Георги ГАНЕВ: Кабинетът не трябва да търси пълен триумф от стачката

Програмен директор на Центъра за либерални стратегии

Георги ГАНЕВ

© Анелия Николаева

Георги ГАНЕВПреди дни част от българските макроикономисти заедно коментираха има ли опасност пред стабилността в страната в условията на най-сериозната браншова стачка от години, засилващи се искания за по-високи заплати и на фона на глобалната кредитна криза. За всичко това разговаряме с Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии.


Има ли опасност учителската стачка наистина да застраши макроикономическата и финансовата стабилност на България, както твърдят от правителството?


- В момента вероятността тази стачка да дестабилизира макроикономическите и финансови условия намалява с всеки изминал ден. Основната опасност е не самите учители да получат повишение, а целият публичен сектор, и да се тръгне по опасната спирала от искания за по-висока заплата и повишена инфлация. Частният сектор също няма да има избор и ще трябва да повиши разходите си за труд, което ще намали конкурентоспособността му и обема на инвестициите.
От друга страна, тази стачка сериозно вдигна летвата пред всеки следващ протест. Тя трае вече близо месец и е много масова. За да поиска и друга част от публичния сектор двойно увеличение на заплатите, това означава да се организира и удържи протест от поне същия мащаб и със същата продължителност. Правителството доказа, че може да удържи едномесечен натиск на десетки хиляди протестиращи. Затова, ако последва стачка на друг сектор, за да успее, тя трябва да окаже поне същия или по-силен натиск, т.е. хората да са готови да стоят най-малко месец без заплати. Това означава необходимост да се подготви и съответен стачен фонд. Затова според мен летвата се вдигна, и то сериозно за всеки следващ протест, което е положително, независимо от това какво ще се реши за учителите сега.


Така или иначе, ако им се даде двойно увеличение на заплатите, без то да е съпроводено с необходимите промени в образователната система, това ще създаде стимул и в останалите публични сектори да искат по-високи заплати, без да произвеждат повече и по-добре.


Докъде според вас могат и трябва да отстъпят и правителството, и протестиращите, за да могат да се срещнат?


- Според мен офертата от средна заплата от 650 лв. беше много добра, дори щедра. Това е над средното заплащане от 500 лв. в бюджетния сектор, а и правителството гарантира, че няма да се стигне до дестабилизация на финансовите му позиции. Брутна заплата от 650 лв. е наистина много прилично заплащане за българската действителност. Фактът, че синдикатите отхвърлиха тази оферта, след като вече я бяха приели, е по-скоро объркващ и изходът от ситуацията зависи до голяма степен от действията и на двете страни през тази седмица.


След като минат местните избори, голяма част от политическото жило на тази стачка ще изчезне и позицията на стачкуващите ще се отслаби. Те ще започнат да изпитват истински финансови проблеми от чисто битов характер, още повече след като няма организиран стачен фонд. Тези, които имат кредити, ще трябва да ги обслужат, т.е. банките ще започнат да са сериозен проблем за учителите. Така стачката ще започне да има чисто битови проблеми.


Важно е обаче правителството да не тръгне към пълен триумф. Заплатите трябва да се увеличат и със синдикатите да се договорят стъпките и реформите, които трябва да се предприемат през следващите години, които са истински важното нещо. Целта трябва да е осигуряване на качествено образование за българските деца.


Учителите, които бъдат освободени при тези реформи, много лесно ще си намерят работа дори за повече от 650 лв. на месец в частния сектор. Пазарът сега е гладен за висшисти и преходът няма да отнеме много време. Проблемът е, че те се съпротивляват, защото има страх да се напусне яслата на държавната работа, която осигурява гарантиран доход при всички условия за разлика от частния. Учителите с много години стаж не познават частния сектор и ги е страх въпреки огромните възможности, които той предлага. А именно сега е много благоприятен момент за такава промяна.


По повод на учителската стачка отново се появиха и предупрежденията, че липсата на реформи в ключови сектори ще се отрази на икономическата стабилност в дългосрочен план...


- В краткосрочен план всичко изглежда много добре и стабилно. В по-дългосрочен план обаче липсата на реформи означава, че нереформираните сектори ще стагнират - т.е. ще произвеждат все по-малко и все по-лошо. Тук става дума основно за секторите, които произвеждат човешки капитал, за които българското общество е убедено, че единственият начин да бъдат осигурени е през държавата. Това са образованието и здравеопазването. За да расте дългосрочно българската икономика и за да повиши общата си производителност, трябва значително да нарасне човешкият капитал в сравнение със сегашното му състояние.


Проблемът с физическия капитал не е толкова сериозен, защото той бележи сравнително силен напредък. Там, където не се вижда натрупване и дори има загуба в сравнение с други страни, е именно в сферата на човешкия капитал - здраве и образованост. Най-сериозно е изоставането в развитието на уменията на хората за работа с нови технологии, което да осигури и съответната гъвкавост на бизнеса. Докато българското образование не започне да произвежда хора, които да могат да възприемат новите технологии, да откриват нови ниши и да се учат цял живот, няма да сме конкурентоспособни като икономика в сравнение с други страни.


Ще се стигне до момент, в който все повече българи ще започнат да търсят реализация и по-високо заплащане на труда си на места, където условията са по-добри, а те ще постигат по-висока производителност. Ще се реализира черният сценарий, според който все повече квалифицирани хора ще напускат, защото България не е добро място за живеене. Точно това е най-големият дългосрочен риск.


Как според вас ще се отрази решението на правителството да даде на ведомствата и последните 10% от планираните средства за тази година въпреки сериозния ръст на дефицита в текущата сметка?


- Досега първоначално се харчеха 90% от разходите, а при добро изпълнение на приходната част допълнително се отпускаха средства, но до размер, с който да се гарантира определен бюджетен излишък. Това водеше до голяма сезонност на държавните разходи и те се засилваха сериозно в края на всяка година. Това се отразяваше негативно и на инфлацията през декември и януари, защото в икономиката наведнъж се изсипваха голямо количество средства.


Решението тази година да се отпуснат пълните 100% от предвидените разходи определено ще засили тази сезонност, защото ще се излеят доста повече пари, отколкото през предходните години. Според мен е време да се помисли за премахването на това 90-процентно правило поне за догодина, защото очаквам отново да има солиден ръст на постъпленията в бюджета, което ще постави извън съмнение постигането на излишък от поне 2%. А и така разпоредителите с бюджетни средства ще могат по-равномерно да разпределят разходите си през цялата година, а не да харчат ударно в края.


Предвиждате сериозен ръст на приходите догодина дори и след планираното въвеждане на плосък данък върху доходите на физическите лица.


- Данъкът върху доходите на физическите лица е малко перо в общия бюджет и дори и да намалее, това няма да се отрази много сериозно на приходите. Става дума за по-малко от 2 млрд. лв. от общия консолидиран бюджет от над 22 млрд. лв. Досегашната схема бюджетът на ведомствата да се дава изцяло беше наложена заради споразуменията ни с Международния валутен фонд от първите години на валутния борд, за да е сигурно че няма да се появи дупка в бюджета по средата на годината. Сега вече не сме обвързани с МВФ, а и публичните финанси изглеждат достатъчно стабилни, за да не се налага една допълнителна рестриктивна мярка. Според мен минусите не са много. Основният е, че разходната част ще започне да расте малко по-бързо, защото заради 90-процентното правило оставаха средства, които ведомствата не успяваха да изхарчат.


Как ще коментирате противоречивите прогнози за ефекта от глобалната кредитна криза върху развиващите се икономики, включително българската?


- Теоретично би трябвало периферията да бъде засегната от една такава криза, въпреки че тя в момента се случва в сърцето на глобалната икономика. Подобна криза в центъра не се беше случвала от края на 80-те години. Кризата от 1997 г. е типично периферна, когато всички държави встрани от центъра я усетиха много силно. Сегашната ситуация е на удар в сърцето, а ние сме част от периферия. Въпреки големите дисбаланси на страните от региона, включително и България, икономиките са с добри перспективи. Това са страни в преход, членки на ЕС, привлекателни са за инвестиции и има много уникални положителни черти.


При по-внимателен поглед се вижда, че балон на имотния пазар у нас няма с изключение може би на някои ваканционни имоти. Като цяло няма някакво неудържимо и неустойчиво нарастване на кредитирането. Наистина темповете на кредитиране са много динамични, но нивата още са далеч от европейските. Нямаме някакви големи дисбаланси в макроикономиките. Инфлацията наистина е висока, но, след като се анализира, се вижда, че огромна част от нея се обяснява от текуща конюнктура, която едва ли ще се повтори в тази комбинация в скоро време. В България няма толкова много ипотечни облигации, още по-малко от рисков тип. Затова може да се каже, че за България рискът не се е увеличил. По-сериозен риск за страната би било глобалното вдигане на лихвените проценти, но всъщност именно тази криза го спря.

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Idiot
  *****
  Гневно

  Zasto tozi ne raboti za 650 lv, da go pitam kolko e dostoino tova zaplastane. Kato mu udariat danacite i osigurovkite i ste se chudi kak da si plasta smetkite. Aman ot psevdo-finansisti

 2. 2 Профил на Tomba
  *****
  Неутрално

  Той Гого добре ги говори нещата от позицията на експерт в ЦЛС, но ми е чудно как би постъпил, ако влезе в изпълнителната власт, като полиси мейкър.

 3. 3 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Не е по темата, но:
  Гледахте ли филма за "Могилино":
  "Те Умират! Само Ще Гледаме Ли?"
  Пъклени условия, финансирани от нашите данъци. Под погледа на "правителството на социалната отговорност"!
  http://capital.bg/show.php?storyid=388941

 4. 4 Профил на Публично Пространство
  *****
  Гневно

  Всички, които се опитват да формират общественото мнение, се финансират чрез разни програми. Реално получават поне 10-20 пъти повече от така обсъжданата средна заплата за сектора от 650 лв.

  Не ги слушайте - сит на гладен не вярва.

  Лесно е да се дава акъл, когато някой те финансира, за да правиш елементарни изследвания или да ръсиш общоизвестни факти.

  Боже, управниците и техните клакьори са много дебелооки.

 5. 5 Профил на Миро
  *****
  Гневно

  Стига с тези поръчкови статии, искам да попитам г-н икономиста, каква заплата взима, че е тръгнал да дава акъл на учителите?! Срам ме е от толкова много клакьори на тези мафиоти от правителството!

 6. 6 Профил на бачо
  *****
  Неутрално

  Всеки, който не е доволен от 650 лв. заплата е напълно свободен да си потърси работа с по-високо заплащане. Защо не го прави??? Вероятно нещо му липсва и вероятно е повече от едно нещо...
  В частния сектор се получава и повече, но не всякъде има осигуровки, трабва да си вършиш работа на 100%, болнични има по изключение, и често се налага да се работи и повечко...

 7. 7 Профил на Пълен ли е Триумфа на антибългарските управници над последните останали Българи в България - Българските Учители!
  *****
  Любопитно

  Освен, че президентът ни не е български - оказа се, че е доносничил като агент Гоце на филиала на съветските тайни комунистически служби в България, и правителството ни не е българско - премиера с чисто българското име Сергей Дмитриевич получи българско гражданство за да стане български премиер, републиканския цар с чисто българското име Сакс Кобург Готски получи българско гражданство за да стане български премиер, а мандатоносителя на правителството с чисто българското име Ахмед Доган излезе от затвора, където излежаваше присъда за антибългарски националистически тероризъм, за да стане мандатоносител на почти всички български правителства от демокрацията досега. За съжаление и медиите в България не са български, защото досега щяха ясно да изразят позицията на българското общество и за българското образование, и за българската просвета, и за българската култура, и за българското здравеопазване, и за българското социално осигуряване. За съжаление май последните българи в България се оказаха българските учители, които ще бъдат смазани от управляващата антибългарска коалиция! Бедни ми, бедни даскали! Да се бяхте обявили поне за цигани! Можеше някоя международна правозащитна организация и да се обади във ваша защита, па макар и с някаква мижава декларация! Долу продажните антибългарски медии и антибългарски журналисти! Долу продажните антибългарски управници! Подкрепа за Българския Учител!

 8. 8 Профил на мен
  *****
  Неутрално

  Заплата не се дава за достойнство, а за работа. За достойнство се дават ордени, медали, и пр. Заплатата няма общо с достойнството, а с типа труд и постигнатите резултата. Ако съдим по резултатите, учителите биха си останали и без заплати заради удръжки за неизпълнение...

 9. 9 Профил на Как може да дрънка такива глупости за стачката?
  *****
  Неутрално

  1. Стачката вярно е за пари. Но тия 650 лева са обвързани в общите 5% от БВП за образование. Става дума за приоритети на обществото и в бюджета. ПРИОРИТЕТИ! Даже сам си го казва - че в България квалифицираният персонал не достига. Е, с трици маймуни как се ловят?
  2. Виждате ли, в България за образование и здравеопазване хората разчитали на държавата! А на кого и за чий плащат данъци? И ако смята, че не трябва да е така - да промени конституцията.
  3. Че правителството не бива да тръгва да смазва стачката съм напълно съгласен.

 10. 10 Профил на k
  *****
  Неутрално

  ... като са поръчкови тези статии - защо ги четете!?

 11. 11 Профил на Ivan
  *****
  Неутрално

  Който са му малко 650 лева заплата е свободен да напусне. А този, който е писал статията сигурно с мисленето си е заслужил по-голяма заплата от предлаганите учителски и не е длъжен да работи за по-малко, щом може да изкарва повече. Който не го разбира сигурно си е падал на главата.

 12. 12 Профил на родител
  *****
  Неутрално

  Ало,автора!
  "ако им се даде двойно увеличение на заплатите..."-ти не си ли чул,че от две седмици никой вече не иска 100%.Или така ще изглеждаш по-убедителен.Докога ще манипулирате обществото!

 13. 13 Профил на do nomer 1
  *****
  Неутрално

  shtoto e kadyren i si e nameril rabota za niakolko bona na mesetz, a idioti kato teb sa stanali uchiteli i sa visnali kato mekotelo na vrata na darjavata

 14. 14 Профил на sluchaen
  *****
  Неутрално

  Абе не му ли четете заглавието. Фигурират думи като "триумф" и "пълен". Само те са достатъчни да разбереш откъде идва и накъде бута народеца.

 15. 15 Профил на АА до #10 К
  *****
  Неутрално

  четем тези поръчкови статии,защото преди да я прочете човек,няма как да разбере,че е поръчкова!

 16. 16 Профил на Лили
  *****
  Гневно

  Ало,даскалите,колко вземате от частни уроци,защото не сте преподавали качествено,колко ви е отпуската и защо не се откажете и не работите на норма и по 12-15ч.Я се засрамете от инвалидите и пенсионерите с ниски пинсии,те да не са спали цял живот,за да гладуват???????????????????????????

 17. 17 Профил на doktor
  *****
  Неутрално

  Абе, великият икономист все едно не е чел Вебер. Частният сектор, държавата...Какви пет лева без всеобща нагласа за лична инициатива и работещи механизми за прозрачност, отговорност за действията, равенство пред закона, доверие между играчите и т.н. Какво развитие в България освен разпродажба на земята на чужденци, пари от емигранти и завръщане на откраднатите червени пари? Този търговски дефицит от прекрасното развитие на България ли е? Банките, които имат астрономически печалби от кредитите, български ли са? Пази Боже български "пазарен либерал" да прогледа...

 18. 18 Профил на София
  *****
  Неутрално

  Не мога да разбера защо като са смотани даскалите всички държат толкова много да се върнат на работа.Да си станала даскалка,та да ползваш голяма отпуска-хапни се от яд.Или имаш поне едно дете в училищна възраст и вече не се търпи вкъщи.Искам да попитам-кой възпитава учениците в такова пренебрежително отношение към учителите

 19. 19 Профил на Ива
  *****
  Гневно

  Искате увеличение-да ви съкратят наполовика,че и повече,да останат само кадърните.И не заплашвайте с оставки,че има много безработни,който биха работили тази работа и за половината ваши пари.Видяхме ви цирка с парите,взети за гласуване,с мързела ви да приберете дървата,за да не студуват децата.И защо родители и деца да страдат,да им проваляте учебвата година,матури и т.н.Ако не ви харесва-махайте се,че направихте за резил образованието.Заслужавате съд в Страсбург и компенсации за материални и нематериални щети на родители,деца и тормоз на населението.

 20. 20 Профил на AA до Лили
  *****
  Неутрално

  как не можаха някои хора да разберат,че частните уроци нямат нищо общо с качеството на преподаване!Училището дава средно ниво на знания,за средно ниво на интелект и трудолюбие на децата.Няма как училището да развие по-големите заложби или по-големите амбиции на едно дете.Нали не искате да ми кажете,че едно дете със заложби в рисуването може да разчита само на училището,за да влезе в художествената академия!Когато децата отиват на конкурс,те се състезават с деца от други класове и училища.Конкуренцията заставя всяко от тях да търси допълнителни начини за подготовка.Затова частни уроци винаги е имало,има и ще има,независимо от качеството на обучение.Те са израз на стремежа на децата да се представят по-добре при конкуренция с други деца.Когато се говори за качество на образованието,всички се надпреварват да показват колко са зле децата-как никой,включително нито една медия не се намери да направи преглед на представянето на децата на международни конкурси и олимпиади,на успеваемостта при кандидатстване в чужди учебни заведения.Защото не е тайна,че нашите деца се представят блестящо в чужбина-всеки обаче си мълчи по въпроса и се прави на велик,оплювайки де що свари...

 21. 21 Профил на жегаджия
  *****
  Неутрално

  Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии
  Каква е тази либерална стратегия, която прокламира да се плаща еднаква такса за детска градина - 40 лева, която на Гатев се вижда висока, когато я плаща, нима е социално слаб? Нима работи качествено като преподавател в СУ? (Не знам коя му е основната месторабота - ЦЛС или СУ)

 22. 22 Профил на селянин
  *****
  Неутрално

  Предвиждате сериозен ръст на приходите догодина дори и след планираното въвеждане на плосък данък върху доходите на физическите лица.

  Няма какво дасе предвижда - премахването на необлагаемия минимум автоматично води до повишаване на приходите от ДДФЛ - това елементарно може да се провери от платените данъци за 2006. Основната цел на въвеждането на плосък данък е намаляване натоварването на НАП - щом няма необлагаем минимум ДДФЛ може да се удържа при източника на дохода - няма декларации, няма проверки пей сърце

 23. 23 Профил на A777 - za chastniq sektor
  *****
  Неутрално

  Ако има нещо останало на ниво в България това в голяма степен е средното образование. А относно индустрията и висшето техническо образование ситуацията е жалка. Фактите и статистиката са железни. 1. Много млади българи са в елита на математическите олимпиади.
  След средното обазование обаче има коренна промяна. Примерите са очевадни - ето ви няколко. Вземете просто нещо като охранителни системи - изтипосан уебсайт както си му е реда и... всички системи са внос,работните позиции са за мъж (до 30 години забележете!- 40 годишен баща на две деца е неприемлив сигурно!). Втори очеизваждащ пример - токозахранващи системи. Ако надникнете в Гугъл бъка от фирми които правят разработки на такива системи. Е в Българив има (...)представитество на европейски фирми, а иначе има катедри по управляеми токозахранвания, БАН, институти, ученИ много ей! Учители дерзайте, вие заслужавате много повече. А вузовете... те плачат за закриване и тотално реформиране. Частният бизнес в голямата си част в БГ е измислен. Без технологии няма държава в днешния свят.

 24. 24 Профил на Балък
  *****
  Любопитно

  До № 19/ИВА/
  Разсъжденията определят нивото на образованието ти.Ти си от българите които мислят че като копат домати знаят всичко.Да си даскал/изключвам случайно попадналите в системата/е признание,себеотдаване,готовност към жертви,железни нерви,и много още.Не съм даскал,но смятам че тази професиия не е за всеки.Тези които са останали в нея са две категорий- едните по призвание,другите случайно попаднали.Покрай бръщолевенето да не изпуснем тези с призвание.Ще останат случайно попадналите и мераклийте дето умат да копат домати.

 25. 25 Профил на Даскала
  *****
  Неутрално

  Ех Гатев,
  ех Георги,
  много ги разбираш нещата...ама не.
  Би ли ми обяснил защо аз в семейството-фирмата съм заинтересован да НЯМАМ ИЗЛИШЪК защото инфлацията ми го изяжда и Е ПО ДОБРЕ ДА ползвам стоки и услуги НА ЛИЗИНГ.
  Хем ги ползвам, хем им се радвам, хем спестявам нерви и разходи и си ги плащам.
  Тази държава се държи, като че ли има вноска за трабант в Мототехника-събира пари 15години и на края НЯКОЙ ГИ Е "усвоил".
  Тя и Тачър "оправи английските минъори" и те затова се заселват у нас, защото там е тъпо...

 26. 26 Профил на сид
  *****
  Гневно

  Такива продажници като Ганев добре служат на господарите си ! Те ни докараха след 1989г до просешка тояга!На крадците в последни години лепят лъскави етикети-"честен предприемач," " преуспяващ българин","предсавите на индустриалния капитал","добре облечен бизнесмен" и т.н.Ние пък 95% от българите им казваме крадци,мошеници ,престъпници.Докъде сме стигнали като държава и народ ,че допускаме Данчо -Ментата и сие да ни говорят за морал! О бедна ,бедна Българийо,която прокуди децата си и се превърна в котило на мошеници и политическа измет!,

 27. 27 Профил на jjj
  *****
  Весело

  Аето имаше една приказка... от зелена тиква семе не искам... Георги Ганев - расъждения на един шофьор на такси...

 28. 28 Профил на До коментатори
  *****
  Неутрално

  650 бруто е средна заплата за БГ. С нея се мизерства, но това не означава, че не е реална.
  Един въпрос - като се повишат заплатите на учителите ще се повиши ли качеството? Аз казвам НЕ. Средното образувание е трагично. Който твърди обратното не е стъпвал в гимназия от последните 10 години. Останаха няколко мохикана от старата школа, останалото е трагична посредственост. Схемата е ясна - скапани средни училища, частни уроци заради високата летва в университетите, скапани университети, па ако е завършил и педагогика (щото не го приеха друго) и кръга се затваря.

 29. 29 Профил на g
  *****
  Неутрално

  Goshko cql jivot go hranqt fondacii, a toi akul dava. Goshe otidi v edna konkurentna sreda da te vidim kak ste uceleesh. Ili puk otidi na zapad. Ama mai te izritaha i ottam.

 30. 30 Профил на Друг Даскал
  *****
  Неутрално

  Този Ганев да напише в началото на статията си колко е неговата заплата и след това да разсъждава. Да не броим хонорара за тази статия!

 31. 31 Профил на Боби
  *****
  Гневно

  Не се оставяйте да ви приспиват с "макроикономически" бръщолевения! Бюджета изнемогва от неплащане на данъци от страна на новобогаташите! Инфлуацията е резултат от безразборно харчене на лесно спечелени /или получени/ пари, а не от броене на стотинки за мляко. Време беше някой да каже "стига" на гаврата със заплащането. Браво на учителите!

 32. 32 Профил на Мисъл
  *****
  Неутрално

  Г-н Ганьо или Ганев или как беше повтаря на няколко пъти числото 650. Не можал да разбере, защо синдикатите го отхвърлили. Ами Бай Ганев, те го отхвърлиха, защото иначе щяха да бъдат отстреляни. Не буквално, разбира се. Учителите са почувстваха предадени, защото това предложение представляваше 40 % увеличение на заплатите. А сега истината: стартовата заплата на млад учител е 299 лв бруто, тоест около 250 лева нето. Тоест - около 350 лева след увеличението. Хайде сети се, бай Ганев, колко свободни места за учители по чужди езици има в момента. Можеш да го провериш. Тази стачка бе може би провокирана от правителството, а синдикатите трябваше да я направляват. Но от един момент нататък нещата излязоха от контрол. И това не е майтап. Не е майтап, когато в 7:00 сутринта в центъра на София 300 човека пеят революционни песни. Не е майтап, когато в цялата страна се провеждат демонстрации и автопоходи, в които вземат участие повече хора, отколкото по времето на така наречената от вас "промяна" през 1989 - 90 г. Не е майтап, когато всякакви самодейци атакуват Интернет с пародии на "седЕнката". Не е майтап, когато започнат да хвърчат оставки и вече никой не знае, доколко са сериозни учителите, отказващи се демонстративно от работата си. Не е айтап, когато децата плащат цялата седмица, а Станишев се хили по телевизията като пълен идиот. Не е майтап, бай Ганев. Така че се стегни, напрегни мозъчето и развий една стратегия, която да спре лудостта, без да се опразнят училищата и да карате чистачките да предават английски. Мисли!

 33. 33 Профил на Nikolay (UK)
  *****
  Неутрално

  До #32: без да ставам адвокат на ГГ - няма смисъл от това всички учители да получават еднакви заплати. Има специалности за които има повече търсене (както в сферата на образованието, така и извън нея) като информатика и чужди езици. Логично е, учителите в тези дисциплини да получават значително повече от колегите си в другите специалности. И това ще се получи с диференцираното заплащане и свободата директорите сами да решават на кого колко да платят. Всичко ще си дойде на мястото.


  Но учителите са прави за едно и се надявам да го постигнат - образованието трябва да е 5% от БВП иначе БВП ще изтече по други направления - скъпи френски корабчета, вносни самолети, непрозрачни сделки с АЕЦ, магистралки и т.н. Такива "удари" са погълнали досега много пъти по 100% от учителските заплати. Няма ли натиск, циркът ще продължи.

 34. 34 Профил на Nikolay (UK)
  *****
  Неутрално

  Г-н Ганев, съгласен съм бил с някои ваши мнения, с други не. Ясно ми е, че все пак сте един от икономистите в България, чието мнение тежи. Затова не мога да разбера как досега нито един път не повдигнахте въпроса с нелепите нива на разходите за отбрана? Единствено САЩ и Турция имат по-висок дял на отбраната в БВП. Парите дадени за отбрана са загубени за България тъй-като ние нямаме високотехнологичен военнопромишлен комплек, който да усвои този притък на средства. По-големите разходи за отбрана са автоматично по-голям внос. БВП, който изтича от страната. Аргументите "така наредиха от НАТО" са нелепи, защото Исландия е също член на НАТО а има 0% дял на отбраната в БВП (просто няма армия). Тези средства могат да се използват за образование и наука - сфера, където всички външни наблюдатели отчитат невероятно изоставане. (и в последният брой на Economist се подчертава как това ще блокира икономическия растеж в съвсем близко бъдеще - http://economist.com/daily/columns/europeview/displaystory.cfm?story_id=9980679)

  На фона на този реален проблем с човешкия капитал (за който сега се приема, че е основен дългосрочен двигател за икономическия растеж) просто изглежда нелепо как България прахосва милиарди за за внасяне на военна техника, а няма пари да ремонтира училищата да не говорим за по-съществени инвестиции в образованието.

 35. 35 Профил на хайде да не прекаляваме с лъжите
  *****
  Неутрално

  Как може да се твърди, че българското средно образование не било на ниво. Ами я попитайте западните университети, в които българските студенти са с едни от най-високите резултати! В българското средно училище се учат неща, които в другите страни са част от университетските програми.
  Абсурдно е журналистите и политическите анализатори в България да са чак толкова продажни. Правителствата идват и си отиват, ама вие после как ще се гледате в огледалото?

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 37. 37 Профил на edin
  *****
  Неутрално

  кажете ми какво означава \\\"черен пазар на труда върти пари на стойност 35% от БВП\\\" АМА ТОВА СА МНООООООГО ЧЕРНИ ПАРИ

 38. 38 Профил на даскал
  *****
  Неутрално

  Кой финансира такива институти?Сколко лв.
  месечно кара този Ганьо.

 39. 39 Профил на до Моряка, завършил "западни" техн. университети
  *****
  Неутрално

  Точно ако си ги завършил и двете ще знаеш, че учебните програми в българското средно образование са на много високо ниво. Е, ти ако си спал в час, това е друг въпрос...

 40. 40 Профил на Nikolay (UK)
  *****
  Неутрално

  #35: личи си, че не си бил в западни университети. Ако прозорецът към света ти е "Канал 1", шоуто на Слави и "24 часа" нищо чудно, че безкритично възпроизвеждаш един от нашите популярни митове. Средното ни образование с изключение на няколко елитни училища е опасно близо до нивото на Третия свят. Единствените външни оценявания на качеството на българското образование бяха направени в рамките на ТИМСС и ПИЗА и там се видя, че сме близо до последните места в Европа и че в последните години усилено вървим надолу. В доклад на ОИСР от миналата година България е идентифицирана като страната с най-голям регрес в областта на образованието. Не един най-големите, а най-големият (!) измежду всички страни участвали в изследването. Затова айде стига с тези легенди как от Витоша по-високо нема.

 41. 41 Профил на Nikolay (UK)
  *****
  Неутрално

  #39 - личи се, че си минал само през БГ образователната система. Нищо лошо - на всеки може да се случи.

 42. 42 Профил на шибан продажен задник
  *****
  Неутрално

  Георги ГАНЕВ е шибан продажен задник, които изпълнява задачи на чуждите ни господари-неоколонизатори.

 43. 43 Профил на До Nikolay UK
  *****
  Неутрално

  Постинг 33 е логичен по принцип. Ама както става често в българия - само по принцип . Запознай се със системата за диференцирано заплащане, поговори с учителите как се държат голяма част от директорите и ще разбереш защо хората протестират.Бедна ви е фантазията за какъв субективизъм при оценяването на работата на учителите става дума . И за какво лансиране на "свои хора". Понитересувайте се дали наистина най- добрите учители получиха увеличение от прехваленото диференцирано заплащане тази есен. А знам доста училища, в които това изобщо не се случи. Точно тук се крие ключа от бараката. Спадането на нивото на образование в българия има една основна причина - отчайващо некомпетентно ръководене на образователната система. А това е задължение на МОН.
  За автора на статия та - да обясни на приятелите си депутати , че не би трябвало да си увеличават заплатите с 44% а да тръбят на всички останали българи, че трябва да се задоволят със сегашните си доходи. Въпрос на морал, ако знаят какво означава тази дума.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK