Доц. Сергей ИГНАТОВ: Скоро ректорите ще плащат пенсии вместо заплати

Образованието в България е наопаки - Съветският съюз го няма, а законодателството още обслужва тази система, казва ректорът на Нов български университет

Сергей Игнатов

© Георги Кожухаров

Сергей ИгнатовЕгиптолог, с докторска степен в Санктпетербургския държавен университет и специализация в All Souls College в Оксфорд, доц. Сергей Игнатов е ректор на Нов български университет от 2002 г. Професионалната му кариера преминава през Института по тракология на Българската академия на науките, Факултета по класически и нови филологии на СУ "Св. Климент Охридски" и департамент "Средиземноморски и източни изследвания" и програма "Египтология" на Нов български университет. Автор е на книгите "Папирусът не расте на скала", "Египет на фараоните", The Body of God.


Как бихте описали състоянието на висшето образование в България?


- Висшето образование е в разкрачена позиция. От една страна, то е остаряло, по своя характер е гимназиално, тъй като е плод на ритъма на живот от последните 50-60 години в България. Наскоро един ректор изказа мнение, че не можело хората на 18 години да избират какво искат да учат, специалността трябвало да им се посочва. И как да бъде иначе, след като живеем в страна, в която на някои места един мъж става мъж, когато стане дядо.
От друга страна, са на лице стихийни опити за модернизация на висшето образование. Тези, от които зависи реформирането на образованието - министерство, ректори и други - често изразяват противоречиви представи за това какво е качествено образование.


Ако трябва по-метафорично да представя картината на българското образование, се сещам за Острова. Във Великобритания движението е обратно на общоприетото - отляво, ключовете за електричество са наопаки и по различен начин се броят рафтовете в библиотеките. България по отношение на образованието представлява нещо такова. Съветският съюз го няма, няма източен блок, а нашето законодателство в системата на висшето образование все още обслужва един живот, който вече е отминал. В закона за научните степени и научните звания все още е налице препоръката научните трудове и изследвания да спомагат за развитието на социалистическото ни общество.


Защо се получава така?


- У нас e традиционен Хумболтовият тип университет. Той не е лош, но не е гъвкав. При него големият недостатък е, че трудно се преминава от едно поле на развитие в друго, не дава възможности за прекъсване и надграждане на образованието. В същото време в момента в България е възприет англосаксонският модел на развитие, изхождайки от подписването на Болонската декларация, която изразява англосаксонската идеология в образованието- система, която създава условия за надграждане на степените и предлага обучение през целия живот. Тази разлика трябва да се прави и да се дава сметка, когато се взима някакво нововъведение от Франция или Германия, или от САЩ. Необходимо е да се има предвид и това, че Източна Европа по отношение на недържавното образование се развива по-бързо от Централна и Западна Европа поради това, че тя се намираше под силното влияние на САЩ.


Все пак най-важното е, че няма желание да бъде проведена реформа.


Защо?


- Защото никой не обича реформите - всеки се страхува от новото. Ректорските ръководства се страхуват да не изгубят някаква власт и пр. Новото винаги идва последно при нас - някак си се снишаваме да мине бурята и тогава решаваме какво да правим. През годините нямаше и политическа воля. Няма и икономически лобита, които да съдействат за това. Реформата не може да тръгне отдолу - тя трябва да се провежда централно. Сегашното правителство създаде впечатление, че желае да създаде поне стратегия и да промени законодателното поле, но му остават по-малко от две години до края на мандата и аз не съм убеден, че нещо ще се случи.


Откъде трябва да започнат промените?


- На първо място е нужен съвършено нов, модерен закон за висшето образование, който да отразява идеологията на болонския процес. В този закон трябва да има раздел за придобиването на докторската степен и за научните длъжности. Длъжностите са университетски или за институтите на БАН, но в никакъв случай не са общодържавни. Разбира се, не са и звания! В университетите също е нужно реално разделение на властите и реални университетски настоятелства. Така както са замислени с поредните поправки е смешно - на практика тези настоятелства са избирани от ректора. Настоятелството гарантира едновременно и прозрачност, и лесно набиране на средства. А когато се постигне разделение на стопанската и академичната власт, тогава ректорът и академичното ръководство ще се грижат за качеството на науката. Общото събрание, каквото е в държавните университети, не е удачна формула. Ректорът се явява заложник - той не може да провежда никаква реформа през главите на членовете на общото събрание. Освен това смятам, че кандидатът за ректор трябва да бъде не избиран, а посочван от академично тяло в по-малък формат, но с достатъчна степен на отговорност, след което да бъде назначаван. Договорът му се подписва от този, който носи реалната отговорност за финансирането и за политиката на съответната институция.


Има нужда и от създаването на динамика в системата на финансиране. Сега тя е централизирана, мудна, тромава. Купища хартия и време отива за поръчването на една мишка за компютър. Промяната във финансирането би трябвало да бъде и от гледна точка на движението на студените. Всеки студент би трябвало да се движи със своя ваучер - през департаменти и университети. Има нужда от промяна и на начина на обучение - например в посока интерактивност. Няма и съвременна модерна система за оценяване. В момента масово се практикува интуитивното оценяване. Такова е масовото състояние. Нов български университет е постигнал модернизиране на образованието и на системата за оценяване в една реформирана университетска среда.


Извън отговорните за това държавни институции как е структуриран дебатът в академичната и научна общност?


- Има един орган, наречен съвет на ректорите. Там се събираме и си говорим. Преди година-две написахме проектозакон за висше образование. Оттогава никой нищо не е чувал за него. Това е дебатът.


Очевидно дебатът се проваля и между самите държавни структури.


- Няма как да бъде иначе. Има министерство, комисия по образованието, има Национална агенция за оценяване и акредитация, има и Висша атестационна комисия (ВАК). Последното е едно творение на сталинския период на Съветския съюз, част от инструментариума на бившия член 1 на конституцията. В момента върши същата работа, без да има чл. 1. Дори да махнем идеологическите наслоения, при положение че вече има образователен пазар, това е абсурд. Абсурд е и това, че при хабилитационната процедура все още съществува "карантинен" период, период, през който е възможно някой да напише нещо за кандидата, т.е. период, в който доносът е разрешен. В кой век живеем? ВАК трябва да се закрие, защото ако продължава така, скоро ректорите ще плащат вместо заплати - пенсии. Средната възраст на професорите в България надхвърля пенсионната, докато на Запад е нормално да се стане професор между 30 и 40 години. Българските учени глави обичат да казват, че там критериите са занижени. Как така са занижени, след като, когато пишем научните си изследвания, цитираме само колегите си в тези страни!?


Промяната обаче няма да се случи в България, поне в обозримо бъдеще, защото днес част от управляващите си представят модерното бъдеще като 50-те години на миналия век.


Какви са най-големите проблеми на един частен университет с държавните институции? Как общувате?


- Ние сме публичен недържавен университет. НБУ се развива динамично, във възходяща линия. Колкото до общуването - то винаги е лично. С министерството сме в добри отношения. Не може да направим пробив обаче в Националната агенция по оценяване и акредитация. Трябва да отпадне програмната акредитация, критериите трябва да са по-съвременни. Освен това сега положението е такова, че на практика два университета - УНСС и СУ, оценяват всички останали.


Как балансирате между необходимостта от високи критерии за прием и оценяване и интереса на университета да си вземе таксата?


- Тези, които смятат, че има подобен проблем, най-вежливо ги каня да се явят на нашия тест.


Има ли вече изграден профил студентът на Нов български университет?


- Студентите на Нов български университет представляват нова България. Не като имотно състояние, а като хора с предприемчив дух, които ценят динамиката и промяната. Освен това голяма част от нашите студенти произлизат от семейства на сформиралата се вече средна класа. Имаме и представители на по-богатите кръгове. Но, общо взето, в НБУ се събират хора, които имат желанието и волята да поемат живота в свои ръце. Университетът е привлекателен, защото е един средноевропейски университет, който е насочен към студента, и цялата система на общуване и обучение има за цел развитието на индивида и създаването на активни общности.


Кои са най-силните департаменти в момента?


- Ние се развиваме като хуманитарен университет - човек, изкуство, комуникации. Тук е единственото място на Балканския полуостров, където може да се учи например египтология. Изключително практически насочена e информатиката. В настоятелството имаме представители на бизнеса, което е една естествена връзка студент - работодател.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Petar
  Petar
  Рейтинг: Неутрално

  Истината е че в НБУ отиват тези които не могат да бъдат приети другаде. А и на кого са нужни специалисти по египтология. А ВАК в България трябва да има още дълго време защото иначе многобройните униврситетчета ще нароят многобройни професорчета които пък хич не могат да се равняват с тези в БАН, СУ, и ТУ.

 2. 2 Профил на r
  r
  Рейтинг: Неутрално
 3. 3 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: Неутрално

  До Петър
  Драги Петър, ако наистина смятате, че в НБУ отиват само тези, който не могат да бъдат приети в друг университет, може да се пробвате да решите ТОП-а. Има го на сайта на университета. А относно втората част от коментара Ви, смятам, че българските университета нямат полза от това да бълват професори на килограм. Нали така ще падне качесвтото на образованието... А всички се борят за по-добро и качествено образование.

 4. 4 Профил на До Петър
  До Петър
  Рейтинг: Неутрално

  Никъде по света няма професори които могат да се сравняват с тези от БАН! Нито по средна възраст (над 70 г), нито по неосведоменост (редовна реплика не отдавна 80-те години), нито по закостенялост и тесногръдие. Единствено от тях има полза за производителите на памперси за възрастни.

 5. 5 Профил на Милена
  Милена
  Рейтинг: Неутрално

  Все пак, наистина ли имате представа за "кадрите" от БАН? Там нищо не се случва от години. А тези, които са там, се чудят какво да направят, че да ги вземат за преподаване в НБУЖ

 6. 6 Профил на От Милена
  От Милена
  Рейтинг: Неутрално

  ма вие наистина ли си мислите, че в БАН има корифеи. Та с тях нищо не се е случвало от десетилетия. До един драпат да ги вземат в НБУ като преподаватели. Ама наистина ли не го знаете?

 7. 7 Профил на Rossi
  Rossi
  Рейтинг: Неутрално

  Напълно споделям мнението, че в НБУ отиват само тези, които не могат да влязат никъде другаде, а имат пари. Така, че там образованието се купува. Освен това, познавам някои т.нар. "преподаватели"-пълно недоразумение са, без научни степени и звания примерно на 59 г......

 8. 8 Профил на idomeneus
  idomeneus
  Рейтинг: Неутрално

  Изключително удоволстие е да се четат коментари където на един упорит и едностранчиво гледащ човек в случая наречен Петър, отговарят няколко осведомени и модерно мислещи хора. Това е много обнадеждаващо и за НБУ, защото това е университет за такива хора.

 9. 9 Профил на До Роси
  До Роси
  Рейтинг: Неутрално

  Роси, студентите в НБУ си плащат, но срещу таксите си, те получават по-доброто образование. А относно 59 годишните преподаватели без научни степени, моля поинтересувай се дали не са хора от бизнеса. Защото образованието в Нов български университет е силно застъпено с практическото обучение и голяма част от преподавателите са практици!

 10. 10 Профил на  Прост човек
  Прост човек
  Рейтинг: Неутрално

  познавам един научен сътрудник І ст. от институт към БАН ,който някога завърши гимназия с 3.70 . после благодарение на вуйчо си го записаха в СУ . Дипломата му от СУ е 3.50 . Отиде да работи в неспецифичния за неговото висше образование научен институт. Как стана научен сътрудник не мога да си представя ! Работната му седмица я има 5 часа , я няма ! А искат пари за издръжка учените !Бог да пази България !

 11. 11 Профил на ONE
  ONE
  Рейтинг: Неутрално

  ВАК може да го няма само ако в университетите, във всеки един университет, които иска да присъжда научни звания, има достатъчно авторитетни научни общности. Как НБУ може да иска да присъжда научни степени, при положение, че имат в депртамент по 2-3 що-годе признати учени, а в някой въобще нямат. какви са тези пора от бизнеса, които преподават. В Германия, за да преподаваш, т.е. за да можеш да възпроизвеждаш и транслираш знание трябва да имаш специална държавна квалификация. В НБУ преподава Мистър 10% и кой ли не. Преподаватели, които не могат да покажат собствени дипломи по специалността, която "преподават", нито одобрения от научни общности, та дори и да е ВАК, "бизнесмени", назначени от партиите и направени такива с митичните "куфарчета". Те се отъркват около малцината истински учени там, които им легитимират положението на "преподаватели". Това ли е модерното и авангардното, това ли е истинското модерно образование? Това е "сън в лятна нощ" - в който взимаш магарето е красивия възлюбен.

 12. 12 Профил на Osvedomen
  Osvedomen
  Рейтинг: Неутрално

  Да, в НБУ има "професори", които са учители от училищата, "професори", които дори не са магистри. Такъв е например Евгений Дайнов, който навсякъде се пише професор, но не е по нито български, нито друг критерий.

 13. 13 Профил на МАГДАЛЕНА
  МАГДАЛЕНА
  Рейтинг: Неутрално

  Колеги-студенти, признаваме си, че при нас в НБУ изпитите се взимат по-лесно и то е защото ние не учим наизуст със запетаите книгите от 30-те години на вашите "ВАКли" професори. Извиняваме Ви се за причиненото страдание и оставяме коментарите на Вас - това го можете, нали Щом 6-та година уча в НБУ, студент съм по 2 магистърски програми и не ми пука дали вашите признати /от тях самите/ професори ги "акредитират"- очевидно не сте тези капацитети за които претендирате. А това е видно на стажовете, където се срещаме със студенти от акредитираните Ви университети и нерядко Ваши докторанти не знаят обикновени неща, които ние учим на базово ниво.

 14. 14 Профил на Dima
  Dima
  Рейтинг: Весело

  Аз съм бивш възпитаник на СУ. Сега продължавам образованието си в по-висока степен в НБУ. Рдзликата е светлинни години: нито един университет не може да стъпи и на малкия пръст на НБУ. Като започнем от сградата, библиотеката, преподаватели, преподващи най-новото в съответната област.В НБУ идват да учат, НЕ такива, които не могат да бъдат приети другаде, идват студенти, които много добре знаят какво търсят. Хора, за които времето е скъпо и не могат да го губят в слушане на лекции от 1962 г.

 15. 15 Профил на Георги
  Георги
  Рейтинг: Неутрално

  Образованието в САЩ е много добро, ама са лидер по източване на мозъци от света. Модерното надвиване на практиката над теорията при обучението доведе до липсата на учене, а резултатът са ентусиазирани "вишисти", преповтарящи опита на обучилите ги. Образованият човек не разчита на проба-грешка, а ползвайки теорията, наблюдава реалността и се опитва да я измени по методите на хора, които очевидно са били по-умни от останалите и са завещали нещо на поколенията. Примерът с информатиката не е удачен, доколкото въобще няма такава наука в чистия смисъл на думата. Тя е съвкупност от умения за програмиране на компютъра, поради което ученето й няма начин да е различно от практиката. Тъй че по-полека "практиците" - каква полза от човек, който не знае почти нищо от "старата" теория и преповтарящ сляпо "наученото" от "доказалите" се

 16. 16 Профил на Завиждате ли ?
  Завиждате ли ?
  Рейтинг: Гневно

  Истината е че всички много добре знаем какво и нивото на обучение в НБУ, а именно ПЕРФЕКТНО ! Не само заради базата им и заради парите които се плащет, но и поради това, че повечето държащи на себе си преподаватели от различни университети отиват там заради по-доброто отношение и по-доброто заплащане! Само хора завиждащи, че не могат да учат в НБУ го оплюват, защото и те знаят истината за него, но не могат да си позволят да учат!

 17. 17 Профил на преподавател
  преподавател
  Рейтинг: Разстроено

  Бог да пази висшето образование, ако хора като Сергей Игнатов ще го реформират! Колкото по-празна е главата, толкова по-високо се вири! Това го знаят вече и новородените. Явно целта е в България да вилнее некомпетентността-жалко за хората й.

 18. 18 Профил на sokrat41
  sokrat41
  Рейтинг: 238 Неутрално

  Много интересно...
  Бащата на Сергей Игнатов - Симеон Игнатов - е вечна висша комунистическа номенклатура, дори в момента е главен секретар на Бюрото на Българския антифашистки съюз...
  Страхотна мимикрия...

 19. 19 Профил на anelka
  anelka
  Рейтинг: Неутрално

  които мисли 4е се влиза лесно да си подаде документите за топ и да иде да види колко 6те влезе,след толкова хора които кандидатстват там,аз сам 3та година в университета и мога да кажа че няма друг като него,като база като преподаватели и наи вече като отношение кам студентите,ако се вземаха лесно изпитите нямаше да се явявам за 3ти пат на един нали,но простено им е на невежите,а тези които незнаят как е не могат да говорят за6тото стават смешни.Да не говорим за Су и УНСС,моя приятел у4и в УНСС е такова не6то като там не сам виждала такава простотия,3 дена ходя там и не мога да го запи6а единия ден системата е блокирала следва6тия ден я няма секретарката ,след това незнам си какво,А КАК СЕ ЗАПИСАХ АЗ В НБУ В ИНТЕРНЕТ СКАПИ МОИ ЗА 5 МИНУТИ И НЕ САМ ВИСЯЛА ПО ОПАшКИ КАТО НАВСЯКАДЕ е тогажа за другиоте не6та не може и да става дума,и ако имам проблем с оценка званя на преподавателя по тела и тои го оправя а не жися пред кабинета му...за другите не6та жие си правете изводите...приятно следване в държавнитв университети

 20. 20 Профил на ани
  ани
  Рейтинг: Гневно

  Анелка - много си неграмотна: прочети си текста и виж си грешките - милата студентка от НБУ...И по 4 пъти ще се явяваш с този интелект.

 21. 21 Профил на Бобо
  Бобо
  Рейтинг: Неутрално

  страхотно. Египетология се преподава в НБУ- единственото място на Балканите. И от кого? От двама преподаватели. Сигурно чужденците от балканските страни се стичат да учат египтология в НБУ. познавам едно момиче което я учи за удоволствие. Иначе учи с СУ на сериозно българска филология. Ако НБУ трябва да набере преподаватели от своите студенти скоро ще бъде на ниво на лошо средно училище. Добре че набра хора от БАН и СУ, та да има някаква физиономия. самият С. Игн. дойде от там. И продължава да набира от там.

 22. 22 Профил на БАН-аджийка
  БАН-аджийка
  Рейтинг: Неутрално

  Честит ни нов министър-очакваме да ни реформира с пещерни идеи като разтурване на ВАК, съкращаване? на научния потенциал от БАН, дали нещо и от имотите на БАН няма да му се поревне? За сведение на незнаещите ще кажа, че на всеки три месеца хората от БАН се отчитат за свършената работа, на всеки три години се отчита планова задача във вид на текст за книга (!), минала през иглените уши и очи на първичното звено, на Научния съвет на съответния институт и продължила на по-високо равнище като хабилитационен труд в Специализирания научен съвет и ВАК. Съвсем не съм убедена, че като се премахнат тези необходими за легитимацията на труда съвети и техните оценки, ще се демократизира една система за оценяване, която вече има добре работещи традиции. Да, ще се произвеждат може би по-лесно докторчета-малки и големи, особено малки, но кого ползва това? Държавата ни няма нужда от огромно количество доктори на науките, а от качествени научни работници, които след това ще се посветят на науката, а няма да излязат от нея, накичени с докторски титли. И в комисия като ВАК присъстват специалисти от най-елитните висши учебни заведения и БАН, т.е. оценката е на най-високо равнище, защото тя не се състои от няколко хабилитирани лица, а от най-добрите специалисти, избрани по демократичен път. И какво лошо има в анонимното гласуване? Именно чрез него човек гласува наистина по съвест без да се съобразява от конюктурата - нима г-н министърът не знае тази азбучна истина? Пък ако някой иска непременно да изтъкне знака на гласа си никой не би го спрял да се изкаже за или против публично.
  Да, БАН захрани с кадри много от новоизлюпените университети и в това няма нищо лошо, но това не е и причина да бъде унищожен. Не всички добри учени са родени да преподават, както и обратното - не всички кадърни преподаватели са добри учени. И това трябва да се отчита при такива глобални държавни намеси в автономията на БАН. Ако липсва нещо на БАН то не е професионализмът му, който се оспорва от университетските преподаватели -насъскването им срещу нас считам за много тревожно явление. Липсатае по-скоро в икономическото мениджиране на продуктите на институтите, в тяхното широко разпространение. А че в него работят добри специалисти , които създават приемственост в науката - ами нека дойдат и видят равнището на нашите докторанти и го сравнят с това на докторантите в университетите и академиите по изкуствата.
  На онези държавници, които много напират за рестриктивни мерки спрямо "мързеланковците" от БАН ще отправя въпроса - смятате ли, че нормален работник ще остане да работи в една институция за тези мизерни заплати и няма да потърси реализация извън БАН? Отговорът е в това, че ние, които сме останали в тази мизерия сигурно имаме и други подбуди да сме точно в БАН. Ами сами си отговорете какво все още ни държи в тази институция...

 23. 23 Профил на дърдорко
  дърдорко
  Рейтинг: Весело

  Анелка, искрено се надявам, че нивото на повечето от твоите колеги не съответства на показаното от теб. Това не е критика към НБУ, от който нямам никакви лични впечатления. Аз съм бивша възпитаничка на СУ, за което и до днес безкрайно съжалявам, но тогава за мен нямаше кой знае какви алтернативи, НБУ беше все още в родилни мъки и наистина не можеше да се счита за представително учебно заведение. А що се отнася до коментарите на новия министър по образованието, подкрепям напълно вижданията му и му желая успех в провеждането на реформите въпреки многото трудности, с които несъмнено ще се сблъска.

 24. 24 Профил на фланелка
  фланелка
  Рейтинг: Неутрално

  Обявите от работодателите говорят най-ясно за НБУ. Търсят специалисти с висше образование, което да не е от НБУ.По телевизията преди време гледах предаване с Лора Шумкова, човек на Михаил Неделчев.Тя се изложи тотално. Сладникаво обябяваше пристрастието си към градския роман между двете световни войни.Тогава, за да й покаже колко е неинформирана и ограничена преподавател от СУ й каза, че те са от традицията на европейската литература на незнам кой си писател. Примерно Кнут Хамсунг.И че не са самобитно българско явление.Такива са част от специалидтите на НБУ.

 25. 25 Профил на Герго
  Герго
  Рейтинг: Весело

  Честит нов министър! Макар, че от него можеше да излезе и министър без портфейл, а защо не и кмет. Случи ми се неотдавна да го видя и чуя в Голямата зала на БАН. Елей течеше от устата му. Е, кога бяхте искрен, г-н Министър, тогава или сега?? Тук ще цитирам едного от преждеписавшите:... "Много интересно...Бащата на Сергей Игнатов - Симеон Игнатов - е вечна висша комунистическа номенклатура, дори в момента е главен секретар на Бюрото на Българския антифашистки съюз...Страхотна мимикрия...". Е, Видин е малък град и хората там се познават. Но господинът не е никакво изключение - разни "професори" от рода на Евгений Дайнов и д. ист. н. Пламен С. Цветков oт същия НБУ са от подобен произход и са с десет обиколки пред г-н Министъра. Нищо ново под Слънцето, поне от времето на Тутмос I….

 26. 26 Профил на Пешко
  Пешко
  Рейтинг: Неутрално

  Чета мненията с интерес. Преподавател съм в НБУ. Без да залитам в оценката си, като се старая да съм честен и обективен и като признавам наличието на много недостатъци, се осмелявам да твърдя, че обучението в НБУ е качествено различно в най-положителния смисъл на това твърдение. Това е модерен университет в който учат интересуващи се амбициозни интелигентни младежи. Твърдението, че се плаща, за да се получи диплома е напълно невярно. Студентите плащат за да получат качествено образование. Заповядйте, посетете нашите лекции, разгваряйте с нашите студенти и ако не сте предубдени, ще се уверите сами. Имам какво да добавя, но ще го направя при наличие на повече време.

 27. 27 Профил на анелка
  анелка
  Рейтинг: Неутрално

  ани:че аз да не сам тук на изпит по български език и литературатолкова сте заблудени точно всички като теб,които си мислят,че в НБУ се плашта за диплома,коете е заблуда само които учи там или близък знае как е там!Ние искаме човешко отношение и качествено образование! И както По горе каза преподавателя ЕЛАТЕ НА НАША ЛЕКЦИЯ И РАЗГРЕДАИТЕ УНИВЕРСИТЕТА И ЩЕ УМРЕТЕ,ЧЕ НЕ УЧИТЕ ТАМ!

 28. 28 Профил на митака
  митака
  Рейтинг: Неутрално

  НБУ е параакадемична структура която набляга
  на политическо лоби, връзки с обществеността
  и най-вече на усвояване на чужди пари по схемата
  едно на иван, две на ханс и три на джон, при което
  наш иван се гордее. ВАК е властови център на БАН и СУ
  който може да разбърка сергията на НБУ ако реши да
  се вгледа по-внимателно. Цялото движение е просто за власт
  един политик не би си дал труда даже да отдели флатулентни
  газове без някакъв келепир, а пък сергей направо се съдра
  от бачкане. Само погледни името му -- кого навремето
  кръщаваха сергей? а -- помисли малко
  аре със здраве

 29. 29 Профил на митака
  митака
  Рейтинг: Неутрално

  ченгеджиите не признават нито ВАК нито СУ
  те и имаха АОНСУ, където сега се помещава и НБУ
  бизнеса потръгна и ВАК само пречи
  от образование няма смисъл
  тъй че да махнем ВАК ако може и СУ
  да останат две три бозаджийници като НБУ
  дето се учи египтология косминавтика и т.н.
  да се прибират паричките на децата
  има обаче един много голям проблем
  сегашните даскали на НБУ са продукти на гнилия БАН
  у умиращия СУ. Да видим когато тези величия угаснат
  физически как абдалите като сергей ще движат нещата.
  Подозирам че НБУ ще направи един оборот и ще залезе
  като великия съветски съюз - и двете управлявани от
  самозабравили се тарикати дето се взеха насериозно.
  помисли малко ..
  аре със здраве

 30. 30 Профил на ТУРЕСКИ
  ТУРЕСКИ
  Рейтинг: Неутрално

  унсс ,НБУ,СВ.......ТА ТОВА УНИВЕРСИТЕТИ ЛИ СА?..ПО СКОРО БИЗНЕС ЦЕНТРОВЕ...
  НЯКОИ НАХАЛНИ КОЛЕГИ ОТ ТЕЗИ УНИВЕРСИТЕТИ ГОРДО СПОДЕЛЯТ ЧЕ УЧАТ...ГОРКИТЕ ТЕ ,КОИТО НЕ ИЗДАРЖАЛИ КАН. СТУД. ИЗПИТИ..УТЕШАВАЙТЕ СЕ ТАКА...ГОВОРЕ ТЕ СИ НЕ НИ ПРЕЧИТЕ НА НАС ИЗТИНСКИТЕ СТУДЕНТИ

 31. 31 Профил на Надя
  Надя
  Рейтинг: Неутрално

  Анелка, ти си типичния предсавител на студентското тяло в НБУ. Ти си трета година, а дори не можеш да пишеш правилно - или може би вие от НБУ сте над тия неща. За теб буквата "ъ" не съществува, ти пишеш думи като "към", "скъпи", "звъня", "път", с буквата "а"... за какво да говорим повече с тебе? Научи се да пишеш - това все пак е български език - нашия роден език... а вие ще сте "вишисти"... нали затова сте отишли в НБУ, та да сте "вишисти"... И спрете да завиждате на студентите от СУ... ах, забравих да кажа и за пуктуацията ти... та на теб въобще нямаше да ти прочетат изпитната работа, като е такава неграмотна, та какво остава и да влезеш там...

 32. 32 Профил на //
  //
  Рейтинг: Неутрално

  Въпрос1: Как НБУ се добра на базата на АОНСУ?
  Въпрос 2: Как Свободният във Варна се добра до базата на АОНСУ във Варна?

 33. 33 Профил на Петър
  Петър
  Рейтинг: Неутрално

  Моето мнение е, че голяма част от българите са се отказали от наука или образованието и разчитат на далаверки и шменти-капели за изкарване на насъщния хляб. Това е от мързел и безнравственост. Толкова малка държава, а толкова много !@#!!@

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK