Минчо Спасов: Само част от коалицията вярва, че Петков може да направи реформи в МВР

председател на парламентарната вътрешна комисия

<em>Минчо Спасов</em>

© Георги Кожухаров

Минчо СпасовМинчо Спасов от НДСВ е един от малкото политици в управляващото мнозинство, който в хода на скандала в МВР открито отправи критики към работата във вътрешното министерство и към действия на министър Румен Петков. Под негова редакция беше подготвен и критичният проектодоклад на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред по случая. Потърсихме Спасов за коментар на случващото се в МВР малко преди заседанието на съвета на управляващата коалиция и часове преди вътрешната комисия да разгледа своя доклад.


Защо беше отложено приемането на доклада на вътрешната парламентарна комисия във вторник?


- Оказа се, че колегите от БСП не са се запознали чрез своя представител Татяна Дончева със съдържанието на доклада. Те гласуваха съвместно с ДПС за един допълнителен 24-часов срок, в който да се запознаят и да направят предложения за корекции.
Само това ли е причината или може да се търси и скрит опит за омекотяване на констатациите?


- Трудно ми е да говоря за мотивите на други хора. Първо, не смятам, че докладът е толкова остър - той е умерен, балансиран и показва истината. Това да бъде омаловажен ще бъде лоша атестация за България като парламентарна република, в която висшата форма на контрол е парламентарният.


Има ли от страна на БСП желания констатациите в документа да бъдат смекчени? До този момент някой предявявал ли е претенции към вас какво да бъде написано?


- Като представител на парламентарен орган не бих позволил на никого да ми оказва натиск, особено от страна на контролирания субект.


Но все пак правени ли са такива опити?


- Не коментирам.


Запознахте ли се вече с доклада на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) във връзка с твърденията на бившия шеф на Генерална дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) по скандала в МВР?


- Във вторник вечерта в комисията пристигна документ от ДАНС, насочен към Военната прокуратура. Той съдържа някои от констатациите на агенцията по проверките й, свързани с твърденията на Ваньо Танов пред прокуратурата, които вероятно не се различават от изявленията му пред вътрешната комисия. Възложихме на прокуратурата да извърши тази проверка, а защо докладът идва от ДАНС предстои да изясним. Защото не е уместно доклад, насочен към прокуратурата, да попада в парламента. Ние все пак трябва да изчакаме проверката на прокуратурата.


Този доклад на ДАНС засяга ли подготвения от вътрешната комисия?


- Да, защото в него се третират сходни изявления на Ваньо Танов, казани и пред комисията. В някои от твърденията на ДАНС се посочват дори нарушения, извършени от самия Танов по документооборота, каквито и самият аз констатирах по време на изслушване в комисията. В документа попаднах и на още две потенциални нарушения, извършени в министерството - в процеса на своите проверки ДАНС е констатирала, че сигнални преписки, адресирани изрично до министъра, не са стигнали до него. Трябва да се разбере защо по такива важни въпроси недопустимо е крита информация от министъра.


Може ли да се допусне, че с доклада на ДАНС се прави опит да се омаловажи написаното във вашия доклад?


- У някои могат да се породят и такива съмнения.


Имахте намерение да поставите пред политическото ръководство на НДСВ въпроса за оставката на Румен Петков, ако докладът на вътрешната комисия е критичен. Ще го направите ли?


- Държа на всяка дума, която съм казал. Да, ще поставя този въпрос. НДСВ е политическа сила, която пое ангажимент да бъде гарант за стабилността на държавата. В случая личната ми оценка е, че не е разклатено само МВР като институция, нито тройната коалиция, а е разклатена самата държава.


НДСВ показа позицията си, случващото се в МВР беше остро разкритикувано и от много водещи политици в Брюксел. Как си обяснявате, че засега Петков остава на поста си?


- Решението по този въпрос не се взима от тройната коалиция, а е лично на премиера. Не бих си позволил да поставям г-н Станишев под недопустим натиск. В случая позицията на анестезиолога не е релевантна за хирурга, никой не пита анестезиолога да реже или не, този въпрос го решава хирургът.


Ще се чувства ли НДСВ комфортно в бъдеще в това управление и при тази ситуация?


- Кой ви е казал, че НДСВ и досега се е чувствало комфортно?


В доклада ви има доста смущаващи констатации за работата в МВР - изтичане на информация, прикриване на разработвани лица, покровителстване на престъпни групи. Може ли да се говори за срастване на държавата с мафията?


- Нашият доклад е значително по-умерен. Но такива констатации се съдържат в един друг доклад - този на самия министър Румен Петков. В него се говори за корупцията с полицейски пагон - като се започва от корупцията на най-ниските нива, посочена като най-масова, и се стигне до тревожните сигнали за срастване на средните и високи нива.


За близо три години на поста си вътрешният министър направи ли достатъчно, за да преодолее тези проблеми? Очевидно е знаел за тях и преди да напише за седмица доклада си?


- Разбирам въпроса ви като риторичен. Той съдържа отговора в себе си.


Какво кара управляващите да мислят, че същият този министър тепърва ще направи необходимите реформи?


- Подобни мисли имат само част от управляващите.


Как ще коментирате тогава възлаганите на министъра надежди за реформи?


- Приветстваме всички конструктивни предложения за реформи. Но в тази връзка ще цитирам пред премиера Станишев глава 9, стих 16 от Евангелието на Матея: "Никой не пришива кръпка от нетепан плат на вехта дреха. Защото онова, което трябва да запълва скъсаното, съдира плата и съдраното става по-грозно. Нито наливат ново вино в стари мехове. Иначе меховете се спукват, виното изтича и меховете се изхабяват. Но наливат ново вино в нови мехове. И двете се запазват."


Мислите ли, че ако реформите се пришият към старата дреха ще се стигне до разпад на това управление?


- Мисля, че скъсаното ще стане още по-голямо.


При това положение как ще ви звучат прогнозите за предсрочни парламентарни избори?


- Зависи от поведението на политическите сили в управляващата коалиция.


Очаквате ли юнският доклад на Европейската комисия да бъде още по-критичен, очаквате ли предпазна клауза?


- Не съм привърженик на апокалиптичните прогнози и очаквания, но за съжаление в случая получаваме, и то по най-открит път, много тревожни сигнали. Те бяха предшествани от сигнали, подадени по дипломатически път. Фактът, че тези изказвания на европейските представители тръгват и по официалния път, а и по медиите, е още по-тревожен.


Какво според вас трябва да се направи, за да се излезе от ситуацията?


- Струва ми се, че не трябва да гледаме приоритетно какво трябва да се случи в рамките на отделна партия, коалиция или, ако искате - правителство. По-важно е какво се случва с България. За да има промяна към по-добро, трябва да има енергични действия.

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ХХХ
  *****
  Неутрално

  Минчо Спасов -министър на МВР.

 2. 2 Профил на ВСИЧКИ НА ПЛОЩАДА
  *****
  Неутрално

  НАРОДЪТ СРЕЩУ МАФИЯТА


  Ние, гражданите на Република България:
  Обвиняваме Президента!
  Обвиняваме Народното събрание!
  Обвиняваме Правителството!
  Обвиняваме Главния прокурор!
  Обвиняваме Кмета на София!
  Обвиняваме цялата политическа върхушка!
  Обвиняваме ги за престъпността, за корупцията, за бедността, за липсата на правосъдие, за емиграцията на младите!

  Обвиняваме ги за това, че продадоха държавата на мафията!

  Обвиняваме ги за това, че са част от мафията!

  Искаме незабавна оставка на Президента!
  Искаме оставката на правителството!
  Искаме разпускане на Народното събрание и насрочване на избори за Велико народно събрание!
  Искаме оставката на кмета на София!
  Искаме оставката на Главния прокурор!
  Вън мафията от държавата!


  Гражданска инициатива „Справедливост” призовава всички честни българи на граждански протест на 11.04.08г., петък, от 17,30 часа на площад "Независимост" (пред Президенството) - "НАРОДЪТ СРЕЩУ МАФИЯТА".

 3. 3 Профил на Веселин
  *****
  Неутрално

  Евала Минчо! Само не разбрах, комисията ще разпита ли Илия Илиев, след като очевидно и той има какво да каже?

 4. 4 Профил на &quot;На бодлива крава Бог рога не дава&quot;
  *****
  Неутрално

  Тоя пич наистина може да им разкаже играта, ако стане министър, но в случая е валидна поговорката
  "На бодлива крава Бог рога не дава".

 5. 5 Профил на Планинар
  *****
  Неутрално

  Най-накрая доживяхме да видим свестен политик сред мърашата, която ни управлява толкова години. Не мога да повярвам, че даже излиза от редиците на жълтите обирджии. Минчо Спасов, ако продължи да отстоява принципите си по същия начин, май ще е добре да бъде следващия министър председател на България, а не мутрата Бойко, който се скри в миша дупка покрай скандалите, които засягат и него.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 7. 7 Профил на mz412
  *****
  Неутрално

  Вътрешният министър и неговите странни връзки
  Юрген Рот
  9 Април 2008
  http://www.mediapool.bg/show/?storyid=137997&srcpos=5

 8. 8 Профил на Вбесен десен
  *****
  Неутрално

  Затуй всички пред парламента като гласуват вота - и тоя път да не се излагаме.

 9. 9 Профил на Читател
  *****
  Неутрално

  Подкрепям мненията за силната и доблестна позиция на г-н Спасов. На фона на общото безхаберие и цинизъм, неговата позиция е национално отговорна. Защото, както той споменава, конфликта засяга не просто МВР, а сигурността вътре и имиджа навън на България.

 10. 10 Профил на ей мааму стара
  *****
  Неутрално

  "Само част от коалицията вярвала...".'
  Абе, другари болшевики, вие когато трябва да вярвате в нещо, напр.в Бог,търсите факти че го няма, а когато фактите не ви оттърват, както с другаря ви Петков,почвате тогава да вярвате

 11. 11 Профил на ХХХ
  *****
  Неутрално

  Минчо Минчев се държи достойно и комисията му достигна до истината,за разлика от комисията ,водена от дъртата кощрамба Надка Балева,която замаза нещата с Куювич.

 12. 12 Профил на коментар
  *****
  Неутрално

  "София. Кризата в МВР ще се използва за постигане на прозрачност, ефективност и прочистване на МВР – около това са се обединили на днешното заседание на Политическия съвет на тройната коалиция, съобщиха за Агенция “Фокус” участници в заседанието.
  Тройната коалиция е постигнала пълна консолидация около въпроса за реформата в МВР.
  Констатирано е, че сега е моментът за осъществяване на тази реформа, защото системата не може да се оздрави самостоятелно. Пробивите в нея и изтичането на информация са категорично доказателство за това, са били част от тезите, около които са се обединили участници в заседанието.
  Заседанието на Тройната коалиция е приключило"


  Това съобщение навежда на мисълта,че тройната коалиция пак се е споразумяла зад гърба на народа и въпреки волята му.

 13. 13 Профил на бля бля бля
  *****
  Неутрално

  На въпрос дали структурните промени в системата могат да станат при настоящото ръководство на МВР, Надка Балева отговори: „При една ясна визия и философия за бъдещите промени, защо това ръководство да не е в състояние? Вие какво считате, че е по-добре – да сменим министъра и да запазим статуквото на това ниво? В никакъв случай – не. Не бива да се спекулира с този въпрос”.

 14. 14 Профил на веселба момчета
  *****
  Неутрално

  Този човечец се мъчи да направи нещо ,но комунистите ще го задушат като пиле..

 15. 15 Профил на ko
  *****
  Неутрално

  Май наистина се появява политик, с накакви принципи, който се държи нормално. Дано не се лъжа и не е някаква игра.
  ЕС нещо отказва да се връзва на локумите дето разтягат измислените политици-делавераджии. Ако не ни изключат от ЕС, то най-вероятно ще спрат всяко финансиране и ще ни треснат няколко предпазни клаузи.

 16. 16 Профил на Simpatizant na M Spasov
  *****
  Неутрално


  Очевидно този човек е различен от останалите. Това, че цитира Евангелието на Матея ме навежда на мисълта, че е и амбициозен - което за първи път ме радва когато става дума за български политици -

 17. 17 Профил на минчоспасовист
  *****
  Неутрално

  Ами и от мен едно браво. Имало и свестни хора в тая кочина.

 18. 18 Профил на MM
  *****
  Неутрално

  Евалла, Минчо! Светъл образ на фона на всички останали корумпирани и дебелокожи цървули. Само дето една птичка пролет не прави - ще го отнесат и него като бръмбар сламка.

 19. 19 Профил на Впечатлен
  *****
  Неутрално

  Думите и позицията на г-н Спасов са достойни и се различават от обичайното празно говорене на лицата от политическата класа. Благодаря Ви, г-н Спасов.

 20. 20 Профил на Българин
  *****
  Неутрално

  Браво на Минчо Спасов, но проблема си е на всички нас. Ако сега по време на вота ги оставим да се изгаврят с нас, а не се съберем пред парламента, значи сме овце наистина.

 21. 21 Профил на минува(ч
  *****
  Неутрално

  Този човек и на мен ми направи добро впечатление в хода на целия скандал. Говори въздържано и точно. Остава му една последна стъпка, за да събере овациите - да гласува заедно с опозицията против правителството на братя Галеви.

 22. 22 Профил на Tangra i Perun
  *****
  Весело

  И сам воинат е воин!!!!!!!!!Твоите богове те държат, не бой се!!!!!!!!!

 23. 23 Профил на Монтерей
  *****
  Неутрално

  Момчета,сега сме заети,ама като се съберем и на тоя ще му направим мероприятието както си трябва.Търпение малко,Любен сега е малко претоварен!

 24. 24 Профил на от Петър
  *****
  Гневно

  НАРОДЪТ СРЕЩУ МАФИЯТА


  Ние, гражданите на Република България:
  Обвиняваме Президента!
  Обвиняваме Народното събрание!
  Обвиняваме Правителството!
  Обвиняваме Главния прокурор!
  Обвиняваме Кмета на София!
  Обвиняваме цялата политическа върхушка!
  Обвиняваме ги за престъпността, за корупцията, за бедността, за липсата на правосъдие, за емиграцията на младите!

  Обвиняваме ги за това, че продадоха държавата на мафията!

  Обвиняваме ги за това, че са част от мафията!

  Искаме незабавна оставка на Президента!
  Искаме оставката на правителството!
  Искаме разпускане на Народното събрание и насрочване на избори за Велико народно събрание!
  Искаме оставката на кмета на София!
  Искаме оставката на Главния прокурор!
  Вън мафията от държавата!


  Гражданска инициатива „Справедливост” призовава всички честни българи на граждански протест на 11.04.08г., петък, от 17,30 часа на площад "Независимост" (пред Президенството) - "НАРОДЪТ СРЕЩУ МАФИЯТА".

 25. 25 Профил на Джингълбел
  *****
  Весело


  " Една птичка пролет не прави" , но Г-н Минчо Спасов пося семенцето на надеждата, че е възможно да има некорумпирана мисъл на политик. Г-н Спасов прояви едно истински мъжествено и последователно поведение, което не сме нито виждали, нито чували с години. Въобще личността му на идеалист и високо морален човек се откроява пред опротивялата на всички ни пасмина на политиците един от друг по-лъжливи, демагози и защитаващи основно партийния си интерес. Минчо СПАСОВ без да иска се превърна в нещо като национален герой и даде на хората знак , как трябва да се оползотвори най-правилно колективната енергия породена от справедливото възмущение на гражданите.

 26. 26 Профил на milena
  *****
  Неутрално
 27. 27 Профил на Минаващ
  *****
  Неутрално

  Май е време Величеството Му да го помоли да напусне парламентарната група на НДСВ.

 28. 28 Профил на читател
  *****
  Неутрално

  Този човек е направо находка за политик! Пожелавам му да си остане такъв и за напред.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 30. 30 Профил на Трябва
  *****
  Неутрално

  Минчо Спасов,който наистина прави добро впечатление с позицията си ще трябва докаже,че е принципен политик с вота си утре.

 31. 31 Профил на Харесвам го
  *****
  Неутрално

  Учете се политици от М. Спасов - това е човек истински честен и отговорен политик. Браво. Много го харесвам. Показа, че в България има и свестни политици. Не мога да изкажа възхищението си от него. Защо не са всички като него?

 32. 32 Профил на албатрос
  *****
  Неутрално

  Да вярвам ли че зимата свърши 65 годишна зима и идва пролет.

 33. 33 Профил на рп
  *****
  Неутрално

  Другари какво проучване сте му правили на тоя Спасов-ами той си е враг бе.Как сте го допуснали да влезе в парламента и после и председател на НАШАТА комисия сте го направили.Или му намерете някое компроматче или ще ви вкарам всички в някоя килия на военна прокуратура.Ще се наказваме-при мене не обичам издънки.Малко ли се осрах напоследък.И преди съм пикал,сега по-лошо,но на кой му пука.

 34. 34 Профил на Petleshev
  *****
  Неутрално

  Ако наистина мисли това, което казва г-н Спасов заслужава поздравления! Но в такъв случай какво търси още в НДСВ...?

  Самия факт, че е още там (в НДСВ) и ближе задника на величетсвото Му е сам по себе си подозрителен... Нека не забравяме как НДСВ се кълняха, че няма да правят коалиция с БСП! И какво стана? Лапаха кюфтетата три години - сега ревнаха! Ами да излизат от коалицията - това е начина, всичко друго е приказки на пазара! Пък той Симеон, както се знае в такива случаи заминава на отдавна планирани посещения някъде си и започва да се прави на много дипломатичен и да дрънка глупости...

  Като, че ли това сме го гледали... Минчо ще го играе вътрешна опозиция, народа е доволен от критиката, а пък другарите смело напред и както си знаят! Нещо като Николай Камов - хем не е съгласен с нещо си, ама нареден най отпред на масата, ха-ха-ха-а-а-а...!

 35. 35 Профил на ал
  *****
  Неутрално

  Те всички така си говорят нежно и умно по интервютата, а като дойде време да гласуват, са като един.

  Явно гласуване за такива, казвам аз!

  И как точно г-н Спасов си казва мнението!? Че той на повечето въпроси не отговаря!

 36. 36 Профил на pado
  *****
  Неутрално

  Господин Спасов,имаш бъдеще за политик,но само като самостоятелен,защото хиените са навсякъде!Глутниците не търпят подобно поведение,затова и подозрението което имам спрямо вас,все още е в сила.Ако Симо Комара не те изрита,значи не е чиста работата.Иначе,приветствам казаното от вас.

 37. 37 Профил на за М. Спасов
  *****
  Неутрално

  Много ми хареса М. Спасов, когато го попитаха не се ли чувства самотен в мнението си сред коалицията - каза, че който казва истината, никога не е самотен.
  И то го каза съвсем тихо и спокойно, без никакво театралничене.
  Наистина е един от малко политици, които правят добро впечатление.

 38. 38 Профил на от чичо
  *****
  Неутрално

  Не го слушай какво приказва, а гледай как гласува !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK