.

 65. 65 Профил на K. Мирчева
  K. Мирчева
  Рейтинг: Неутрално

  Познавам Улф Брунбауер от деня, в който за пръв път пристигна в България, за да учи български език - мисля, че беше през 1994 г. Тогава все още беше студент по история в Университета в Грац, вече знаеше перфектно руски и започваше да изучава и сръбски и български. За две години той научи много добре езика, после проведе многократно теренни изследвания по различни теми у нас и на Балканите, защити дисертация върху българска проблематика, зае нова академична позиция в Свободния университет в Берлин. През цялото това време Улф беше и надявам се да остане - въпреки че вчера му писах, че поне една година няма да е реалистично да идва на терен или в архивите тук - голям фен и почитател на България. Шмало е моменти, в които дори ни е успокоявал нас, българските му колеги, че имаме шанс за Европа, че страната се променя бързо и пр. и пр. Затова днес ме е срам пред него, когото той пита: Какво става с България?
  Наистина е гадно... Никой не може да попречи на някого извън България да дискутира по исторически теми, включително български... Проблемът е, че пречи тук, вътре в страната, че забранява научни конференции, обяснява че само той знае, "тясно ще им стане" - на тези които посмеят, разбира се, да изрекат нещо различно... Та такова нещо не се помни дори по времето на "възродителния процес"... Да забранят научна конференция...Тогава пипаха някак по-деликатно...Оставяха да се говори и обсъжда в кюшетата... Сега и това е забранено... Академичните научни институции мълчат или раболепничат - свиват се от страх или пишат верноподанически декларации. Сакън ще ни закрият... А въпросът е в това може ли в България да се прави модерна история или не? Е, май е ясно, не само ще оставаме провинциалисти, а май, както сме я подкарали, скоро ще горим и книги! И това в България, член на ЕС!

 66. 66 Профил на читател
  читател
  Рейтинг: Неутрално

  Да, прав си ЕдиКойСи, но трябва да влезеш в положението на българските псевдо-интелектуалци. Те толкова са свикнали да лижат задници, че трудно ще устоят на един австрийски, който им пробутва научните си теории.

 67. 67 Профил на atanas
  atanas
  Рейтинг: Неутрално

  от K. Мирчева
  Мирчева, защо говориш глупости, всеки има право да изказва мнение, но да го раздува като някакво научно откритие - просто е смешно. Наистина, от "Записките" лъха много наивност, театралност, аматьорство в описаните събития през 76 г. Но това също е гледна точка на автора и не разбирам защо трябва да му се отрича неговата позиция а трябва да се раздухва до научна таза позицията на този Брунбауер. Момента за това навява на мисълта за активно мероприятие с цел сплотяване на народните маси. На това ми мирише цялата работа. А какво се е случило в Батак по онова време - сигурно има и други гледни точки, но фактът си остава - имало е клане. И това турско присъствие в българските земи, както сега го наричат, съвсем не е било толкова човеколюбиво към българите. Това също е факт.Така че съвсем безмислено е да се коментират такива измислени научни тези. Чиста загуба на време. А пък да се правят и някакви конференции или нещо подобно - загуба на пари и безмислено дърдорене.

 68. 68 Профил на Sigurno DPS sa platili za naprawata i publikuwane na statiata.
  Sigurno DPS sa platili za naprawata i publikuwane na statiata.
  Рейтинг: Неутрално
 69. 69 Профил на atanas към Мирчева
  atanas към Мирчева
  Рейтинг: Неутрално

  И още нещо, този Брунбауер чувал ли е нещо за Левски, или може би след време ще се появи нова научна теза че видите ли Левски не е създавал комитети, а просто се е разхождал на чист въздух из България, този учен, с ударенито на "е", дали знае за песните на Чинтулов, от какъв зор ги е писал, дали знае за "Житие и страдание" на Софронии Врачански, или може би и това е художествена измислица. Смешно и жалко е да ставате маши на патриотарите и службите на ДС.

 70. 70 Профил на лакомата българка
  лакомата българка
  Рейтинг: Неутрално

  Няма как да оневините българката, която, за да освои пари от проекти е залитнала в другата посока. Как един поляк си е нарисувал картината едва ли нещо ще обясни за отношенията между етническите малцинства в Родопите или за характера на турската жестокост в Батак.

 71. 71 Профил на Sando
  Sando
  Рейтинг: Неутрално

  Атанасе, да казваш днес, че "наричат" (кой? лошите евреи може би?) Османското владичество турско присъствие си е чиста спекулация. Терминът османско владичество беше приет преди много години от легитимната историческа наука у нас, а "присъствието" беше само един несполучлив опит за наименование от времето на дебата, изтекъл от тесните исторически кръгове, вероятно заради някой скандализиран патриот, ужасен, че посягат на святата татковина.

 72. 72 Профил на Костов
  Костов
  Рейтинг: Гневно

  Нямам време да прочета всички коментари, затрова моля да ме мизивините, ако повтарям някого.

  на всички, които по един или друг начин не осъждат или омаловажават въпросното изследване ще препоръчам само едно - да се опитат да обявят публично, че се съмняват да е имало Холкост. Да направят изследване, с което да помирят потомците на изгорените евреи с палачите им. Да получат финансиране от някоя фондация. И едва когато това стане, да дойдат и да ми обяснят, че не е имало мтурско робство.

 73. 73 Профил на Sando
  Sando
  Рейтинг: Неутрално

  Напълно си права К.Мирчева. Състояниято на българската историческа наука в огромната й част не е мръднала от Съединението насам. Божо Д. е шеф на Музея и си бълва национанистичните простотии по националната телевисия, силно фашизираният национанист Г.Марков е шеф на института към Бан, IF na университета е мухлясало националистическо гнездо с адски редки изключения (броя си ги на едната ръка, ако включим асистентите - айде на двете). Жалка работа и докато не измрат дъртите идиоти шанс за промяна няма. Разбира се, не бива да забравяме и "благотворното" влияние на Гоце - също виден ДС историк.

 74. 74 Профил на кики
  кики
  Рейтинг: Неутрално

  Много правилно и това, което К.Мирчева е написала....жалко само, че така се получава. Когато едно общество е слабо развито /или в момент на сериозни кризи/, тогава крайните националистични идеи се ползват с голяма популярност. Правете си изводите за нашето общество... Имам приятели от Истанбул, които са ми разказвали доста по-омекотени "истини" за Турското робство /от това, което те са учили в техните часове по история/, срещу които аз винаги съм скачал, но вече се замислям дали всъщност и нашата история от учебниците не е написана тенденциозно... Как при един толкова тежък режим на робство сме могли да развиваме занаяти и да се осъществява търговия /и то от българи/.... Сигурно е имало епизодични кланета и зверства, но едва ли 500г. са минали по един и същи начин.

 75. 75 Профил на Vasil Pone
  Vasil Pone
  Рейтинг: Неутрално

  Поздравления за г-жа Мирчева! Натрапва ми се аналогията с онзи случай преди няколко години, когато оплюхме тотално един българист, който предложи да минем на латиница (едно доста разумно и добре обосновано предложение между впрочем, макар и трудно осъществимо). Така го оплюхме, че сигурно ще се опита въобще да забрави българистиката и ще почне да изследва историята на Гвиана. Виж ако беше писал за деветте Българии (или седемте, не знам вече), за България на три морета (или на пет океана), или някаква друга божидардимитровска глупост, ордени щяхме да му даваме!

 76. 76 Профил на необразован балканец до К. Мирчева
  необразован балканец до К. Мирчева
  Рейтинг: Неутрално

  КЪМ К.Мирчева
  К.Мирчева не се притеснявай ако не те разбират, ти си в добра компания -Иранският президент отрече холокоста, турските власти отричат арменския геноцид, ти отричаш баташкото клане....


  P.S.не си пиши името К.Мирчева че хората които не взимат пари от фондаций по друг начтин ще започнат да разчитата буквата К.

 77. 77 Профил на П.Георгиев
  П.Георгиев
  Рейтинг: Неутрално

  Картината на полският художник Антони Пьотровски "Баташкото клане" е паметник на жертвите. Камбана за паметта на живите. Естествено, че тя не е документ, както не са документ паметниците на жертвите на Холокоста и другите престъпления срещу човечеството. Г-н Брунбауер казва, че идеята му е да покаже как картините от клането са допринесли за формирането на колективния спомен в България. Със същия успех той би могъл да покаже как паметниците на жертвите на Холокоста са допринесли за формиране на колективния спомен в Австрия, например? И двете идеи звучат цинично, нали? И тогава възниква въпросът, а чии интереси обслужват такива "проекти"? И дали целта им не е под формата на изписване на вежди да се извадят очи?

 78. 78 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: Неутрално

  Госпожо Мирчева,

  Българите не са лоши хора. Това, което става в България, е експлозия на национализма в общественото съзнание. Почти няма публична фигура (изключение - само хората на дпс), която да не се кълне в българщината и да не играе на тази струна. При преобръщането на ценностите през т.нар. "преход", патриотизмът и национализмът са едни от малкото останали незасегнати, в които се кълнеше и социалистическа, и съвременна България. Преходът е нещо тежко, и хората имат нужда от социална подкрепа, да се чувстват в едно положение със себеподобните си, да не са сами. Всичко това води до тази воинствена патриотарщина, която наблюдаваме.

 79. 79 Профил на atanas
  atanas
  Рейтинг: Неутрално

  от Sando
  Мисля че терминът "турско присъствие" беше измислен от тези пишман историци, които се мъчеха да омилостивят онзи дребен балкански шмекер - Доган, когото величаят като най. Обикновените турци нямат нищо общо с този хитрец.

 80. 80 Профил на Дон Кихот Хилендарски
  Дон Кихот Хилендарски
  Рейтинг: Разстроено


  Драги Vasil Pone,

  Вземете да прочетете ПОНЕ страницата panaiotov.hit.bg/index.htm и вижте колко "разумно и добре обосновано е предложението да пишем на български с латински букви", какво е оплюто и кой всъщност е получил орден за антибългаризъм и от кого. А ако се понапънете да изчетете цитираната там и междувременно излязлата литература и препратките, сигурно ще си промените мнението, ще започнете да раздавате заслужени плесници на всеки западен недораслек, без ни най-малко да се впечатлявате от титлата професор, защото по техния стандарт така се назовава всеки даскал.

 81. 81 Профил на MGUK
  MGUK
  Рейтинг: Неутрално

  Neka samo da napomnia, che Britanskiat istorik David Irving, koito otriche holocausta-a beshe osuden i lezha v zatvora (2006) v Avstria, kadeto tova deanie se schita za, zabelezhete, kriminalno prestaplenie.


 82. 82 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Интересно изследване. Още по-интригуващи бяха мненията на български турци във форума на Ардино. Някой звучаха много свързано и аргументирано, повече от мненията тук, които са предимно емоционални и първосигнални.

  Без особена връзка с конкретното изследване, не бих се учудил, ако в Батак основното клане е било на турци от българи, а не обратното. Сърбите доста гнусотии извършиха през последната война. Турците очевидно са избили маса арменци, а когато някой отвори въпрос по темата, реагират точно като патриотарите във форума. Историята май се е пренаписвала по-често, отколкото сме осъзнавали.

  gradinko.bg
 83. 83 Профил на Бранник
  Бранник
  Рейтинг: Неутрално

  Колони танкови вървят - към Истанбул
  войници от възторг реват - към Истанбул
  тела и градове горят - към Истанбул
  джамии с грохот се рушат - към Истанбул
  снарядите на вред летят - към Истанбул
  куршумите в път плющят - към Истанбул
  по клони ходжите висят - към Истанбул
  от ужас турците пищят - към Истанбул

  Към Истанбул, към Истанбул сме тръгнали сега
  за нас е той заветната мечта

  В Чаталджа няма да се спрем - към Истанбул
  с щик врага ще раздерем - към Истанбул
  от пет вековният ярем - към Истанбул
  омразата ще съберем - към Истанбул
  смъртта си ние ще презрем - към Истанбул
  турците ще насметем - към Истанбул
  и в Анадола ще ги сврем - към Истанбул
  в дедите ние се кълнем - към Истанбул

  Към Истанбул, към Истанбул сме тръгнали сега
  за нас е той заветната мечта

 84. 84 Профил на РД
  РД
  Рейтинг: Неутрално


  Франка Кюн, представител на фондация "Памет и бъдеще": Ние не сме отговорни за това
  ЕЛИЦА ОБРЕШКОВА
  - Г-жо Кюн, знаем, че заседавате извънредно заради финансирания от вас проект за България ­ обсъдихте ли го вече?
  - Разбира се, че бе обсъден. Днес се обаждаха от името на вашия президент, нормално е това да ни разтревожи. Какъв ви е въпросът?
  - Какво обсъдихте?
  - Не разбирам какъв е този въпрос ?
  - Какво обсъдихте и стигнахте ли до някакво обяснение и решение?
  - Да не би да искате да ви кажа какво сме говорили помежду си двете фондации ? Не можете да ме питате такова нещо , няма да ви кажа.
  - Информирахте ли се поне какъв проект финансирате ?
  - Проектът се избира от интернационално жури , казва се "Богатата история на Европа", в него участват 32 подпроекта от 7 различни държави от Източна Европа и нашата фондация го финансира.
  - Вие знаете ли, че според страницата в интернет част от този проект е "Митът Батак и антиислямските стериотипи в България"?
  ­ Това се намира в сайта така ли ?
  ­ Да.
  ­ Тогава се обърнете към университета и към организаторите на проекта, ние не отговаряме за това и не сме запознати.
  ­ Финансирате нещо с което не сте запознати?
  ­ Казах ви вече ­ финансираме проекта "Богатата история на Европа". Не можем да преглеждаме 32 други проекта, които са част от него и да проверяваме тяхната достоверност. Конкретно за България ­ беше ни представена картина от полски художник, която ще бъде разглеждана и анализирана. Не мога да следя всеки документ, който пристига тук.
  ­ Ще ми кажете ли сумата , с която финансирате проекта?
  ­ Не. Мисля че това вече не играе никаква роля и това не е моя работа Виждате че дисксута става емоционална. Сумата не е и отправната точка на дискусията.Това което мога да ви кажа че фондацията не е отговорна за това. За "Митът Батак" се обърнете към организаторите на този проект.
  ­ Ние не го смятаме за мит, това е известното в цял свят баташко клане.
  Да, разбрах вече. Но хората, които се занимават с това не са историци, а изкуствоведи и етнографи.

 85. 85 Профил на Този, който след това интервю вече е бесен
  Този, който след това интервю вече е бесен
  Рейтинг: Неутрално

  Мирчева, направи ми впечатление едно изречение от мнението ти:
  "А въпросът е в това може ли в България да се прави модерна история или не?". Имаш предвид, може ли в България да се изучава и популяризира историята с помощта на модерни методи ли? Мне, не мисля. Според мен имаш предвид точно това, което си написала, а именно: "може ли да се ПРАВИ история. История като за ЕС - всички сме диви и щастливи, мюсюлмани и християни, и ето на - на фона на един все по-радикален свят, ние, българите даваме пример за търпимост и сме като мост между Изтока и Запада. И ето - даже сме готови да отречем клането в Батак, за да се надупим по правилния начин."
  Простия факт, че онзи ден в заглавието на проекта имаше "... илюстриран от митът за Батак", вчера същото професорче отрече, че е написал или казал думата "мит", а днес отново е яхнал стария кон, показва че самия той не е наясно каква теза защитава. Ако искаше да акцентира върху самата картина, щеше да представи нещата по следния начин например: "Клането в Батак - трагедията на един народ и как тя се отразява в картините на еди-кой-си. Последствия и изводи" (не съм особено добър в патетични заглавия). А заглавието, включващо МИТЪТ ЗА БАТАК и в този един момент седи на сайта на Свободен Университет Берлин. Е, отричат ли клането или не!?!?

 86. 86 Профил на Чавдар Маринов
  Чавдар Маринов
  Рейтинг: Неутрално

  Всъщност, с поредната си гнусна манипулация Божидар Димитров и сие (ченгеджийници като "Труд" и още няколко парцала, аверчето Седефчов и други приятели по пиене от Министерство на културата до БАН) доказаха тезата, че "Батак е мит". След като един медиен клоун с такава лекота провокира масова истерия по тема, която не е от компетенцията не само на малката и празна главица на Валерия Велева, но и на ужким интелигентни университетски преподаватели като Никола Георгиев... Батак е мит точно в този смисъл: като една доминантна и мобилизираща колективна представа, която има сама по себе си своя история, чието изграждане и социална функция може да се проследят. Без да се поставя под въпрос наличието на реално клане. Това, доколкото разбирам, беше идеята на организаторите на конференцията: да се види как се конструира и развива една представа за една историческа травма. Но бегай това да го обясняваш на Джаба от "Памет българска", на сульо и пульо от "Сите кръчмари заедно", на фашистите от "Атака", че и на президенто чалга-историчар. Неприятното откритие е едно: просто Божидар Димитров управлява държавата. Еми, бравос, Исторически факултет, евала БАН!

 87. 87 Профил на Пиотровски
  Пиотровски
  Рейтинг: Неутрално

  Прочетете внимателно целия текст. Всъщност там в прав текст се оспорва това което се считаше за доказано по отношение на Баташкото клане: "художественото олицетворяване на българския вариант на гръцкия мит за клането на остров Хиос".Това се прави с лекота без да е подкрепено с истински аргументи. Твърди се че "мита" за Баташкото клане е насаден от картината на Пиотровски, от която хитро са се възползвали Захари Стоянов, Стефан Стамболов и други тогавашни политици. Така например: "Но вторачването на Пиотровски в Батак е предизвикало и незабавно контра-вторачване". Текстът е пълен с противоречия и абсурдни изводи. Не мисля че научната му тежест би била сериозна.
  Следователно целта му не е да представи научно издържана теория и ако има такива претенции, то това говори зле за нивото на историческата наука в Австрия. Смятам че реакцията на мнителните политически кръгове можеше да се очаква и би трябвало да се очаква. Нещо повече- тя като че ли е предизвикана. Налага се извода че говорим за пар екселанс политическа провокация (значи Първанов е прав). Въпросът е кой стои наистина зад нея, защо и какво правят българските служби по случая.
  Не съм съгласен с в. "Дневник" че става дума за обикновена научна разработка, тъй като засяга основите на които се гради националното самочувствие и светоусещане на българите. Наистина същия ефект за арменците например би имало твърдението че илюзията за арменския геноцид от Турция се базира на погрешни интерпретации на стихотворението на Яворов "Арменци", като самия Яворов също е бил заблуден... Абсурд да е "научен труд"...

 88. 88 Профил на ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
  ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
  Рейтинг: Разстроено

  ЧОВЕКА ГОВОРИ МНОГО ЯСНО..
  САМО НЕ РАЗБИРАМ ЗАЩО СЕ "ПАЛЯТ" МЕДИЙТЕ У НАС?..

  ГРОЗНО Е КОГАТО МЕДИЙТЕ ПОДВЕЖДАТ ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ,

  СНОЩИ ГЛЕДАХ ПО ТЕЛЕВИЗИЯ ЕВРОПА, КОМЕНТАРИ ПО СЛУЧАЯ- ТЕ ГОВОРЯТ ЗА СТАЧКИ, ЗА ГРАЖДАНСКО НЕПОДЧИНЕНИЕ..
  А В КАРЙНА СМЕТКА СТАВА ВЪПРОС НАЙ-ОБИКНОВЕН ХУДОЖЕСТВЕН ПРОЕКТ!!!

  НЯМА ЛИ ЗАКОН ЗА НЕМОРАЛНА ЖУРНАЛИСТИКИА?..

 89. 89 Профил на Йода
  Йода
  Рейтинг: Гневно

  Писна ми от научни работници-ибрикчии, доктори по педерастия!

 90. 90 Профил на крадецът вика "Дръжте крадеца!"
  крадецът вика "Дръжте крадеца!"
  Рейтинг: Неутрално


  Напъно съгласен с # 87

  Заглавието "Кой (по)каза истината за Батак" е доста претенциозно и подвеждащо и кара читателя да си мисли, че става въпрос за основно преразглеждане на фактите около Баташкото клане. De facto,
  както и съавторът на Балева споменава, те не оспорват историческия факт за повече от 2000 изклани.
  Това, което научаваме от статията "Кой (по)каза истината за Батак" е, че жертвите са изклани с финес, по чисто верски мотиви (не са вдигали бунтове), няма доказателства за изнасилвания преди прерязване на гърлото, т.е. нищо общо с показаното в едно художествено произведение
  на полски художник.

  Тогава, естественият въпрос: Защо разлайват кучетата с гръмки заглавия от рода
  "Кой (по)каза истината за Батак"?, когато се интересуват от паешки проблеми?

  Може би отговорът се съдържа в коментара 87.
  Гоцето в ситуация на: крадецът вика "Дръжте крадеца!".

 91. 91 Профил на Дамугоначукам
  Дамугоначукам
  Рейтинг: Неутрално
 92. 92 Профил на Herodotus
  Herodotus
  Рейтинг: Неутрално

  Аз като историк, който преподава от няколко години в Западна Европа мога да кажа следното. Наблюдавам три вида историци- такива, които буквално си преписват трудове на други историци, просто защото нямат капацитет да напишат нещо свое, втори вид- балъци като мен, които ровят архивите с надежда да намерят нещо ново и интересно и 3. пресметливи бързаци, които умишлено пишат провокативни статии и книги, за да усвоят финансови средства, както и да си продават бързо трудовете. Брунбауер е от третия вид, разбира се. Ще ви дам пример. Аз написах историческа книга преди две години, в която съм използвал активно личният дневник на George Washington, кореспонденция на колониални губернатори, и т.н. Все още не съм продал и 100 екземпляра от книгата ми. Защо?! Много просто, защото с нищо не предизвиквам широк публичен интерес, все пак това е колониална история, а не биография на Брад Пит, че да има интерес. Но, я си представете сега, че бях писал, че всъщност George Washington и Benjamin Franklin са гейове. Тогава щеше ли да има по-голям интерес към книгата ми или не? Щеше да стане скандал и точно този скандал щеше да продаде доста копия. Именно това цели този австриец. 1. Да усвои сумата, която са му дали за това изследване и която сума нямаше да му дадат, ако не убеди донорите, че изследването си струва и ще каже нещо ново. 2. Той знае, че ако просто разкаже история на Батак няма да каже нищо ново и никoй няма да му чете изследването и затова прави тази провокация. А, останалото, че му плащали от Турция и т.н. са пълни глупости. Просто човекът търси сензация и бърза популярност.

  Миналата година един световно неизвестен американски историк от Оклахома май беше, написа труд, в който твърди, че Робин Худ никога не е бил в Шеруудската гора и дори не е бил англичанин, а уeлceц, който не е напускал Уелс. Ако беше написал стандартната история за Робин Худ никoй нямаше да му обърне внимание, но като написал тази глупост, познайте колко рибки се хванаха. Вестниците в Нотингам гръмнаха! Започнаха да го обвиняват, че са му платили от туристическата асоциация на Уелс да пише подобни небивалици и т.н.

  Това е тъжната истина за много мои колеги историци, за съжаление. Те не търсят историческите факти, а бърза популярност. В такива ситуации, обаче, правилната реакция не е, да му забраните книгата или конференцията на съответния глупак, а точно обратното, да му организирате конференция, както иска в София, да го оборите безапелационно с исторически факти и повече да не се замимавате с него и не му купувате и четете измислиците. А, вие като раздухвате по медиите името му и такива глупаци като Божидар димитров, които искат и да му забранят да говори дори, по този начин му правят услуга, защото става все по-поулярен и ще продаде повече копия от монографа си. Hима това ви е целта?

  Не се връзвайте, моля ви!

 93. 93 Профил на Емил
  Емил
  Рейтинг: Неутрално

  Ачрез проектът "Митът Батак и антиислямистките стериотипи в България" не се преследва ддруг по-голям проект, който да оневини съгражданина на г-н Брунбауер за убийството на милионии милиони невинни хора?

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 95. 95 Профил на един
  един
  Рейтинг: Разстроено

  Хора, не знам дали НАШЕНЕЦА е измислил този проект, но явно именно той се ползва от него! Що се хващате на бесепарски АКТИВНИ МЕРОПРИЯТИЯ!

 96. 96 Профил на не на национализма
  не на национализма
  Рейтинг: Неутрално

  Ето мнението на един автор, който не може да бъде обвинен в национализъм или про-комунизъм:

  http://oshte.info/authors/ognian-daskarev/vidiahte-li.html

 97. 97 Профил на Tinko
  Tinko
  Рейтинг: Неутрално

  Kolektivnata pamet se oformia ne ot kartini, a ot realni istoricheski izvori - dokumenti, svidetelstva na ochevidtzi, anketni komisii i tehnite zakliuchenia,istoricheskata pamet na pokolenia i t.n.

 98. 98 Профил на Стефан Дечев
  Стефан Дечев
  Рейтинг: Неутрално

  Като българин преди две години изпитах известно удовлетворение когато турското правителство и министърът им на правосъдието се изказваха "компетентно" по исторически въпроси и проваляха успешно няколкото опитита на турски историци за нормален дебат по въпроса за "арменския геноцид". Сега виждам, че един пишман историк президент и един историк "чалгаджия" са в състояние да направят същото и в държава дето ще се окаже, чe уж била членка на Европейския съюз. И Брунбауер, и Балева, и който и да било,имат право да защитават научни тези. Всеки има право да им се противопоставя. Но да се създава сега създалата се истерия е примитивно.

 99. 99 Профил на Optimus
  Optimus
  Рейтинг: Неутрално

  Zhiveya v Avstria ot dosta vreme i, razbira se, faktyt che g-n Brunbauer e avstriec me zaintriguva. Oshte po-interesno mi stana kogato moja poznata mi kaza che go poznava ot universiteta v Graz i e rabotila s nego. Vyobshte celiat kazus se ochertava kato mnogo interesen. Ima njakolko osnovni vyprosa s vyzmozhni otgovori:
  1. Zashto avtorite na proekta se zanimavat s nego tochno sega i tochno po takava tema?
  Otgovor 1A (ocheviden): za pari. Tova naistina se ocherava kato realnata - no mozhe bi i naivnata- hipoteza.
  Otgovor 1B (verojaten): po porychka. Prochetoh statiata na Ulf Birnbaum za pomacite,i tja e mnogo po-provokativna ot statiata za Batak. Po indukcia si mislja che trudyt mu navjarno se finansira ot opredeleni antibylgarski sledi.
  Otgovor 1C (vyzmpjen): ot vytreshno zhelanie za konflikt. Prosto ima takiva hora koito tyrsjat sebedokazvane chrez izbora na delikatni i bolezneni temi, i navjarno g-n Brunbauer i g-ja Baleva sa ot tjah

  2. Zashto g-n Brunbauer ne se zanimava s temi ot avstrijskata istoria? Takiva temi ima predostatychno: okupiraneto na Italia, potushavaneto na vystanieto v Ungaria, referenduma za prisyedinjavane kym Germania (spechelen ot nacistite s 98 % pri vsenarodna podkrepa i radost), razdelenieto na stranata na okupacionni zoni i prochee sladki razdumki?
  Otgovor 2A: Zashtoto shte mu sprat vsjakakvo finansirane
  Otgovor 2B: Zashtoto shte go prebiat njakyde
  Otgovor 2 C: Zashtoto e dalech po-lesno da dylbaesh v ranite na narod s po-tezhka istoricheska uchast ot tazi na sobstvenia ti.

  3. Kakva e roljata na g-zha Baleva v cjalata tazi istoria?
  Otgovor 3A: Tja e prosto statistka i za parici pravi kakvoto i kazhat
  Otgovor 3B: Tja mnogo dobre znae kakvo pravi, no iska da se dokazhe kato uchen chrez skandal
  Otgovor 3C: Da ne analizirame zhenite-ucheni, pri tjah vsichko e na hormonalna osnova (spomnete si "Dvojnikyt" i kultovata fraza "Brat'ched, svalih ja! Tja te obicha..."

  Ima edin malyk fakt kojto rjadko se spomenava - Avstria, za razlika ot Germania, nikoga ne e preminavala prozes na denacifikacia. Imenno zatova Kurt Waldheim, kojto beshe tolkova vreme prezident na Avstria se okaza i s chin major ot SS... no tova ne pravi na nikogo vpechatlenie. Zashto da pravi vpechatlenie pisanieto na njakakyv nabeden uchen za narod kojto za avstrijcite e chuzhd,nepoznat i bezrazlichen??

  Ima i neshto drugo: v avstrijskata dusha vse oshte gospodstva imperskia kompleks - spomenyt za onazi imperia vladjala nad mnogo (i predimno slavjanski...) narodi i taka vnezapno spominala se prez 1918 godina. Ottam srednia avstriec - kakyvto nesymneno e g-n Brunbauer, dylboko v dushata si smjata slavjanite za svoi slugi v chijato istoria i rani mojde da byrka kolkoto si dylboko iska.

  Moeto predlojenie e slednoto: da se finansira ot bylgarskata dyrjava proekt za iszledvane na denacifikaciata (ili lipsata na takava) v Avstria v perioda 1945-1970 godina i da se provede konferencia po temata v dvoreca Hofburg, na 100ina metra ot mjastoto kydeto Hitler e dyrzhal proslovutata si rech prez 1938a godina (Anschluss). Togava shte sme kvit i nikoj njama da go boli...

  Kakto se kazva, kojto ne se e pouchil ot istoriata e obrechen da ja povtori. Gledajki hiljadite chalmi i zabradki naokolo si mislja che moje da stane i po-skoro ot ochakvanoto...

  P.S. Izvinjavam se za pisaneto na latinica, prosto njamah izbor

 100. 100 Профил на българин
  българин
  Рейтинг: Неутрално

  ...im Rahmen des Projekts des Osteuropa-Instituts
  „Feindbild Islam – Geschichte und Gegenwart antiislamischer Stereotype in Bulgarien am Beispiel des Mythos vom Massaker in Batak“

  Това е част от анонса, който е поместен на интернет страницата на Свободния Университет в Берлин. Превеждам за тези, които не знаят немски:
  ...в рамките на проекта на Източноевропейския институт-
  "Образът на врага - история и настояще на антиислямстките стереотипи в България представени посредством мита за клането в Батак"

  Мисля, че това е красноречиво. Не може един път да казваш, че клането в Батак е мит, а след това да обясняваш, че всъщност не отричаш клането.
  В-к Дневник трябва да извини за антибългарската си позиция като не осъди гаврата, а създаде платформа за псевдонаучна дискусия.
  Това е препратка към Свободния Университет:
  http://www.oei.fu-berlin.de/geschichte/soe/termine/Batak.html

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах