Николай Василев: Нямах причина да не подпиша договора за правния софтуер

Запознах Агенцията за обществени поръчки и КЗК с търга и ги помолих за коментар, казва министърът на държавната администрация и административната реформа:

Николай Василев

© Велко Ангелов

Николай Василев
Миналата седмица развръзката около спорния търг за доставката на правен софтуер за държавната администрация взе неочакван обрат. Спечелилата с най-добра оферта "Сиела" се отказа и министърът на държавната администрация и административната реформа (МДААР) Николай Василев покани следващата в класацията "Норма", чиято оферта надхвърля 15 пъти цената на първата.
Скандалът за доставката на правен софтуер се разраства. Сигурно сте получили писмото на фирмата "Лакорда", един от участниците в търга. Запознахте ли се с него?


- Запознат съм, разбира се. Ако изобщо е справедлива думата "скандал", която употребихте, смятам, че става дума за традиционни конфликти между фирмите конкуренти в бранша на правно-информационните системи. Тези скандали се развиват в различна степен през последните 20 г. Смятам, че не е справедливо да се замесва министерството в тях. Те са само между компаниите.


Така или иначе така удрят и по министерството


- Да, опитват се, защитавайки своите интереси. Това не е неочаквано. Друг е въпросът дали са прави в коментарите си.


Вярно ли е, че в тръжната документация за правен софтуер е забранено една и съща система да се предлага от няколко участника?


- Не ми е известно да има такова условие. Не ми е идвало на ум, че някой може да предлага една и съща система. Когато МДААР обявява конкурс например за покупката на автомобили или компютри, няма пречка 20 фирми да предложат подобни модели на един и същ производител. Никъде в практиката на обществените поръчки няма такава забрана. Две фирми предложиха един и същ продукт на "Майкрософт". Можеха да бъдат и повече.


Ние обаче допуснахме до участие една от фирмите, която не спечели и сега се оплаква ("Лакорда" - б.а.), а можеше изобщо да не бъде допусната в търга. Единствена тя от участниците няма сертификат по ISO, а поръчките за подобни продукти изискват такъв документ като минимална гаранция за сериозността на кандидата. Участваха и фирми, създадени преди няколко месеца, които имат минимален брой абонати. Така че доста спорно е кой трябва да се чувства сърдит и ощетен.


Не са ли ощетени данъкоплатците, след като вместо 400 хил. лева ще трябва да се платят близо 6 млн. лева за правен софтуер?


- Да, за пръв път след толкова години опит в обществените поръчки се чувствам безпрецедентно ощетен от некоректното поведение на всички конкуренти в процедурата. Те правиха многократни изявления и водиха PR войни една срещу друга. Едната се обяви изцяло против поръчката и изразходва 50 пъти повече енергия да атакува министерството с повод или без повод, като не беше права в нито един от аргументите си.


В същото време не подготви документацията си без грешка и не можа да участва в класирането. Може би, ако бяха участвали, щеше да се промени математическата формула на класирането и можеха да излязат на първо място. Но те не го направиха. Друга фирма, която можеше да предложи по-добри условия, се е класирала трета, сега също недоволства. Коя от тях в кой компонент от поръчката смята, че е ощетена? Никой не казва това, всеки критикува по принцип. Процедурата и законът не са нарушени по никакъв начин и това интересува възложителя.


Комисията по търга сигнализира ли до вас, че е подадена съмнително ниска оферта?


- Разбира се, че сигнализира. Тъкмо се бяхме зарадвали на ниската цена - нещо подобно на това човек да си купи автомобил за 10 лева, но в същото време изпитахме скептицизъм дали такъв договор ще бъде сключен. Това не е първият такъв случай. Ще ви припомня, че в една от процедурите за отдаване под наем на една от почивните станции цената се увеличи баснословно, може би над 10 пъти, и в крайна сметка спечелилият не подписа договор и си плати неустойката. Същото нещо се получава и тук. Това не е в контрола на възложителя.


Обмисляте ли вариант да не подпишете договор с "Норма", или той вече е факт?


- Договорът е подписан. Обмислях варианта в продължение на много седмици, още отпреди Нова година. Всички варианти съм проиграл. Смятам, че процедурата е проведена изцяло в съответствие със закона, изцяло в рамките на възможния бюджет. Ако своеволно, без никаква причина спра поръчката, това би било произволно и незаконно действие. Някой би могъл да обжалва в съда спирането й, да спечели, след което щеше да има т.нар. скандал.


Нямам никакви основания в момента да спра тази поръчка. Нито е превишен бюджетът, нито са нарушени правилата, нито не съм си събрал неустойката, нито съм подписал анекси, както се говори интервюта на конкурентни компании.


В четвъртък МДААР публикува доста нестандартно прессъобщение. В него казах две неща, които никога досега не съм казвал в информация за медиите. Помолих фирмите най-после да престанат да занимават министерството с конфликтите си. Някои от тях се съдят и в европейските съдилища. Нека не решават проблемите си на терена на МДААР. За пръв път в своята практика написах специално писмо до Агенцията за обществени поръчки и Комисията за защита на конкуренцията, в което ги запознавам с цялата история на процедурата за правен софтуер, и ги помолих, ако имат коментари, да ги направят.


Казахте, че всички търгове в МДААР са прозрачни, че офертите се отварят пред журналисти. Как ще обясните тогава, че почти всяка ваша процедура предизвиква скандали?


- Не съм съгласен. Нашето министерство има много нисък процент на обжалвани процедури и нито едно загубено дело досега. Не можем да спрем коментарите, но това не означава, че те са верни. Други ведомства, които нямат такава прозрачна политика, може би изобщо не се стремят да привличат вниманието към себе си при обществени поръчки.


След като мина малко време след търга на "Майкрософт", по-спокоен ли сте за избора на продуктите му?


- По-спокоен съм, защото през последната половин година, откакто се занимавам с този въпрос, не съм получил нито един аргумент в обратна посока. Напротив, цялата дискусия затвърди моето не напълно здраво усещане в началото, че това е правилното решение. Нещата не спират дотук. Насрочили сме нова дискусия, която ще продължи години напред, и стъпка по стъпка, със законови промени и въвеждане на нови електронни системи ще се отвори възможност за повече играчи на пазара.


Какво очаквате от тези дискусии?


- Очаквам да ми кажат какви реални стъпки виждат те към въвеждането на системи с отворен код. Очаквам и някой да отговори на въпроса защо след като техните системи са по-добри и "безплатни", нямат почти никакъв пазарен дял и в частния сектор.


Вие опитахте ли да работите ли под "Линукс"?


- Да, работих един месец.


Спечели ли ви продуктът?


- Изобщо не.


Съкратихте още над 150 души от системата на министерството, главно обслужващ персонал.


- Не всички са това, което наричате обслужващ персонал. Осем души са служители на Центъра за преводи и редакции, а това не е обслужващ персонал. 71 са от щата на болница "Лозенец". Действително няколко десетки са от базите и резиденциите, но е важно цялата система да се намалява.


Засега другите министри още не са обявили съкращения. Готвят ли и те такава мярка и ще стигнат ли съкращенията в държавната администрация планираните 12 на сто?


- Нека да говорим само в минало време. Когато министрите реализират съкращения, ще ги коментираме, ако не ги направят - няма какво да коментираме. Не зная колко процента ще бъдат съкращенията, но тенденцията е за движение надолу, а не нагоре, което е доста трудно и положително.


Колко държавни служители работят по последни данни в системата на държавната администрация?


- Около 88 хил. души, от които приблизително 9 хил. са незаети щатове.


Имаше критики и около програмата за укрепване на административния капацитет. Как се развива тя?


- Много съм доволен от програмата. Сключили сме договори за всички средства за 2007 г. и за част от средства за тази година. Това не означава, че бенефициентите вече са ги усвоили, но започнаха работа. След една година трябва да бъдат усвоени всички договорени средства.


За какви средства става дума досега?


- Досега сме "контрактували" 34 млн. лева. За тази година сме планирали много по-амбициозни процедури, които трябва да изчерпят парите за 2008 г. и дори за 2009 г. Имам предвид като договори, а не като усвояване на финансирането. Ще се стремим към максимален процент усвояване в рамките на следващите седем години.


Усещам от въпросите ви, че смятате, че и там има нещо нередно. Знам много добре кой какво е казал, но това не означава, че съм съгласен с него. Например фактът, че проектите на моето министерство бяха одобрени, е по-скоро причина за гордост, а не за неудобство. Щом моите колеги са си свършили работата - трябва да ги поздравя. Трябва да уточня и още нещо твърде съществено - МДААР не се е конкурирала с другите ведомства за същите пари. Всеки се движи по собствена траектория. Беше напълно възможно всички проекти да бъдат одобрени, но явно не са и сигурно е имало защо. Правим всичко по силите си да помагаме на всички администрации в страната да подготвят успешни проекти и да ги реализират през тази година. Полето е огромно. Който желае да работи, има възможност.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1316 Гневно

  Тоя е или много прост или невероятно нагъл. Най-вероятно истината е някъде по средата - нагъл и прост.
  Как соже да подаише договор с "Норма" при такова драстично увеличение. Трябваше да оябви нов конкурс.
  Тоя същият преди 7 години размахваше надписи "Срам ни е от вас".

 2. 2 Профил на HEAT++
  *****
  Неутрално

  И грозен да не забравяме! Пълен комплексар и тЪпанар.

 3. 3 Профил на минувач
  *****
  Неутрално

  В историческото интервю на члена на ПБ на ЦК на БКП ЙОРДАН ЙОТОВ дадено пред в-к Труд,същия посочва КОИ проведоха през 89г., промените,КАК се облажиха и от КОЯ канцелария "тръгна" така наречения преход. НИКОЛАЙ ВАСИЛЕВ е един от много по СПИСЪК облажилите се слуги на прехода. Вече и на глухите стана ясно, че „височеството”и юпита като СРАМ МЕ Е ОТ ВАС долетяха от Брюксел и Лондон да крадат. Няма спор по този въпрос.Излъгаха Народа на изборите и след небивал пладнешки приватизационен грабеж. Николай Василев е част от тази схема на ГРАБЕЖА! Съвместно с Лидия Шулева, Владимир Каролев от СОС, Камен Колчев от „Елана холдинг” и др, играха зловеща роля по съсипването на печелившия държавен телеком.Целта бе да се вземе на безценица от няколко души, както и стана. Още едно превъртане, друг фалшив ФОНД и далаверата о-кей! Днес ясно се виждат кои са 28-те лица облажили се от ДАЛАВЕРАТА. Пряк изпълнител на операцията в БТК, бе Бойко Димитрачков назначен през 2002г., за втори Изп.директор. Разбира се схемата е със сглобена пощенска кутия от 15 ОФШОРКИ- дружеството„ Вива Венчърс”,юридическото лице- спекулант-фонда "АДВЕНТ" и физическото, лимонадения милиардер ТОР! Помним яхтения скандал в Монако, доктора и други МАФИОТИ праскащи брич видно по късно от снимката на убития мафиот. Там присъствал МИРОСЛАВ СЕВЛИЕВСКИ, ПЛАМЕН ПЕТРОВ - министър на съобщенията и други "играчи", готвещи се за ГРАБЕЖА! Тук е и баш –мафиота,организатора на срещата СПАС РУСЕВ ръководещ юпитата в Лондон, сина на крадливото "височество" КИРИЛ и прочие мошеници. СПАС РУСЕВ е собственик на „ТЕЛЕЛИНК”- фирмата смукала много поръчки и финикийски знаци от БТК. Русев е също бивш шофьор на ЙОРДАН ЙОТОВ, тъст на ГЕОРГИ ВЕЛЧЕВ. Знаем за хотелите по морето, зловещата дейност на „Сигма кепител мениджмънт” и мин.на финансите МИЛЕН ВЕЛЧЕВ! Б.Димитрачков, син също на шофьор, „отлично” се справи със задачата по съсипването на телекома. Синковеца не знаеше кое е микрофин или телефон,но това не пречи и по договора за управление на БТК през 2002г., получава чисто 27045.69лв. През същата 2002г., само изплатените му командировъчни за екскурзии в чужбина възлизат на 15814.87лв, а към 31.12.2003г., сумата нараства - 19190.96лв. Освен това за 4 месеца, 01.01.2004-08.04.2004г., така наречените консултанти на Вива Венчърс, като се започне от Уйлям мине през Питър и стигне до Антони екскурзиите им възлизат на 31949.31лв. Ашколсун на туй би рекнал специалиста по обръчите Сокол ефенди. А всичкото това НАРОДА плаща. Може още много да се каже но няма смисъл. БТК я няма. ПРЕДАТЕЛИ я унищожиха. Достатъчен е примера с бившата шефка на КРС Гергана Сърбова, която ПРОДАДЕ ДЪРЖАВНИТЕ ИНТЕРЕСИ и затова днес е на заплата в телекома с космическа заплата.Същите са Бойко Димитрачков, "СРАМ МЕ Е ОТ ВАС" и пр. Сега обаче си погледнете фиша за месеца и го сравнете с 2003г. Изводите ги оставям на ВАС и "големите специалисти" от така наречената БТК! Бойко Димитрачков се стягал за нова работа в "Е.ОН България". Екстра като специалис т по съсипване. Енергото ще цъфне и завърже с него. Да им е честит армагана! Такива като него,Николай Василев и пр. с лопата да ги ринеш. Няма ЗАТВОР за тях! Жалко!

  http://pazari.dnevnik.bg/show/index.php?storyid=455185&p=0#comments
  http://www.dnevnik.bg/show/index.php?storyid=455049&p=0#comments
  http://evropa.dnevnik.bg/show/index.php?storyid=455372&p=0#comments

 4. 4 Профил на Мишо
  *****
  Неутрално

  Много грешите, момчета! Норма е собственост на СИЕЛА, а тя е на Мултигруп. Нещо да имате да кажете!!!

 5. 5 Профил на :)
  *****
  Неутрално

  Учи се човекът, Номер 1, учи се!

  Обаче ме кефи, как съкращава държавната администрация! Уволнява чистачки и нито един бюрократ. Значи сега службите му освен с мръсници ще са пълни и с мръсотия.

 6. 6 Профил на :)
  *****
  Неутрално

  Ааа Сиела? Един познат ми каза, че за курсова работа ги карали да преписват разни текстове, които после влезли в базите данни на продуктите на Сиела! Ей така се става богат, чрез експлоатация!
  Егати феодализъма дето въведоха тия робовладелци!

 7. 7 Профил на питане
  *****
  Неутрално

  "Усещам от въпросите ви, че смятате, че и там има нещо нередно. знам много добре кой какво е казал, но това не означава, че съм съгласен с него". З какво става дума????

 8. 8 Профил на питане 2
  *****
  Неутрално

  Имах предвид за кой какво е казал, че съм изпуснал? Извинявайте за правописната грешка.

 9. 9 Профил на .177
  *****
  Весело

  Материала не го четох. Снимката ще я изровя
  от качето, да я ползвам за мишена...

 10. 10 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1316 Гневно
 11. 11 Профил на до 7 и 8
  *****
  Неутрално

  Николай Василев "заработи" за чиновниците си от Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР) 22 милиона лева, заявиха пред "Класа" депутати от управляващата коалиция. Парите са по програма "Административен капацитет". Тя е с продължителност от 2007г. до 2013 г. и има бюджет в размер на 181 млн. евро. От тях 154 млн. евро идват от европейските фондове и 27 млн. евро са за национално съфи-нансиране. "Нашите проекти са най-добрите, затова спечелиха", похвали се пред журналисти Василев.


  22-те милиона лева, които е спечелило МДААР, са за седем проекти и ще се усвоят от чиновниците на Василев. По три от тях вече е работено и има готов
  продукт, установи разследване на "Класа". Проектът "Подобряване на политиката по управление на човешките ресурси в държавната администрация", който сега ще изпълнява ведомството на Василев, е изпълнен още през 2004 г. от Министерски съвет. Сега обаче министърът ще усвои за втори път 1 959 015 лв.
  Още един проект на стойност 2 200 000 лв., има същата съдба. Той е за разработване и прилагане на "Единна методология за функционален анализ на административните структури". През 2004 г. по проект на ФАР такава методология вече е изработена. Материалите също са предадени в МДААР.
  "Ако европейските донори засекат, че са взимани пари за едно и също нещо на два пъти, може и да се стигне до там, че да върнем парите", обясниха депутати. "Това е пример на корупционна практика", каза пред "Класа" депутатката от ДСБ Елиана Месева, бивш главен секретар на Министерския съвет.

 12. 12 Профил на царско крадливо лекенце
  *****
  Гневно

  Крадливо царско лекенце! Много крадливо и лъжливо! Как сега няма прокурор за него? Ми нали тия пари са от нас- да не са на баща му и на крадливата Качакова с имота на Иракли?

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 14. 14 Профил на Голям чеп за вас
  *****
  Неутрално

  Н.Василев е рядко интелигентен човек, а като министър е един от най-добрите, които България е имала. Не случайно имаше толкова успешна кариера на Запад.Злобарите и комплексарите от България дето плюят по него напълно ги разбирам- некадърникът по принцип не харесва никого. Псевдодемократичната върхушка на Крадлив Ваньо бе изхвърлена завинаги от властта и затова порязаните крадльовци умират от яд и плюят ли плюят...

 15. 15 Профил на СРАМ МЕ Е ОТ ВАС
  *****
  Неутрално

  №12 се разсърдил, че чак почервенял от злоба. Че, за какво през далечната 2001г., се долетя от Лондон и Брюксел в София? За кафявите очи навярно на №12 и други завистници... Ми ИРАКЛИ и не само там, цял хотел в с.ГЕЛА.Кума и ТОЙ важен човек - шеф на цял Родопски туристически комплекс, специалист по земнките Родопско за Видинско и т.н... Стига де?

 16. 16 Профил на Читател
  *****
  Неутрално

  Хе-хе, някакъв си баламурник McPhisto реве за нов конкурс. Чакайте бе, има ли си правила този конкурс? След като "първия" не ще, минава се нататък. Била 15 пъти по-висока. Много хубаво ви казва Василев, все едно ти да правиш търг да си продадеш старата Лада, и най-високата оферта да ти е 20,000 лева, а от втората нататък да са все по 500-1000 лева. И какво, много ще се изненадате че онзи първия като дойде време за плащане ще ви каже "Е, извинявай, не я ща, дръж си капарото"?? И ще мрънкате че другите ви дават 15 пъти по-ниско? И ще правите нов търг? Не Василев, а този McPhisto е или тъп, или просто с нечий интерес. То си е толкова очевидно, че онези са играели някакви игри... Но дори да кажем че има игра и тези вторите дерат държавата. Ами защо са втори, бе, аланкоолу? Защо третите и четвъртите не са втори с по-ниска оферта, да кажем само 5 пъти по-висока от на отказалите се, а не 15?? Само мрънкате и повтаряте като лумпени "крадливо лекенце", но не сте написали какво е откраднал в случая. Точно като фирмите, за които говори.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 18. 18 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Читателя - тия номера с нереалните оферти и подставените фирми са ясни от време оно - шефът на Апис от няколко години тръби за това. Няма защо министъра да се прави на вода ненапита. Явно конкурса е опорочен и писарушките в министерството е трябвало да измислят начин за отпадане на нереалната оферта - примерно ако разликата между първия и втория е 2 пъти жа се разтури конкурса.

 19. 19 Профил на до McPhisto38
  *****
  Неутрално

  McPhisto38, стига обяснява на оня де се прави на ударен с мокър парцал. Много добре схваща, обаче пробва почватащото не може да отсее ФОРУМА от кочината с прасето. Не схвана лиу, че е МАНИПУЛАТОР напускани масово като цаци по ФОРУМИТЕ!

 20. 20 Профил на до ФОРУМА
  *****
  Неутрално

  Дами и господа,
  моля за извинение закъснях за дебата и гладам ТУК опити за манипулации като "читател" №16 паднал едва ли не от Марс Няма да стане и да караме така! Затова по кротко. Да няма след това крещене, викане, каруцарски псувни и т.н. Затова отдалеч правя анонс към манипулаторите по лекичко и най добре по допирателната и вън от ФОРУМА.

  С уважение:
  Приятел на форума и dnevnik.bg

 21. 21 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  един въпрос до министъра защо в саита на www.egov.bg няма баннер за връзка с българското законодателство а има за връзка с европеиското законодателство
  барем да беше се направила временна връзка със саита www.lex.bg дето имат гражданите свободен достъп до нормативните актове на държавата.
  с деиността на частните фирми допуснати да създават правно информационен софтуер се нарушава член на конституцията

  Чл. 41. (1) Всеки има право да търси, получава и разпространява информация. Осъществяването на това право не може да бъде насочено срещу правата и доброто име на другите граждани, както и срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала.

  (2) Гражданите имат право на информация от държавен орган или учреждение по въпроси, които представляват за тях законен интерес, ако информацията не е държавна или друга защитена от закона тайна или не засяга чужди права.
  с което се доказва че държавата обслужва частни номенклатурски интереси и не защитава правата на трудещитесе граждани данъкоплатци

 22. 22 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  Чл. 5. (1) Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат.

  (2) Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие.

  (3) Никой не може да бъде осъден за действие или бездействие, което не е било обявено от закона за престъпление към момента на извършването му.

  (4) Международните договори, ратифицирани по конституционен ред, обнародвани и влезли в сила за Република България, са част от вътрешното право на страната. Те имат предимство пред тези норми на вътрешното законодателство, които им противоречат.

  (5) Всички нормативни актове се публикуват. Те влизат в сила три дни след обнародването им, освен когато в тях е определен друг срок.

  Чл. 88. (1) Законите се обсъждат и приемат с две гласувания, които се извършват на отделни заседания. По изключение Народното събрание може да реши двете гласувания да се извършат в едно заседание.

  (2) Другите актове на Народното събрание се приемат с едно гласуване.

  (3) Приетите актове се обнародват в "Държавен вестник" не по-късно от 15 дни след приемането им.
  всички пари давани от държавата за правноинформационен софтуер трябва да бъдат върнати на държавата
  държавните служители трябва да ползват саита на държавен вестник и напечатаният на хартия Държавен вестник които са официялните издания всеки частен софтуер в държавната администрация предполага корупция и прокарарва частни инереси в управлението на държавата
  за справка www.eur-lex.eu,
  http://eur-lex.europa.eu/n-lex/pays.html?lang=bg

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 24. 24 Профил на Йовчо
  *****
  Гневно

  Линукс не е продукт.
  Линукс е името единствено на ядрото на операционната система (един от хилядите компоненти, между 0,6 и 22 MB).
  Съществуват много различни версии (т.н. „дистрибуции“) на ГНУ/Линукс — Debian, Fedora, Mandriva (бившия Mandrake), Slackware, Linspire Knoppix, Suse, Gentoo, Mepis, PCLinuxOS, Ubuntu, Slax, Kanotix и др. Има и няколко български — Tilix, VS Live, Flax и Binki.

 25. 25 Профил на Интелигентното варненче Николай Василев
  *****
  Неутрално

  Малкия мук, Хари Потър, на батко грандоманчето, зализания будапещенски отличник, благородно жертвал ужасяваща кариера на Запад, за да помага на нещастните и бедни българи... Да, голям герой, умен, учен, балкански интИлИгентИн, ама много пакостлив, все бели прави това момче. Искате ли да Ви кажа една негова беля за няколко десетки милиона лева държавна пара? Добре, ще Ви кажа. Та преди последните парламентарни избори Николайчо Малкия Мук БЕЛЯТА взе че преведе на варненския клон на БДЖ всичките налични пари на дружеството. В резултат на това, а и на множество други груби маймунджулъци, Варна беше единствения град, в който спечели нещастната царедворска партия НДСВ, а целекупното БДЖ - най-големия работодател в България с 18 000 души работници - опъваше каиша близо една година, служителите му мааха пръжки с праз и стачкуваха горките, докато не преведоха на БДЖ една хубава субсидийка от нашите данъци, за да не умрат от глад. Та това, мисля, накратко може да характеризира Николайчо Малкия Мук БЕЛЯТА - като министър на транспорта без да му мигне окото щеше да „жертва” някоя и друга пешка в голямата игра, в случая жп-транспорта на България, за да го възнагради ЦАРът с нов Вилает за новия 4-годишен мандат – административно недоразумение на държавната администрация с идиотското име МДААР. Това изцяло ново министерство му измислиха, хем да не пакости много много на народното стопанство, хем и според таланта му – на Западен мениджър ЮПИ, на ти с компютрите, изработил безспорно най-качествените безполезни стратегии и планове за развитие на балканите. От гледна точка на бизнеса или дори само здравия разум, Николай Василев е един кръгъл идиот, на когото не трябва да се дава достъп до власт и пари, защото притежава великолепния талант с много интелигентен вид да срути нещо, да разруши, разпердушини, ДА ПРОВАЛИ, ДА ОПОРОЧИ и т.н. Съмнявам се, че на пазара на труда в България би си намерил работа като мениджър, по-скоро биха го наели като консултант-лобист. Ако дотогава не му строшат кокалите от бой.

 26. 26 Профил на usa
  *****
  Неутрално

  Малкият подхжъркач е отново под светлините на прожекторите??? Защо ли ??? А пак има скандал и далавера с отжличането на колкото се може повече пари от еврофондовете! Бараво на този икономически талант, бахтисал БТК, БДЖ и опит(неуспешен )за Булгартабак, сега успя да "вкара" в неговото министерство пари. Ако имаше действащо, а не фасадно законодателство мазната ти мутра немаше да се блещи по мониторите, а щеше да си на топло или поне да си офейкал вече след добре свършената мисия

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 28. 28 Профил на до usa
  *****
  Неутрално

  Зад малкия стоят ОЛИГАРСИТЕ и го направляват.....

 29. 29 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  триабва да се плати на всицхки фирми от брансша с правниа софтуер и да се даде свободен достап до нормите на даржавата докато се саздаде даржавен правниоинформационен софтуер

 30. 30 Профил на ping
  *****
  Неутрално

  Василев е един от малкото хора, които разбират за какво става въпрос. 100 пъти по добре Василев с дребни кусури, отколкото всеки друг в това правителство ...

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 32. 32 Профил на jjj
  *****
  Неутрално
 33. 33 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Леваците от Дневник са льопнали поредната сбъркана снимка, на която човешкото лице е във ведри доматени отенъци.

  gradinko.bg
 34. 34 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  na men poveche mi prilicha na agent smit ot matricata

 35. 35 Профил на Дядо Петър
  *****
  Неутрално

  Тоя многознайко трябва да бъде прибран за малко на топло.
  Където далеч по-учените батета да му обяснят играта.

 36. 36 Профил на do 35
  *****
  Неутрално
 37. 37 Профил на хахо
  *****
  Неутрално

  Това изчекнатото продължава да се взима на сериозно!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK