Иван Костов: Страхливите политици не правят реформи

Лидер на "Демократи за силна България"

Иван Костов

© Надежда Чипевa

Иван КостовНационалният форум на ДСБ приключи без политическа резолюция, от която да е видно какво поведение си начертава партията в краткосрочен план, и с безалтернативност на лидера. Г-н Костов трудно отронва по някоя дума за перспективите пред десницата, но задълбочено говори за политическото статукво и за своята визия за промяната му.


Преди националното събрание на ДСБ казахте, че не бива да ставате заложник в развитието на партията, но това като че ли стана. Като създател на партията какво е вашето обяснение на този парадокс?


- Не аз съм създал партията, създаде я гражданското общество и ме покани за лидер. Всички си спомняте как възникна "Демократи за силна България". След като си поех отговорността, вървях честно и почтено по този път и не съм се отклонявал от задълженията, които има един председател.
Искрено се надявам, че няма да има повече въпроси за вътрешното състояние на ДСБ и за състоянието на десницата, а да говорим за това, което повече интересува хората. Обратното означава десницата да се сложи в ъгъла и да й се отреди да се занимава сама със себе си, а всички огромни проблеми на обществото да се оставят единствено на управляващите. Ние имаме обществената роля да представляваме опозицията на хората срещу това управление. А не хора, занимаващи се със себе си.


Поискахте от ДСБ мандат за ръководството от година и шест-девет месеца, т.е. той ще приключи малко преди следващите парламентарни избори - няма ли да е рисковано за партията, ако в предизборен момент се стигне евентуално до лидерско сътресение?


- Поисках мандат, за да пречупя тенденцията на загуба на доверие. Ако не успея, нормално е друго ръководство да опита да направи това.


Има ли друг критерий освен резултата от предстоящите твърде скоро местни избори, по който в рамките на поставения от вас срок ще определите дали доверието се покачва или спада?


- Не може да бъде тайна за политиците в каква посока се движи доверието и подкрепата и как се развиват.


Вие посочвате с конкретните им имена политическите партии, с които не можете да партнирате, за разлика от новия председател на СДС, който избягва да го прави - може ли това да спъне сътрудничеството ви?


- Надявам се, че не. Въпрос на избор и на облик на партията.


Какво ще предприеме опозицията по-нататък във връзка с трудното начало в прилагането на новия закон за архивите на ДС?


- Има комисия, която работи със закон, приет с най-широк консенсус в парламента. Никой не оспори пред Конституционния съд текстове на закона за разлика отпреди десет години. Следователно комисията е обезпечена с всички възможности да изпълни обществената си мисия. Аз не съм разследващ политик или журналист, нито член на комисията. Но ще кажа, че не трябва да се допуска избирателно вадене на части от досиета, да се сочат едни, а да се прескачат други хора. Комисията трябва да кара подред, иначе ще се превърне в копие на Румен Петков.


Ако документите за секретния сътрудник "Гоце" са били известни и през 1997, и през 2001, не чувствате ли някаква вина, че не е било предприето нищо, за да бъде информирано обществото преди президентските избори?


- Аз не съм мутра и никога не бих погазил закона. Ако законът не ми дава право, не бих направил нещо въпреки него. Това, което казвате, означава, че Костов е трябвало да размаха досието на Гоце въпреки решението на Конституционния съд. За пореден път казвам, че това не е било възможно. Никога демократите не трябва да използват прийомите на комунистите и на техния репресивен апарат. Те си служат със средствата, за които вие говорите, а не ние. Щом нещо не е разрешено от Конституционния съд, следва точка.


Бихте могли да предложите кандидатите за президент през 2001 г. да подпишат декларация, че не са били сътрудници на бившата ДС.


- Комисията не поиска декларация от Първанов, защото Конституционният съд вече беше казал, че президентът не подлежи на проверка. Тогава комисията изтълкува това така: щом президентът не подлежи на проверка, и кандидат-президентите не подлежат. Ако комисията беше поискала декларация от кандидатите, Първанов щеше или да подпише фалшива декларация, или да признае още тогава, че е бил секретен сътрудник. Но аз не искам повече да говоря и за Първанов. Има си комисия, тя трябва да представи всичко.


А за какво предлагате да говорим?


- По въпросите, които вълнуват хората, а те са много. Като Странджа например и посегателствата върху българската природа - корупцията, чрез която мафията буквално разкова плана за защита на българската природа, наречен "Натура 2000". И ако тези дни не се беше приела поправката в закона, която ние предложихме, щяха да посегнат и на Камчийската пясъчна коса, и на другите забележителности. Това е една илюстрация как действа мафията, която е на власт косвено, чрез някои политици, или директно и е в състояние да унищожи най-ценното, което имаме - природата. Събраха се сили в парламента, получи се нещо като бунт срещу мафията. И засега този бунт успя.


А не ви ли притеснява, че разпоредба, която забранява съдебното обжалване, е нож с две остриета, тъй като може да обслужи и някоя користна министерска заповед?


- Става дума за заповеди само за определен срок. Поехме ангажимент да уредим законодателно въпроса с обжалването, но да го направим валидно за много по-кратко време. Например след като се обяви местност за защитена територия, да се обжалва най-късно в следващия месец. А не след като се променят икономическите условия, след като се създаде възможност за бизнес или след като се назначи собствен кмет. Или след като някоя групировка се настани в регионалното или в екологичното министерство. Ако се съкрати времето за обжалване, няма да може мафиотски групировки да търсят властта, за да се посегне на общото достояние.


Като казахте за мафиотски групи, които напират да строят в защитените територии, в тях има и хора, които легализираха безпрепятствено и през управлението на ОДС натрупаните неправомерно пари?


- Говорим за нещата такива, каквито са, но понеже ме връщате в 1997, ще ви припомня: 15 фалирали банки; 79 големи предприятия, обявени в практическа ликвидация; 12-процентен бюджетен дефицит; разпадаща се парична система; изчезващи спестявания на хората и гигантска инфлация. Първо трябва да уточним това добро ли е или лошо? Ако това е добро, то тогава всичко, което е последвало, е лошо. Излиза, че стабилизирането на парите и на икономиката, приватизацията на разбитата и изпокрадена държавна собственост - това всичко е лошо, защото е дало възможност да се изперат някакви пари. Аз мисля, че на тази тема няма смисъл да се говори, докато не се изясни кое е добро и кое е лошо, коя посока е развитие и коя е упадък в българската история. Тогава можем да се върнем към вашия въпрос, а сега можем само да кажем, че имаше шест години време да се проверят всички случаи на пране на пари, ако е имало съучастие в управлението от онова време, да се заведат дела и те да приключат своевременно. Въпросът е и какво е последвало след това, какво се изпира в момента. Защото в момента се изпират гигантски пари.


Какъв е произходът на тези пари според вас?


- Според мен те се генерират в момента. Самата сива икономика възпроизвежда себе си чрез своите канали и своите бизнеси. Ако навремето по-голямата част от тези средства идваха по линия на контрабанда и наркотрафик, в момента това е незначителен източник поради факта, че огромна част от българската икономика функционира като сива. Заради това България изглежда все по-бедна и по-жалка в сравнение със северната си съседка Румъния. Става въпрос за гигантски процеси на разпределение и преразпределение, за укриване на огромни доходи, по които не се плащат осигуровки и данъци. Ако се платят, пенсиите ще се увеличат не с 10, а с 45 процента, както в Румъния.


Условие пред скоби ли е за вашата партия да не се съюзява никога със силен партньор, макар че това би й осигурило достигане до властта?


- За нас големият проблем е, че зад фасадата на демокрацията е мафията. Тя спъва развитието на страната и разлага политическата система. Ние ще бъдем доброжелателни към всички, които искат да се откъснат от тази зависимост.


Тази фасада може ли да бъде демонтирана чрез предсрочни избори, предизвикани от ДСБ, СДС и БНС заедно с ГЕРБ, както си представя нещата Бойко Борисов?


- Първо трябва да има обществен консенсус по въпроса за това, което олигарсите и мутрите направиха от страната, защото то засяга най-вече всички онези хора, които зависят от обществените системи на солидарност. Всеки политик, който позволява зад него да стои мафията и търпи обвързаност, трябва да бъде изхвърлен от политиката, независимо дали ръководи стара или нова политическа партия. Аз приемам консенсуса с всички, които са излезли от тази зависимост. Но да се съюзявам, за да се сменят едни мутри с други, да се смени едното крило на СИК с другото, няма да стане. За такова нещо няма съюз с ДСБ. Нека го правят други.


Но защо задължително трябва да се сменят мутрите, спечелете вие, г-н Костов!


- Съществува следното просто нещо: през 1997 г. намиращата се в хаос и съсипия българска държава се нуждаеше въпиещо от реформи. БСП също знаеше това. Но никой нямаше куража да ги направи, защото всеки страхлив политик, а в България повечето политици са страхливи, си даваше сметка, че ако направи реформите, просто ще бъде унищожен от обществената ненавист. Защото реформите са болезнени. Куражът за реформи се плаща скъпо. Ето ви и отговора - тази е цената, която платихме за крайно непопулярните реформи, от които неотложно се нуждаеше държавата.

Коментари (123)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Sunder
  *****
  Неутрално

  Така е Иване, ти плати най-скъпо! Не се къта като мазните наглеци които сега се наричат политици.
  Някой ден ще имаме да ти връщаме дълг! Не ми се мисли ако не беше изкарал мандата си къде щяхме да бъдем!

 2. 2 Профил на +
  *****
  Неутрално

  Аре бе, плювачите-агенти-доносници, де сте? Що спите, а не заработвате милиционерските си заплатки?

 3. 3 Профил на Да почакаме още 17 години
  *****
  Неутрално

  Това интервю още веднъж показва, че ДСБ се изживява като елитен
  клуб за пропаганда на политическа култура. Въпросът за властта
  не е приоритет за ДСБ, понеже всички други са маскари. По тази логика сме длъжни да изчакаме още 17 години, докато се родят достатъчно елитни демократи като г-н Костов, за да се справим с корумпираните партии. Фантастична перспектива, нали?

  А по въпроса за досиетата елитният демократ направо е в унисон
  с агента Гоце:

  Костов: "Но аз не искам повече да говоря и за Първанов"
  Владимирова: "А за какво предлагате да говорим?"
  Костов: "По въпросите, които вълнуват хората, а те са много"

  Коментатът е излишен.

 4. 4 Профил на Спиро
  *****
  Неутрално

  Ясни и смислени отговори. Който може - да мисли!

 5. 5 Профил на Легендата за Конституционния съд
  *****
  Неутрално

  Легендата за Конституционния съд като спирачка за отваряне на досиетата беше развенчана от Петър Стоянов. Така че, логично е г-н Костов да смята, че хората не се вълнуват от досиетата.

 6. 6 Профил на спиро
  *****
  Неутрално

  Проблемът г-н Костов не е в това, което направихте, а това, което не направихте.
  15 фалирали банки; 79 големи предприятия, обявени в практическа ликвидация; 12-процентен бюджетен дефицит; разпадаща се парична система; изчезващи спестявания на хората и гигантска инфлация. Да, много е лошо всичко това. Да, вие се опитахте да го оправите. Но не забравяйте, че и до ден днешен виновни за тези престъпления няма. Спомнете си и кой забрани на прокуратурата да проверява приватизационните сделки. В затворите не влезе нито един от червената буржоазия и техните ченгета, напротив, те се включиха с удоволствие в приватизацията с пари, които открадоха от същите тези предприятия, за да ги фалират и подготвят за приватизация. Затова и до днес хората се питат дали вие не амнистирахте червените крадци, за да амнистират те и вашите прегрешения, които ворно или неволно бяха в тяхна полза. Ако по ваше време беше влязъл в затвора поне един кредитен милионер или убиец на невинни хора от ДС, може би след това същите хора щяха да имат повод наистина да разследват и вашето управление. Не си спомняме и да сте били радетел за лустрация, която желаеха горещо хората, които ви подкрепяха по митингите.

 7. 7 Профил на искане, можене и правене
  *****
  Неутрално

  "Всеки политик, който позволява зад него да стои мафията и търпи обвързаност, трябва да бъде изхвърлен от политиката"


  Въпросът е кой ще го изхвърли и по какъв законен начин, г-н Костов, след като сме партия със затихващи функции, но спазваме законите?

 8. 8 Профил на плис
  *****
  Неутрално

  До #3, ДСБ или поне Костов Е елит в България. А за разсъжденията нататък нямам коментар, то просто човек какво да каже като се правят свободни съчинения върху едно доста конкретно интервю. Както някъде беше написано "В България няма по-добро, има по-малко зло" (цитирам по памет).

  Опичайте си акълите хора, да не се чудим как осъмнахме пак в ла*на.

 9. 9 Профил на до #8
  *****
  Неутрално

  Да очакваш от ДСБ да спечели избори - все едно да чакаш от умрял писмо.

 10. 10 Профил на plis
  *****
  Неутрално

  До #9, пак свободни съчинения? Някъде в мнението ми да има очакване за спечелване на избори от ДСБ?

 11. 11 Профил на до #10
  *****
  Неутрално

  "Опичайте си акълите хора" подсказва за наличие на разумен
  потенциален изход. Вие какъв план предлагате,
  къде ви са надеждите?

 12. 12 Профил на ЛЪВ
  *****
  Неутрално

  Нищо не може да очакваш от народ,за който направеното от Костов е лошо,а от другите,мутрите,есупер!

 13. 13 Профил на соло
  *****
  Неутрално

  Проф.Драганов скоро призна нещо от ТВ екран - БСП трябва да е благодарна на Симеон
  за връщането му в България!Ако не беше КГБ измекярът да излъже тъпаците и да върне
  държавата на Мафията, сега може би щяхме да сме по близо до Европа а не до Азия!

 14. 14 Профил на #11
  *****
  Неутрално

  Планове имам, но е прекалено дълго за разискване под статии във вестник. Но всеки от който нищо не зависи, а няма куража да направи така, че да зависи, си има план. Опичането на акъла не е нужно да е свързано с победа на ДСБ. Отдавна съм свършила с този тип оптимизъм относно народ на дадена страна, без значение България ли е (в случая с ДСБ) или някоя друга. Народите са/сме прости, това е.

  А надеждите ми от от известно време не се намират вече, поне не и на кратък и дълъг план, в България.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 16. 16 Профил на Антон
  *****
  Неутрално

  Реформите, които спасиха България, бяха извършени през този четиригодишен мандат на Иван Костов. Те превърнаха една рухнала социалистическа икономика в добре работеща. Те ни обърнаха към Европа. Голямата грешка на Костов беше, че не прецени навреме злото Кобурготски. Отнесе се демократично към него, по европейски. Мислеше, че срещу него стои нормален европеец, честен и почтен. Но той изигра ролята на троянски кон, агент на много държави, алчен и решен да отмъсти на България за екстрадирането на семейството му през 1944 - това се получи. А българите гласуваха като овце за лъжеца, който за 600 дни щеше да ги направи богати.
  Присъединявам се към номер едно от коментарите - къде щяхме да сме днес, ако бяха попречили на това правителство да изкара мандата си???

 17. 17 Профил на k
  *****
  Неутрално

  Доста от критиките към Костов са в сфери в които той не е имал правомощия.
  Осъждането на кредитни милионери не е е работа на правителството. Защо тогава рядко срещаме критики по този проблем към следствието и най-вече към прокуратурата?

  Първото отваряне на досиетата стана чрез законодателни стъпки. Явно е, че закона е трябвало да е по-добре написан. Колко критики към хората от догавашната парламентарна група на СДС са се чули? Нека не забравяме, че двама от най-силните тогава хора - Христо Бисеров и Йордан Цонев в момента са депутати.

  Освен това, през този период в съседни държави се водиха бойни действия - албанските бунтове в Косово и Македония. Според мен при такива обстоятелсва най-важното е било да се запази стабилноста на институциите у нас. Едва ли Костов е имал пълния конфорт да не се съобразява с неща които не е искал.

  Нещата не са нито само бели, нито само черни!
  Но в България нямаше нито военни действия, нито бежански лагери, а пенсииите отдавна не са 3 долара!

 18. 18 Профил на до # 14
  *****
  Неутрално

  Мисля, че няма коментар във форума (сега разбирам - като изключим вашия), който да обсъжда индивидуални планове. Безспорно, в индивидуален план българинът се оправя по-добре с положението, но тук, все пак, става въпрос за интервю с лидер на партия.

 19. 19 Профил на гарабед
  *****
  Неутрално

  Погледнете въпросите на Петя Владимирова. Същите като на напазаруваните политици.
  Още в първото изречение Костов и казва: дай да говорим за България, за нещата, които се случват. Това е работата на опозицията - да коментира действията на власта.
  Петя си прави оглушки и рови стари работи, а ла Бареков и всички останали.
  През 92-94 никой не даваше думата на СДС. Ако полк Гарелов извика Филип въобще за 10 мин, го пита за вътрешните кавги в опозицията, след което си взема довиждане и точка. Но най-тачените му гости бяха плювачите Ал Й0рданов и С Савов.
  Сега историята е същата. Думата на Костов се дава единствено по въпроси на дясното. Ама вие що се карате там? Що не се разберете? Нито дума не му се дава да каже като коментар на управлението.
  След тая статия не мисля, че Петя заслужава внимание като журналист.
  То аз и досега не я четях де.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 21. 21 Профил на Nik
  *****
  Неутрално

  Съгласен съм със Спиро, че проблемът не е какво Костов направи, а какво не направи.
  Макар спировите аргументи въобще да не ги споделям.
  Има и един друг въпрос - и с кого да ги направи? С тези, на които сега четете досиетата? Спомнете си, че той се дърпаше 1997 година, но нямаше доказателства "да си каже". Да си спомняте тогава едно решение на Конституционния съд? И все пак той определи пътя на България към ЕС и НАТО. Въпреки, че и това днес ченгетата и комунизите му оспорват и искат да си припишат като заслуги.
  Та така, той все пак си остава величина. Въпросът е доколко ченгесарските медии ще му дават трибуна. Но пък и не могат съвсем да му запушат устата.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 23. 23 Профил на сил
  *****
  Неутрално

  Много чалга в тоя форум,бе.Тия,дето мразят толокова Костов са изключително тъпи и ограничени хора,които не могат да анализират елементарни неща.Те сякаш са слепците,на които безкрайната червена пропаганда е извадила очите!

 24. 24 Профил на plis
  *****
  Неутрално

  До #18, планът ми не е индивидуален. Абе кога ще се научат хората да четат? Единственото индивидуално е само за надеждите ми. Пфууу, кучка не читатель- чукча писатель.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 26. 26 Профил на kirsner
  *****
  Неутрално

  "....Тогава комисията изтълкува това така: щом президентът не подлежи на проверка, и кандидат-президентите не подлежат."
  Tova e demagogija. Edna komisija moje da poska deklaracija ot kandidat-prezident.
  Istinata e che celta na Kostov be P.Stojanov da zagubi tezi izbori.

 27. 27 Профил на спиро
  *****
  Неутрално

  Без лустрация тази държава не можеше да се "оправи" по друг начин. Първо трябваше да бъдат прочистени службите и съдебната власт. За целта можеше да бъдат гласувани подходящи закони и те да бъдат приведени в действие преди Конституционният съд да се произнесе и да ги отмени. Службите бяха на подчинение на президента и премиера. Законите се гласуват от народното събрание. Ако досиетата на конституционните съдиите бяха извадени преди те да отменят закона, едва ли решението им щеше да е същото. След това трябваше да бъдат разследвани до дупка гешефтите на комунистите. Едва след това трябваше да почне приватизацията. Произходът на парите трябваше да бъде проверяван при приватизационните сделки. Офшорки не биваше да бъдат допускани. В първата година на управлението тези стъпки бяха възможни, защото правителството имаше подкрепата на хората, а комунистите се бяха скрили. Не стана така. Костов оправи държавата, загуби политическа подкрепа и сдаде обратно властта на комунистите и ченгетата. За демократично мислещите хора остана горчивината, че са ручали жабетата, за да могат комунистите да станат капиталисти без да се пролее капка кръв.
  Бездействията на Костов може да са били продиктувани от прекалена демократичност, от християнски чувства, от незнание за престъпленията на ДС или от човешка любов към комунистите. Само той може да каже, но резултатите са налице.

 28. 28 Профил на за платената цена
  *****
  Неутрално

  Цената за СДС поради непопулярните реформи щеше да бъде много по-малка, ако

  1) бяхте отворили досиетата и изгонили сътрудниците на ДС
  2) "во время" бяхте сменили няколко откровено корумпирани министри
  3) бяхте проконтролирали десните софийски кметове и съветници, които не успяха да реситуират само въздушното пространство
  над София.
  4) бяхте ограничили прекупвачите
  5) бяхте осъзнали кои социални слоеве са ваши естествени съюзници
  6) бяхте издигнали жизнения статус на образованите
  и т.н.

 29. 29 Профил на изо
  *****
  Весело

  Щракам си из НЕТ-а,влизам при Прокопиевия "ДНЕВНИК" и какво ми се привижда?След подпалената и изгоряла България,след журналистическата вакханалия с медицинските сестри- изведнъж-ТОЙ е жив.Бащицата,неразбраният идалго,низвергнатия народен трибун,съвестта на нацията,живите мощи на демокрацията-И.К. Прости ми ГОСПОДИ,че не мога да му кажа името на това нищожество,нито да го изпиша!!! Може би ще стане ,когато отговори на простичкия въпрос:как с мнозинство от 139 народни дУпетати в периода 1997-2001 г./никоя друга партия не е имала такова представителство след 10.11.89/ трепери,че не го обичал народа,заради проведените тогава реформи?

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 32. 32 Профил на student
  *****
  Неутрално

  Жалко, че СДС/ДСБ не управляваха поне още един мандат след 2001. Бихме си спестили толкова главоболия.

 33. 33 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Ив.Костов,извърши черната работа по смяната на политическият строй в България от "развит социализъм" в "капитализъм от 1800 година".Лошото е че капиталисти станаха комунистите и КДС а народа стигна до просешка тояга.Мразят го и новите капиталисти защото знае за произхода на богатството им и народа обяснимо защо.Но времето за реформи беше твърде малко.Сега като започнаха да излизат досиетата много неща ще се изяснят.Не го защитатавам ,защото на края на мандата си се беше главозамаял и се смяташе за месия.Въпреки всичко трябва да му се отдаде дължимото.Все пак човек е.

  Ръй! Ръй!
 34. 34 Профил на до #31
  *****
  Неутрално

  В личен план, раздялата с илюзиите настъпи още през лятото след
  като СДС получи пълната власт, когато - разхождайки се по пазара на Поморие - видях, че цените на доматите превъзхождат 4 пъти изкупните.

 35. 35 Профил на Sunder
  *****
  Неутрално

  Тук беше казано едно много вярно нещо:
  От електорат, който може да заклейми Костов, но да даде власт на хора като царчето, доган, бойко, гоце и серго станишев - нищо добро не може да се очаква.
  Явно има фундаментален проблем. Толкова големи глупости не се правят току така.

 36. 36 Профил на по въпроса за дължимото
  *****
  Неутрално

  Аз подкрепям тези, които отдават дължимото на управлението на
  Костов. Не подкрепям тези, които остават завинаги в капана на
  дълга. Това е нещо като комплекса на освободения, безусловната вечна дружба с Освободителя. Съжелявам, "не нам". Костов загуби
  толкова битки след "златния век" на демокрацията, че съм склонен
  да приема само две версии по въпроса: 1) дълбоко законспирирана
  обвързаност с тези, които обявява за политически противници, или
  2) някаква патология

 37. 37 Профил на до Sunder, #35
  *****
  Неутрално

  По твоята логика немците ще да са най-простият народ, след като са дали властта на Хитлер. Всяко твърдение, което търси причината в
  обекта на изследването, а не в субекта е - до дефиниция - грешно.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 39. 39 Профил на до #38
  *****
  Неутрално

  Ти либерал ли си, консерва ли си, или сиирджия?

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 41. 41 Профил на do 39
  *****
  Неутрално

  Моряка-удавник е ясен. Той сега плюе по всички, а догодина ще седне ка к*а на Бат Бойко с кеф...

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 43. 43 Профил на legio
  *****
  Неутрално

  С риск да се повторя, при цялото ми уважение И.Костов трябваше сам да се оттегли. Макар, че при управлението на СДС реформите доведоха до присъединяването на БГ към ЕС и НАТО, те не бяха достатъчно радикални и дълбоки за да променят обществото. А като лидер изгуби всички възможни избори.

 44. 44 Профил на do 36
  *****
  Неутрално
 45. 45 Профил на  Херодот
  *****
  Неутрално

  Какъвто им народа,такива му и управниците.Иван Костов е есенция на народната простотия-да му повярват и да го изберат начело на държавата.Да се готви за тая мисия Бойко Борисов-спецът по всичко/от което не разбира/.

 46. 46 Профил на Sunder
  *****
  Неутрално

  Херодотче, а кой е правилният избор, пиле?
  Осветли ни моля те!

 47. 47 Профил на Пребройте агентите на ДС в структурите на СДС от 1989 год. насам.
  *****
  Неутрално

  И тогава коментирайте кой какво е направил и какво не е.
  Почнете с Г.Марков и Венци коня!
  България е обречена на комунизъм! Още 30 години най-малко.

 48. 48 Профил на До Моряка
  *****
  Неутрално

  Жалко - за 30 години в Германия си все същия балкански калпак!Злобей глупако докато се самоунищожиш!

 49. 49 Профил на Nightcrawler
  *****
  Неутрално

  Ало Morjaka, живеещ "на Запад от 30 години": правопис и израз са ти като на третокласник тройкаджия, какъвто твърде вероятно си.

 50. 50 Профил на j
  *****
  Неутрално

  Моряка, като гледам как точно цитираш имената на персонажите, и то езика ти, съмнява ме да живееш от 30 години на запад.

 51. 51 Профил на анализатор
  *****
  Неутрално

  Костов загуби толкова битки избори защото остави медиите в ръцете на червената мафия!! това бе основната му но огромна грешка! нито гласува закони срещу злостни лъжи и манипулации нито направи няколко независими медии - поне 2 вестника, радио и TV! П.стоянов -аварина поне направи TV-Европа - бутикова TV но интересна. Сега е късно!!!!путин възстанови влиянието на русия над България и ще гони костов до дупка защото им изгони няколко шпиони и мафиоти!!!!!

 52. 52 Профил на Що годе информиран
  *****
  Гневно

  Мафия , мафия , мафия - 3-4 пъти говори за мафия за СИК , за крила в СИК и т.н.
  Като говори за крила в СИК защо не каже нещо и за т.н. " синьо СИК" - кои са и защо така се именуваха преди години помежду си . Да не би да не харесва самото т.н" червено СИК" , а защо има синьо и челвено СИК и къде е неговата роля за това .
  Загрижил се за Капчииската пясъчна коса и как мафията щяла да посегне на нея . Човека за когото става въпрос / взел за 1 година плажа на Камчийска пясъчна коса - където така или иначе хората ходят да се къпят - дали ще пият кафе и ще има шезлонги , дали ще има спасители - тях не ги интересува - има кой да се погрижи - Народните избранници / Та човека е един обикновен човек с дребен бизнес незнайно как и себе си изненадал с възможността да изкара някой лев - е може и да са малко повече . И какво му се случва - палят караваната му , отвързват лодката му , идват " загрижени " репортери да го интервюират защо иска да се съсипе пясъчната коса .Следва - Народното събрание гласума поправка , Костов е загрижен много за пясъчната коса как щяла да бъде съсипана от мутрите . Да не би пък дребният човечец да изненада "синьото СИК" . И по горе описаните случки май , по подхождат за действия на мафия. За да има мафия трябва тя да се срастне с държавната влас . Да не би да забравихме , как Косьо Самоковеца взе каналите за контрабанда и колко струваше това . На кого плати .Как в края на краищата той плати . Въпроси без отговор . Е Костов няма как да не знае отговорите на част от тях - нали знае как действа мафията . Не му подхожда обаче да прокарва така интересите си - хората ако не го знаят , го усещат и го / ги наказват . Дори проблем не може вече да формулира и да изложи теза . Защо не си ходи във Франция да договаря кой да бъде противник на Първанов и как може да се делнат едни пари между тях .

 53. 53 Профил на Вени Г.
  *****
  Неутрално

  Не съм diehard фен на Костов, но критикуващите (или обвиняващите?) го за несвършеното от него, нека се запитат следното:

  1. Ако се бе заел преди приватизацията да вади досиетата; да прочиства Конституционния съд, съдебната система и службите; да разследва гешефтите на комунистите - докъде щеше да се срине надолу икономиката през това време?

  2. Ако бе изхвърлил всички кариеристи и корумпирани висши функционери на СДС, с кого щеше да прави икономическата реформа?

  Гадно звучи, но друг вариант на пазарна реформа нямаше. Никъде и никога по света не е имало първоначално натрупване на капитала по справедлив начин. При бившите соцстрани именно приватизацията играе ролята на първоначалното натрупване на капитала, защото той беше вече натрупан при държавния социализъм и трябваше да се преразпредели към частни субекти. Как да стане справедливо?

 54. 54 Профил на Joro
  *****
  Неутрално
 55. 55 Профил на и царя и Бойко ни залъгаха че са НОВИ
  *****
  Неутрално

  абе моряка стига с това "всички са маскари" е поне да изберем най добрите измежду маскарите! какъвто е костов!!!
  и къде да ги търсим тези 'нови хора' - и да ги има мафията няма да им даде път!
  А и каква е гаранцията че ще са по-добри нали и царя и Бойко ни залъгаха че са НОВИ?
  Б борисов в София просължи моделът софиянски!
  повече на тази въдица "нови" не се хващам! най вероятно ще са по-лоши от сегашните!!!!! -поставени лица на мафията!
  затова поглеждам към известните поне ги знаем колко струват! ПРОВЕРЕНИ СА !!!!ИЗМЕЖДУ ТЯХ КОСТОВ Е ОТ ДОБРИТЕ ПОНЕ В СРАВНЕНИЕ С ДОГАН, СИМЕОН, ПЪРВАНОВ, Б.БОРИСОВ.

 56. 56 Профил на ПЪВОНАЧАЛНОТО НАТРУПВАНЕ БЕ НАПРАВЕНО ОТ ЛУКАНОВ
  *****
  Неутрално

  хей, Вени Г. ПЪВОНАЧАЛНОТО НАТРУПВАНЕ БЕ НАПРАВЕНО ОЩЕ ОТ ЛУКАНОВ РАЗДАЛ НАКОЛКО МИЛИАРДА НА СВОИ ХОРА!

 57. 57 Профил на Много го мразите Костов вие от КГБ, че ви изгони шпионите!
  *****
  Неутрално

  Много го мразите Костов вие от КГБ, че ви изгони шпионите!!!
  Според вас кой бе най-успешният министър-председател досега???
  колкото и да увъртате пак ще признаете че бе "Костоф"!!!!
  Симеон е много по некомпетентен а правителството му бе много по корумпирано - дълга. тракия, БТК ..... да не говорим за Беров(Доган) и сегашната корумпирана тройна коалиция!!
  Срещу всичко това единствено споменават Балкан, дело на Ал.Божков (който сега е в СДС а не в ДСБ), и то като се има предвид че Балкан бе пред фалит!!!
  На пук на вас всички разбират, ЧЕ СЕГА ДСБ КОСТОВ ЗАЕМА НАЙ ВЯРНАТА И НАЦИОНАЛНО ОТГОВОРНА ПОЗИЦИЯ!!!
  ДСБ е най чистата от корумпирани партия, основно от интелектуалци!

 58. 58 Профил на мислещ
  *****
  Неутрално

  симпатизирам на костов главно заради омразата и злобата с която мерзавците го плючт!
  това показва че все пак е направил нещо за българия и срещу червената мафия!
  да, недостатъчно, но другите пък съвсем нищо, дори и помагат!

 59. 59 Профил на До г-н Костов
  *****
  Неутрално

  Желая Ви много здраве - БГ има нужда от Вас!

 60. 60 Профил на Що годе информиран
  *****
  Неутрално

  Стига с тия идиотщини - КГБ , колко бил добър - затова го плюели . Че бе най - добрият премиер последните 15 г. - беше . Но забележете беше . Ще бъде би звучало по - добре , но докато не си избиете от главата , че всичко го прави КГБ , той все ще сие № 1 в ДСБ , но не заради друго а за да брани бизнеса си . Той за разлика от П.Стоянов , го има - затова и подава формално оставки .

 61. 61 Профил на belfastki
  *****
  Неутрално

  G-n Kostov moeto uvazenie kam vas,NO az ne napusnah Balgaria 90-ta god, zashtoto viarvah v SDS.Napusnah Balgaria 2000-ta godina zashtoto togava vsichki maski padnaxa.

 62. 62 Профил на В.А.
  *****
  Неутрално

  Петя, слаба ракия си за този единствен свестен политик в България.
  С такава тясна рамка, скована преди десетина години за разбиване на Костов, която Симеон използва да дойде власт - не можеш да намериш отговорите на въпроса защо хората гласуват за БСП и разклоненията.
  Костов ти ги даде.

 63. 63 Профил на забелязвате ли
  *****
  Неутрално

  че всички които критикуват Иван Костов и го обвиняват за глобалното затопляне , 18 годишния преход и всичко лошо в България ДО ЕДИН СА ИЛИ ИЗЛИЗА ПО ДОСИЕТО ИМ ЧЕ СА ЧЕНГЕТА. ЕТО ЗАТОВА АЗ СЪМ ЗА ИВАН КОСТОВ!

 64. 64 Профил на Търсете следващия омразник, ще бъде полезно
  *****
  Неутрално

  Нито Костов, нито Муравей ще бъдат признати. Колкото и да бяха тежки реформите те ги започнаха, а някои проведоха и затова станаха омразни. За справка- стабилизирането на банковата система, деноминацията и намалението на външния дълг , а за хората растеж на заплатите и пенсии и "тринадесета" добавка. Ако той се ослушваше и мислеше за имиджа си сега щеше да е още по- зле. Не забравяйте, че правителството на Костов бе в най тежкия период за България, но подобри обстановката и трасира пътя за НАТО и ЕС. Основната му политическа грешка бе, че за сметка на безличния Стоянов не лансира Симеон за президент, а го насочи към премиерския пост. Това означаваше неравна битка между очаквания месия и злепоставения в очите на народа премиер. Бъдещото развитие на страната показа , че сбърка.

 65. 65 Профил на Major Major
  *****
  Неутрално

  Нека да го подкрепим на следващите избори! Вярвам, че има достатъчно умни и интелигентни хора... Да изтрием срама от грешката с избора на дедо Симо, Гоце, Доган, серГЕЙ и останалата пасмина-мафиоти... Всичко зависи от нашия избор. както казва gradinko: "... Политиката определя колко отрова ще има в храната ни, колко чист ще е въздухът ни, колко пари ще ни останат след като си платим данъците, колко пенсия ще получават старите ни родители, колко голяма ще е вероятността да ни убият, ограбят, изнасилят или рекетират... Всичко освен изгрева и гравитацията зависи от политиката."

 66. 66 Профил на todor_kochev
  *****
  Неутрално

  Тук липсва да се поплюнчи само шизоидния *професор* от телевизия *СКАТ* по адрес на г-н Костов и картинката ще е пълна.Ами вие какво правихте през това време,гиди червени лайномети?!Защо например *национално отговорния капитал* не закупи *Балкан* за 1/един/ лев,па да го развие до междупланетен превозвач?Или трите най-богати мутри в България са нямали парички?

 67. 67 Профил на Znae6tiyt
  *****
  Любопитно
 68. 68 Профил на бай Пешо
  *****
  Гневно

  "в България повечето политици са страхливи", тойзи ХРАБЪР юнак се разсърди на целокупний български народ като докачена на чест мома и го наказа с мълчанието си.Ама ГУЗЕН НЕГОНЕН БЯГА.
  Да е жив и здрав да дундурика унучетата и да се потрива в тлъстоттрътлестата си партийна секретарка, а дано милионите дето гушна не са в долари,че при таз инфлация се топят кат ланшний сняг.

 69. 69 Профил на борко
  *****
  Неутрално

  Малко off-topic - към Marjo Major и градинко - не, тези неща зависят от капитала и парите.

 70. 70 Профил на коментар
  *****
  Неутрално

  Опитите да се възроди СДС или да се обединят с ДСБ с цел обединение на десницата са напълно безмислени и напразни.Все едно на умряло магаре да се гипсирва кракът.

 71. 71 Профил на v
  *****
  Разстроено

  Радвам се да видя хора в чата, и то мнозинството, които рабират Иван Костов. Смятам, че последният му отговор в интервюто казва всичко. Много жалко за такива хора, защото само високият интелект може да ги оцени. Но, мразени, ненавиждани и отречени, хората като Костов движат този свят напред, защото го разбират такъв, какъвто е, противоречив и нееднозначен. Не е важно да направиш нещо, за да се харесаш на хората, важно е да им помогнеш, дори те да не разбират това. Истинските политици знаят това.

 72. 72 Профил на Апел
  *****
  Неутрално

  Обръщам се към всички нормални хора - моля, пишете, предлагайте възможни полезни решения и каквото се сетите. Следвайте хода на мисълта си и не се разсейвайте. Оставете помията на курдисаните комунопримати да се оттича безпрепятствено. Просто не им отговаряйте, не си струва.

 73. 73 Профил на BG
  *****
  Неутрално

  всеки може да бъде политик,но не всеки е способен , отговорен и смел политик.
  Тези критерии значително стесняват кръгът на възможните политици , които да
  спасят България от червената мафия.Това показа и конференцията на ДСБ.
  Колкото и малка да е тази партия,колкото и средства да се хвърлят за нейното
  компроментиране пред избирателите,тя и близките до нея политически сили и граждански структури са тези които рано или късно ще изведат България от червеното блато.От нас зависи това да се случи по-скоро.

 74. 74 Профил на BG
  *****
  Неутрално

  ДСБ е в положението на алтернативен център на политическото статукво,контролирано от високо организирана мафия от специалните служби.По тази причина партията не може
  да прави политически компромиси с цел коалиране за спечвлване на избори.

 75. 75 Профил на +
  *****
  Неутрално

  Да направим, каквото е по силите ни, за да привлечем повече хора към каузата на ДСБ. Една от малкото партии, която може да се противопостави на ченгесарско-милиционерскаа сган.

 76. 76 Профил на Доматения Кол
  *****
  Неутрално

  Ееех Костов!
  На времето много, много те плюех и виках срещу тебе, ама същото това време показа, че си бил прав. Евала за думите, които си изрекъл в това интервю. Напълно съм съгласен с теб. За жалост народа ни е прекалено гол, беден, прост и популистки та малко хора вървят с теб. Много искам да спечелиш изборите и честно да си кажа не знам как - за да се обърнеш към народа и да го спечелиш ще трябват и чалга приоми. Ние хард кор сините фенове ще разберем. Успех и на добър час!

 77. 77 Профил на ДО 66
  *****
  Неутрално
 78. 78 Профил на До г-н Костов 2
  *****
  Неутрално

  Имате много симпатизанти,мислещи и разумни хора,които твърдо Ви подкрепят.За съжаление не сме достатъчно,четох доклада Ви,днешното интервю в "Дневник",необразованте българи стават все повече и повече.Искрено пожелавам заедно да намерим оптималната политика за промяна на това положение.Позволявам си да Ви предложа /за обсъждане от ДСБ/кандидатурата на г-н Стефан Гамизов за кмет на София.Не го познавам лично,но много симпатизанти на ДСБ го харесват,като поведение,като излъчване,като антикорупционно говорене и смятат,че с тази кандидатура,бихме имали шансове за успех на изборите в София.

 79. 79 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Слабо интервю.
  Костов направи много за България, но допусна и немалко грешки.
  Последната му така разби дясното в България. и засега няма сигнал, че си я поправя.

 80. 80 Профил на Атила
  *****
  Неутрално

  Г-н Костов е прав - ДСБ трябва да поддържа собствен профил и да се придържа към собствената си програма коалирането с популистични партии ще навреди на бъдещето и като управленческа партия!ДСБ има неимоверен потенциал и един ден ще успее!
  Бих искал ДСБ да прояви стремеж към приобщаване на представители от малцинствата в своите редове-това няма да навреди напротив ще я направи по-силна!
  Желая на ДСБ успех!

 81. 81 Профил на До АЗ
  *****
  Неутрално

  "Разбиването на дясното" е ченгесарско клише.Поне сега с отварянето на досиетата става ясно какви са били неговите лидери (зъбльото,коня и т.н).С тъй нареченото дясно загубих много време в илюзии.Гражданско общество нямаме а говорим за леви и десни партии.Първо ние нужно национално самосъзнание и освобождаване от русофилията и туркофилията .Второ трябва да се освободим о примката на политическата антинационална мафия и с това ще дойде и гражданското ни съзряване.
  Иначе десните са ясни.Това са комунистическите милионери и платените им слуги.

 82. 82 Профил на чук
  *****
  Весело

  Да, радвам се,че имаме такъв държавник като Костов.Само си представете,че след Виденов на власт беше дошло правителство начело със СерГЕЙ и Доган,А????

 83. 83 Профил на бивш СДС
  *****
  Неутрално

  Бих искал да призова приятелите от СДС да разграничат собствените си политически позиции от тези на ръководството.Няма нищо обидно един ден да осъзнаеш,че си збъркал.Политиката не е като футбола-левскари ,цесекари ,безпределно верни на своите отбори.Нека гласуваме за този , който ще направи добро за държавата ни,пък дори той да не е от "нашите".

 84. 84 Профил на откровен
  *****
  Неутрално

  Всичко е много хубово, когато "новите капиталистти "са на свобода.Е, БЪЛГАРИ няма ли институция (то има ,но не и стиска)която да прегледа "досиетата"на народни избранници и да види ,че с скромната за България депутатска заплата са застроили морето,планината,къра и какво ли още не.ВРЕМЕ Е АКО СМЕ НАРОД И БЪЛГАРИ ДА СЕ ЗАЕМЕМ НИЕ . ВИЕ СТЕ.

 85. 85 Профил на Вили
  *****
  Неутрално

  Не вярвам, че нещата ще промени много, но има предложение за създаване на акционерно дружество за откупуване на медийно време за представяне на ДСБ. Акцийте са от 5 до 5 000 лв. Не знам кога ще се реализира, но го намирам за добра идея, макар и закъсняла.

 86. 86 Профил на гв
  *****
  Неутрално

  Ако някога постигнем 'обществен консенсус по въпроса за това, което олигарсите и мутрите направиха от страната', може и да успеем да създадем обща визия за това в каква държава искаме да живеем с децата си, което пък е 1во условие да успеем...

  (такъв брой коментари не се вижда често

 87. 87 Профил на до г-н Костов
  *****
  Неутрално

  Моля , не променяйте политиката на ДСБ.Тя няма алтернатива поне на този етап.
  Коалиране с Атака или техните другари от ГЕРБ ще доведе до спечелване на изборите,
  но победител ще си остане мафията.Ако е въпрос на коалиране,то по-доброто е БСП.
  Така че в тунела има изход но от другата страна.

 88. 88 Профил на Nick
  *****
  Неутрално

  При управлението на Костов бяха съсипани редица предприятия, при това напълно съзнателно. А приватизацията се извърши под масата.

 89. 89 Профил на v do Nick
  *****
  Неутрално

  Ние казахме ли такива като теб да не пишат, отвори си някой друг сайт и си пиши с такива като теб
  хех, шегувам се, но наистина ме нервираш

 90. 90 Профил на неутрален
  *****
  Неутрално

  "Страхливите политици не правят реформи"л
  А БИВШИТЕ "ПОЛИТИЦИ"??????

 91. 91 Профил на от Nick до V
  *****
  Неутрално

  отвори си ти някой друг сайт !  този форум е отворен за всички!

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 93. 93 Профил на Nick до v
  *****
  Неутрално
 94. 94 Профил на v
  *****
  Неутрално

  Ами...., ние сме бъдещето на България...
  съвсем сериозно.

 95. 95 Профил на v
  *****
  Неутрално

  ... А Моряка е миналото.... за да съм по-ясен

 96. 96 Профил на Nick
  *****
  Неутрално
 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 99. 99 Профил на ГМ
  *****
  Неутрално

  До 79 и такива като него,които непрекъснато повтарят,че Костов е разбил дясното.Искам да ги попитам какво беше СДС?Какви хора имаше в СДС?Там имаше десни,леви,либерали изобщо всякакви хора обединени от едно единствено нещо -желанието за промяна.Нищо повече.С времето тези хора просто отидоха кой от където е.Както между другото става в ГЕРБ.Хора от всички партии стават членове на ГЕРБ.
  И изобщо какво е това дясно,което може да бъде разбито от един човек,има ли такова в България и колко процента са десномислещите хора?Айде отговорете си на тези въпроси и престанете да въртите една и съща плоча.

 100. 100 Профил на 100
  *****
  Неутрално

  най-малкото което можем да направим е да гласуваме .
  Аз избирам ДСБ

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK